Mødedato: 05.05.2022, kl. 18:30
Mødested: Vartov, Farvergade 27

Genopretning af gadestrækninger

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal beslutte at skrive til Teknik- og Miljøudvalget og Teknik- og Miljøforvaltningens direktion om gadegenopretninger.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender brevet til Teknik- og Miljøudvalget og Teknik- og Miljøforvaltningens direktion om gadegenopretninger, der fremgår af løsningsafsnittet.

 

Problemstilling

Denne sag var på dagsordenen for lokaludvalgets møde den 7. april 2022, men blev udsat. Teksten er ændret.

 

Dialog

I et møde den 8. marts 2022 orienterede Teknik- og Miljøforvaltningen lokaludvalget om forestående genopretning af gadestrækninger. Adelgade var blandt de gadestrækninger, der i år stod for at skulle genoprettes.

I samme møde og i dialogen i lokaludvalgets møde den 10. marts 2022 med en direktør fra Teknik- og Miljøforvaltningen gav flere lokaludvalgsmedlemmer udtryk for, at forvaltningens 1:1-gadegenopretning er for ufleksibel, og hverken giver forvaltningens medarbejderne mulighed for at tænke selvstændigt eller have en dialog med borgerne om genopretningsprojekterne.

Derudover har lokaludvalgsmedlemmer ved forskellige lejligheder givet udtryk for, at de ikke forstår økonomien i gadegenopretningsprojekter, særligt for så vidt angår strækninger med brosten under asfalten.

Orientering fra Teknik- og Miljøforvaltningen 22. marts 2022

Den 23. marts 2022 skrev sekretariatet til lokaludvalget:

"Teknik- og Miljøforvaltningen har i går oplyst, at gadegenopretningsprojekter med brosten under asfalt, der blev omtalt i mødet den 8. marts 2022 mellem lokaludvalget og Teknik- og Miljøforvaltningen, skal undersøges nærmere. Konkret drejer det sig om Adelgade etape 5, 6 og 7. Teknik- og Miljøforvaltningen orienterer lokaludvalget, når der er nyt i sagen.

Teknik- og Miljøforvaltningen har også oplyst, at Slots- og Kulturstyrelsen skrev til forvaltningen den 8. februar 2022 om den igangværende fredningssag i Nyboder, at der i fredningsomfanget står, at afgrænsningen består af bebyggelsen og de tilstødende gader. Styrelsen opfatter altså ikke fortove og gadeareal på Adelgade, Dronningens Tværgade og Borgergade som en del af fredningen.

I kan læse om fredningssagen her: https://slks.dk/fredningen-af-nyboder-bliver-udvidet

Endelig har Teknik- og Miljøforvaltningen oplyst, at den planlagte udskiftning af slidunderlaget i Sankt Pauls Gade er udsat indtil videre."

 

Teknik- og Miljøforvaltningens svar dateret 31. marts 2022 til Lean Milo

Den 23. marts 2022 stillede Lean Milo spørgsmål til Teknik- og Miljøforvaltningen vedr. status på gadegenopretningen i Adelgade.  Lean Milo modtog den 8. april 2022 svar dateret den 31. marts 2022 fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Svaret ses i bilaget.

 

Udvidet fredning af Nyboder

I januar 2022 besluttede Slots- og Kulturstyrelsen at udvide den nuværende bygningsfredning af Nyboder. Fredningen skal styrke bevaringen af området som historisk vidnesbyrd og fortællingen om Københavns udvikling de sidste 500 år. Udvidelsen af fredningen sker på baggrund af et fredningsforslag fra Slots- og Kulturstyrelsen. Med udvidelsen kommer fredningen også til at omfatte gader og gårdrum omkring de gule bygninger i Nyboder. Læs mere her: Fredningen af Nyboder bliver udvidet (slks.dk).

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget bemyndiger ham til at skrive følgende til Teknik- og Miljøudvalget og til Teknik- og Miljøforvaltningens direktion:

 

"I fortsættelse af Indre By Lokaludvalgs dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen om gadegenopretninger i Nyboder-kvarteret:

Lokaludvalget ønsker, at Adelgade (etape 5, 6 og 7) brostenlægges. Er der ikke brosten under etape 5, skal der findes budget til at få udlagt brosten, så vi får et sammenhængende kvarter. Det vil være i overensstemmelse med Slots- og Kulturstyrelsens seneste fredninger af gadearealer i kvarteret og med Borgerrepræsentations ønske om, at gader renoveres så de taler sammen med de omkringliggende bygninger.

