Mødedato: 11.11.2021, kl. 18:30
Mødested: Vartov, Farvergade 27

Input til byrums- og trafikplan for Middelalderbyen

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte input til arbejdet med en byrums- og trafikplan for Middelalderbyen.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg beslutter input til arbejdet med en byrums- og trafikplan for Middelalderbyen.

Problemstilling

Jf. hjemmesiden https://mindrebiltrafik.kk.dk/ bliver forslaget til byrums- og trafikplanen for Middelalderbyen udarbejdet af Teknik- og Miljøforvaltningen i efteråret 2021. Forslaget bliver fremlagt til politisk behandling medio 2022 med henblik på offentlig høring.

Byrums- og trafikplanen skal skabe rammerne for et balanceret byliv for både besøgende, beboere og erhvervsdrivende, på en måde, så områdets særlige historie, eksisterende kvaliteter samt forskellighed og værdier bevares og styrkes. 

I lokaludvalgets møde den 14. oktober 2021 blev det aftalt, at lokaludvalgsmedlemmerne skriver til sekretariatet om problemstillinger i forbindelse med byrumsforsøget i Middelalderbyen, som lukkede den 30. september 2021. Aftalen var, at lokaludvalgsmedlemmernes input skulle indgå i en opsamling på forsøget, som lokaludvalget tager stilling til i lokaludvalgets møde den 11. november 2021. Lokaludvalgets opsamling skal udpege de elementer ved byrumsforsøget, der bør tages med i byrum-og trafikplanen for Middelalderbyen, og de elementer ved forsøget der ikke bør tages med.

I bilaget ses

  • en opsamling på lokaludvalgets drøftelse den 14. oktober 2021 af byrumsforsøget.
  • Teknik- og Miljøforvaltningens evaluering af byrumsforsøget.
  • arrangørernes evaluering af "High Tea"-arrangementet i Hyskenstræde den 3 september 2021, som lokaludvalget støttede.

Løsning

Input

Sekretariatet har modtaget nedenstående input fra lokaludvalgsmedlemmer og suppleanter.

Suppleant Lise Brink Andersen
"Lukkede byrum bør ikke etableres i gader, hvor der i forvejen ligger flere restaurationer (herunder barer, restauranter, cafeer og værtshuse).

Lukkede byrum bør ikke etableres i gader, som ligger nær eller ved såkaldte ”festgader” eller i gader, som benyttes som ”sivegader” af nattelivsgæster.

Lukkede byrum bør ikke etableres i gader, hvor restaurationer har alkoholbevilling efter midnat.

Lukkede byrum bør ikke etableres i gader, hvor restaurationer har udendørs servering til efter kl. 22.00.

Det bør sikres, at lukkede byrum ikke genererer støjmæssige udfordringer for gadens beboere aften og nat.

Lukkede byrum skal indeholde parkeringsmuligheder for gadens beboere."

 

Suppleant Karin Trier
"
Københavns bymuseum deltog jeg for nylig, og derfor dette svar, der skriver sig ind i være i øjenhøjde dialog om Middelalderbyen pågår.

Aftenen blev udsagn panel/ borgerdialog båndet. 

Og ‘København på lattergas - når byen bliver banal’ fra 2020 refererede flere til, kunne købes nedsat pris.

I byrumsforsøget ses tiltag , der s.49 i nævnte debatbog , enhver gående gæst i enhver storby drømmer om :  ‘ luft og mulighed for at tage byen ind, at sanse dens rum og arkitektur’. 

Vi i lokaludvalget med Byrumsforsøget høres er , som jeg oplever Middelalderbyen og forsøget ude af kontekst med, byens hverdagsliv efterspørger : ledelse, politisk greb kulturændringer bog nævnt er et nuanceret bud beskrive her og nu 2021."

Karin Trier henviser til bogen, der omtales her. https://gad.dk/koebenhavn-paa-lattergas.

