Mødedato: 06.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Dansekapellet, Bispebjerg Torv 1, 2400 NV

Det Kongelige Teaters aktivitetsplan 2019

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til et forslag om at bemyndige Kultur- og Fritidsforvaltningen til, sammen med Økonomiforvaltningen, at godkende Det Kongelige Teaters aktivitetsplan for 2019.


Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger Kultur- og Fritidsforvaltningen til, sammen med Økonomiforvaltningen, at godkende Det Kongelige Teaters aktivitetsplan for 2019.

Problemstilling

I forbindelse med indgåelse af samarbejdsaftalen (bilag 1) mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater for perioden 2017-2020 blev parterne enige om, at Det Kongelige Teater hvert år skal aflevere en aktivitetsplan, der redegør for teatrets arbejde med aftalens fire indsatsområder. Indsatsområderne er en fælles aktivitetsramme med konkrete fokusområder, der skal involvere Københavns Kommunes borgere mest muligt. De fire fokusområder er: børn og unge, events festivaler og turisme, outreach og netværk.

Det Kongelige Teater modtager et årligt tilskud på 47.969.000 kr. fra Københavns Kommune. Heraf er 5 mio. kr. øremærket til at åbne teatrets huse for borgerne i København og til konkrete samarbejder med københavnske skoler, festivaler og kulturaktører.

Det Kongelige Teater har fremsendt forslag til aktivitetsplan for 2019 (bilag 2).

Aktivitetsplanen skal hvert år godkendes af Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede den 8. september 2016, hvor aftalen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget, om årligt at få optaget en sag på dagsordenen inden forvaltningernes godkendelse af det kommende års aktivitetsplan.

Løsning

Københavns Kommune og Det Kongelige Teater drøfter årligt det kommende års aktiviteter i forhold til de konkrete indsatsområder og teatrets kontrakt med Kulturministeriet. Drøftelsen dokumenteres med et referat, som danner grundlag for det følgende års statusrapport og redegørelse for aktiviteter.

Kultur- og Fritidsudvalgets bemærkninger og ønsker vil ligge til grund for Økonomiforvaltningens og Kultur- og Fritidsforvaltningens godkendelse af aktivitetsplanen for 2019.

Den fremlagte aktivitetsplan for 2019 indeholder aktiviteter indenfor alle fire indsatsområder og bygger videre på eksisterende aktiviteter.

Det Kongelige Teaters Aktivitetsplan for 2019

1. Børn og Unge

For at gøre scenekunsten til en aktiv og naturlig del af københavnske skoleelevers uddannelsesforløb vil Det Kongelige Teater udvide sine partnerskabsaftaler med skoler i Vanløse og Brønshøj. Aktiviteterne for de københavnske folkeskoler evalueres løbende, og Det Kongelige Teater er i tæt dialog og sparring med Børne- og Ungdomsforvaltningen. Teatret er fortsat aktivt i et åbent børne- og ungenetværk for byens kunst- og kulturinstitutioner, der arbejder med en særlig indsats på børne- og ungeområdet og bidrager til at kvalificere debatter hos skoleledere og lærere i Københavns Kommune.

2. Events, festivaler og turisme

I 2019 arbejder teatret med tre aktivitetsmål på Ofelia plads: Kunst i det offentlige rum, videreudvikling af dagfestivalen ’Ofelia Midsommer’ og ’Klassisk på Kyssetrappen’.

Med Kunst i det offentlige rum ønsker teatret at satse på lyskunst om vinteren, byrum/væren/arkitektur om sommeren og kuraterede/open call installationer i efteråret. Ofelia Midsommer startede i 2018 med gratis teater, ballet, koncerter, opera, talks, Skt. Hans bål mm. Besøgstallet var på 7.000. Dette tal ønsker Det Kongelige Teater at forøge i 2019 ved også at udvikle et kvalitetsprogram for børn. Klassisk på Kyssetrappen fortsættes med klassiske koncerter og opera fra en pram i vandet mens publikum sidder på kyssetrappen. Sommerprogrammet på pladsen vil blive suppleret med samarbejde med flere københavnske kulturaktører.

3. Outreach

I 2019 vil der igen være gratis arrangementer med Åben Foyer i Operaen, Skuespilhuset og Gl. Scene. Tidligere formater som pixieoperaer (små børneoperaer over klassiske eventyr), Dansesaloner, Brunch and Ballet, Ofelia Live (rytmiske sommerkoncerter), Åbne sceneprøver, Poetry slam, Politiske saloner og Dans med Børn og Bedste vil indgå i repertoiret, men også nye formater forventes at blive testet herunder Lunch and Opera, pixieballet, Åben kurateret scene og opera i miniformat. Aktiviteterne har til formål at tiltrække eksisterende og nye publikumsgrupper.

Til Kulturnatten vil teatret åbne dørene for kulturglade borgere. På Gamle Scene er fokus på børnefamilier med forestillinger af balletskolens elever. I Skuespilhuset vil der være uddrag fra sceneprøver, og i Operaen åbnes den store sal med udpluk fra de store dramaer fremført af operaens egne sangere. Kulturnatten er en af teatrets største platforme til at fremvise Det Kgl. Teater for eksisterende og nye brugere.

4. Netværk

Det Kongelige Teater vil fortsat samarbejde med en bred skare af eksterne aktører i 2019, heriblandt Dansk Danseteater med Copenhagen Summer Dance, Kulturhavn, Cph. Jazzfestival og Ungdommens Folkemøde. Derudover er teatret i dialog med Strøm Festival, Dansehallerne, Teater Glad og Metropolis om koncerter og forestillinger på Ofelia Plads, og i relation til kunstsporet planlægger teatret at samarbejde med Frost Festival, Copenhagen Light Festival, Roskilde Festival, Chart Art Fair m.fl.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen godkende Det Kongelige Teaters aktivitetsplan for 2019.

 

Mette Touborg

                                     /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top