Mødedato: 19.09.2018, kl. 15:00
Mødested: Skuespilhuset, Sceneindgangen i Kvæsthusgade mod Sankt Annæ Plads

Proces for, og indsatsområder i, en ny plan for Københavns Biblioteker

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til proces for, og indsatsområder i, en ny plan for Københavns Biblioteker.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender processen for udarbejdelsen af en ny plan for bibliotekerne
     
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter mulige indsatsområder i en ny plan for bibliotekerne  

Problemstilling

Københavns Bibliotekers nuværende strategi udløber ved udgangen af 2019. I forlængelse heraf blev det på mødet i Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) den 11. juni 2018 besluttet, at forvaltningen skulle udarbejde en proces for vedtagelse af en ny plan for bibliotekerne. Kultur- og Fritidsudvalget bemærkede på mødet, at udvalget ønsker en visionær plan for bibliotekerne, der ikke er defineret af besparelseskrav. Formålet med processen er at give udvalget mulighed for at drøfte den strategiske retning for Københavns Biblioteker samt at sikre inddragelse af medarbejdere og borgere i spørgsmålet om bibliotekernes rolle og fremtid. Planen for bibliotekerne sammentænkes med Kultur- og Fritidspolitikken.

På mødet i juni 2018 blev udvalget præsenteret for rapporten om Københavns Bibliotekers fremtidige kerneopgave, som udvalget med fordel kan inddrage i overvejelserne om en ny plan for bibliotekerne, idet den er tænkt som et diskussionsoplæg, der skal skabe debat om, hvad bibliotekernes rolle er, jf. bilag 1.

Løsning

Procesplan for udarbejdelse af en ny plan for bibliotekerne
Der lægges i processen for udarbejdelsen af en ny plan for bibliotekerne op til en høj grad af inddragelse. Det foreslås således, at planen for bibliotekerne drøftes på fire udvalgsmøder. Hvad angår københavnerne, lægges der både op til dialog med lokaludvalgene, Ældrerådet, Ungerådet og borgerne mere generelt, jf. bilag 2.

Mulige temaer i en ny plan for bibliotekerne
Der er i den nuværende strategi udvalgt syv indsatsområder, der er udtryk for, at Københavns Biblioteker ønsker at prioritere indsatsen på disse områder særlig højt, jf. bilag 3:

  • Skoler og ungdomsuddannelser

  • Børn og kultur

  • Aktive borgere

  • Fysisk bibliotek

  • Digitalt bibliotek

  • Opsøgende bibliotek

  • Kompetenceudvikling og tillidsbaseret organisation

På baggrund af en drøftelse mellem bibliotekslederne af mulige indsatsområder i en ny plan for bibliotekerne, kan udvalget overveje nedenstående indsatsområder. Når indsatsområderne er fastlagt, vil det nærmere indhold under hvert indsatsområde blive udarbejdet i samarbejde med medarbejderne og med inddragelse af borgerne. 

Børn og unge
Der lægges op til, at prioriteringen af børn og unge videreføres til en ny plan for bibliotekerne, hvor der fortsat vil være fokus på tidlig læsefærdighed, herunder på børn, unge og børnefamilier samt samarbejdet med daginstitutioner, skoler, fritidshjem, klubber og ungdomsuddannelser.

Det fysiske bibliotek
Der lægges op til, at prioriteringen af det fysiske bibliotek fortsætter, da det stigende antal borgere, de slidte fysiske rammer, og den forholdsmæssigt lave tilfredshed med biblioteket som et rart og trygt sted, alle er indikationer på, at der bør arbejdes på en systematisk forbedring af de fysiske rammer på tværs af byen.

Det digitale bibliotek
Der lægges op til, at prioriteringen af det digitale bibliotek videreføres, idet der i den nuværende strategi arbejdes på at skabe en sammenhængende, sidestillet biblioteksoplevelse imellem det fysiske og digitale bibliotekstilbud. Arbejdet tager udgangspunkt i bibliotekernes materialer og formidlingen af dem i en række fælles digitale projekter på tværs af landets biblioteker, bibliotekerne i København og i samarbejde med andre relevante partnere. 

Litteratur og læsning
Der lægges op til, at Københavns Biblioteker i fremtiden vil satse systematisk på læsefærdigheder og stimulering af læselyst på alle platforme, analoge såvel som digitale. Desuden kan det ske gennem et samarbejde med forældre, dagtilbud, skoler, læsekredse, skriveværksteder og andre relevante partnere.  

Kvalitet frem for kvantitet
Der lægges op til, at bibliotekerne satser på færre, mere slagkraftige arrangementer og tiltag på tværs af byens biblioteker. Det vil sige, at man i højere grad udvikler koncepter, som henvender sig til et større publikum, kan gentages på samme bibliotek eller afholdes på forskellige biblioteker i byen.   

Brugerbehov i centrum
Der lægges op til at arbejde systematisk med at opnå et større kendskab til bibliotekernes brugere og potentielle brugere for at kunne tilpasse bibliotekernes services og ydelser til københavnernes behov. Det vil ske ved at have et ”udefra og ind” perspektiv, hvor brugerne er i centrum og ved at praktisere en mere systematisk og strategisk anvendelse af brugerdata.

Strategiske partnerskaber
Der lægges op til, at Københavns Biblioteker i endnu højere grad end i dag indgår strategiske partnerskaber med relevante aktører. Det kan være med daginstitutioner og skoler, med større kulturinstitutioner som DR og museerne, eller det kan være med mindre lokale foreninger og virksomheder, der spiller en stor rolle i bibliotekernes lokalområde, hvor de kan være med til at skabe en stærk lokal forankring og synlighed for alle borgere, herunder også borgere med særlige behov.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt KFU godkender den skitserede proces, vil forvaltningen følge den i udarbejdelsen af en ny plan for bibliotekerne. Desuden vil forvaltningen arbejde videre med de temaer, som KFU anser for vigtige i en ny plan for bibliotekerne.

 
Mette Touborg 

                                              /Jakob Heide Petersen                                        

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. september 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 1. at-punkt.

Med hensyn til indstillingens 2. at-punkt arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser videre med sagen.

Til top