Mødedato: 13.01.2022, kl. 18:30
Mødested: Teams

B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, januar 2022

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal tage håndteringen af henvendelser til lokaludvalget til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager håndteringen af henvendelser til lokaludvalget siden det seneste lokaludvalgsmøde til efterretning.

 

Problemstilling

Lokaludvalget har modtaget henvendelser siden seneste lokaludvalgsmøde. 

Løsning

1. Særligt sårbare socialt udsattes julemad 

Med mail den 4. december 2021 skriver Det Runde Bord, at en stor gruppe af socialt udsatte, der ikke har ressourcer til at fejre julen, ikke har steder at gå hen juleaften pga corona-situationen. 

Det Runde Bord ønsker derfor som en frivillig indsats at indkøbe, tilberede, enkeltpakke og leverer en stort solidt julemåltid gratis til de mest sårbare, der ikke har andre muligheder. De har ikke tilstrækkelig økonomi til opgaven, hvor ethvert bidrag vil være velkomment. Det Runde Bord oplyser, at Socialforvaltningen har afslået at give støtte til projektet, da de skulle have søgt i maj 2021, hvor udfordringen ikke var tilstede.

Sekretariatet takkede med mail den 5. december 2021 Det Runde Bord for det arbejde, de gør for socialt udsatte og oplyste, at Indre By Lokaludvalg i november 2021 annoncerede, at man kunne søge støtte til juleaktiviteter med en ansøgningsfrist den 1. december 2021. Sekretariatet meddelte, at Det Runde Bords projekt derfor ikke kan komme i betragtning til støtte fra Indre By Lokaludvalg i 2021.

 

2. Fodgængerovergang i Øster Voldgade ved Stokhusgade

Med mail den 11. december 2021 oplyser en borger, at med den omfattende renovering af Øster Voldgade fra Oslo Plads til Sølvgade er fodgængerovergangen ved Stokhusgade forsvundet. Han ser det som en opprioritering af biltrafikken i Østre Voldgade og nævner, at der er flere  børneinstitutioner, som er afhængige af denne fodgængerovergang for at komme på den daglige tur i Østre Anlæg. Han har observeret, at det er meget svært at få en bil til at standse, selv om man står på den smalle helle i midten af gaden. Børneinstitutionerne står med store klapvogne, hvor børnene går, men holder fast i barnevognen, hvilket ikke er betryggende. Borgeren bad lokaludvalget forholde sig til problemet.

Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

Med mail den 22. december 2021 oplyste forvaltningen, at de havde svaret borgeren den 16. december 2021, 

  • at de hvide striber ikke øger sikkerheden. Det afgørende for sikkerheden for fodgængere er,  at de kan krydse vejen i så mange små bidder som muligt. Ideelt vil forvaltningen helst etablere midterheller og heller mellem cykelsti og kørebane, når der er vejbredde nok til det.

    Det betyder, at man som fodgænger kun skal krydse et kørespor ad gangen, og det betyder også at særligt biler faktisk ofte stopper for fodgængere, uanset om der er hvide striber eller ej. Til gengæld sender de hvide striber et signal til fodgængere om, at man ”bare” kan gå, hvilket gør at nogle fodgængere nogle gange tager chancer og er mindre opmærksomme.

  • at det er ærgerligt,  at man ikke længere har broen mellem Nyboder-kvarteret og Østre Anlæg. Forvaltningen opfordrer borgeren til overfor Indre By Lokaludvalg at løfte sagen om at få etableret en ny.

  • at der er mål på  banegravsiden af Øster Voldgade, men ikke i samme omfang og lige så specifikt som en bro over banen. Forvaltningen oplyser, at der i forbindelse med genopretningen af Øster Voldgade også er etableret et støttepunkt foran Gefion Gymnasium  for at lette muligheden for gymnasieeleverne på cykel til at kunne krydse Øster Voldgade.
  • at erfaringsmæssigt vil mange bilister stoppe for en børnehave, uanset om der er malet hvide striber eller ej.

