Mødedato: 15.05.2025, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Arkitektkonkurrence for Tingbjerg Multihal og rammer for organisering, Brønshøj-Husum

Se alle bilag

Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilget midler til en multihal i Tingbjerg Idrætspark og vil opstarte arbejdet med en arkitektkonkurrence medio 2025. Med multihallen får bydelen et arkitektonisk vartegn og et samlingspunkt for aktiviteter og fællesskab. Multihallen skal både kunne rumme aktiviteter for lokalområdet samt tilbyde optimale rammer til regionale og nationale stævner, og der vil kunne afvikles bredde- såvel som elitekampe inden for flere sportsgrene. Multihallen opføres af en kommende ejendomsfond for Tingbjerg Multihal. Borgerrepræsentationen skal godkende rammerne for arkitektkonkurrencen, herunder funktioner og planmæssige bindinger, fx placering og parkering. Derudover skal Borgerrepræsentationen godkende at udleje grundareal til ejendomsfonden og stille lån på op til 150 mio. kr. til rådighed for projektet, samt udpege medlemmer til ejendomsfondens bestyrelse og indgå erhvervslejekontrakt om faciliteten.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Tingbjerg Multihal placeres i den vestlige del af Tingbjerg Idrætspark, som angivet i bilag 2, og indpasses i idrætsparken under hensyn til den eksisterende bebyggelse, jf. bilag 3.
  2. at parkeringsbehovet til Tingbjerg Multihal samt til de eksisterende funktioner i idrætsparken løses samlet ved at placere ca. halvdelen af parkeringspladserne i konstruktion og ca. halvdelen på terræn i Tingbjerg Idrætspark, jf. bilag 4, samt at finansiering af parkeringspladserne henvises til kommende budgetforhandlinger.

    Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler

  3. at godkende forslaget til funktioner i Tingbjerg Multihal i bilag 5.
  4. at henvise et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2026 på omlægning af dele af græsarealet i den resterende idrætspark til kunstgræs for at bevare spillekapaciteten i parken.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  5. at Københavns Kommune udlejer delareal af matr.nr. 3600 Husum, København til den kommende ejendomsfond for Tingbjerg Multihal på markedsvilkår, jf. bilag 6.
  6. at Københavns Kommune stiller 30-årige lån på op til 150 mio. kr. til rådighed for den kommende ejendomsfonds opførelse af en multihal i Tingbjerg på vilkår om, at lån er rente- og afdragsfrie i 10 år fra 1. udbetaling, hvorefter der betales markedsrente og afdrag, jf. bilag 8.
  7. at Københavns Kommune på markedsvilkår indgår erhvervslejekontrakt med den kommende ejendomsfond om multihalsfaciliteten, jf. bilag 7.

Problemstilling

I december 2023 bevilligede Den A.P. Møllerske Støttefond 400 mio. kr. til en multihal på ca. 12.000 m2 i Tingbjerg Idrætspark. Med Overførselssagen 2023/2024 og 2024/2025 blev det besluttet at reservere midler fra puljen til nye kultur- og idrætsfaciliteter til hhv. et finansieringsbidrag til multihallen og et løft af udearealerne, mhp. at sikre et samlet hele, så der er sammenhæng mellem inde og ude. Derudover blev det besluttet, at pris- og lønregulering for multihallens samlede projektsum vil blive indarbejdet i kommende års indkaldelsescirkulærer.

Den A.P. Møllerske Støttefond vil medio 2025 igangsætte en arkitektkonkurrence for multihallen. Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen har i den forbindelse afdækket hvilke rammer, der skal være gældende for arkitektkonkurrencen, herunder placering, funktioner og parkeringsløsning.

Løsning

Rammer for arkitektkonkurrencen
Der er gennemført en screening af to mulige placeringer til Tingbjerg Multihal i Tingbjerg Idrætspark, og det anbefales på den baggrund, at Tingbjerg Multihal placeres i den vestlige del af Tingbjerg Idrætspark, og at arealafgrænsningen indgår som grundlag for arkitektkonkurrencen (bilag 2). Multihallen skal have en prominent placering, så den fremtræder som et synligt vartegn i området, samtidig med at den placeres med en passende afstand til både nye nabobebyggelser og til den eksisterende bevaringsværdige bebyggelse samt til den bevaringsværdige beplantning. Multihallen skal indgå i den samlede bebyggelse i Tingbjerg og i sit udtryk forholde sig til dennes karakter og farveskala. Baggrund for valg af placering fremgår af bilag 3.

