Mødedato: 19.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Tryghed i Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om forlængelse af bevillinger til tryghedsskabende indsatser på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner skal henvises til forhandlingerne om Budget 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser forslag om bevillinger til tryghedsskabende indsatser i Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner til forhandlingerne om Budget 2020.

Problemstilling

I budget 2018 blev der afsat 6,5 mio. kr. over en treårig periode til tryghedsskabende indsatser på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner. Baggrunden for beslutningen var en evaluering af selvbetjent åbningstid, der viste perioder med udfordringer i form af uro og uhensigtsmæssig adfærd blandt ungegrupperinger, stofmisbrugere og hjemløse, som skabte utryghed hos både borgere og personale på kommunens biblioteker og kultur- og idrætsfaciliteter.

Den midlertidige bevilling fra Budget 2018 er blevet udmøntet i tre spor, der tilsammen sætter Kultur- og Fritidsforvaltningen i stand til at forebygge og håndtere utryghedsskabende adfærd på forvaltningens lokationer:

  1. Omlægning af Kultur- og Fritidsforvaltningens vagtmodel
  2. Udvidet servicerundering 
  3. Et fysisk spor med fokus på adfærdsregulerende fysisk indretning og bedre rammer for aktiviteter i såvel bemandet som ubemandet åbningstid på institutionerne, jf. bilag 1.

Kultur- og Fritidsudvalget blev senest forelagt en status på tryghedsskabende indsatser på mødet den 15. november 2018.

Bevillingen til de tryghedsskabende foranstaltninger udløber i 2020, og der resterer pt. 1,3 mio. kr. af bevillingen i 2020.

Løsning

Status på uroskabende hændelser på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner

Erfaringen viser, at der i en by som København altid vil opstå hændelser med uro og uhensigtsmæssig adfærd forskellige steder i byen, uanset om faciliteterne er bemandede eller ubemandede. Erfaringen viser desuden, at udfordringer med uhensigtsmæssig adfærd flytter sig rundt i byen, efterhånden som problemerne bliver håndteret på de forskellige lokationer.

Kultur- og Fritidsudvalget modtog den 22. maj 2019 en oversigt over udfordringer med uro på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner, jf. bilag 2. Situationen i byen er fortsat som beskrevet den 22. maj med undtagelse af Bellahøjhallerne, hvor konfliktniveauet sidenhen er eskaleret med en høj grad af utryghedsskabende adfærd fra ungegrupperinger.

Tidligere har der været lignende problemstillinger i Prismen på Amager, Sundby Idrætspark, Christianshavns Bibliotek og Brønshøj Bibliotek.

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder med forskellige typer af beredskab alt efter det konkrete konfliktniveau, og der sker i hvert enkelt tilfælde en vurdering af, hvordan utryghedsskabende hændelser skal håndteres. Når der rapporteres om uro til den lokale bydelsenhed eller Ejendomsdrift og Service, sker der følgende:

  • Omhandler henvendelsen en akut situation, som indebærer hærværk, truende, chikanerende, voldelig eller kriminel adfærd, kontaktes politiet. Er henvendelsen en beretning om, at der har været en hændelse af denne karakter, følges næste trin.
  • Den lokale bydelsenhed igangsætter en handlingsplan eventuelt i samarbejde med Ejendomsdrift og Service alt efter hændelsens karakter.
  • Der foretages en screening af episoden med henblik på at identificere de involverede. Er det ikke muligt på egen hånd at udføre denne screening, inddrages SSP og eventuelt relevante parter fra skoler, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen, politiet og Københavnerteamet.
  • Ved gentagne hændelser på en facilitet foretager Ejendomsdrift og Service ekstra runderinger, og der indsættes i en kortere eller længere periode en fast vagt via Rådhusvagten eller eksternt vagtfirma.

Med den midlertidige treårige bevilling på 6,5 mio. kr. har Kultur- og Fritidsforvaltningen opbygget kompetencer og et beredskab, som har gjort forvaltningen i stand til at agere med forskellige midler på forskellige konfliktniveauer i løbende samarbejde med Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sikker By og politiet. Kultur- og Fritidsforvaltningen har dels kunnet løse de eskalerede konflikter i fx Prismen, men har også afværget, at uroskabende hændelser er vokset til større konflikter.

Erfaringen er således, at det er afgørende, at Kultur- og Fritidsforvaltningen har et fleksibelt beredskab, som kan skaleres i forhold til konflikttyper og intensitet. Intensiteten i og typen af uroskabende hændelser på Kultur- og Fritidsforvaltningens faciliteter har dog over tid vist sig at kræve en mere permanent og styrket indsats.

Forslag om permanent tryghedsberedskab og forlængelse af det fysiske, tryghedsskabende indretningsspor

Med henblik på fremover at være i stand til at forebygge og håndtere uroskabende hændelser på biblioteker og kultur- og idrætsfaciliteter kan der afsættes en varig bevilling på i alt 5,0 mio. kr. til permanent tryghedsberedskab og øget samarbejde med foreninger og andre aktører fra og med 2020.

