Mødedato: 17.05.2018, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Rapporten ”Stop Støj”

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal drøfte rapporten ”Stop Støj! - The Feasibility of Implementing a Nightlife Noise Data Collection System in Nørre Kvarter", og hvorvidt udvalget vil sende en eller flere af rapportens anbefalinger videre til Københavns Kommune.


Indstilling

 

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter anbefalingerne i rapporten ”Stop Støj!” –se bilaget
  2. at Indre By Lokaludvalg beslutter, hvorvidt det vil sende en eller flere af rapportens anbefalinger, også omkring app, til Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsudvalget samt Københavns Politi. Anbefalingerne ses i afsnittet "Problemstilling".

Problemstilling

 

 

I årsplan for det lokale miljøarbejde i 2018 (Indsats 2.2) nævnes indsats omkring "Input til kommunal støjhandlingsplan, herunder regulering og ordensregler og mulighed for enkel og effektiv registrering af klager via App. Med udgangspunkt i et idéoplæg fra Miljøpunktet fra november 2017, har studerende fra Worcester Polytechnic Institute, WPI, Massachusetts, USA, arbejdet med projektet, først i USA og fra primo marts til primo maj 2018 hos Miljøpunktet. De studerende har afleveret en rapport, lavet en applikation til registrering af klager samt en præsentation med vejledning i brug af app og visualisering af udfordringer, muligheder og videre anbefalinger. Alt ligger samlet på Miljøpunktets hjemmeside under temaet Mindre Støj.

I projektet har de afdækket følgende:

  1. Det nuværende system til registrering af støjklager i Indre By er kompleks og dårligt formidlet til offentligheden
  2. De nuværende systemer er uklare for beboere og forhindrer dataindsamling
  3. Begrænsede ressourcer betyder, at politiets reaktion på nattelivstøj sjældent sker øjeblikkeligt
  4. Manglende respons ved brug af det nuværende klagesystem, sammenholdt med en kompliceret adgang til at klage, har afskåret beboere fra at indsende klager
  5. Vigtige data for støjklager med kategori, tid og placering
  6. Københavns Politi skal følge strenge standarder for datasikkerhed, fastsat af Europa-Kommissionen og kommunen, hvilket begrænser deres brug af data fra eksterne kilder
  7. Enkel dataanalyse kan give nuanceret indsigt i det indre liv i Københavns natteliv
  8. Ifølge potentielle brugere (af appen) bør en vellykket klage over støj være enkel, nem at bruge og give dybere indblik i problemerne med støjen i natteliget

Problematikker fremhævet i rapporten:

Københavns energiske natteliv er et dagligdags problem for beboere, der bor i byen, og mange beboere føler ikke, at deres stemmer bliver hørt af kommune og politi og klagesystemet er uklart. appen Stop Støj!, som er udarbejdet i samarbejde med Miljøpunkt Indre By & Christianshavn, giver mulighed for at implementere en mobilapplikation til indsamling af data om støjgener i nattelivet.

For at lave en app er det vigtigt at kende til historikken omkring bl.a. nattelivet og Nørre Kvarter er udvalgt som område da der i forvejen er mange data. Der er identificeret udfordringer og muligheder, afdækket interessenter og mulige brugere af appen samt deres motivation for at bruge den.

Der er endvidere arbejdet med den tekniske udvikling af appen og udviklet en prototype. Efter forsknings- og udviklingsprocessen har de lavet visualiseringer, der viser potentialet i appens dataanalyser og foreslået yderligere tiltag til at forbedre app, herunder Københavns Kommunes eksisterende strategier for at regulere nattelivet. De i projektet også undersøgt, hvilke løsninger der er udviklet i lignende byer med lignende problemer i nattelivet. Dette for at få en forståelse for, hvilken regulering der ligner og effekten af de klagesystemer, der anvendes i andre byer.

Anbefalinger:

Københavns politi bør benytte de data, der indsamles via appen, for at forbedre tildelingen af ressourcer til håndtering af nattelivet

