Mødedato: 14.12.2023, kl. 16:30
Mødested: Vartov, Farvergade 27

Drøftelse af projektforslaget for implementeringen af del 1 af Byrums- og Trafikplanen for Middelalderbyen

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal drøfte, hvilke centrale pointer dets høringssvar til projektforslaget for implementeringen af del 1 af Byrums- og Trafikplanen for Middelalderbyen skal indeholde.

Lokaludvalgets drøftelse kan danne grundlaget for et udkast til det høringssvar, lokaludvalget skal vedtage i dets møde den 11. januar 2024.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Indre by Lokaludvalg drøfter, hvilke centrale pointer dets høringssvar til projektforslaget for implementeringen af del 1 af Byrums- og Trafikplanen for Middelalderbyen skal indeholde.

Problemstilling

Projektforslaget for implementeringen af del 1 af Byrums- og Trafikplanen for Middelalderbyen bliver i denne uge sendt til kommentering hos beboere og erhvervsdrivende i Middelalderbyen. Materialet, beboere og erhvervsdrivende kan kommentere på, er dels en online formular og dels et kortmateriale.

Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt Indre By Lokaludvalg om kommentarer til det kortmateriale, der knytter sig til projektforslaget (bilag 1).

Ved at zoome ind på kortet kan man se, hvor der foreslås at placere cykelstativer, parkeringspladser og læssepladser, samt hvor der foreslås ensretninger. 

I kortmaterialet er der lagt disse link ind:

 

Hovedgrebet i Byrums- og Trafikplanen for Middelalderbyen er nedlægning af parkeringspladser og oprettelse af cykelparkeringspladser. Planen blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 2. februar 2023 og kan tilgås på hjemmesiden mindrebiltrafik.kk.dk

I budget 2023 blev der afsat midler til projektforslaget for implementeringen af del 1 af Byrums- og Trafikplanen for Middelalderbyen. Projektforslaget indbefatter følgende forandringer:

Fremtidige cykelforhold:

  • Der etableres 1.000 nye almindelige cykelparkeringspladser
  • Der etableres 80 parkeringspladser til ladcykler
  • Cykling i begge retninger etableres på 15 strækninger, der for indeværende er ensrettede
  • Cirka 450 cykelparkeringspladser flyttes fra pladser og torve til omkringliggende gader
  • Cirka 250 cykelparkeringspladser flyttes fra gader til omkringliggende gader
  • Rådhusstræde ensrettes for biler fra Nybrogade til Brolæggerstræde
  • Cykelstativer placeres på på den frigjorte plads fra nogle af de nedlagte bilparkeringspladser og boltes fast i kørebanen.

Fremtidige parkeringsforhold:

  • 600 almindelige bilparkeringspladser i Middelalderbyen nedlægges, hvilket betyder, at der efter implementeringen vil være 220 bilparkeringspladser i kvarteret
  • Antallet af erhvervsparkeringspladser opgraderes med 10 procent til150
  • Antallet af handicapparkeringspladser opgraderes med 10 procent til 90, hvoraf 15 er reserveret til beboerlicenser
  • Antallet af elladepladser vil efter implementeringen være seks. Elbilpladser på Dyrkøb og Pilestræde fjernes permanent
  • Antallet af taxiholdepladser vil efter implementeringen være 29. Taxipladser på Højbro Plads og i Lille Kongensgade flyttes til nærliggende gader
  • Standsning i forbindelse med af- og pålæsning af varer er tilladt og muliggøres flere steder end for indeværende p.g.a. den frigjorte plads fra de nedlagte parkeringspladser.

Den foreløbige tidsplan for implementeringen af projektforslaget angiver anlægsstart i maj-juni 2024. Implementeringen ventes at tage seks måneder. Tidsplanen er foreløbig, da blandt andet myndighedsgodkendelse kan betyde forrykninger.

Middelalderbyen inddeles i ni områder, hvori bilparkering nedlægges og cykelparkering opsættes. Der bliver implementeret i max to områder ad gangen.

Nørre Kvarter er ikke med i implementeringens første del. I stedet forventes anlægsstart del 2 i Nørre Kvarter i foråret 2026 på baggrund af en evaluering af implementeringens del 1 i sommeren 2025.

Forud for implementeringen foretages cykeloprydning i Middelalderbyen fra 1. april 2024.

Lokales mulighed for at kommentere på projektforslaget, december 2023

I denne uge sender Teknik- og Miljøforvaltningen projektforslaget til kommentering via e-Boks til ca. 9.000 beboere og 13.000 erhvervsdrivende i Middelalderbyen.

