Mødedato: 07.12.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Handleplan for Integrations- og medborgerskabspolitikken

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen har vedtaget en ny Integrations- og medborgerskabspolitik for 2023-2026. Kultur- og Fritidsudvalget skal behandle Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til en handleplan på kultur- og fritidsområdet, som udvalget har bedt om.

Handleplanen overlapper med kultur- og fritidspolitikkens målsætninger om fællesskaber for københavnerne. Det er indsatser vedr. Børne- og ungekulturpiloterne, tættere samarbejde med skoler/institutioner, tidlig sprogindsats for børn samt flere og mere relevante kultur- og fritidstilbud for voksne etniske minoriteter. Der er også et perspektiv i forhold til at bruge talenter som rollemodeller, der korresponderer med Kultur- og fritidspolitikken.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. At Kultur- og Fritidsudvalget godkender handleplanen for Integrations- og Medborgerskabspolitikken 2023-2026, og
  2. At handleplanen indgår i udmøntningen af Kultur- og fritidspolitikken

Problemstilling

Ved Kultur- og Fritidsudvalgets første behandling af inputs til Integrations- og medborgerskabspolitikken d. 22. november 2022 bad udvalget forvaltningen udarbejde en handleplan på Kultur- og Fritidsudvalgets område med udgangspunkt i de indsatsområder, som udvalget pegede på.

Integrations- og medborgerskabspolitikken blev endeligt vedtaget i Borgerrepræsentationen d. 21. september 2023, og handleplanen på kultur- og fritidsområdet forelægges nu Kultur- og Fritidsudvalget.

Løsning

Handleplanen (bilag 1) bygger på de indsatsområder, der er vedtaget af Kultur- og Fritidsudvalget i forbindelse med den første behandling af Integrations- og Medborgerskabspolitikken:

  • Videreudvikle FerieCamp, FritidsGuiderne, kontingentstøtte og Sociale partnerskaber
  • Udbrede Børne- og Ungekulturpiloterne til flere boligområder
  • Udbygge og styrke samarbejdet mellem kultur- og fritidslivet og skolerne og tilhørende fritidsinstitutioner
  • Fortsætte og udvide konceptet Aktive Børn i Forening
  • Udvikle bæredygtig model for en tidlig sprogindsats for børn, fx ved at introducere børn og unge i udsatte boligområder til bøger og børnebiblioteker
  • Inddrage udsatte voksne i kultur- og fritidslivet, herunder deres brug af kulturhuse og biblioteker
  • Sikre at kulturliv og teatre får større relevans for etniske minoriteter
  • Gå i dialog med foreningerne om, hvad de kan gøre af egen drift for at inkludere etniske minoriteter

    Desuden er denne indsats tilføjet:

  • Iværksættelse af Charter for et natteliv uden diskrimination med tiltag der bidrager til forebyggelse, bekæmpelse og håndtering af diskrimination i nattelivet

Det fremgår af handleplanen hvilke indsatser, der kan sættes i gang indenfor den eksisterende ramme, hvilke indsatser, der kalder på mere data og viden, samt hvilke indsatser, der kræver yderligere finansiering.

 

Kobling til Kultur- og fritidspolitikkens indsatsområder

Handleplanens indsatser spiller sammen med Kultur- og fritidspolitikkens målsætninger om bl.a. at skabe fællesskaber og samlingspunkter for københavnerne. Københavnere med etnisk minoritetsbaggrund inkluderes i mange sammenhænge i det brede kultur- og fritidsliv i byen, både som deltagere, frivillige og aktive medskabere. Endvidere er der en kobling til Kultur- og Fritidspolitikken ved at lade talenter agere rollemodeller. Derved udgør kultur- og fritidslivet en arena, hvor københavnere med forskellige baggrunde mødes – fx på fodboldbanen, på biblioteket og ved festivaler.

I Integrations- og medborgerskabspolitikken defineres målgruppen som københavnere med integrationsbehov, dvs. ”københavnere med etnisk minoritetsbaggrund, der, af forskellige årsager, har behov for støtte i form af en eller flere indsatser til fremme af integration og medborgerskab”. Således har Integrations- og medborgerskabspolitikken også et element af sociale indsatser, og spiller dermed ind i Kultur- og fritidspolitikkens målsætninger i afsnittet om ”De oversete”. Disse overlap er noteret i handleplanen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at handleplanen for Integrations- og medborgerskabspolitikken indgår i udmøntningen af Kultur- og fritidspolitikken. I den forbindelse inddrages relevante interessenter fx andre forvaltninger, organisationer, foreninger og boligsociale helhedsplaner i forhold til de konkrete indsatser i handleplanen.

 

Data

I slutningen af 2023 vil Kultur- og Fritidsforvaltningen få adgang til ny data via Danmarks Statistik, der bl.a. viser noget om voksne etniske minoriteters motionsvaner og brug af kulturtilbud. Desuden kommer de nyeste resultater fra Børnesundhedsprofilen ultimo 2023. Disse nye data bruges bl.a. som grundlag for det videre arbejde.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen videre med indsatserne i handleplanen. Kultur- og Fritidsudvalget orienteres løbende på de enkelte indsatser i handleplanen. Desuden giver forvaltningen en status ifm. den generelle afrapportering på Kultur- og fritidspolitikken, hvis dette besluttes.

 

Søren Tegen Pedersen                                   

                                                                              /Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2023

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top