Mødedato: 10.06.2021, kl. 16:30
Mødested: MBK Kursuslokaler, Pilestræde 61

Trafik- og Byrumsforsøget i Middelalderbyen

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal drøfte trafik- og byrumsforsøget i Middelalderbyen med henblik på at vurdere, om Teknik- og Miljøforvaltningen skal gøres opmærksom på behov for justeringer af forsøget, inden det for alvor går i gang.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter trafik- og byrumsforsøget i Middelalderbyen.
  2. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger ham til at sende de bemærkninger, som lokaludvalget måtte have til trafik- og byrumsforsøget, til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Problemstilling

I. Trafik- og Byrumsforsøget

Trafik- og Byrumsforsøget i Middelalderbyen starter løbende efterhånden som de står færdige. Der er indvielse den 18. juni 2021. Forsøget slutter den 30. september 2021.

Citat fra KøbenhavnLIV den 12. maj 2021 om de fem forsøg:

"1. Vestergade. Forsøget har fokus på natteliv og adfærd. Det undersøges, hvordan indretning af byrummet kan bidrage til at forebygge og begrænse støj fra nattelivet og generende bilkørsel. Der nedlægges op til 16 parkeringspladser i forsøgsperioden.

2. Skindergade. Forsøget afprøver indretning som gågade med kørsel tilladt med inspiration fra Strædet. Forsøget undersøger muligheder for levende og varieret hverdagsliv for beboere og besøgende i en gade, hvor fodgængere har første prioritet, hvor der er butikker med levende kantzoner, og hvor der også er steder, der inviterer til ophold, uden at man skal købe noget. Der nedlægges 13 p-pladser i forsøgsperioden.

3. Dyrkøb. Forsøget har fokus på at skabe et markant grønnere byrum, en oase for ro og ophold, på en plads der i dag er præget af parkering. Forsøget undersøger mulighed for med midlertidige træer og bænker at skabe intimitet og ro på pladsen langs med Domkirken. Der nedlægges 19 p-pladser i forsøgsperioden.

4. Klosterstræde - Hyskenstræde - Naboløs. Fokus på at skabe en smutvej, en forbindelse mellem Gammel Strand, Strøget og Skindergade med bedre forhold for fodgængere. Forsøget skal bidrage til en hensynsfuld adfærd og balance mellem fodgængere, cyklister og varelevering i det meget smalle byrum. Der nedlægges 14 p-pladser i perioden.

5. Lille Kongensgade – Store Kirkestræde. Forsøget afprøver indretning som ‘gågade med kørsel tilladt’, hvor cykler og biler må køre på fodgængernes præmisser inspireret af Strædet. Der nedlægges 9 parkeringspladser i forsøgsperioden."

 

II. Henvendelser fra borgere

1. Kommunal invitation til gadefest hele sommeren i Middelalderbyen?

Med mail den 1. maj 2021 skrev en borger til lokaludvalget:

"Byrumsforsøg med færre biler, grønne oaser med træer og planter i gaderne og mindre støj fra nattelivet – det lyder spændende og dejligt – men – resulterer formentlig i meget MERE støj og flere øvrige gener fra nattelivet?

I de grønne oaser placeres hyggelige Københavnerbænke, og man kan forudse, at bænkene om aftenen / natten og gennem hele sommeren, vil blive benyttet af unge, der med medbragte drikkevarer og soundbokse, holder oase-gadefest til den lyse morgen uden for vores vinduer. 

Det ellers glimrende og rosværdige forsøg bør efter min mening indstilles, og kan evt. gennemføres på et tidspunkt hvor Corona ikke udelukker de fleste andre festmuligheder.

Festivalerne og Distortion bliver ikke til noget i år, barerne og parkerne lukker tidligt og de unge kan i ringe omfang rejse på ferie – desværre etablerer Teknik- og Miljøforvaltningen i stedet en alternativ festplads uden for beboerne i Middelalderbyens vinduer – timingen er helt forkert.

Vi risikerer, at Middelalderbyen bliver et ubeboeligt mareridt hele sommeren."

Sekretariatet bad den 6. maj 2021 Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget. Forvaltningen har endnu ikke svaret.

2. Byforsøg

Med mail den 13. maj 2021 skrev en borger til lokaludvalget: 

"Vi beboere i Klosterstræde ved godt, at det kan være svært at forstå, had det vil sige at bo i indre by og hvilke hverdagsudfordinger, vi kan have!

Jeres tiltag med byforsøg, som skulle rumme fodgængere, cykler og beboere rummer desværre ikke beboere! Som forudset scenarie, sendes hermed er par billeder og klip med hvordan en alm helligdagsaften ser ud med dækafbrænding, vild kørsel og ulovligt parkerede biler! Dette er ikke beboere men vanlige cruisets Der vil naturligvis blive sendt flere billeder i takt med forsøgsperioden.

Få nu en chipstander op, så vi kan stoppe vanviddet!"

De nævnte billeder ses i bilaget.

 

Sekretariatet bad den 17. maj 2021 Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 21. maj 2021:

"Tak for din mail vedr. byrumsforsøgene i Middelalderbyen.