En hjemmeside om projektforslaget vil ligeledes blive tilgængelig.

Lokaludvalget beslutter sit høringssvar den 11. januar 2024.

Teknik- og Miljøforvaltningen indsamler kommentarerne og kategoriserer dem til politisk behandling i Teknik- og Miljøudvalget. Teknik- og Miljøudvalgets behandling af projektforslaget, herunder indkomne kommentarer, forventes at finde sted en gang i perioden februar-april 2024.

Borgermøde, november 2023

Lokaludvalget var vært for et borgermøde om projektforslaget for implementeringen af del 1 af Byrums- og Trafikplanen for Middelalderbyen den 30. november 2023. Omkring 30 lokale københavnere deltog i mødet.

I mødet fortalte repræsentanter for Teknik- og Miljøforvaltningen om projektforslaget for implementeringen af del 1 af Byrums- og Trafikplanen for Middelalderbyen. Referat af mødet ligger på https://indrebylokaludvalg.kk.dk/ og er et bilag til denne sag. 

Intern høring, september 2023

Lokaludvalget har ultimo september 2023 afgivet svar på en intern høring af projektforslaget. I høringssvaret stillede lokaludvalget en række spørgsmål, som Teknik- og Miljøforvaltningen har besvaret. Lokaludvalgets sekretariat sendte Teknik- og Miljøforvaltningens svar til lokaludvalget med mail den 6. november.

Løsning

Det foreslås, at lokaludvalgets drøftelse danner grundlaget for et udkast til det høringssvar, som lokaludvalget skal vedtage i dets møde den 11. januar 2024.

Drøftelsen kan bygge videre på lokaludvalgets svar på den ovenfor nævnte interne høring af september 2023.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Se ovenfor.

Beslutning

Lokaludvalget drøftede, hvilke centrale pointer dets høringssvar til projektforslaget for implementeringen af del 1 af Byrums- og Trafikplanen for Middelalderbyen skal indeholde. Der var følgende bemærkninger fra lokaludvalgets medlemmer i drøftelsen:

  • Der er ingen grund til at drøfte nedlæggelse af parkeringspladser i Middelalderbyen. Det er allerede vedtaget af Borgerrepræsentationen.
  • Lokaludvalget skal gøre forvaltningen og politikerne opmærksom på, at mere eller mindre enslydende høringssvar og debatindlæg kan være udtryk for en organiseret kampagne, som udtrykker et fåtals holdninger. Det skævvrider debatten.
  • Det forlyder, at et værtshus har betalt sine gæster for et indsende høringssvar med bestemte holdninger.
  • Forvaltningen og politikerne skal forklare, hvad beboere i Middelalderbyen, der ejer en bil, skal gøre, når der nedlægges parkeringspladser. De skal ikke lide under den politiske beslutning.
  • Forvaltningen og politikerne skal forklare, hvordan den offentlige trafik og andre løsninger kan være med til at løse det problem, som den politiske beslutning om at nedlægge parkeringspladser i Middelalderbyen måtte give beboere i Middelalderbyen og folk med ærinde i Middelalderbyen. Lokaludvalget kan nævne problemstillingen i et selvstændigt brev til forvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget.
  • Forvaltningen og politikerne skal forklare, hvordan andre projekter, fx. bylivsgadeprojektet for Hovedvagtsgade, spiller sammen med projektforslaget for implementeringen af del 1 af Byrums- og Trafikplanen for Middelalderbyen. Lokaludvalget kan nævne problemstillingen i et selvstændigt brev til forvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget.
  • Lokaludvalget skal foreslå, at der i kryds og andre steder, hvor der er mulighed for det, indrettes pladser til ophold, fx. med opstilling af tunge, men flytbare bænke. Det bør afprøves.
  • Indretningen af Middelalderbyens byrum skal tage højde for, at Middelalderbyen skifter karakter henover døgnet og ugen. Bænke kan misbruges af nattelivets gæster.
  • Ophold i gader og stræder om aftenen og natten med natteliv skal ikke fremmes med fx. opstilling af bænke.
  • Der skal findes løsninger på det faktiske behov for cykelstativer i Middelalderbyen, fx. med opstilling af cykelstativer i en ring rundt om Middelalderbyen.
  • Det skal afklares, hvad der er plads til, når man tager højde for krav til vejbredde.
  • Borgerdialogen i forbindelse med implementeringen af projektforslaget er vigtig. Lokaludvalget bør stå for et borgermøde i hvert af områderne, som de forskellige beboerforeninger i Middelalderbyen dækker.
Til top