Mødedato: 12.11.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ansøgning om driftsstøtte til Foreningen LiteraturHaus

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en ansøgning fra Foreningen LiteraturHaus om 300.000 kr. årligt i driftsstøtte for perioden 2021-2024.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på ansøgningen om 300.000 kr. årligt i perioden 2021-2024, da der ikke er afsat midler til formålet på budgettet.

Problemstilling

Foreningen LiteraturHaus søgte i august 2020 Kultur- og Fritidsudvalget om et driftstilskud på 519.000 kr. årligt for perioden 2021-2024. Udvalget behandlede ansøgningen på mødet den 24. september 2020 og besluttede, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle vende tilbage til udvalget med en indstilling om de fremtidige perspektiver og økonomien for LiteraturHaus.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har på baggrund af udvalgets drøftelser haft en positiv dialog med LiteraturHaus om mulighederne for at udbrede konceptet og inddrage en række kommunale partnerskaber i arbejdet. På den baggrund er budgettet revideret, og LiteraturHaus har indsendt en ansøgning om driftsstøtte i 2021-2024 på 300.000 kr. årligt (bilag 1).

Der er ikke afsat midler til formålet på budget 2021.

Løsning

Foreningen LiteraturHaus

LiteraturHaus på Nørrebro er, ifølge ansøger, et litterært kraftcenter, og det naturlige mødested for litterære miljøer i København og for Københavnere, der søger inspiration, viden, indsigt og oplevelser.

Huset er lokalt forankret og fungerer som medborgerhus for foreninger og private, der ønsker et sted at samles til debat, møder, seminarer, receptioner eller fest.

Organisationsændring og nye perspektiver

LiteraturHaus har tidligere været drevet i privat regi. I 2019 gennemgik LiteraturHaus en organisationsændring, og er nu en forening ved navn Foreningen LiteraturHaus. Foreningen overtager driften af LiteraturHaus fra 1. januar 2021.

Foreningen LiteraturHaus har indgået partnerskaber med følgende foreninger, der vil leje LiteraturHaus til deres arrangementer:

  • Poesiens Hus
  • Dramatikkens Hus
  • Nyt Forum for Skrift
  • Ordskælv
  • Eksistensfilosofisk Akademi
  • Danske Skønlitterære Forfattere

Kommunale Partnerskaber

Foreningen LiteraturHaus har indgået samarbejde med en række kommunale institutioner på Nørrebro, herunder Sokkelundlille, Nørrebro Bibliotek, Biblioteket på Rentemestervej, Lygten Station, Støberiet, Blågårdens Bibliotek, Kapelvej 44, samt Korsgadehallen. Målet med samarbejderne er at koordinere de litterære aktiviteter i området, så de forskellige huses profil og rammer udfoldes bedst muligt. Yderligere vil Foreningen LiteraturHaus invitere de kommunale partnere med i skabelsen af Sommertid – Københavns Internationale Poesi Festival, så arrangementerne ved festivalen får en større geografisk spredning.

Visioner og aktiviteter

Foreningen LiteraturHaus forventer, at LiteraturHaus vil præsentere ca. 200 offentlige kulturarrangementer om året. Samtidig vil foreningen udvikle sine undervisningstilbud, så alle - lige fra skoleelever til etablerede forfattere - kan modtage undervisning i LiteraturHaus. Udviklingsarbejdet sker i samarbejde med kommunens skoler og foreningens partnerforeninger, som beskæftiger sig med undervisning.

Foreningen LiteraturHaus forventer yderligere at kunne engagere flere frivillige i samarbejde med foreningerne, der lejer sig ind i LiteraturHaus. Sammen med Poesiens Hus og Ordskælv har Foreningen LiteraturHaus allerede etableret en gruppe på 30 frivillige, som gør det muligt for foreningen at afholde kulturelle arrangementer med få udgifter.

LiteraturHaus har følgende aktiviteter planlagt:

  • Skriveskole
  • Et ugentligt filosofi-symposion
  • Digtermøder
  • Litterær torsdagscafé
  • En årlig, international poesifestival
  • Foredragsrække om næstekærlighed
  • Ugentlig poesibanko
  • Kontorfællesskab
  • Offentlige readings af ny, dansk dramatik
  • The roaring 20s: Drinks and Literature
  • Gadefestivalen Lyse Nætter

Økonomi for Foreningen LiteraturHaus

Da LiteraturHaus var privat drevet, var økonomien i huset helt afhængig af udlejning af lokaler til private fester. LiteraturHaus har derfor ofte været lukket for offentligheden. Med den nye struktur, vil Foreningen LiteraturHaus ikke i lige så høj grad være afhængig af indtægter fra udlejning til private fester.

På baggrund af det nye koncept og dialogen med forvaltningen har LiteraturHaus revideret budgettet og indsendt en ansøgning om et driftstilskud på 300.000 kr. årligt i perioden 2021-2024.

Foreningen LiteraturHaus vil fortsat udleje lokaler til private arrangementer, dog kun to gange om måneden.

Foreningen vil afvikle seks eksterne kulturelle arrangementer om måneden. Partnerforeningerne i LiteraturHaus vil afholde otte kulturelle arrangementer om måneden. Foreningen LiteraturHaus vil selv afholde fire arrangementer om måneden.

Samlet vil der blive præsenteret 18 kulturelle arrangementer om måneden i LiteraturHaus.

Foreningen LiteraturHaus vil have en daglig leder ansat i en 80 % stilling, som vil stå for drift, kommunikation, økonomi, samarbejder, program og udvikling af huset.

Forvaltningen bemærker, at budgettet som Foreningen LiteraturHaus har indsendt, tager udgangspunkt i en normal situation, og at der fra 2021 ikke længere vil være restriktioner som følge af corona.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt ansøgningen imødekommes, vil forvaltningen i dialog med ansøger udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier.

 

Mette Touborg

                                                               /Merete Evers Dewilde

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 12. november 2020:

Leder af LiteraturHausforeningen, Thorkil Jacobsen, overværede i medfør af styrelseslovens § 20, stk. 4, 2. pkt., punktets behandling med henblik på sagens oplysning.

Der blev begæret afstemning om et forslag om, at der bevilges 300.000 kr. årligt i perioden 2021-2024; kassemæssig dækning anvises fra Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler.

Et flertal (Kasandra Behrndt-Eriksen, Henrik Appel Esbensen, Jonas Bjørn Jensen, Christopher Røhl Andersen, Karina Vestergård Madsen, Jens Kjær Christensen og Franciska Rosenkilde) stemte for forslaget.

Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.

Forslaget blev således godkendt.

 

Karina Bergmann ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Det Konservative Folkeparti ønsker et LiteraturHaus, der er så selvkørende og selvfinansierende som muligt. Derfor opfordrer vi til, at huset fortsat udlejes i så vid omfang som muligt, som da det var privat drevet.” 

Til top