3. Parkering

Med mail den 2. januar 2022 oplyser en borger, at hun gennem mange år har boet i København K,  og i den tid er det både blevet mere besværligt at finde parkeringspladser og beboerlicensen er steget markant.  Hun mener, at det skal være muligt at være bilejer i København og samtidig have mulighed for at finde en parkeringsplads, når hun betaler licens, Hun foreslår derfor, at kommunen dedikerer en del af parkeringspladserne til de mennesker,  der har p-licens i København K. Det kan evt.  ske samtidig med en samkøring af udvidelse af parkeringsfaciliteter i relation til offentlig transport, til ikke herboende bilister.  

Sekretariatet svarede den 7. januar 2022, at det vil gøre lokaludvalget opmærksom på forslaget. Sekretariatet svarede endvidere, at følgende fremgår af Indre By Bydelsplan 2017-20, som lokaludvalget er forfatter på:

"Overordnet ønsker lokaludvalget, at beboerne i Indre By har adgang til en parkeringsplads inden for rimelig afstand af deres bopæl. Hvis man skal gå mellem bopæl og parkeringsplads, bør afstanden være max. 500 m, men hvis man etablerer cykelparkering ved parkerings­pladserne, så beboerne kan cykle til deres parkerede bil, kan afstanden mellem bopæl og parkering godt være op til 7-800 m.

Men ellers skal parkeringsarealerne i Middelalderbyen prioriteres til:

1. af- og pålæsning

2. parkering for håndværkere mv., der skal udføre opgaver i ejendomme i Indre By

3. handicapparkering og parkering for handicapkørselsordninger

4. beboerparkering

5. parkering af el-drevne delebiler

6. elbilparkering

7. pendlerparkering og privat kundekørsel

8. reduktion af den gennemkørende trafik, så der er plads til andre aktiviteter, herunder cykelparkering.

Kommunen skal købe sig ind i flere parkeringshuse, så beboerne kan bruge dem som erstatning for de parke­ringspladser, der nedlægges i gaderne. Lokaludvalget op­fordrer til, at man ser fremskaffelsen af nye parkerings­pladser i sammenhæng med de gadeparkeringspladser, der de seneste par år er blevet nedlagt eller planlægges at blive nedlagt i bydelen. Blandt andet er der behov for nye beboerparkeringsmuligheder i området omkring Sankt Annæ Plads.

I forbindelse med ændringer i byrummet kan der være behov for at nedlægge parkeringspladser, som så skal erstattes med parkeringspladser andetsteds. Nedlæg­gelse af parkeringspladser skal ikke ske, før erstatnings­parkeringspladserne er fremskaffet. Det er vigtigt, at erstatningsparkeringspladserne ligger max. 500 meter fra de parkeringspladser, der bliver nedlagt."

Endelig oplyste sekretariatet, at i forsommeren 2022 går lokaludvalget i gang med at udarbejde en ny bydelsplan for Indre By, hvor parkeringsspørgsmålet formentlig vil blive taget op.

4. Klage over Københavns Kommunes screeningsafgørelse og tillæg til miljøgodkendelse til Tivoli A/S af 6. december 2021

Med mail den 4. januar 2022 orienterede Andelsboligforeningen A/B Ved Glyptoteket om andelsboligforeningens klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet  over Københavns Kommunes screeningsafgørelse og tillæg til miljøgodkendelse til Tivoli A/S af 6. december 2021 om støjniveau for udendørs koncerter i Tivoli. Se klagen i bilaget.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Se ovenfor.

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog håndteringen af henvendelserne nr. 1 og nr. 3-5 til lokaludvalget siden det seneste lokaludvalgsmøde til efterretning.

  2. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Lean Milo vedr. henvendelse nr. 2 om, at lokaludvalget besigtiger forholdene i Øster Voldgade sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

Til top