Mødedato: 10.10.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Offentlighed i byggesager

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal godkende et brev til Teknik- og Miljøudvalget om offentlighed i byggesager samt om byggesagen Teglgårdsstræde 8A og byggeriet Nansensgade 57.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender brevet til Teknik- og Miljøudvalget, der fremgår af løsningsafsnittet, om offentlighed i byggesager samt om byggesagen Teglgårdsstræde 8A og byggeriet Nansensgade 57.

 

Problemstilling

Teglgårdsstræde 8A

I en sag om ansøgning om udeservering på adressen Teglgårdstræde 8A har Teknik- og Miljøforvaltningen svaret lokaludvalgsmedlem Sally Mountfield, at den har været i naboorientering i de omkringliggende ejendomme, dvs. Teglgårdstræde nr. 7-7A-7B, 9, 11, 13, 12, 10, 4, 4A-C, 4F-E, 6, 6A-B og 8A-B.  

Ansøgningen drejer sig om benyttelse af 78 m2 af de 206 m2 til udeservering på forpladsens friareal, tilknyttet restaurant ”Brace” i baghuset med på adressen Teglgårdstræde 8A. Ejendommen ligger i et område, der er omfattet af bestemmelserne i lokalplan nr. 311 ”Teglgårdsstræde”, som er fra 2000.

Det fremgår af sagen, at det ansøgte byggeprojekt ikke overholder alle lokalplanens bestemmelser, og kommunen skal derfor træffe afgørelse om en eventuel dispensation. Kommunen kan dispensere fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen.

Det fremgår videre, at forvaltningen principielt kan gå ind for projektet, da løsningen med en aktiv indretning af det ubebyggede areal samt bedre adgangsmuligheder hertil for den samlede ejendom vurderes at være i overensstemmelse med lokalplanens intentioner om at forbedre friarealerne. Med den ansøgte indretning af 78 m2 til udendørs servering samt 20 m2 adgangsareal hertil, vil der fortsat være 108 m2 (86+22) frit udeareal mod Teglgårdstræde til ejendommens øvrige brugere. Borde og bænke på arealet til udeservering er ikke ansøgt som fast inventar og kan nemt flyttes og arealet kan benyttes til korte ophold til velkomstdrinks samt snacks inden middage indtages inde i restauranten.

Uddrag fra "Lokalplan nr. 311 ”Teglgårdsstræde”" 

"Formålet med lokalplanen er:

at sikre et alsidigt og levende bymiljø i det centrale byområde, primært ved at tilstræbe boligandelen øget, herunder gennem udnyttelse af egnede tagetager,

at sikre områdets bevaringsværdige bebyggelse, dels de bevaringsværdige enkeltbygninger, dels de bevaringværdige, sammenhængende facaderækker,

at sikre det enkelte hus en fortsat brug i en nutidig sammenhæng dog således, at istandsættelser, moderniseringer o.lign. sker med den størst mulige respekt for husets bygningskultur, herunder de historiske og arkitektoniske særpræg og kvaliteter, som bebyggelsen repræsenterer,

at tilstræbe, at nybyggeri respekterer og beriger den eksisterende bygningsstruktur,

at forbedre friarealforholdene ved at fastlægge bestemmelser om, at gårdrummene alene indrettes med fælles opholdsarealer uden parkering og tilkørselsarealer, samt

at tilstræbe, at ældre byområder i muligt omfang respekterer miljørigtige principper, herunder gennem en forbedret balance mellem boliger og arbejdspladser og udnyttelse af den eksisterende tekniske infrastruktur, bl.a. fjernvarmenettet, samt gennem bevaring af eksisterende bebyggelse."

Nansensgade 57

Formanden stillede den 6. september 2019 Teknik- og Miljøforvaltningen følgende spørgsmål om den nye bygning på adressen Nansensgade 57, som er et botilbud under Socialforvaltningen:

  • Hvordan og af hvem blev det besluttet, at bygningen kunne opføres uden en forudgående lokalplanproces og dertilhørende offentlighedsproces?
  • Hvem i nabolaget er blevet hørt om byggeplanerne. Hvordan indgik bemærkningerne fra de, der har svaret, i grundlaget for beslutningen om byggeriet?
  • Hvad var bygherrens begrundelse for, at bygningen skulle se ud, som den gør?
  • Hvem traf en myndighedsbeslutning om byggeriets arkitektur og på hvilket grundlag? Blev stadsarkitekten inddraget?