Lokaludvalget har sendt mailen videre til Teknik- og Miljøforvaltningen, og derfor svarer jeg på den.

Byrumsforsøgene i Middelalderbyen er stadig under anlæg, og derfor er alle designelementer ikke på plads endnu. I forhold til Klosterstræde, så mangler der endnu bemaling af vejfladen, alle skilte samt bænke, der skal fastmonteres i det område, du henviser til på billederne.

Vi forventer, at når alt er anlagt, så vil det være mere forståeligt for bilister, cyklister og fodgængere, hvordan de skal agere i Middelalderbyen.

Det forventes, at alt er anlagt omkring den 23.juni 2021.

Vedrørende den ulovlige kørsel i Klosterstræde så er det under byrumsforsøget ikke muligt at afprøve andet end skiltede trafikløsninger. Politiet har lovet at være behjælpelig i en indsats overfor ulovlig kørsel i byrumsforsøget, men dette er selvfølgelig også en prioritering imellem andre politiopgaver.

I forarbejdet med den permanente løsning for middelalderbyen undersøges forskellige løsninger som alternativ til en skiltet løsning."

 

III. Byrumsforsøget i Vestergade

Lokaludvalgsmedlem Sally Mountfield har med mails medio og ultimo maj 2021 til formanden, sekretariatet og Teknik- og Miljøforvaltningen gjort opmærksom på, at flere barer og butikker i Vestergade har stillet gademøbler og skilte på kørebanen og på parkeringspladser. Hun udtrykker frygt for, at andre barer og butikker i gaden vil gøre det samme og derved skabe mere fest i gaden; noget som byrumsforsøget i følge hende skulle gøre mindre.

Den 27. maj 2021 svarede Teknik- og Miljøforvaltningen Sally Mountfield:

"Byrumsforsøget i Vestergade

I Vestergade vil forvaltningen denne sommer gennemføre et byrumsforsøg med fokus på adfærd og natteliv. Vestergade er fortsat en cykelgade, hvor kørslen foregår på de cyklendes præmisser. Der indføres indkørselsforbud torsdag, fredag og lørdag kl.22-04. Under forsøget nedlægges 13 parkeringspladser og der opstilles træer igennem gaden med henblik på at regulere adfærden og støjen i gaden. Der etableres ikke sidde- og opholdsmuligheder i forbindelse med byrumsforsøget, da forvaltningen ønsker at understøtte muligheden for ro i gaden i både dag- og nattetimer.

Forvaltningen samarbejder med Støjvagterne, Københavns Politi og Natteværterne i forsøgsperioden om at mindske gener fra nattelivet.

Hvis erhvervsdrivende ønsker at opstille inventar langs facaden til deres restauration eller butik, eller ønsker at ansøge om udvidet udeservering på parkeringspladser i Vestergade, skal de ansøge forvaltningen om dette. Det er ikke en del af byrumsforsøget, at erhvervsdrivende kan opstille inventar som fx bænke, borde, skilte og lignende mellem de opstillede træer eller på parkeringspladserne i gaden. Ansøgningen om udeservering mv. foregår altså i et særskilt spor ift. selve byrumsforsøget.

Ansøgninger og tilladelser til udeservering i Vestergade

Forvaltningen har foreløbigt givet tilladelse til at følgende restaurationer kan opstille udeservering langs facaden til deres restauration i 2021:

  1. Heidi’s bier-bar ApS på Vestergade 18A
  2. Kong Pizzaria på Vestergade 12
  3. Emmerys ApS på Vestergade 13
  4. Tørst Bar ApS på Vestergade 17
  5. L&C Fusion ApS på Vestergade 4
  6. Hugo’s Strandbar ApS på Vestergade 27

I den midlertidige ordning for udvidet udeservering, har forvaltningen foreløbigt kun modtaget én ansøgning i Vestergade. Hugo’s Strandbar har ansøgt om udvidet udeservering på parkeringspladser, og den 21. maj 2021 har forvaltningen givet afslag på den ansøgning. Det betyder, at forvaltningen ikke har givet tilladelse til udvidet udeservering på parkeringspladser i Vestergade i år.

Forvaltningen har desuden givet tilladelse til at LabCPH (Vestergade 12), Ale Invest A/S (Vestergade 29) og Isted (Vestergade 10) kan opstille vareudstilling og/eller reklameskilt(e) langs med facaden til deres butikker i 2021.

Musen og Elefanten’ har hverken ansøgt om ordinær eller udvidet udeservering, og den opstillede bænk og reklameskiltet har derfor ikke en tilladelse fra forvaltningen. Opstillingen af bænken og reklameskiltet er heller ikke blevet vurderet af forvaltningen på noget tidspunkt. Jeg vil derfor bede mit tilsyn om at prioritere et tilsyn i Vestergade i den kommende tid, således at ’Musen og Elefanten’ kan blive vejledt om de gældende regler for opstilling af inventar på offentlige veje, og dernæst vil forvaltningen opfordre dem til at indsende en ansøgning, således at forvaltningen kan tage stilling til deres ønsker til opstilling af inventar foran eller ved ’Musen og Elefanten’.

