Mødedato: 13.12.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

B-sag: Orientering om ny prisstruktur og flere tider til foreningerne

Se alle bilag
Med indstillingen orienteres Kultur- og Fritidsudvalget om implementering af Københavns Kommunes forretningscirkulære for indtægter i Kultur- og Fritidsforvaltningen og de vigtigste konsekvenser, herunder ny prisstruktur og flere tider til foreningerne.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager implementering af forretningscirkulære for indtægter i Kultur- og Fritidsforvaltningen til efterretning.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at der træder en ny ensartet prisstruktur i kraft fra 1. januar 2022 på de områder, der ikke er omfattet af takstkataloget.
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at forvaltningen stiller flere tider til rådighed for folkeoplysende foreninger og aftenskoler i primetime i idrætsfaciliteter og kulturhuse.

Problemstilling

Som led i revisionens bemærkning vedrørende Kultur- og Fritidsforvaltningens indtægter, er forvaltningen i gang med at implementere Københavns Kommunes forretningscirkulære for indtægter. 

Forretningscirkulære for indtægter er et bilag til kommunens kasse- og regnskabsregulativ, der fastlægger de overordnede regler og retningslinjer for den løbende økonomiske forvaltning i Københavns Kommune, herunder retningslinjer for administration af samtlige af kommunens indtægtsskabende aktiviteter.

Kultur- og Fritidsudvalget blev senest orienteret om status på implementering af forretningscirkulære for indtægter på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 18. august 2021.  

Løsning

Som led i implementeringen af forretningscirkulære for indtægter i Kultur- og Fritidsforvaltningen har forvaltningen arbejdet med følgende tre områder:

  1. Kortlægning af forvaltningens indtægter og dokumentation for efterlevelse af kommunalfuldmagtens regler.
  2. Godkendelse af bevillinger for indtægter.
  3. Implementering af ensartet prisstruktur.

Grundlaget for at opkræve de korrekte priser er på plads.  Forvaltningen har gennemgået alle indtægter, med henblik på at kortlægge:

  • Hjemmelsgrundlag samt juridisk dokumentation. Der er udarbejdet juridiske notater, der beskriver forvaltningens hjemmelsgrundlag for at opkræve indtægter, når hjemlen følger af kommunalfuldmagtsreglerne.
  • Oprindelig prisfastsættelse og principper for korrekt prisfastsættelse (lovbestemt/politisk, kostpris, markedspris).
  • Politisk bevilling. Borgerrepræsentationen godkendte den 19. september 2020 bevilling til at oppebære forvaltningens indtægter.

Fra 1. januar 2022 implementeres en ny ensartet prisstruktur på de områder, der ikke er omfattet af takstkataloget. Den er beskrevet nærmere nedenfor. 

Pristyper i den nye prisstruktur

I den nye prisstruktur kommer forvaltningen til at opkræve følgende fire pristyper: markedspriser, kostpriser, takster og gebyrer. Det er kun markedspriser og kostpriser, som udgør nye pristyper i Kultur- og Fritidsforvaltningens prisstruktur. De politisk besluttede takster og gebyrer fortsætter som hidtil og er besluttet af Borgerrepræsentationen med takstkataloget for 2022. 

Nedenfor gennemgås de fire pristyper. I bilag 1 ses et overblik over, hvilke priser der gælder for hvilke brugere/aktiviteter. Den samme ydelse kan have forskellige priser, alt efter om det er en forening, en borger eller en virksomhed, der ønsker at købe den.

Markedspriser

Med hjemmel i kommunalfuldmagtsreglerne sælger forvaltningen en række ydelser og produkter, som skal udbydes til markedspris for at undgå konkurrenceforvridning i forhold til det private marked. Det gælder salg af overskudskapacitet på faciliteter, dvs. udlejning af lokaler, haller mv. samt ved accessorisk virksomhed som fx caféer, salg af ketsjere og bolde i idrætshaller samt ved biproduktion, fx salg af kasserede bøger.

En del af markedspriserne vil være højere end den pris, der tages i dag. Særligt vil private virksomheder, store som små, og kommercielle aktører kunne opleve at skulle betale en højere pris fremover, fordi den pris, der er betalt hidtil, ikke har været på markedsniveau.

Markedsprisen kommer til at gælde ved udlejning af overskudskapacitet til private erhvervsdrivende og kommercielle aktiviteter som messer, lagersalg og firmajulefrokoster. Markedsprisen vil også gælde private erhvervsdrivende inden for kultur og idræt, fx dans og musik, som vil opleve, at priserne for at leje sig ind i kulturhuse til undervisning af dans mv. stiger i forhold til tidligere.

