Mødedato: 11.10.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Samdrift i Kulturhuset Indre By

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til processen omkring et projekt vedrørende samdrift i Kulturhuset Indre By.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender processen for et projekt vedrørende samdrift i Kulturhuset Indre By som beskrevet i denne indstilling.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. september 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen med henblik på en yderligere kvalificering af beslutningsgrundlaget. Endvidere anmodede udvalget om, at der arrangeres et møde i Kulturhuset Indre By. 

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 28. april 2016 et investeringsforslag, der bl.a. involverede Kulturhuset Indre By, og efterfølgende har udvalget på et møde den 24. februar 2017 taget udviklingen af en ny vision og profil for Kulturhuset Indre By (KIBy), herunder afsøgning af nye kulturelle partnerskaber, til efterretning.

KIBy, der er organiseret under Kultur Ø/DIT:KBH, fremstår i dag nedslidt og utidssvarende. Kulturhuset er placeret centralt i København midt imellem søerne og Nansensgade på Charlotte Ammundsens Plads. Der er i dag mulighed for bevægelsesaktiviteter, kulturarrangementer, café og møder.

Samtidig rummer KIBy et stort potentiale for at blive et mere levende storbykulturhus med kant. Kulturhusets store lokaler og den urbane Charlotte Ammundsens Plads kan sættes i spil på nye måder. Sammenhængen mellem kulturhuset og Charlotte Ammundsens Plads kan styrkes, eksterne partnere kan involveres, borgernes eget engagement kan sættes i spil og aktivitetsniveauet kan øges væsentligt.

Løsning

På baggrund af en indledende dialog med mulige samarbejdspartnere vurderer forvaltningen, at der er gode muligheder for at udvikle en ny interessant og relevant kulturprofil med kant. Konkret kan huset drives i samdrift med partnere, der har interesse i at drive og udvikle KIBy som kulturhus sammen med Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Det er ligeledes vurderingen, at der i kulturhuset, i forbindelse med etablering af en samdriftsmodel og gennem en investering, kan realiseres en varig effektivisering af driften.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der skal udvikles en ny partnerbaseret samdriftsform, som vil betyde en mærkbar ændring af husets profil og aktivitetsniveau.

Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsker at skabe en ny kulturel profil for KiBy baseret på samdrift i samarbejde med relevante aktører. Forvaltningens rolle i en samdriftsmodel bliver fortsat at sikre åbne og relevante kulturtilbud til byen og lokalområdet samt at inddrage brugere og borgere heri.

Det overordnede ansvar for driften af KIBy vil fortsat ligge hos Kultur- og Fritidsforvaltningen, mens dele af den daglige drift og af indholdet varetages af partnere. Eksempelvis er det hensigten, at nogle funktioner vedrørende koordinering, udlejning/booking af lokaler og cafédrift, som i dag varetages af Kultur- og Fritidsforvaltningen, fremover skal varetages af partnere. På den måde vil samdriftsaftalen både føre til mere aktivitet og en reduktion i forvaltningens udgifter til drift.   

Kultur- og Fritidsforvaltningen har indledt en forhåndsdialog med konkrete aktører i en idéudvikling. Det drejer sig om foreningen Fritidsakademiet (FRAK), den socialøkonomiske virksomhed Grennessminde, foreningen Rapolitics, Idrætsprojektet under Socialforvaltningen samt den socialt ansvarlige håndværksvirksomhed Logik & Co.

Dialog med Indre By Lokaludvalg

Forvaltningen har været i dialog med Indre By Lokaludvalg, som foreslår alternative udviklingsscenarier for KIBy, herunder at der etableres et svømmebassin i huset, at huset udvikles som et forsamlingshus for foreninger eller at huset alternativt nedlægges, og der i stedet etableres og drives mindre lokaler rundt om i bydelen, som beboerne kan benytte.

Kulturhuset Indre Bys fremtidige profil

På baggrund af den indledende dialog med aktørerne har forvaltningen formuleret et foreløbigt bud på en mulig profil for KIBy.

Ideen er at skabe et kulturhus, hvor særligt unge involveres i kulturdriften. Det vil sige et sted, hvor fællesskab, deltagelse og iværksætterånd – særligt blandt unge – er i fokus. Formålet er både at dygtiggøre de unge og at skabe et relevant og interessant kulturtilbud for lokalområdet og byen. Kulturen ses her som et brobyggende element, der skaber vedkommende og attraktive møder mellem unge kulturskabere og byens borgere. Således engageres unge – herunder unge med sociale og personlige udfordringer – i Københavns kulturliv. Det gør de både til glæde for byens borgere, der vil opleve flere offentlige arrangementer, og til gavn for dem selv, idet de rustes til et foretagsomt og kulturelt voksenliv.

Helt konkret kunne mulige aktiviteter være workshops, koncerter, kreativ upcycling, kulturevents, åbne bevægelsesaktiviteter, værksteder, repair-café, foredrag, musikproduktion mv.

Idrætsprofilen ønskes ligeledes udviklet fra udelukkende privat baneudlejning til mere alsidige aktiviteter, der kan benyttes af flere borgere til flere typer af sport og bevægelse end i dag, hvor idrætsbanerne i huset typisk benyttes til badminton. Ligeledes kan der skabes nye muligheder for ikke-organiseret holdsport og andre idrætsformer – både indendørs og udendørs på Charlotte Ammundsens Plads. 

Yderligere ønskes et nyt integreret kulturelt cafékoncept, der kan danne ramme om flere events – f.eks. folkekøkken, kulturarrangementer, køkkenskole og workshops – og desuden udvide det daglige sortiment samt gøre caféarealet mere indbydende for cafégæster.

Konceptet rummer endvidere et tværgående potentiale i og med, at kulturen sættes i spil på tværs af områder og dermed også på tværs af forvaltningsressort. Dette åbner mulighed for at invitere andre forvaltninger – f.eks. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen – med ind i et tværgående forvaltningssamarbejde. 

Det er desuden en forhåbning, at det fremtidige samarbejde formår løbende at involvere yderligere partnere samt at tiltrække fondsmidler til aktiviteter og til renovering af de nedslidte fysiske faciliteter.

Investeringsbehovet

For at kunne understøtte en øget aktivitet og flere besøgende optimalt samt for at realisere en effektiviseringsgevinst, er det nødvendigt med en investering i forbedrede køkkenfaciliteter, indendørs renovering samt opstilling af midlertidige kulturcontainere på pladsen.

Den samlede investering anslås til 2,1 mio. kr. De varige gevinster ved højere indtægter og frigjorte medarbejderressourcer anslås til 400 t.kr. årligt, når investeringerne er fuldt implementerede.

Initiativet forudsætter byggetilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen samt byggefuldmagt fra KEID.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vender forvaltningen tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med et forslag til en konkret investeringscase til overførselssagen for 2018/2019.

På baggrund af den indledende dialog med de nævnte aktører samt forvaltningens foreløbige bud på en fremtidig profil for KIBy, udvikler forvaltningen en egentlig samdriftsmodel. I det videre arbejde tages der højde for, om dele af samdriftsmodellen skal i udbud.

Forvaltningen fortsætter dialogen med og inddragelsen af Indre By Lokaludvalg samt andre relevante borger- og brugergrupper om projektet.

 

Mette Touborg

    

                                       / Christina Midjord

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. oktober 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om at arbejde videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser og på et senere tidspunkt forelægge udvalget en revideret indstilling i sagen. I denne forbindelse anmodede Kultur- og Fritidsudvalget om, at de aktører, som KIBY har en dialog med om den fremtidige drift, inviteres til det pågældende udvalgsmøde. 

Til top