Mødedato: 17.05.2018, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Situationen i Nyhavn

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte situationen i Nyhavn.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter situationen i Nyhavn jf. afsnittet "Problemstilling"
  2. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at spørge Nationalmuseet om status vedr. Nationalmuseets Fyrskib No. XVII, Gedser Rev fra 1895, galeasen Anna Møller fra 1906 og DFDS’ gamle Pram No. 19 - alle beliggende på Nationalmuseets kaj på ”Skyggesiden”.
  3. at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om overholdelse af bestemmelserne i lokalplan 512 om Nyhavn og Gammelholm, der fremgår af løsningsafsnittet

 

Problemstilling

En borger har gjort formanden opmærksom på, at der påtænkes en udflytning af kulturarv fra Nyhavn: Nationalmuseets Fyrskib No. XVII, Gedser Rev fra 1895, galeasen Anna Møller fra 1906 og DFDS’ gamle Pram No. 19 - alle beliggende på Nationalmuseets kaj på ”Skyggesiden”.

Borgeren ser det som en nedbrydning og udtømning af en af Indre Bys helt store kulturhistoriske attraktioner og relaterer det til lokalplan 512 for Nyhavn og Gammelholm, særligt to forhold:

  • Der er absolut gode takter i lokalplanen, men også tydelige modsigelser i selve planen bl.a. forstærket af en uheldig og upræcis anvendelse af nøglebegrebet ”husbåd”.
  • borgeren har vanskeligt ved at genkende lokalplanens beskrivelser og bestemmelser for den fredede Nyhavnskanal (siden 2009) i det, han kan iagttage på stedet.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter situationen i Nyhavn i lyset af lokalplan 512 for Nyhavn og Gammelholm, særligt siderne 3, 7-10 og 35-37, og skriver følgende til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Indre By Lokaludvalg har drøftet situationen i Nyhavn. Lokaludvalget vurderer, at de kulturhistoriske værdier i området er ved at blive presset ud af turismen og de erhverv, der lever af turismen.

Lokaludvalget mener, at udviklingen ikke harmonerer med intentionen og bestemmelserne i Lokalplan 512 "Nyhavn og Gammelholm". Vi beder derfor om en redegørelse om, hvordan bestemmelserne i lokalplanen håndhæves og herunder om hvordan forvaltningen inddrager bestemmelserne i lokalplanen i forbindelse med ansøgninger vedr. anvendelse af byrummet i Nyhavn - både på sol- og skyggesiden. 

Det er særligt følgende afsnit i lokalplanen, som vi mener bliver tilsidesat:

Side 3:
"Målet er at styrke de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier samt sikre rammer for bylivet. I Nyhavn fokuseres på promenaderne langs bolværket, så der sikres balance mellem de forskellige aktiviteter, kvalitet i belægningsmaterialer og tilgængelighed til kajkanten. Herudover fokuseres på landings- og trappeanlægget i sammenhæng med pladsen med Mindeankeret, så det frie udsyn over kanalen kan genskabes, og der fokuseres på, at de fredede bolværker friholdes for anløbsbroer. For Gammelholm fokuseres der på sikring og udvikling af de bevaringsværdige bygninger samt at sikre det frie kig fra land til vand langs sidegaderne."

Side 9-11:
Det ønskes med denne lokalplan at skabe rammer for den videre udvikling af området på både land og vand under hensyntagen til de eksisterende bevaringsværdier.

Promenader i Nyhavn
Den megen aktivitet langs Nyhavns solside skaber interessekonflikter mellem beboere, udeservering, promenerende, handlende og sejlende. Det ønskes at sikre arealer til udeservering og promenade med fri adgang til bolværket.

For Nyhavns skyggeside, som lige er omlagt, er det ønsket at fastholde promenaden langs vandet.

Landings- og trappeanlægget
Landings- og trappeanlægget ønskes som udgangspunkt fastholdt som oprindeligt. Toiletterne er stadig velfungerende og offentligt tilgængelige. Det oprindelige kig fra byens centrum langs kanalen over havneløbet til Christianshavn ønskes genskabt, og der skal fortsat være offentlig adgang via trappeanlægget til vandet. Det skal være muligt for skibe at lægge til i bunden af Nyhavn med trappeforbindelsen op til byens centrum.