Lokaludvalget ønsker, at sidegader og mindre befærdede strækninger i Nyboder-kvarteret bliver brostensbelagt ved fremtidige renoveringer. For cyklister skal der være cykelbaner bestående af slebne brosten.

Lokaludvalget gør opmærksom på, at Gernersgade mellem Rigensgade og Borgergade kunne brostensbelægges til et budget på 1.3 mio. kr. (se det vedlagte tilbud). Der er i tilbuddet taget højde for det udgangspunkt, der var før Teknik- og Miljøforvaltningen lagde asfalt - nemlig at asfalten skal fjernes, og underlaget udlagt, klar til brosten. Tilbuddet forudsætter, at asfalten fjernes af Teknik- og Miljøforvaltningen og gør underlaget klar til brosten. 

Lokaludvalget ønsker at få tilsendt budgettet, der blev fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget i forbindelse med beslutningsgrundlaget for, om man ønskede at reetablere Gernersgade med brosten. Årsagen er at der ved henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen og i medierne refereres til forskellige budgetter, som er fra alt mellem 5.5 mio. kr. til 16 mio. kr. Vi vil vide hvilket grundlag I som politikere har haft for at vurdere, om Gernersgade skulle reetableres med eller uden brosten. 

 

Lokaludvalget beder om, at forvaltningens tilgang til gadegenopretning ændres,

  • så gadegenopretninger ses i sammenhæng med husene og kvarteret, gaderne ligger i. Gadegenopretningen skal give merværdi for kvarteret.
  • så brosten er førstevalg i gader i kulturmiljøer fra tiden, hvor gader var brostensbelagte. Der vil være strækninger med gennemkørende trafik, hvor det ikke vil være hensigtsmæssigt med brosten. Lokaludvalget og de lokale borgere bør involveres ved vurderingen af dette.

  • så brosten er førstevalg i gader med fredede eller bevaringsværdige ejendomme. Der vil være strækninger med gennemkørende trafik, hvor det ikke vil være hensigtsmæssigt med brosten. Lokaludvalget og de lokale borgere bør involveres ved vurderingen af dette.
  • så gadegenopretninger i gader med brosten - også brosten under asfalt - sker efter en vurdering af, hvordan brosten i gaden bevares og eventuelt anvendes som kørebane.
  • så gadegenopretninger sker efter forudgående dialog med beboere og erhvervsdrivende i kvarteret, 
    • om hvordan gadegenopretningen håndteres og herunder om hvordan eventuelle brosten i gaden kan bevares og anvendes til kørebane
    • om andre tiltag i forbindelse med gadegenopretningen, som kan give merværdi for kvarteret, fx flere affaldsspande og cykelstativer, flere træer og andet grønt, forberedelse til fibernet, forberedelse til ladestandere til el-biler osv.
  •  

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Formanden skriver til Teknik- og Miljøudvalget og til Teknik- og Miljøforvaltningens direktion.

Beslutning

  1. Tiltrådte ændringsforslag til det foreslåede brev:
    • Stillet af Lise Brink Andersen: Forslag om, at Adelgade begrønnes mellem Dronningegården og Gothersgade.
    • Stillet af Peter Muschinsky: Forslag om, at hastighedsgrænsen for motoriseret trafik i gader med brosten er 20 km/t, så støjgener mindskes.
    • Stillet af Sven Perdrup: Forslag om, at når der lægges nye brosten i en gade med brosten, skal det være brosten af samme type som de eksisterende brosten.
    • Stillet af Sven Perdrup: Bemærkning om, at reparationer af gader med brosten forekommer tilfældig, og at det ikke er i orden at erstatte manglende brosten med asfalt.
    • Stillet af Nicolai Neergaard: Forslag om, at slebne brosten ikke lægges i gader med en historie eller hvor det ikke harmonerer med æstetikken i gaden.
    • Stillet af Nicolai Neergaard: Forslag om, at genopretning af gadestrækninger skal omfatte begrønning af gaderne i det omfang, det er muligt.
    • Stillet af Anton Skovle: Bemærkning om, at gaderenholdelsen forårsager, at brosten løsner sig fra overfladen.

  2. Lokaludvalget godkendte brevet til Teknik- og Miljøudvalget og Teknik- og Miljøforvaltningens direktion om gadegenopretninger, der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.
Til top