Mødedato: 09.06.2023, kl. 15:30
Mødested: Odense

Det videre arbejde med evaluering af fordeling af faciliteter 2022-24

Se alle bilag

Folkeoplysningsudvalget skal udpege de temaer, som Kultur- og Fritidsforvaltningen skal arbejde videre med på baggrund af Evaluering af fordeling 2022-24.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget udpeger de tiltag, Kultur- og Fritidsforvaltningen skal arbejde videre med på baggrund af Evaluering af fordeling 2022-24, herunder hvordan der skal arbejdes videre med tiltagene.

Problemstilling

På Folkeoplysningsudvalgets møde den 11. april 2023 blev Evaluering af fordeling af faciliteter fremlagt og drøftet.

I evalueringen blev der fremsat nogle tiltag, der kunne arbejdes videre med. Folkeoplysningsudvalget anmodede forvaltningen om at arbejde videre med evalueringens resultater på baggrund af udvalgets drøftelser.

Forvaltningen har imidlertid brug for at vide, hvilke tiltag udvalget ønsker, der skal arbejdes videre med, herunder hvordan der skal arbejdes med dem.

Løsning

Evalueringen har afdækket en række temaer, der kan arbejdes videre med frem mod næste fordeling. Forvaltningen anbefaler, at Folkeoplysningsudvalget udpeger de tiltag, som Kultur- og Fritidsforvaltningen skal arbejde videre med.

Herunder bliver de fem temaer præsenteret kort, i bilag 1 findes de forskellige forslag til det videre arbejde.

Bedre udnyttelse af faciliteter (drøftelsespunkt)

Er der faciliteter nok? Kan de faciliteter, der er, udnyttes bedre? Kan de eksisterende faciliteter bruges på en anden måde? Skal foreninger bruge faciliteterne på en anden måde? Eller er der behov for mange flere idrætshaller for at imødekomme foreninger og aftenskolers behov bedre, og er løsningen udelukkende at bygge mere af det samme?

Matching af foreninger og faciliteter (drøftelse samt evt. henvisning til budget)

Kultur- og Fritidsforvaltningen ser et stort potentiale for at matche foreninger og aftenskoler med konkrete faciliteter og i dialog blive klogere på, hvordan faciliteterne kan optimeres med henblik på at understøtte de folkeoplysende aktiviteter bedre. Det kræver viden om faciliteterne men også viden om foreningerne.

Kunstgræsbaner (drøftelse samt evt. henvisning til budget og ændring af retningslinjer)

Når der er så stort pres på kunstgræsbaner i vinterhalvåret, er der så noget, der skal gøres anderledes? Skal vinterfordelingen foregå med andre kriterier? Ophæves tilhørsforhold og nærhedsprincipper, når der er for få faciliteter på tværs af byen? Hvor langt kan foreninger rykke sig?

Kultur- og Fritidsforvaltningen ser f.eks. flere muligheder for, hvordan fordelingen af udendørsfaciliteter i vinterhalvåret kan tilrettelægges. En mulighed kan være, at fordeling af udendørsfaciliteter i vinterhalvåret skal tænkes i større områder for at kompensere for banemangel i nogle bydele. En anden mulighed er at ændre kriterier for fordeling i vinterhalvåret

De 19-24-årige (drøftelse samt evt. ændring af retningslinjerne)

På bagkant af evalueringen af den forrige fordeling besluttede Folkeoplysningsudvalget at fjerne de 19-24-årige som en prioriteret målgruppe. Med denne evaluering kan man drøfte, om foreninger med medlemmer 0-18 år altid kommer først? I primetime for hold med medlemmer 0-18 år, ja. Men hvad med uden for primetime? Skal rene voksenhold (der tilhører en forening med medlemmer 0-18 år) altid have forrang før foreninger, der ikke har børn- og ungemedlemmer, men som måske udelukkende består af 19-24-årige medlemmer?

Fortolkning af fordeling på baggrund af forholdsmæssige medlemstal (drøftelse og evt. ændring/præcisering af retningslinjerne)

Vil alle foreninger – uanset medlemstal – være berettiget til mindst en time i en facilitet? Og kan foreninger og aftenskoler, der søger populære faciliteter, flyttes til mindre søgte steder for at sikre, at alle tildeles minimum én time?

Økonomi

Der kan være økonomiske konsekvenser ved det videre arbejde med nogle af tiltagene.

Det specificeres i bilag 1 hvilke tiltag, der forventes at kræve finansiering.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med de tiltag, der udpeges af Folkeoplysningsudvalget.

 

Mads Kamp Hansen

                                                          /Rikke Lauritzen

Beslutning

Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 9. juni 2023:

Udvalget drøftede indstillingens temaer og pegede på tiltag, der kan arbejdes videre med, herunder:

  • Øget inddragelse af foreninger og aftenskoler i fordelingen.
  • Indtænkning af målgrupper.
  • Tilvejebringelse af yderligere kapacitet også ved at gentænke anvendelsen og indretningen af eksisterende faciliteter.
  • Bedre overblik over skolefaciliteter.
  • Sammenhængende tider for at understøtte sammenhæng i foreninger og aftenskoler.
  • Forholdsmæssig fordeling af tider (kvantitativt) ses i sammenhæng med matchning.
Til top