Forvaltningen svarede den 18. september 2019, at der blev givet byggetilladelse den 27. juni 2016 og at byggesagen er afsluttet med ibrugtagningstilladelse den 23. november 2018.

Forvaltningen svarede videre:
"Angående lokalplansprocesser skal der som udgangspunkt udarbejdes en lokalplan, før der gennemføres større bygge- og anlægsarbejder. Dette vurderes ud fra, om der sker væsentlige ændringer i det eksisterende miljø. Lokalplanpligten vurderes med udgangspunkt i det konkrete sted. Hvorvidt et projekt medfører ”en større ændring i det bestående miljø”, afhænger derfor af stedet, kombineret med det konkrete projekts forventede påvirkning, herunder i forhold til volumen, anvendelse og udformning. Vurderingen af, om et projekt udløser lokalplanpligt, er en planfaglig vurdering, som foretages af Teknik- og Miljøforvaltningen. I den konkrete sag har forvaltningen vurderet, at projektet for Nansensgade 57 ikke medførte lokalplanpligt. Forvaltningen har i den forbindelse lagt vægt på, at der er tale om en boligbebyggelse med et bruttoetageareal på ca. 521 m2, og at der er tale om en huludfyldning i en eksisterende facaderække. Forvaltningen vurderer således, at der ikke er tale om en væsentlig ændring af et bestående miljø.

Forvaltningen har foretaget partshøring af lejere og beboere af naboejendommene Nansensgade 53-59 samt Nansensgade 63 som led i sagsbehandlingen af byggesagen. I høringsperioden vedrørende nybyggeriet har forvaltningen modtaget fem høringssvar. Høringssvarene omhandlede bl.a. fældning af træer på byggegrunden, karnappernes dimensioner og benyttelse af fælles gårdanlæg for naboejendommene. Høringssvarene har ikke givet anledning til væsentlige ændringer af projektet.

Angående bygningens udformning, er byggeriet opført på Socialforvaltningens foranledning med Københavns Ejendomme i rollen som bygherre. Forvaltningen er ikke bekendt med, hvilke overvejelser bygherren har gjort i forbindelse med projektets tilblivelse.

Angående myndighedsbeslutninger, er byggeriet reguleret af kommuneplanen i medfør af planloven samt af bygningsreglementet i medfør af byggeloven. Bygningsmyndighedens vurdering af byggeriets omfang i forhold til de bebyggelsesregulerende bestemmelser i kommuneplanen og i bygningsreglementet fremgår af byggetilladelse af 27. juni 2016."

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøudvalget:

"Vi vurderer, at Teknik- og Miljøforvaltningen træffer mange afgørelser i Teknik- og Miljøudvalgets navn om byggesager, som har politisk interesse, som har betydning for de lokale beboere og erhvervsdrivende og som er med til at ændre et kvarter eller en bydel, men at det sker stort set uden offentlighed.

Kun hvis en byggesag skal gennem en lokalplanproces, gives Teknik- og Miljøudvalget og den brede offentlighed mulighed for at få indflydelse på eller kommentere byggeriet, der måtte være på vej. 

Så vidt vi ved, er der en instans i Teknik- og Miljøforvaltningen, som visiterer byggesager til enten at skulle behandles som en lokalplansag eller som byggelovssag. Denne instans har således stor indflydelse på, hvordan Teknik- og Miljøudvalget og borgerne skal inddrages.

På baggrund af et par konkrete byggesager (dels et udeserveringsareal i Teglgårdsstræde 8A og dels en ny bygning i Nansensgade 57 med en for kvarteret fremmed arkitektur) kan vi se, at man, når man kører en sag som en byggelovssag, foretager "naboorientering" og/eller "partshøring" af en - efter vores vurdering - for snæver kreds af de omkringboende.

Derfor foreslår vi,

  • at Teknik- og Miljøudvalget beder Teknik- og Miljøforvaltningen om en redegørelse om, hvordan der sikres størst mulighed offentlighed i byggesager, og på den baggrund beslutter retningslinjer for forvaltningen om håndtering af byggesager. Teknik- og Miljøforvaltningens beslutning kunne bl.a. angå offentliggørelse på en hjemmeside af byggeansøgninger, længden af høringsperioden og kredsen af borgere, som gives mulighed for at kommentere en byggesag.
  • at der udarbejdes og offentliggøres en guide om regler og retningslinjer for, hvordan en byggesag behandles i Teknik- og Miljøforvaltningen. Guiden skal have almindelige borgere, som kan blive påvirket af en ejendomsejers byggeprojekt, som målgruppe.
  • at lokaludvalgene som fast regel modtager alle naboorienteringer og lignende, der udsendes i bydelen.