Suppleant Lilian Sølbeck
"Som beboer midt i byrumsforsøget må jeg sige, at forsøget med gågaderne i Middelalderbyen efter min mening ikke har haft nogen gavnlig virkning på forholdene i gaderne. Bilerne har suset lige så meget gennem gaderne som tidligere, dyttet ad én, hvis man gik i gaden, cyklisterne ringet ad én og givet én fuckfingeren, hvis man ikke flyttede sig hurtigt nok. Så holdt man op med at gå i gaderne.

Desuden har det givet mere snavs og skrald i gaderne, de unge mennesker har brugt poserne med træerne som pissoir, så tisset løb ned ad gaden, og bænkene er ikke brugt særligt meget om dagen, men til gengæld til mere fest i gaden om aftenen/natten.

Muskelbilerne og motorcyklerne har heller ikke holdt sig tilbage, de har cruiset rundt i lige så stort omfang som før byrumsforsøget.

Lad dog vores smukke, enestående, nyklassiske by være den smukke by, den er, og lad være med at plastre byen til med træer og bænke, der ikke hører til i de smalle gader, og som stjæler synet af gadeforløbet og de smukke huse, og som sagt øger festen i gaderne. Synes bestemt ikke, at forsøget har været en succes.

Gennemstrømningen af biler må kunne løses på en anden måde. Hvorfor får pendlere stadig lov til at cirkle rundt herinde i evigt forsøg på finde parkeringspladser, som ikke findes? (Det er ikke beboerne). Og hvorfor får muskelbiler og motorcykler lov til at terrorisere byen og skabe utryghed, larm og narkosalg - særligt om aftenen og natten?

Der parkeres også stadig massivt om aftenen og natten steder som Gammel Strand – og det er ikke beboerne,

Hvorfor har man ikke fjernet de grimme, snavsede hvide streger i gaderne, som oven i købet nogen steder er gjort kulørte? Man havde ellers lovet, at de blev fjernet?

Af hensyn til beboere og forretningsdrivende bør man ikke fjerne alle parkeringspladser, der skal altså også være plads til os!"

Suppleant Niels Kongshaug
"Et element er, at der kan skabes fælles rum for gående, cyklister og fodgængere, som i Strædet. HVIS hele indre by skal blokeres for biler, vil dette ikke kunne blive et stop for ALLE biler, kun de "forkerte" biler.

Så på byudviklingsmødet i onsdags diskuterede vi det med, at hele byen blev til fodgængerzone, hvad det betød.

Efter min opfattelse, og det er min private - skal byens gader i et sådant scenarie bygges helt om, ingen fortove, glat belægning til cykler (hårdt brændte mursten som i Holland måske), og så adgang for alle trafiktyper på samme areal, gående, cyklister og biler.

"Forkerte" biltyper kunne være benzin-diesel-hybrid , pendlere, "Rigtige" kunne være alle de 7 andre typer men kun på el, offentlige, varevogne på el, busser osv."

Lokaludvalgsmedlem Sally Mountfield
"Jeg har flg forslag

Skal man indføre begrænsninger, sørg da for at der er kontrol af forholdene, så der f.eks. fortsat kører biler, hvor der ikke burde køre biler.

Jeg kan se fordelen i at gøre enkelte områder af vores gader til grønne oaser på flg vilkår:

Der skal være plads til områdets trafik og det skal være en hyggelig lille krog og ikke noget, som dominerer gaden.

Det kræver at den grønne bevoksning ikke er træer, men buske eller en slags bede.
Siddepladser i bydelen kan være et problem for dårligt gående, men skal man have bænke, kunne man placere bænke ved noget grønt, tilpasset byrummet, så det opfordrer mindre til fest, men mere til at være et stilleområde.

Disse områder skal formidles som stilleområder og indrettes på en måde, så man de ikke kan bruges til fest. Man skal selvfølgelig holde øje med hvordan disse områder bruges."

