Mødedato: 12.10.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Udmøntning af budgetpakken "Udsatte børns deltagelse i kultur- og idrætslivet"

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til udmøntningen af budgetpakken 'Udsatte børns deltagelse i kultur- og idrætslivet'.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender den foreslåede udmøntning af 'FritidsGuiderne KBH', 'FerieCamp' og 'Børne- og Ungekulturpiloterne',
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender udvælgelseskriterierne for de 'Sociale partnerskaber' - udvælgelsen af foreningerne foretages af Folkeoplysningsudvalget, og
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget sender de foreslåede kriterier for kontingentstøtteordningen til udsatte børn og unge i høring i Folkeoplysningsudvalget.

Problemstilling

Med Budget 2018 er der afsat 30,7 mio. kr. (2018 p/l) i 2018-2021 til indsatser, der skal introducere og fastholde udsatte børn og unge i fritidslivet. Parterne er enige om at fortsætte og udvide de indsatser, der har været igennem de sidste mange år.

Løsning

Af budgetteksten fremgår det, at de 30,7 mio. kr. afsat i perioden 2018-2021 fordeler sig på følgende indsatser:

  • Fortsættelse af FritidsGuiderne KBH: 5,9 mio. kr.
  • Udvidelse af FerieCamp med to bydele (Bellahøj og Amager Øst) og fortsættelse af FerieCamp i Sydhavnen: 8,4 mio. kr. 
  • Ekstra midler til Børne- og Ungekulturpiloterne: 2 mio. kr.
  • Sociale partnerskaber med 10 nye foreninger: 8,8 mio. kr. 
  • En kontingentstøtteordning: 5,6 mio. kr.

Det samlede overblik over fordelingen af midlerne fremgår af bilag 1.

Med undtagelse af kontingentstøtteordningen er der tale om en fortsættelse og udvidelse af nogle veletablerede indsatser i form af FritidsGuiderne, FerieCamp, Børne- og Ungekulturpiloterne og sociale partnerskaber. Selve udvælgelsen af de sociale partnerskabsforeninger foretages af Folkeoplysningsudvalget.

En kontingentstøtteordning er ny i Kultur- og Fritidsforvaltningens regi og foreslås derfor sendt i høring i Folkeoplysningsudvalget, inden den genbehandles i Kultur- og Fritidsudvalget.

FritidsGuiderne KBH (5,9 mio. kr. over fire år)

Det foreslås med denne indstilling at fortsætte ordningen med FritidsGuiderne i sin nuværende form. Dette indebærer fortsat to fuldtidsmedarbejdere i centralforvaltningen til at koordinere indsatsen med lokalområderne og samarbejdet med Red Barnet til en årlig udgift på 1 mio. kr.

Ordningen er i 2017 udvidet med 0,3 mio. kr. til økonomisk understøttelse af de foreninger, der i særlig grad tager imod børn fra FritidsGuiderne samt til opkvalificering af de frivillige FritidsGuider, så de bliver klædt på til også at kunne hjælpe flygtningebørn ud i foreningslivet.

FritidsGuiderne er frivillige, der introducerer udsatte børn til kultur- og fritidslivet. Antallet af frivillige FritidsGuider varierer, men ligger typisk et sted mellem 50 og 100, som fordeler sig på 11 lokale frivilliggrupper. I 2016 blev 318 børn hjulpet ud i foreningslivet. Af dem var 62 pct. fastholdt ved sæsonens afslutning. Derudover var knap 400 børn i 2016 med på ’kulturture’ til københavnske kulturinstitutioner.

FritidsGuiderne har indgået partnerskab med Red Barnet om rekruttering af frivillige til indsatsen i perioden 2016 - medio 2018. Hertil er knyttet en forventning om en samlet frivilliggruppe på minimum 120 frivillige og en målsætning om at guide mindst 500 børn årligt til foreningsaktiviteter med 75 pct. fastholdelse.

Københavns Kommunes udgifter til samarbejdet med en NGO om frivilligrekruttering indgår med 0,2 mio. kr. pr år. Det nuværende samarbejde med Red Barnet er dog finansieret frem til medio 2018.

FerieCamp - to nye bydele og fortsættelse af Sydhavnen (8,4 mio. kr. over fire år)

Det foreslås med denne indstilling at fortsætte ordningen med FerieCamp i Sydhavnen i sin nuværende form og udvide indsatsen til at omfatte Amager Øst og Bellahøj.

Forvaltningen foreslår, at ordningen finansieres ud fra en ramme, der er lig med finansieringen af de allerede eksisterende områder. Dette indebærer, at der afsættes 140 t. kr. årligt pr. bydel til løn og administration i centralforvaltningen.

FerieCamp er gratis ferieaktiviteter for alle børn i alderen 6-17 år i de fem store skoleferier. Der er FerieCamp i områderne: Amager Vest, Bispebjerg, Husum, Tingbjerg, Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro og Sydhavnen. Aktiviteterne afholdes af foreninger, biblioteker, kulturhuse m.fl. I 2016 var der sammenlagt mere end 51.000 fremmøder. Det bemærkes, at midlerne til FerieCamp i Amager Vest, Bispebjerg, Husum, Tingbjerg, Indre Nørrebro og Ydre Nørrebro (4,4 mio. kr. årligt) udløber med udgangen af 2018.

Der har været FerieCamp i Sydhavnen i 2016-2017. Aktiviteterne foregår omkring Karens Minde Kulturhus og har været velbesøgte med sammenlagt 7.800 fremmødte i 2016.