Såfremt der afsættes en varig bevilling fra 2020, kan de resterende midler fra den oprindelige bevilling fra budget 2018 disponeres til yderligere fysisk indretning (1,3 mio. kr. inkl. projektledelsesmidler). Derudover kan der afsættes yderligere engangsmidler på 1,5 mio. kr. i 2020 til igangsættelse af Bellahøjhallerne som nyt projekt i det fysiske indretningsspor. Ønskes indretningssporet forlænget til 2021, forudsættes det, at der afsættes en midlertidig bevilling på 3,0 mio. kr. inkl. projektledelse. 

Bevillingerne foreslås udmøntet på følgende måde:

    1. Udvikling og styrkelse af vagtkorps og servicerundering (3,0 mio. kr. varigt)

    Den midlertidige bevilling fra 2018 har gjort det muligt ressourcemæssigt at styrke runderingsteamet i Ejendomsdrift og Service samt opkvalificere medarbejderne med en vagtuddannelse, som gør dem i stand til at håndtere konflikter på lokationerne. Med en varig bevilling vil Ejendomsdrift og Service videreudvikle indsatsen, som skal gøre Kultur- og Fritidsforvaltningens egne medarbejdere i stand til i langt højere grad at varetage de tunge konflikter på institutionerne. Indsatsen vil blive samtænkt med konceptet om natteværterne, som fungerer som tryghedskorps i nattelivet i Indre By. Herved reduceres behovet for eksterne vagter, som dog i særlige tilfælde fortsat kan blive nødvendige at engagere.

    2. Øget samarbejde med foreninger og andre aktører om tryghedsskabende foranstaltninger (2 mio. kr. varigt)

    Ved aktivt at inddrage og samarbejde med foreninger og andre aktører, der har deres daglige gang på anlæg og institutioner, er det målet at fremme trygheden blandt alle brugerne. Indsatsen omfatter bl.a., at foreningerne/brugerne skal klædes bedre på til at håndtere uforudsete situationer og utryghedsskabende adfærd. Dette kan bl.a. ske via informationsaftener, kurser i konflikthåndtering og dialogmøder mellem lokalpoliti/SSP og foreninger/brugere.

    Derudover omfatter indsatsen, at der afsættes midler til foreninger, cafeer eller andre relevante aktører, der er interesseret i at varetage nogle særlige værtsskabsopgaver på institutionerne, som kan fungere præventivt og tryghedsfremmende.

    Endvidere kan der indgås partnerskaber med udvalgte foreninger eller andre aktører, der med hjælp fra fx SSP eller lokale forvaltningsenheder, ønsker at inkludere og tilbyde aktiviteter til nogle af de ungegrupper og ”løse” børn og unge, der opholder sig på institutionerne uden formål og skaber uro og utryghed.

    3. Fysisk indretning (1,5 mio. kr. i 2020 og 3,0 mio. kr. i 2021)

    Fra den oprindelige bevilling fra 2018 er der anvendt midler til at udvikle og implementere adfærdsregulerende og tryghedsskabende indretningskoncepter på Blågårdens Bibliotek og Sundby Idrætspark. På nuværende tidspunkt er der igangsat identiske projekter på Vigerslev Bibliotek og i Kvarterhuset i Jemtelandsgade, som gennemføres i 2019 og 2020. Med en engangsbevilling på 1,5 mio. kr. i 2020 og 3,0 mio. kr. i 2021, kan indsatsen udvides til flere af forvaltningens lokationer, herunder Bellahøjhallerne, som er særligt udsatte for potentielt utryghedsskabende hændelser. Se bilag 1 for en nærmere beskrivelse af indsatsens effekter.

    Hvis ikke der afsættes nye bevillinger, vil de resterende midler på 1,3 mio. kr. fra den oprindelige bevilling blive anvendt til opretholdelse af den midlertidige vagtordning og servicerundering i 2020, og sporet om fysisk indretning afsluttes dermed, når projekterne på Vigerslev Bibliotek og Kvarterhuset er gennemført.

    Derudover vil der i businesscasen fra Budget 2019 om Den intelligente bygning 2.0 blive indtænkt tryghedsskabende bygningstekniske foranstaltninger, som samtidig opfylder businesscasens selvstændige formål om en lavere ressourceanvendelse ved bygningsdrift via digitale løsninger.

    4. Teknologi og digitalisering

    Der investeres på flere af Kultur- og Fritidsforvaltningens lokationer i nye elektroniske låsesystemer, ensretning af videoovervågningssystemer, bevægelsessensorer og en fælles, fremtidssikret, elektronisk bygningsskal. Det sker med henblik på at lette håndteringen og reguleringen af adgangsforhold og for at gøre det muligt via en kommandocentral at kunne reagere hurtigere ved uroskabende hændelser og sørge for, at flere episoder end i dag håndteres, inden konfliktniveauet stiger alarmerende på en lokation.        

    Økonomi

    Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

    Videre proces

    Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen et budgetnotat med henblik på forhandlingerne om Budget 2020.

    Mette Touborg /

                                                Rikke Skovbølling Brandt                                                                           

     

    Beslutning

    Indstillingen blev godkendt, idet udvalget anmodede forvaltningen om at arbejde videre med budgetnotatet frem mod den 22. august 2019 på baggrund af udvalgets tilkendegivelser på mødet.

    Samtidig bad udvalget forvaltningen om at vende tilbage angående de driftsmæssige prioriteringer i Kultur V.

    Til top