Pladsen med Mindeankeret
I forbindelse med skybrudsplanen for Indre By skal vandet ledes fra byen til Nyhavn. HOFOR har i den forbindelse ønsket at anvende pladsen med Mindeankeret til opsamling af vandet og videreføre det til Nyhavnskanalen via trappeanlægget. Dette ses som en mulighed, så længe kompositionen mellem belægningen og Mindeankeret ikke berøres, da det anses som bevaringsværdigt. Der er dog mulighed for niveauændringer og nye forbindelser mellem trappeanlægget og pladsen. Træerne ved Mindeankeret har ikke de bedste vækstforhold og bliver løbende udskiftet med nye. Ved en ændring skal det grønne bevares og gives bedre vækstbetingelser.

Anløbsbroer
De nuværende anløbsbroer er anlagt for at give mulighed for ekstra pladser til kanalrundfartsbådene. Der er således nu mulighed for fire anløb; tre ved landings- og trappeanlægget og ét langs bolværket i skyggesiden. Begge anløbsbroer skæmmer Nyhavnskanalen, og de begrænser de øvrige skibes plads i området. I 2015 skal By og Havn genforhandle aftalen om kanalrundfartsbådene i den indre del af Nyhavnskanalen. Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget, at der kan anlægges 2-3 anløb for kanalrundfartsbådene i den indre del af Nyhavnskanalen.

Det er et ønske, at både kan lægge til ved landingsanlægget, men ved en ny anløbsbro, som friholder trappeanlæggets bygninger, så de opleves, som det er tænkt. Anløbsbroen skal friholdes for inventar, som billetkiosken. Der ønskes ingen anløbsbroer ved det fredede bolværk.

Husbåde
Det er intentionen at fastholde Nyhavnskanalen som et levende og markant kulturhistorisk område, og husbådene i Nyhavn skal tilpasses miljøet. Det vil sige, at husbåde i Nyhavn skal være træskibe bygget til sejlads.

For strækningen langs Havnegade mellem Nyhavn og Peder Skrams Gade er det ønsket, at husbådene oprindeligt skal være bygget til sejlads, mens der på den sidste strækning mellem Peder Skrams Gade og Christian IV’s Bro kan placeres husbåde bygget til formålet.

Husbådenes antal vil blive begrænset i forhold til nærmiljøets muligheder. Det vil f.eks. ikke være ønskeligt at placere husbåde foran toldkammerbygningen langs Havnegade og i forlængelse af gadeforløbene på Gammelholm, da de kig, som gadeforløbene åbner fra by til havn, ønskes bevaret.

Det skal sikres, at der friholdes kajstrækninger, så det er muligt for sejlende skibe at lægge til. Husbådene skal have en anvendelse, der er med til at skabe synergi mellem bylivet på land og vand.

Plangrundlaget for kajen langs Havnegade skal med lokalplanen bringes i overensstemmelse med kommuneplanen, så det er muligt at placere husbåde, herunder det flydende fiskemarked, som kan bidrage til bylivet på havnepromenaden.

Kommuneplanen stiller i udgangspunktet krav til parkering i størrelsesordenen og højst én pr. 200 m² til husbåde. Kravet er dog fraveget for husbåde, da en fastholdelse vil vanskeliggøre et attraktivt havnemiljø."

Vi henviser desuden til side 36-37 i lokalplanen med Tegning nr. 2 – Bevaringsværdier, promenader, træer, pladser m.m. og Tegning nr. 3 – Promenader i Nyhavn.

Til orientering: Da det forlyder, at Nationalmuseet vil flytte Fyrskib No. XVII, Gedser Rev fra 1895, galeasen Anna Møller fra 1906 og DFDS’ gamle Pram No. 19 fra Nyhavn, har lokaludvalget bemyndiget mig til at spørge Nationalmuseet om, hvad planerne skibene er.  

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Lokaludvalget orienteres om Nationalmuseets status vedr. Nationalmuseets Fyrskib No. XVII, Gedser Rev fra 1895, galeasen Anna Møller fra 1906 og DFDS’ gamle Pram No. 19.

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede situationen i Nyhavn. Der var følgende bemærkninger:
    • Begræns udeserveringen på skyggesiden.
    • Havnerundfarten bør placeres i Havnegade ud for Nationalbanken. Her er der plads til turistbusser.
  2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at spørge Nationalmuseet om status vedr. Nationalmuseets Fyrskib No. XVII, Gedser Rev fra 1895, galeasen Anna Møller fra 1906 og DFDS’ gamle Pram No. 19 - alle beliggende på Nationalmuseets kaj på skyggesiden.
  3. Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om overholdelse af bestemmelserne i lokalplan 512 om Nyhavn og Gammelholm, der fremgår af løsningsafsnittet, idet formanden blev bemyndiget til at foretage redaktionelle ændringer.

 

Til top