Mødedato: 12.05.2016, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Borgermøde om Postgrunden

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal beslutte at holde et borgermøde om byggeri på Postgrunden.


Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg afsætter 20.000 kr. til et borgermøde om byggeri på Postgrunden.  Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
  2. at Indre By Lokaludvalg udpeger tovholdere for borgermødet. I forvejen har lokaludvalget udpeget Bent Lohmann og Henrik Anton Svendsen til at følge byggeri på Postgrunden.

Problemstilling

Ejerforeningen Bernstorffsgade 23 & 23 A skrev den 30. april 2016 til lokaludvalget om indholdet i startredegørelsen for en lokalplan for byggeri på Postgrunden, som Teknik- og Miljøudvalget tog stilling til den 2. maj 2016. Se Ejerforeningens henvendelse i bilaget.

Startredegørelsen

I startredegørelsen var der lagt op til at placere erhvervsbygninger langs gaderne uden højhuse, mens der langs baneterrænet skulle placeres slanke højhuse i varierende højder. Postgården skulle bevares og genanvendes til nye erhvervsfunktioner. Postterminalen nedrives, og der skulle opføres ca. 125.000 m² over plint, heraf ca. 20.000 m² til boliger og ca. 105.000 m² til erhverv. Det blev oplyst, at bygherrerne er i dialog med DSB om køb af deres ejendom, hvor de forventer at opføre ca. 5.500 m² boliger og ca. 16.500 m² erhverv over plint. 

I indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget skrev forvaltningen:

"Forvaltningen vil i det videre samarbejde med bygherre og rådgiver frem mod forslag til lokalplan med tilhørende forslag til kommuneplantillæg særligt fokusere på følgende temaer:

  • Den lange erhvervsfacade mod Bernstorffsgade skal opdeles og varieres så den tilpasses byen og får en menneskelig skala i form og materiale, f.eks. ved tilbagerykning af facadepartier.
  • Mod Polititorvet skal der undersøges mulighed for at etablere en offentlig forbindelse/adgang, som forbinder Bernstorffsgade til byrummet mod baneterrænet, og mod Postgården skal erhvervsbygningens stueetage fremstå imødekommende ved at være delvist offentlig tilgængelig.
  • Højhusenes endelige antal og udformning skal afklares, og de skal placeres, så de ikke klumper sig sammen, men fremstår slanke. Højhusenes bredder, der i volumenstudierne er vist med maksimale bredder på 20-27 m, skal udfordres. Der skal udarbejdes en designmanual med principper for udformning af højhusene.
  • Byrummet og gårdrummene skal kvalificeres ift. mikroklimatiske forhold, herunder vind og lys, og højhusenes endelige udformning og placering vil afhænge af dette.
  • Der skal redegøres for sammenhænge mellem funktionerne i stueetagerne i højhusene og det omgivende byrum.
  • Bynatur skal indarbejdes i projektet i form af beplantning med træer og anden form for grønt på plinten samt grønt på facader, tage og terrasser.
  • Den ny bro over Carsten Niebuhrs Gade til SEB er en væsentlig forudsætning for det ønskede byliv i området og for sammenfletningen med den omkringliggende by.
  • Klimasikring, herunder skybrud skal indarbejdes.
  • Der skal foretages en vurdering af placering af evt. fremtidig fjernbusterminal.
  • De kuperede terrænforhold med en forventet højdeforskel på mellem 0 og ca. 5 m i områdets byrum og forbindelser medfører, at der er særligt fokus på tilgængelighed for alle.

 Læs mere om sagen i indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget – se bilaget.

Teknik- og Miljøudvalget beslutning om startredegørelsen i sit møde den 2. maj 2016:

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til den samlede indstilling.
”at sagen tilbagesendes til forvaltningen med henblik på at videreudvikle projektet ift omfanget, murvirkningen og forbedring af byrummet, herunder antallet og placering af højhusene.”
Ændringsforslaget blev godkendt med seks stemmer mod fire. Ingen undlod at stemme.
For stemte: B, F, V og Ø.
Imod stemte: A og C.

Løsning

Formandskabet vurderer, at projektet, som Teknik- og Miljøudvalget tog stilling til den 2. maj 2016, 

  • mangler åbenhed, hvilket bl. a. skyldes en bebyggelsesgrad på 450 samt en massiv plint i hele stueetagen.
  • ødelægger Københavns sky-line med alt alt for høje punkthuse.
  • ikke fortæller, hvordan det vil påvirke trafikken i København.
  • ikke udnytter beliggenheden ved siden af Hovedbanegården til at gøre området fri for personbiler, så behov for parkeringspladser reduceres til busser (busterminal), håndværkere og handicappede. 

Formandskabet mener derfor, at lokaludvalget bør intensivere den offentlige debat om byggeriet på Postgrunden, så der

  • skabes opmærksomhed om de omkringboendes interesser i sagen.
  • skabes opmærksomhed om, hvad et byggeri på Postgrunden kan betyde for bylivet i kvarteret og i København som helhed.
  • skabes opmærksomhed om det forhold, at kommunen og bygherrer drøfter muligheden for at placere højhuse tæt ved Indre By.

Formandskabet forestiller sig, at borgermødet holdes i maj eller juni 2016 og at det især kommer til at handle om de konsekvenser, et byggeri på Postgrunden måtte have for kvarteret. Tanken er at mødet indledes med en faglig vurdering af, hvad de byggeplaner, som måtte foreligge, når mødet holdes, medfører af fordele og ulemper for kvarterets beboere og for bylivet i kvarteret. På det grundlag kan man på mødet drøfte, hvad lokaludvalget skal tage op med forvaltningen og politikerne. Kvarterets beboere inviteres, men mødet annonceres bredt, eftersom et byggeri på Postgrunden både har betydning for bydelen og for byen. Vesterbro Lokaludvalg inviteres til at være medarrangør.

Økonomi

Der afsættes 20.000 kr. til borgermødet. Pengene tages af puljen til borgerdialog aktiviteter.

Videre proces

Tovholderne planlægger og gennemfører borgermødet i samarbejde med sekretariatet og eventuelt i samarbejde med medlemmer af Vesterbro Lokaludvalg.

Lokaludvalgets følgegruppe vedr. Postgrunden drøfter på grundlag af lokaludvalgets beslutninger det videre forløb samt substansen i sagen med forvaltningen, når der måtte være mulighed for det.

Endvidere vil følegruppen forsøge at rejse en offentlig debat om den fremtidige anvendelse af Postgrunden. Dette med udgangspunkt i lokaludvalgets beslutninger om sagen.

Lokaludvalget kan i møderne den 12. maj og den 9. juni 2016 drøfte, om byggeri på Postgrunden skal tages med i den forestående bydelsplanproces.

.

 

BILAG

1. Indstilling og Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 2. maj 2016 om "Startredegørelse for forslag til lokalplan "Postgrunden"".

Beslutning

 

  1. Lokaludvalget besluttede at afsætte 20.000 kr. til et borgermøde i juni 2016 om byggeri på Postgrunden.  Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
  2. Lokaludvalget udpegede Bent Lohmann og Henrik Anton Svendsen til i samarbejde med sekretariatet at planlægge og gennemføre borgermødet.
Til top