Tingbjerg Idrætspark er i dag et stort grønt idrætsområde, som ligger indenfor en af Fingerplanens indre grønne kiler og en skovbyggelinje, hvor der ikke må opføres ny bebyggelse. En forudsætning for at multihallen kan placeres i Tingbjerg Idrætspark er, at der foretages en ændring i Fingerplanen, og at der kan dispenseres fra eller reduceres i den skovbyggelinje, som arealet er omfattet af. Område- og naturbeskyttelse er derfor et hensyn, der skal varetages og være dialog om i den videre planlægning. Der er positiv dialog med myndighederne herom.

Der ligger to kunstgræsbaner (11v11 og 7v7) samt syv minibaner indenfor det anbefalede projektområde. For at opretholde fodboldkapaciteten i Tingbjerg Idrætspark, foreslås det at opgradere dele af græsarealet andre steder i idrætsparken til kunstgræs. Derudover vil Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøge mulighederne for at opgradere stadionbanen. Opgraderingerne søges gennemført hurtigst muligt og inden byggeriet af multihallen igangsættes. Der efterspørges inspiration til funktioner og landskabsbearbejdning i multihallens nære udearealer (indenfor projektområdet) i arkitektkonkurrencen.

Parkering
Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet, at der skal etableres 240 p-pladser til Tingbjerg Multihal (bilag 4). Etablering af p-pladserne er en forudsætning for, at der kan gives en byggetilladelse til multihallen. Derudover er der i dag anvist 152 byggelovspladser på det foreslåede projektområde, som også vil skulle reetableres. Der skal derfor i alt anlægges 392 p-pladser i forbindelse med byggeriet af Tingbjerg Multihal. Det anbefales, at der i arkitektkonkurrencen arbejdes videre med en løsning, hvor ca. 200 parkeringspladser etableres i et parkeringshus og ca. 192 parkeringspladser placeres på terræn. Denne fordeling anbefales ud fra en afvejning af økonomiske hensyn og andelen af arealer, der fragår til idrætsbrug. Hvis al parkering skal etableres i konstruktion, vil omkostningen dertil være betragtelig, mens der ved en løsning, hvor al parkering etableres på terræn, vil fragå et meget stort areal fra idrætten. En del af parkeringspladserne på terræn kan etableres som multifunktionelle arealer, der kan anvendes til idræt, når der ikke er events i multihallen eller på stadion. Det skal i det videre forløb sikres, at hallen og parkeringspladserne placeres mest hensigtsmæssigt under hensyntagen til områdets helhed, funktionalitet og afvikling af biltrafik samt sikkerhed for cykler og gående. Der er ikke afsat økonomi til etablering af p-pladserne, som estimeres at koste ca. 50-80 mio. kr. Finansiering af p-pladserne henvises til kommende budgetforhandlinger.

Funktioner i den kommende multihal
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i foråret 2024 gennemført en større inddragelsesproces mhp. at få afdækket funktionsbehovet til den kommende multihal. På baggrund af dette og en efterfølgende dialog med Den A.P. Møllerske Støttefond, foreslås et funktionsprogram som fremgår af bilag 5.

Med multihallen får bydelen et arkitektonisk vartegn og et samlingspunkt for aktiviteter og fællesskab.  Multihallen planlægges med fokus på bæredygtighed og skal både kunne rumme aktiviteter for lokalområdet samt tilbyde optimale rammer til regionale og nationale stævner og der vil kunne afvikles bredde- såvel som elitekampe inden for flere sportsgrene.

