Mødedato: 12.09.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Kommunens arkitekturpolitik

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte kommunens arkitekturpolitik med udgangspunkt i teknik- og miljøborgmesterens svar til lokaludvalget vedr. arkitekturen i byggeriet, som lokalplanforslaget "Laksegade Øst" handler om.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter kommunens arkitekturpolitik med udgangspunkt i teknik- og miljøborgmesterens svar til lokaludvalget vedr. arkitekturen i byggeriet, som lokalplanforslaget "Laksegade Øst" handler om.
  2. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger ham til skrive til Teknik- og Miljøudvalget om behovet for ændringer i fortolkningen af kommunens arkitekturpolitik på baggrund af de bemærkninger, som lokaludvalget måtte have til sagen.

Problemstilling

Medlemsforslag fra Jep Loft

"Det var et nedslående notat fra Teknik- og Miljøforvaltningen om Laksegade Øst, som teknik- og miljøborgmesteren har sendt os. Det kunne være skrevet i 1970. Der står f.x:

”I forvaltningens optik er det helt muligt at bygge nyt i et historisk område, uden at kopiere en historisk byggestil – og samtidig respektere historien og områdets egenart. Dette kan være ved at tilføje nyt, der vedkender sig den periode, det er opført i, men som eksempelvis i materialer, skala eller facadetakter går i dialog med de historiske bygninger i området.”

Jeg kender ikke ret mange eksempler på, at det er lykkedes, og nybygningen i Nansensgade viser, at der ikke er sket nogen som helst udvikling i retning af større forståelse for kulturarven.

Et svar fra lokaludvalget kunne være, at holdningen i samfundet (inkl arkitektkredse) har ændret sig, og at vi gerne vil i dialog med Teknik- og Miljøudvalget om en ny fortolkning af arkitekturpolitikken."

 

Notat af 3. september 2019 fra Teknik- og Miljøforvaltningen

I et notat af 3. september 2019, som teknik- og miljøborgmesteren sendte til lokaludvalget den 6. september 2019 som svar på lokaludvalgets brev om lokalplansagen "Laksegade Øst", som lokaludvalget vedtog den 15. august 2019, står der:

 

"I brev til Teknik- og Miljøudvalget den 24. august 2019 foreslår Indre By Lokaludvalg:

”at I beslutter, at lokalplanen Laksegade Øst skal sikre, at både Bremerholm 33 og det nye hus, der skal bygges i stedet for parkeringshuset i Asylgade, får den stil, der kendetegner byggestilen i kvarteret omkring Nikolaj Kirke.”

Københavns Kommunes Arkitekturpolitik 2017-2025 har som ét af sine temaer ’Arkitektur der fortæller’. Under temaet er tre handlepunkter:

• Skab ny arkitektur med afsæt i Københavns egenart

• Byg videre på lokal egenart, så det styrker forskelligheden og det unikke

• Respekter eksisterende kulturværdier i bymiljøer, bygninger og byrum

Når der bygges nyt eller bygges om i et kvarter, kan det gøres på utallige måder. Og når egenarten i et kvarter skal defineres, foretages både til- og fravalg. Nogle træk, rum og bygningstyper i et område tillægges mere betydning end andre. Gennemgående for Teknik- og Miljøforvaltningens fortolkning af et områdes egenart er dog, at den historiske udvikling i et område, og muligheden for at aflæse den, typisk tillægges værdi – som en fortælling om de forandringer og behov i samfundet, der har været de bærende.

I Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde med at styrke og udvikle et områdes egenart, vil det derfor sjældent være målet at udviske et områdes udvikling og føre det tilbage til historiske forhold, der er ophørt med at eksistere. I forvaltningens optik er det helt muligt at bygge nyt i et historisk område, uden at kopiere en historisk byggestil – og samtidig respektere historien og områdets egenart.

Dette kan være ved at tilføje nyt, der vedkender sig den periode, det er opført i, men som eksempelvis i materialer, skala eller facadetakter går i dialog med de historiske bygninger i området.

Et sådant udgangspunkt for udvikling af områdets egenart har derfor også været gældende for lokalplanen Laksegade Øst i den muliggjorte ombygning af Bremerholm 33 og nybyggeriet i Asylgade."

 

Nansensgade 57

Om Nansensgade 57-sagen, som Jep Loft henviser til, stillede formanden den 6. september 2019 følgende spørgsmål til forvaltningen:

  • Hvordan og af hvem blev det besluttet, at bygningen kunne opføres uden en forudgående lokalplanproces og dertilhørende offentlighedsproces?
  • Hvem i nabolaget er blevet hørt om byggeplanerne. Hvordan indgik bemærkningerne fra de, der har svaret, i grundlaget for beslutningen om byggeriet?
  • Hvad var bygherrens begrundelse for, at bygningen skulle se ud, som den gør?
  • Hvem traf en myndighedsbeslutning om byggeriets arkitektur og på hvilket grundlag? Blev stadsarkitekten inddraget? 

Formanden oplyste, at han stiller spørgsmålene i håb om, at svarene kan give læring til Indre By Lokaludvalg om kommende byggeprocesser i Indre By. 

Nansensgade 57 er et botilbud under Socialforvaltningen.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter kommunens arkitekturpolitik med udgangspunkt i teknik- og miljøborgmesterens svar til lokaludvalget vedr. arkitekturen i byggeriet, som lokalplanforslaget "Laksegade Øst" handler om.

Endvidere foreslår formanden, at lokaludvalget bemyndiger ham til skrive til Teknik- og Miljøudvalget om behovet for ændringer i fortolkningen af kommunens arkitekturpolitik på baggrund af de bemærkninger, som lokaludvalget måtte have til sagen.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede kommunens arkitekturpolitik med udgangspunkt i teknik- og miljøborgmesterens svar til lokaludvalget vedr. arkitekturen i byggeriet, som lokalplanforslaget "Laksegade Øst" handler om.
    • Kommunen følger ikke sin arkitekturpolitik, hvilket lokaludvalget påpegede i sit høringssvar vedr. forslag til kommuneplanstrategi.
    • Arkitekturpolitikken bør fortolkes forskelligt i de forskellige bydele. I Indre By skal der tages hensyn til den arkitektur, der er der i forvejen.
    • Med bevarende lokalplaner kan man sikre, at det nye, der måtte bygges, bygges i samme stil som de byggerier, der allerede er der.
    • Hvis lokaludvalget skal skrive til Teknik- og Miljøudvalget om forvaltningens brug af arkitekturpolitikken, bør der være fotos med, som viser, hvor og hvad det er gået galt.

  2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til skrive til Teknik- og Miljøudvalget om behovet for ændringer i fortolkningen af kommunens arkitekturpolitik på baggrund af ovenstående bemærkninger.
  3. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Jep Loft om at bemyndige formanden til at bede bygherren bag byggeriet, som lokalplan "Laksegade Øst" giver mulighed for, om et møde om byggeriets arkitektur.
Til top