Forvaltningen vil gå i dialog med brugerne af lokalerne, med henblik på at afklare om brugerne er kommercielle og fremover skal opkræves markedspris, eller om der er mulighed for, at brugerne med tilpasninger kan blive godkendt som folkeoplysende forening. Aktører, som ansøger om at blive godkendt som folkeoplysende forening, betaler samme pris som hidtil i overgangsperioden. Prisændringen vil blive annonceret i BookByen bookingsystemet.

Markedspriserne vil også komme til at omfatte aftaler med APS / A/S klubber, som fremover skal betale markedspris for brug af stadions mv. Forvaltningen er i gang med at se på dette område særskilt og vender tilbage til udvalget.

Kostpriser

Kostprisen kommer til at gælde ved udlejning af lokaler til borgernes private selskaber såsom konfirmation, barnedåb, børnefødselsdage mv. Udlejning af lokaler til disse formål er en lovlig kommunal opgave, og en eventuel konkurrence med det private marked for tilsvarende lokaler accepteres. Forbuddet mod begunstigelse af privatpersoner betyder, at det er en betingelse, at kommunens udgifter dækkes, dvs. at der opkræves kostpris for lejen.

Derudover skal der opkræves kostpris ved intern afregning i Københavns Kommune, jf. beslutning herom i fællesadministrativ forretningsgang for takstberegninger i Københavns Kommune.

Der er også nogle tilfælde, hvor forvaltningen indgår et samarbejde og stiller lokaler vederlagsfrit eller billigere til rådighed.

Takster i Kultur- og Fritidsudvalgets takstkatalog

Med den nye prisstruktur fortsætter taksterne i Kultur- og Fritidsudvalgets takstkatalog som hidtil, så privatpersoner og foreninger kan benytte sig af svømmehaller, idrætsfaciliteter og mødelokaler til takstpris. Kultur- og Fritidsudvalget og Borgerrepræsentationen besluttede i henholdsvis maj og oktober 2020 en række nye takster for lokaleudlejning og idrætsfaciliteter, som er implementeret i Kultur- og Fritidsforvaltningen fra og med 1. januar 2021.

Gebyr for folkeoplysende foreninger

Gebyr gælder udelukkende for godkendte folkeoplysende foreninger i Københavns Kommune og er ligesom taksterne politisk besluttet af Kultur- og Fritidsudvalget og Borgerrepræsentationen. Gebyrerne fortsætter som hidtil.

Flere tider til folkeoplysende foreninger og korrekt salg af overskudskapacitet

For at imødekomme og understøtte et aktivt foreningsliv i Københavns Kommune vil forvaltningen stille flere tider til rådighed for folkeoplysende aktiviteter, såfremt de lokale enheder ikke skal bruge tiderne til egne aktiviteter inden for det kommunale formål:

  • Idræts- og bevægelsesfaciliteter stilles til rådighed for folkeoplysende aktiviteter mandag-torsdag kl. 16-20 (såkaldt primetime).
  • Faciliteter i kulturhuse, særligt med bevægelses- og værkstedsfaciliteter, stilles til rådighed for foreninger og aftenskoler mandag-torsdag kl. 16-20 og særligt for aftenskoler i tidsrummet kl. 10-16.

For at sikre, at forvaltningen overholder reglerne for salg af overskudskapacitet i kommuner, er der udarbejdet en fælles forretningsgang for håndtering af overskudskapacitet i ejendomme i Kultur- og Fritidsforvaltningen, jf. bilag 2.

Økonomi

Der forventes at være flere modsatrettede økonomiske effekter af den nye prisstruktur. Der vil komme flere indtægter, som følge af at erhvervsdrivende aktører m.fl. fremover skal betale en højere pris i form af markedspris, hvilket omvendt også kan betyde, at færre ønsker fx at leje sig ind i forvaltningens lokaler. Forvaltningen forventer, at det overordnet set vil balancere og vender tilbage til udvalget, såfremt der er væsentlige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Den nye prisstruktur træder i kraft for bookinger foretaget fra og med 1. januar 2022. Allerede indgåede aftaler fortsætter til den aftalte pris, indtil aftalen udløber, dog senest frem til den 30. juni 2022, hvor aftalen opsiges, og der indgås en ny aftale til den nye prisstruktur.

 

Mette Touborg

/Annegrete Vallgårda

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2021:

Indstillingen blev godkendt i forbindelse med dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsorden).  

Til top