Mødedato: 09.09.2021, kl. 18:30
Mødested: Vartov, Farvergade 27

Borgermøde om karreerne i Rørholmsgade, Ole Suhrs Gade og Gammeltoftsgade

Indre By Lokaludvalg skal beslutte at samarbejde med Gårdlauget Gammeltoftsgade m.fl.om et borgermøde om forskellige forhold i karreerne i Rørholmsgade, Ole Suhrs Gade og Gammeltoftsgade.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg beslutter at samarbejde med Gårdlauget Gammeltoftsgade m.fl. om et borgermøde om forskellige forhold i karreerne i Rørholmsgade, Ole Suhrs Gade og Gammeltoftsgade, jf. afsnittet "Problemstilling"

  2. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 25.000 kr. til borgermødet.

  3. at Indre By Lokaludvalg udpeger tovholdere til at planlægge og gennemføre borgermødet sammen med Gårdlauget Gammeltoftsgade m.fl. og sekretariatet.

Problemstilling

Gårdlauget Gammeltoftgade m.fl. sendte den 6. august 2021 en ansøgning til lokaludvalget om støtte til aktiviteten "Hvad kan vi gøre i fællesskab for at modernisere og skabe et nyt klimavenligt bevaringsværdigt byområde?". Støtten skulle gå til 3-4 arrangementer m.m. for beboerne om følgende problemer:

  • "Vi vil gerne være mere klimaorienteret, men affaldshåndtering fylder mere og mere i vores gårde, aktuelt fylder affaldshåndtering mere end det dobbelte, da vores gårde blev indrettet. (afstandskrav til affaldssortering fra beboelse overholder vi ikke alle steder). Nye muligheder med sorteringspunkter kan måske aflaste dette.

  • Vores beboere er storbrugere af cykler samt ladcykler, men med vores nuværende indretning, så medfører cykelparkering, at der bliver der mindre og mindre plads til ophold både i gård- og gademiljø. Cykelparkering giver regelmæssigt anledning til konflikter, fordi det begrænser andre formål.

  • På gårdsiden har vi fået mange altaner og efterspørgslen efter mere grønt og mere ”vild natur” i vores nærmiljø er stigende men svær at efterkomme. Altaner og nedgange til gården fra stuelejligheder er eftertragtet men udfordrer den nuværende indretning, hvor fællesareal bliver ”privatiseret” og gangarealer er blevet reduceret i forbindelse med etablering af altaner og nedgange til gårdanlægget.

  • På gadesiden er der flere og flere el-bils pladser og generelt mange parkerede biler, mange flere end for 30 år siden, hvordan skal det udvikle sig?

  • For at få bugt med rotter har vi fået rottesikret alle hovedbrønde på gadesiden, og vi har erfaret, at det hjælper at stå sammen om fælles udvikling af vores gård- og nærmiljø.

  • Vandtrykket er lavt i området. En stor del af vores ejendomme har indkøbt trykforøgeranlæg for at forbedre vandtrykket, så der sikres vandforsyning til de øverste lejligheder, kan vi gøre noget sammen for at forbedre dette?

  • I kommunen er der ringforbundet vandforsyning næsten alle steder i kommunen men ikke i vores område. Kan der gøres noget? Den første ejendom har inddraget køkkentrapper til beboelse, men da vandforsyning i området ikke er ringforbundet, er hver ejendom nødt til at etablere vandtanke i kælderen, hvilket er dyrt i etablering og drift, kan vi gøre noget fælles her – eller kan vi opnå ringforbundet vandforsyning, som de fleste boliger i kommunen har. Og er det vigtigt at inddrage køkkentrapper til beboelse og få ekstra få kvadratmetre – ja – det er det, fordi det skaber mere rum for, at især de små boliger også kan rumme hjemmearbejdsplads.

  • De første ejendomme har gennemført klimasikring af deres ejendomme, men også her vil fællesskab vedr. klimasikring af ejendomme og nærområde være et stort løft til et område med bevaringsværdige ejendomme og nærmiljø. (de fleste ejendomme er bevaringsværdige i kategori 3). Flere gange har vi haft oversvømmelse i kældre. De fleste ejendomme har flade tage. Kan vi udnytte det til at skabe bedre afvanding og evt. opholdsarealer som en del af det fælles gårdanlæg? Se ”Grønne tage og taghaver kombineret med klimatilpasning” 2251635-2329574-1.PDF (frederiksberg.dk).
  • Hvis det giver mening kunne det også være interessant at se på om jordvarmeanlæg eller andet med fordel vil kunne anlægges. Det vil naturligvis kræve dispensation, så Hofor vil skulle involveres Dispensation for fjernvarme (kk.dk)"

Ansøgningen om støtte er gengivet i sagen "Puljeansøgninger, september 2021", der er på dagsordenen for lokaludvalgsmødet den 9. september 2021.

Sekretariatet har nævnt for gårdlauget, at ansøgningen bør konkretiseres især med hensyn til arrangementernes indhold, cirka-datoer og budget. Sekretariatet har desuden talt med gårdlaugets formand om, at man kunne holde et indledende borgermøde om de forskellige problemer, hvor eksperter fortælle om, hvad der bør gøres; dette med henblik på, at borgerne danner grupper, som herefter selv arbejder med de forskellige problemer og mulige løsninger.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget samarbejder med Gårdlauget Gammeltoftsgade m.fl. om et borgermøde om de forskellige forhold i karreerne i Rørholmsgade, Ole Suhrs Gade og Gammeltoftsgade, der nævnes ovenfor.

Formanden foreslår derudover, at lokaludvalget udpeger tovholdere til at planlægge og gennemføre borgermødet sammen med Gårdlauget Gammeltoftsgade m.fl. og sekretariatet.

Der vil være tale om et offentligt borgermøde, men beboerne og de erhvervsdrivende i karreerne i Rørholmsgade, Ole Suhrs Gade og Gammeltoftsgade er den primære målgruppe.

Hvis lokaludvalget beslutter at være vært for et borgermøde, foreslår formanden, at lokaludvalget ikke giver tilsagn til Gårdlauget Gammeltoftsgade m.fl. om støtte til aktiviteten ""Hvad kan vi gøre i fællesskab for at modernisere og skabe et nyt klimavenligt bevaringsværdigt byområde?", under behandlingen af sagen "Puljeansøgninger, september 2021".

Økonomi

Det foreslås, at der afsættes en ramme på 25.000 kr. til borgermødet. Pengene tages af puljen borgerdialogaktiviteter. Der vil være udgifter til lokaleleje, annoncering og forplejning.

Videre proces

Borgermødet holdes i oktober eller november 2021.

Tovholderne planlægger og gennemfører det sammen med Gårdlauget Gammeltoftsgade m.fl. og sekretariatet.

Beslutning

  1. Lokaludvalget besluttede at samarbejde med Gårdlauget Gammeltoftsgade m.fl. om et borgermøde om forskellige forhold i karreerne i Rørholmsgade, Ole Suhrs Gade og Gammeltoftsgade, jf. afsnittet "Problemstilling"

  2. Lokaludvalget afsatte en ramme på 25.000 kr. til borgermødet.

  3. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at stille spørgsmål af teknisk karakter til Teknik- og Miljøforvaltningen, HOFOR osv. om forhold i karreerne, jf. punkt 1 "Åben spørgetid".
Til top