Erhvervsdrivende må kun stille bænke eller skilte ud på p-pladser, hvis de har en tilladelse til det fra forvaltningen.

Hvis du har yderligere spørgsmål til byrumsforsøget kan du skrive til mindrebiltrafik@kk.dk og hvis du har spørgsmål, der handler om udeservering, vareudstilling mv., er du velkommen til at henvende dig til byliv@kk.dk.

Har du spørgsmål til et konkret forhold vedr. inventar på vejarealet, kan du også bruge https://givetpraj.kk.dk/".

 

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter trafik- og byrumsforsøget i Middelalderbyen. De justeringer af forsøgene, som lokaludvalget måtte vurdere, er nødvendige, vil formanden skrive til Teknik- og Miljøforvaltningen om, så de kan rettes, ind forsøgene for alvor går i gang.

Økonomi

Lokaludvalget har afsat 30.000 kr. til borgerdialog om byrums- og trafikforøget. Lokaludvalget samarbejder med Teknik- og Miljøforvaltningen om borgerdialogen, som ligeledes har afsat 30.000 kr. til formålet.

Videre proces

Formanden skriver til Teknik- og Miljøforvaltningen om de justeringer af trafik- og byrumsforsøget, som lokaludvalget vurderer, der er behov for.

Medio/ultimo juni 2021 er der indvielse og kick off på forsøget.

Borgerdialogen om forsøget forventes at foregå i august 2021.

Beslutning

Til mødet forelå en rapport fra lokaludvalgsmedlem Sally Mountfield med hendes foreløbige observationer vedr. trafik- og byrumsforsøget. Se bilaget.

 

  1. Lokaludvalget drøftede trafik- og byrumsforsøget i Middelalderbyen. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Lokaludvalget skal gøre Teknik- og Miljøforvaltningen opmærksom på forholdene i Klosterstræde-Hyskenstræde-Naboløs, som en borger omtalte under ”Åben spørgetid”.
    • Det er svært at håndhæve reglerne i forbindelse med trafik- og byrumsforsøget.
    • Før trafik- og byrumsforsøget indvies, bør udeserveringerne i Middelalderbyen tilbage til den almindelige størrelse. Der bør ikke være udvidet udeservering i Middelalderbyen under forsøget.
    • Lokaludvalget bør få oplyst hvilke restaurationer i Middelalderbyen, der har tilladelse til udvidet udeservering.
    • En restaurations udeserveringstilladelse bør være placeret i dens vindue, så naboer, gæster og medarbejdere kan se den.
    • En restaurations udeserveringstilladelse bør kunne ses på en app eller på kommunens hjemmeside, så naboer, gæster og medarbejdere kan se den.

    • En restaurations udeserveringstilladelse bør kunne scannes via en QR-kode.

    • Opdateringerne af kommunens hjemmeside sker ikke tit nok til, at den kan bruges til at tjekke udeserveringstilladelser.

    • Beboerforeningerne i Middelalderbyen har politianmeldt kommunen for ikke at føre tilsyn med udeserveringerne.
    • Barer fylder mere i gadebilledet nu med de udvidede udeserveringer end de små butikker.
    • Det er et spørgsmål, om vi vil have udeserveringer eller parkeringspladser i gader med trafik- og byrumsforsøg.
    • Ansvaret i forhold til de gademøbler, som restauratørerne placerer på gaderne, er en gråzone. Er det politiet eller kommunen, som har ansvaret?
    • I Ny Adelgade overholdes reglerne ikke.
    • Trafik- og byrumsforsøget udfordrer vareleveringen til restauratørerne og butiksejerne, hvilket tydeligt ses i Skindergade. Der mangler et alternativ.
    • Giv et praj-appen fungerer ikke.
    • Udeserveringsarealerne, der er givet tilladelse til, bør markeres på fortove, pladser og kørebane.
    • Gammel Strand bruges til vareleveringscentral, Lastbilerne parkerer her, og varerne fragtes det sidste stykke i burvogne, hvilket larmer. Burvognene burde have gummihjul på.
    • Kommunen bør kommunikere på stedet om, hvad de bænke, der er opsat i forbindelse med trafik- og byrumsforsøget, kan bruges til, så beboerne kan læse det.
    • De opsatte bænke bør ikke bruges til at holde fest på.
    • Kommunen kunne gå forrest med hensyn til at få leveret varer med Citylogistik.
    • Med hensyn til logistikken vedr. varelevering så kan man lære af byggebranchen.
    • Hvis bilister og cyklister har svært ved at overholde forbud mod kørsel i gader med trafik- og byrumsforsøg, så bør forbuddet markeres tydeligt på asfalten.

       

  2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende ovenstående bemærkninger om trafik- og byrumsforsøget til Teknik- og Miljøforvaltningen sammen med rapporten fra lokaludvalgsmedlem Sally Mountfield med hendes foreløbige observationer vedr. forsøget.

 

Til top