  1. Man bør i København udnytte det system, der er udviklet for at forbedre den måde, som støjklager håndteres på. Med en dybere forståelse af udviklingen af støj i nattelivet vil politiet kunne prioritere og tildele ressourcer til bestemte områder i spidsbelastningstider.
  2. Embedsmænd udnytter de indsamlede data til at påvirke deres beslutningsprocesser, når de udsteder spiritusbevillinger i områder med i forvejen aktivt natteliv. Vi anbefaler, at byens embedsmænd, herunder dem i afdelingen for kultur og fritid og afdelingen for teknologi og miljø, udnytter de data, der er indsamlet via vores app, for at identificere lokaliserede mønstre af støjforstyrrelser, før der udstedes licenser til nye barer eller restauranter i et område . Disse data kan give kommunen indsigt i, hvordan de lokale virksomheder påvirker livskvaliteten for områdets beboere og bør overvejes ved udstedelse af spirituslicenser.
  3. Vi opfordrer Miljøpunkt Indre By & Christianshavn og støjnetværket til at fremme anvendelsen af denne app for at øge dataindsamlingen. Jo større publikum denne app når, jo flere mennesker vil sandsynligvis bruge den. Flere personer, der bruger appen, øger stikprøvestørrelsen, hvilket generelt fører til et mere repræsentativt datasæt.
  4. Vi opfordrer Miljøpunkt Indre By & Christianshavn og støjnetværket til yderligere at fremme udviklingen af en mere omfattende støjklage-app. Vi opfordrer vores sponsor til at fremme udviklingen af en omfattende Støjklage-app af følgende årsager:

● Centraliseret dataindsamling fremmer kommunikation mellem relevante myndigheder.

● Nem og tilgængelighed giver mulighed for hurtig og bekvem klageindsendelse.

● En strømlinet klageindsendelse kan automatisk rette klager til de rette myndigheder og har potentiale til at lette et samlet svarsystem.

● Centraliseret dataindsamling giver mulighed for analyse og visualisering, som kan illustrere situationen på en omfattende måde og hjælpe myndighederne med at styre nattelivsscenen bedre.

5. Vi anbefaler, at fremtidige udviklere af denne app implementerer yderligere funktioner til prototype-appen. I vores undersøgelser og interviews gav de potentielle brugere feedback om yderligere funktioner, som de gerne vil se i fremtidige integrationer af vores app.
Vi anbefaler følgende forbedringer til appen: Et officielt klagerespons-system, evnen til automatisk at registrere placering, evnen til at uploade lyd og medier, forbedret mobilfunktionalitet, forbedrede brugerkontofunktioner, evnen til hurtigt at indsende en klage, gør data tilgængelige (open source) og tilføjer klage tråde, så brugerne kan tilføje tags til støjklager, tilgængelighed af virtuelle markedspladser og handicapadgangsfunktioner.

6. Fremtidens udvikler opretter yderligere dataanalyser og visualiseringsværktøjer, der bedst repræsenterer indsamlede data. Et veludviklet og udviklet data-visualisering og analyse-dashboard i appen ville give en nem måde at se støjsituationen i nattelivet i København og afgøre, om situationen bliver bedre eller værre over tid. (Red. De studerende har i denne anbefaling ikke afgrænset kun til Nørre Kvarter. Appen er alene afgrænset til København).

7. Københavns Ppoliti og kommune arbejder sammen om at udvikle en app, der strømlinjerer klageprocessen.Udviklingen af en fuldstændig omfattende og integreret støjklage-app vil kræve samarbejde mellem Københavns Politi og Kommune. Vi opfordrer begge myndigheder til at arbejde sammen om at udvikle et strømlinet system, der automatisk ringer klager til den korrekte myndighed, har indbyggede kanaler til kommunikation og fremmer deling af data om nattelivstøjsproblemet.

8. Miljøpunkt Indre By & Christianshavn anbefaler endvidere, at de studerendes arbejde og resultater drøftes med erhvervslivet i nattelivet, som har været kontaktet for interviews, men ikke deltaget.

 

     

    Løsning

    Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter rapporten ”Stop Støj! og beslutter, hvorvidt det vil sende en eller flere af rapportens anbefalinger videre til Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsudvalget samt politiet i København.

    Økonomi

    I 2018 støtter Københavns Kommune det lokale miljøarbejde med  696.300 kr., Indre By Lokaludvalg støtter det med 680.000 kr. og Christianshavns Lokaludvalg støtter det med 100.000 kr.

    Videre proces

    Afhænger af drøftelsen.

    Beslutning

    1. Lokaludvalget drøftede anbefalingerne i rapporten ”Stop Støj!”. Der var følgende bemærkninger:
      • Appen kan også give lokaludvalget informationer.
      • Det er tvivlsomt, hvorvidt politiet og kommunen ønsker de informationer, app'en kan tilvejebringe.
      • Nogle tør ikke klage. Andre opgiver at klage.
      • Informationerne kan ikke bruges som dokumentation, når klageren er anonym.
      • Appen kan bruges på samme måde som kommunens giv et praj-ordning.
    2. Lokaludvalget besluttede at sende rapportens anbefalinger til Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsudvalget samt Københavns Politi.
    Til top