Amager Øst og Bellahøj er to lokalområder, hvor der bor mange udsatte børn og unge. Dertil kommer, at der er stærke lokale ønsker om at få FerieCamp etableret i disse områder.

Børne- og Ungekulturpiloterne (2 mio. kr. over fire år)

Der er med Budget 2018 afsat 0,5 mio. kr. årligt til indsatsen. Kultur- og Fritidsudvalget finansierer i forvejen indsatsen med 0,3 mio. kr. årligt. 

Det foreslås med denne indstilling, at ordningen med Børne- og Ungekulturpiloterne kommer tilbage på 2016-niveau med to ansatte projektmedarbejdere på Solvang Bibliotek til en årlig udgift på 600 t. kr. samt 200 t. kr. årligt til aktiviteter.

Børne- og Ungekulturpiloterne har succes med at uddanne børn og unge til kultur-iværksættere og ambassadører og give børn og unge en oplevelse af, at de kan påvirke deres omgivelser og spille en rolle i det samfund, der omgiver dem både i skolen og i fritiden. Målgruppen er primært børn og unge i alderen 10-18 år fra Urbanplanen og Ørestad. Der arbejdes på tværs af bydele, etnicitet og alder.

Sociale partnerskaber - 10 nye (8,8 mio. kr. over fire år)

Det foreslås med denne indstilling at udvide ordningen med Sociale partnerskaber til at omfatte 10 nye foreninger. Dette indebærer, at der årligt afsættes 2 mio. kr. til foreningerne, mens der afsættes 200 t. kr. til løn og administration i centralforvaltningen.

Målsætningen med de sociale partnerskaber er at sikre en mere permanent støtte til udvalgte folkeoplysende foreninger, der løfter en særlig indsats over for børn og unge i udsatte byområder. Der eksisterer allerede fem sociale partnerskaber, der er finansieret frem til 2020.

Foreningerne vil få mulighed for at søge om at blive partnerskabsforening ud fra de udvælgelseskriterier, der fremgår af bilag 2. Med undtagelse af nogle få justeringer er disse identiske med de kriterier, som de fem nuværende partnerskabsforeninger er udvalgt på baggrund af.

Forvaltningen foreslår, at den endelige udvælgelse af foreningerne foretages af Folkeoplysningsudvalget.

Kontingentstøtte til udsatte børn og unge (5,6 mio. kr. over fire år)

Forvaltningen foreslår, med hjemmel i § 11, stk. 6, i lov om social service, en kontingentstøtteordning målrettet børn og unge i alderen 6-17 år fra økonomisk trængte familier samt børn og unge med flygtningestatus bosat i Københavns Kommune. Forslaget indebærer, at der årligt afsættes 160 t. kr. til løn og administration i centralforvaltningen, mens resten af midlerne går til kontingenter og udstyr/stævner.

Ordningen skal være nem både for foreningerne og familierne. Derfor er ordningen ikke baseret på kontrol og krav om dokumentation, men på en række principper, som sikrer, at støtten tilfalder de rette familier.

Kernen i ordningen er, at der maksimalt kan gives 1.000 kr. i kontingentstøtte pr. barn pr. år, som udbetales direkte til foreningerne. Loftet for kontingentstøtten betyder, at en del familier forventes at skulle bidrage med egenbetaling. Der foreslås endvidere afsat en pulje til støtte til udstyr, stævnedeltagelse mm., hvor der som udgangspunkt vil være et loft på 500 kr. pr. barn.

Forvaltningens oplæg til kriterier og principper for kontingentstøtteordningen fremgår af bilag 3.

330 nye børn kan hvert år i perioden 2018-2021 få gavn af ordningen, samtidig med at de allerede kontingentstøttede børn kan fortsætte på ordningen, såfremt familiens økonomiske situation ikke har ændret sig.

Det forventes, at kontingentstøtteordningen i perioden 2018-2021 samlet set vil kunne inkludere 1.320 børn i kultur- og fritidslivet. Den overordnede målsætning er, at 75 % af børnene er fastholdt efter seks måneders deltagelse.

Forvaltningen foreslår, at kriterierne for kontingentstøtteordningen sendes i høring i Folkeoplysningsudvalget, inden Kultur- og Fritidsudvalget endeligt godkender udmøntningen.

Økonomi

Det samlede overblik over fordelingen af midlerne fremgår af bilag 1.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i forlængelse af denne indstilling vil efterfølgende blive indarbejdet i forvaltningens budgetter.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, igangsætter Kultur- og Fritidsforvaltningen FritidsGuiderne KBH, FerieCamp og Børne- og Unge-kulturpiloterne pr. 1. januar 2018.

Derudover indbyder forvaltningen foreningerne til at søge ind på de sociale partnerskaber, hvorefter sagen forelægges Folkeoplysningsudvalget.

De foreslåede kriterier for kontingentstøtteordningen til udsatte børn og unge sendes i høring i Folkeoplysningsudvalget. Når høringssvaret foreligger, vil sagen blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget igen. 

 

Mette Touborg

                                              / Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 12. oktober 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen med følgende ændring i forhold til indstillingens 2. at-punkt (om Sociale Partnerskaber):

  • udvælgelsen af foreningerne foretages af Kultur- og Fritidsudvalget efter indstilling fra Folkeoplysningsudvalget.

 

 

Til top