Vi beder desuden om at få oplyst,

  • hvad hhv. en "naboorientering" og en "partshøring" er.
  • hvorvidt der løbende rapporteres til et ledelsesniveau i forvaltningen eller til borgmesteren om den konkrete visitering af byggesager til lokalplansag eller byggelovssag.

Om sagen "Teglgårdstræde 8A"

Ansøgningen drejer sig om benyttelse af 78 m2 af de 206 m2 til udeservering på forpladsens friareal, tilknyttet restaurant ”Brace” i baghuset med på adressen Teglgårdstræde 8A. Ejendommen ligger i et område, der er omfattet af bestemmelserne i lokalplan nr. 311 ”Teglgårdsstræde”, som er fra 2000.

Det fremgår af sagen, at det ansøgte byggeprojekt ikke overholder alle lokalplanens bestemmelser, og kommunen skal derfor træffe afgørelse om en eventuel dispensation. Men kommunen kan dispensere fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen.

I den udsendte naboorientering mangler der efter vores opfattelse at blive redegjort for, hvordan det ansøgte ikke er i strid med principperne i lokalplanen. Der mangler således at blive redegjort for sammenhængen mellem udeservering og lokalplanens formålsparagraf.

Vi forstår på Teknik- og Miljøforvaltningens svar den 19. september 2019 til et medlem af lokaludvalget, at områdets karakter og lokale forhold indgår i forvaltningens vurdering af en eventuel dispensation fra en lokalplan. Det kan både betyde, at det i et område med udeserveringer og natteliv er i orden med mere udeservering. Men det kunne også betyde, at man anerkender, at kvarteret også er et beboelseskvarter og derfor ikke tillader yderligere udeservering.

Af svaret fremgår det også, at hvad angår udeservering skelner forvaltningen ikke mellem forskellige former for servering og omfanget heraf. Hvis der gives tilladelse til udeservering, kan restaurantens gæster opholde sig på det tilladte areal uanset formatet. I den forlængelse er det heller ikke muligt med byggelovgivningen at regulere, hvem der benytter arealet eller i hvilket tidsrum, skriver forvaltningen. 
Men man kan vel af hensyn til de omkringboende afgøre, at ansøgningen om yderligere udeservering ikke skal imødekommes?

Om sagen "Nansensgade 57"

Vi forstår på Teknik- og Miljøforvaltningen, at angående bygningens udformning er byggeriet opført på Socialforvaltningens foranledning med Københavns Ejendomme i rollen som bygherre. Teknik- og Miljøforvaltningen er ikke bekendt med, hvilke overvejelser bygherren har gjort i forbindelse med projektets tilblivelse.

Vi beder om at få oplyst, om stadsarkitekten har været involveret i sagen.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøudvalget.

Det fremgår af Teknik- og Miljøforvaltningens svar til lokaludvalgsmedlem Sally Mountfield, at hvis forvaltningen agter at give tilladelse til udeservering, skal sagen også behandles af Teknik- og Miljøudvalget, fordi sagen tidligere været forlagt udvalget, senest den 22. maj 2017.

Beslutning

 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at sidste sætning i 4. afsnit under overskriften "Om sagen "Teglgårdsstræde 8A"" formuleres: "Men det kunne også betyde, at man anerkender, at kvarteret også er et beboelseskvarter og ikke kan bære mere udeservering."

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jan Frederik Hansen om, at sidste sætning under overskriften "Om sagen "Teglgårdsstræde 8A" formuleres: "Af hensyn til de omkringboende bør man derfor ikke imødekomme ansøgningen om yderligere udeservering, eftersom tilladelsen vil være udvidende i forhold til det, der ansøges om."

 

Lokaludvalget godkendte brevet til Teknik- og Miljøudvalget, der fremgår af løsningsafsnittet, om offentlighed i byggesager samt om byggesagen Teglgårdsstræde 8A og byggeriet Nansensgade 57, med de tiltrådte ændringsforslag.

Til top