Arkitektkonkurrence
Arkitektkonkurrencen gennemføres i regi af Den A.P. Møllerske Støttefond, efter forudgående offentligt annonceret prækvalifikation af deltagerne. En jury nedsættes under Den A.P. Møllerske Støttefonds formandskab med repræsentanter fra Københavns Kommune. Kommunens repræsentanter vil være administrative fra de berørte forvaltninger, herunder stadsarkitekten. Juryen skal bl.a. godkende konkurrenceprogrammet, inden det sendes ud til konkurrencedeltagerne. Der knyttes to fagdommere (arkitekter) til juryen samt et antal ekspertrådgivere uden stemmeret. Den A.P. Møllerske Støttefond indgår totalrådgiveraftale med vinderen, hvorefter vinderprojektet og totalrådgiveraftalen overdrages til den kommende ejendomsfond for Tingbjerg Multihal.

Rammer for organisering
Den kommende ejendomsfond stiftes af Den A.P. Møllerske Støttefond som en erhvervsdrivende fond i henhold til vedlagte udkast til vedtægter, jf. bilag 9, med de ændringer, som er nødvendige i forbindelse med stiftelsen. Fondens formål er almennyttigt at støtte offentlige, kulturelle, foreningsmæssige og idrætslige interesser ved at opføre, udleje og i øvrigt drive en multihal i Tingbjerg og at understøtte idræt, kultur- og foreningsliv i og omkring multihallen, primært ved at fungere som et dagligt samlingssted, men også ved at danne ramme for større sportslige og kulturelle begivenheder af regional og national betydning.

Til brug for opførelse og efterfølgende udlejning af multihallen udlejer Københavns Kommune en del af matr.nr. 3600 Husum, København til den kommende ejendomsfond på markedsvilkår, jf. bilag 6. Københavns Ejendomme har foretaget vurdering af markedslejen.

Ejendomsfondens grundkapital udgør ved stiftelsen 300.000 kr. Den resterende donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond forventes tilført fonden som frie midler. Fonden kan ifølge bindende svar fra SKAT den 7. marts 2025 opnå skattemæssigt fradrag for anlægsomkostninger som almennyttige interne uddelinger, idet der er lagt vægt på, at der er tale om ikke-kommercielle aktiviteter i multihallen.

Herudover yder Københavns Kommune ejendomsfonden lån til brug for opførelse af multihallen på op til 150 mio. kr. jf. også Økonomiafsnittet. Københavns Kommune kan med hjemmel i kommunalfuldmagten yde rente- og afdragsfri lån til opførelse af multihallen, idet faciliteten alene rummer lovlige kommunale aktiviteter. Den kommunale støtte vurderes ikke at udgøre statsstøtte, idet støtten anses for omfattet af fritagelsesforordningen.

Ejendomsfonden forventes momsregistreret for udlejning af fast ejendom og den fulde facilitet udlejes til markedsleje tillagt moms. Der er indhentet to uafhængige vurderinger af markedslejen og den højeste er lagt til grund. På den baggrund indgår Københavns Kommune erhvervslejekontrakt med ejendomsfonden om faciliteten, jf. bilag 7. Københavns Kommune forestår herefter den fremtidige drift af Tingbjerg Multihal inklusiv det fulde vedligehold.

I henhold til vedtægtsudkastet, jf. bilag 9, kræver ændring af fondens formål eller fondens opløsning København Kommunes samtykke. Kommunen har derudover ret til at udpege to bestyrelsesmedlemmer i planlægnings- og byggefasen og et medlem i driftsfasen. De to bestyrelsesmedlemmer skal i henhold til fondens vedtægt modsvare fondens behov for komplementære kompetencer indenfor projektering, byggestyring og byggeøkonomi. Indstillingen opdateres med forslag til bestyrelsesmedlemmer inden Økonomiudvalgets behandling af sagen. Bestyrelsen konstituerer sig selv med formand og næstformand.

Erhvervsstyrelsen har i en vejledende udtalelse den 26. november 2024 bekræftet, at værdien af de rente- og afdragsfri lån ikke er så væsentlig, at Københavns Kommune kan anses for væsentlig bidragsyder til fonden, der sidestiller kommunen med fondens stifter. Ejendomsfonden har dermed mulighed for at uddele overskud til Københavns Kommune.