Forsigtig konklusion

På baggrund af ovenstående input samt drøftelsen i mødet den 14. oktober 2021 og på baggrund af Teknik- og Miljøforvaltningens evaluering konkluderer formanden forsigtigt, at lokaludvalgets input til arbejdet med en byrums- og trafikplan for Middelalderbyen er følgende:

  • Planen skal tage højde for, hvordan byrum med ringe trafik erfaringsmæssigt udvikler sig til festrum til gene for beboere og forbipasserende.
  • Planen skal spille sammen med kommunens bevillings- og nattelivspolitik.
  • Planen skal sikre parkeringsmuligheder for beboerne i Middelalderbyen.
  • Planen skal rumme en kulturel dimension, der lægger vægt på kunst og arkitektur.
  • Planen skal i mindre grad end byrumsforsøget lagde op til rumme byrumselementer som træer, borde og bænke. Husfacaderne i Middelalderbyen skal komme til deres ret og ikke gemmes bag træer. Måske skal man i stedet sætte buske. Borde og bænke inviterer til fest, så bænke skal kun placeres i byrummet i et omfang, som sikrer, at dårligt gående med jævne mellemrum har mulighed for at sætte sig.
  • Planen skal indeholde bud på, hvordan Middelalderbyen kan indrettes som to eller flere trafikøer, hvor den motoriserede trafik ledes ud til samme område, som den kommer ind fra.
  • Planen skal føres ud i livet. Dvs. at byrummenes overflader skal omlægges, så de er til glæde og gavn for de påtænkte målgrupper. 
  • Planen skal sikre en interaktivitet mellem museet i Nikolaj Kirke og det omkringliggende
    område.
  • Planen skal indeholde bud på, hvordan man får de lokale til at bruge deres egne byrum mere. Byrummene skal have værdi for de lokale.
  • Planen skal sikre, at varelevering kan ske hurtigt og nemt indenfor et 2-3 timers interval nogle eller alle dage om ugen.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Formanden sender lokaludvalgets input til byrums- og trafikplan for Middelalderbyen til Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

Beslutning

Tiltrådte input til arbejdet med en byrums- og trafikplan for Middelalderbyen:

Gunna Starck: Nogle folk synes, at byrums- og trafikforsøget var godt.

Kjeld A. Larsen: Nogle erhverv vil gerne benytte alternativer til varebiler. Det skal en byrums- og trafikplan for Middelalderbyen tage højde for.

Kjeld A. Larsen: Arbejdet med en byrums- og trafikplan for Middelalderbyen skal ses i sammenhæng med trafikreduktionsmodellen, som er udarbejdet i forbindelse med planen om en østlig ringvej.

Susan Brinck: Deling af vejareal mellem flere trafikarter er et problem, især for fodgængere.

Susan Brinck og Sally Mountfield: Reglerne skal håndhæves.

Hans-Henrik T. Ohlsen: Der skal være bænke med jævne mellemrum til dårligt gående.

Jens Erik Frandsen: Strædet fungerer godt, men der bør være bump, så cyklisternes hastighed dæmpes.

Jens Erik Frandsen: I Vestergade og Skindergade blev der kørt langsommere og der var færre biler.

Jens Erik Frandsen: Blandingen af trafikarter var en succes.

Sally Mountfield: De lokale skal være med til at bestemme, hvad en parkeringsplads skal omdannes til.

Sally Mountfield: Biler i Vestergade, der spillede høj musik, var et problem.

Bent Lohmann: Byrums- og trafikplanen for Middelalderbyen skal udarbejdes ud fra en forudsætning om, at nattelivet ikke skal overtage gaderne.

Anton Skovle: Sankt Anne Plads-løsningen kan bruges som skabelon for, hvordan gader i Middelalderbyen kan indrettes, hvis man mener, at trafikarterne ikke skal blandes.

Marietta Bonnet: Byrums- og trafikplanen for Middelalderbyen skal give plads til el- og ladcykelparkering og til affaldssortering.

Kjeld A. Larsen: Interaktiviteten mellem Nikolaj Kirke og det omgivende byrum er et eksempel til efterfølgelse for andre kulturinstitutioner.

 

Lokaludvalget godkendte de input til arbejdet med en byrums- og trafikplan for Middelalderbyen, der fremgår af løsningsafsnittet under "Forsigtig konklusion", samt ovennævnte tiltrådte input.

Til top