Mødedato: 03.11.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ændringer for Københavns Kommunes Bygningspræmiering

Se alle bilag

Hvert år fejres Københavns arkitektur gennem Københavns Kommunes præmiering af nye byggerier og renoveringer. Kriterierne er vedtaget af Borgerrepræsentationen i 1979. Kriterierne for præmieringen foreslås reviderede, så de i højere grad understøtter kommunens arkitekturpolitik. Desuden lægges der op til at afholde en fejring af præmieringen for 2022 under Arkitekturåret i 2023.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter at revidere de af Borgerrepræsentationen vedtagne kriterier for Københavns Kommunes Bygningspræmiering, herunder nyt navn.

  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der anvises 30.000 kr. fra Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler til en fejring af Københavns Kommunes Bygningspræmiering for 2022.

Problemstilling

Erfaringerne fra de seneste års bygningspræmieringer har vist, at der er mulighed for at koble de af Borgerrepræsentationen vedtagne kriterier for præmieringen bedre til kommunens arkitekturpolitik ved at revidere kriterierne for bygningspræmieringen. 

Endvidere viser erfaringerne senest fra 2022, at en fejring i forbindelse med prisoverrækkelsen i foråret er en god mulighed for at koble kultur og arkitektur, markere det byggede miljøs betydning for kulturen og det levede liv samt for at tage relevante emner op til diskussion med byggebranchen og offentligheden. 

Løsning

Københavns Kommune har i mere end 100 år præmieret bygninger og anden arkitektur. Kriterierne for præmieringen har ændret sig gennem årene.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet et udkast til reviderede kriterier for Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering for at sikre bedre sammenhæng mellem arkitekturpolitik og præmiering.

Ændringer af bedømmelseskriterier

De gældende kriterier er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 30. november 1979 med seneste ændringer af 30. januar 2020 (bilag 1). Kriterierne bærer præg af at være formuleret ud fra tidsspecifikke dagsordener som fx byfornyelserne.

Udkastet til nye kriterier for bygningspræmiering (bilag 2) tager udgangspunkt i den til enhver tid gældende arkitekturpolitik. Ved at koble kriterierne til den gældende arkitekturpolitik styrkes forbindelsen til de arkitekturpolitiske dagsordener i kommunen.

Herudover foreslås en række mindre præciseringer i forhold til bl.a. projekternes ibrugtagningsperiode, ligesom alle vinderprojekterne fremover tildeles en plakette.

Ændring af prisens navn

Det kan overvejes at ændre navnet på bygningspræmieringen for at give prisen et mere forståeligt navn, som favner at det ikke kun er bygninger som præmieres, men også fx byrum og landskaber. Det kunne fx være ved at understrege stærkere, at der er tale om en arkitekturpris og opkalde prisen efter en arkitekt eller en arkitektonisk begivenhed.

Fejring/ prisoverrækkelse

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 21. april 2022, at der skulle afholdes et arrangement i forbindelse med prisoverrækkelsen og offentliggørelsen af vinderen af publikumsprisen ved Bygningspræmiering 2021.

Fejringen omfattede et fagligt arrangement, hvor private bygherrer bag vinderprojekter blev inviteret til at diskutere folkelighed i deres projekter. Arrangementet blev live-streamet, så borgere via Facebook kunne følge med i arrangementet. På baggrund af de gode erfaringer foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen, at man også afholder en prisoverrækkelse i forbindelse med afvikling af Bygningspræmiering 2022 under Arkitekturåret 2023.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage til udvalget med et samlet oplæg til arbejdet med samt forslag til arrangementer under Arkitekturåret inden udgangen af 2022.  

Indstillingstur

Kultur- og Fritidsudvalget kan, hvis udvalget ønsker det, deltage i den årlige indstillingstur, hvor de nominerede projekter besøges og drøftes med fagdommerne i februar 2023. Kultur- og Fritidsudvalget har tidligere deltaget i indstillingsturen.

Økonomi

Hvis andet at-punkt godkendes, anvises der i 2023 30.000 kr. fra Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler til en fejring af Københavns Kommunes Bygningspræmiering 2022.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at revidere kriterierne, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen en sag til Borgerrepræsentationen herom.

Hvis indstillingens andet at-punkt godkendes, går Kultur- og Fritidsforvaltningen i gang med at tilrettelægge en fejring af den kommende præmiering for 2022 under Arkitekturåret 2023.

 

Søren Tegen Pedersen

                          /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2022:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen og godkendte de nye kriterier, jf. bilag 2. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede ikke at ændre navnet for Københavns Kommunes Bygningspræmiering. 

For så vidt angår indstillingens 2. at-punkt, godkendte Kultur- og Fritidsudvalget at anvise 30.000 kr. fra Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler til en fejring af Københavns Kommunes Bygningspræmiering for 2022.

Plan- og tilskudschef, Mads Kamp Hansen, og kontorchef, Kim Natour Svendsen, deltog under punktets behandling.  

Til top