Den kommende multihal forventes fritaget for grundskyld og dækningsbidrag.

Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte,

  • at Teknik- og Miljøforvaltningen skal undersøge andre mulige placeringer til multihallen. Forvaltningen vurderer dog på baggrund af screeningerne (bilag 3), at det vil være svært at finde andre egnede placeringer i Tingbjerg Idrætspark, og at det vil medføre en forsinkelse af projektet.
  • at der skal opstilles mere specifikke krav til den ydre udformning af multihallen, som skal indgå i arkitektkonkurrencen. Forvaltningen lægger op til vide arkitektoniske rammer efter dialog med Den A.P. Møllerske Støttefond, så længe multihallen i sin skala og arkitektoniske udtryk spiller sammen med og forholder sig til den eksisterende bebyggelse i Tingbjerg.
  • at der for bilparkering skal stilles krav om en anden parkeringsnorm end 1 plads pr. 50 m2, som er den norm, Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler (bilag 4). Tingbjerg Idrætspark ligger ikke stationsnært, hvorfor en del besøgende forventes at ankomme dertil i bil.
  • at der for cykelparkering skal stilles et lavere overdækningskrav end 50 %, som Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår. Derved vil arealerne kunne bruges til andre aktiviteter, fx parkour. Forvaltningen har anbefalet 50 % overdækning, da denne norm er minimumskravet både ved andre anvendelser i Kommuneplanen og i sammenlignelige idrætsparker, samt da overdækket cykelparkering er et af de forhold, som er med til at gøre det attraktivt at cykle.

Økonomi

Kommunen forpligter sig til at yde lån på op til 150 mio. kr. til den kommende ejendomsfond, som er rente- og afdragsfrie i de første 10 år, hvorefter markedsforrentning og tilbagebetaling påbegyndes. Lånene finansieres af den til formålet afsatte kassereservation på i alt 150 mio. kr., hvormed udbetaling alene vil kræve, at Borgerrepræsentationen frigiver de konkrete lån, når betalingen skal gennemføres.

Når areallejekontrakten træder i kraft, vil kommunen modtage en lejeindtægt, og når ejendommen er opført, vil kommunen omvendt indgå en erhvervslejekontrakt med ejendomsfonden, som vil kræve, at der afsættes budget på service til husleje mv. samt foretages deponering. De konkrete beløb kendes, når byggeriet er etableret.

Københavns Kommune vil skulle afholde fondsmoms af eventuelle uddelinger fra ejendomsfonden.

Det bemærkes at arealet er ikke registreret som forurenet. Såfremt det viser sig at arealet er forurenet, påhviler oprensningsforpligtelsen Københavns Kommune. Der vil i givet fald blive udarbejdet et budgetnotat mhp. finansiering i først kommende budgetforhandling

Der skal tilvejebringes finansiering til omlægning af kunstgræs, projektledelse samt etablering af parkeringspladser.

Videre proces

Borgerrepræsentations beslutning vil indgå som grundlag for arkitektkonkurrencen, hvor projektområde, funktionsprogram og planmæssige bindinger vil blive overdraget til Den A.P. Møllerske Støttefond. Det er forventningen, at arkitektkonkurrencen er afsluttet i første kvartal af 2026. Efter arkitektkonkurrencen skal der udarbejdes en lokalplan for projektet, før byggeriet kan påbegyndes. Forventet ibrugtagning er ultimo 2030. Det forudsættes, at der kan opnås dispensation fra skovbyggelinjen og ændring af Fingerplanen (grøn kile). Der udarbejdes budgetnotater for omlægning af kunstgræs, projektledelse samt etablering af parkeringspladser til kommende budgetforhandlinger.

Der er reserveret 100 mio. kr. til et løft af udearealerne med tilføjelse af nye funktioner i Tingbjerg Idrætspark. Udviklingen af dette projekt afventer resultatet af arkitektkonkurrencen om Tingbjerg Multihal og udviklingen vil tage udgangspunkt i yderligere brugerinddragelse.
 

Mikkel Boje                               Søren Wille                                       Søren Hartmann Hede

Til top