Mødedato: 04.06.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Tilsyn med 8 folkeoplysende foreninger

Se alle bilag
Folkeoplysningsudvalget skal tage stilling til resultatet af Kultur- og Fritidsforvaltningens særlige tilsyn med Film+Teaterskolen Holberg og 7 godkendte foreninger på Chokoladefabrikken.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Folkeoplysningsudvalget tager redegørelsen for forvaltningens særlige tilsyn med Film+Teaterskolen Holberg til efterretning,
  2. at Folkeoplysningsudvalget tager redegørelsen for forvaltningens særlige tilsyn med syv godkendte foreninger til efterretning,
  3. at Folkeoplysningsudvalget beslutter, at FOF/HOF København, der administrerede dele af undervisningen på Film+Teaterskolen Holberg, pålægges at tilbagebetale 109.638 kr. i uberettiget tilskud for 2011 og 2012,
  4. at Folkeoplysningsudvalget beslutter, at Nørrebroparken Sang, spil og bevægelse pålægges at tilbagebetale 73.875 kr. i uberettiget aktivitets- og driftstilskud 2010-2013,
  5. at Folkeoplysningsudvalget beslutter, at To to nul nul sang, cabaret og stand-up pålægges at tilbagebetale 88.106 kr. i uberettiget aktivitets- og driftstilskud 2010-2013,
  6. at Folkeoplysningsudvalget beslutter, at Theatre Switching Training pålægges at tilbagebetale 98.189 kr. i uberettiget aktivitets- og driftstilskud 2010-2013,
  7. at Folkeoplysningsudvalget beslutter, at Theater to to nul nul Ungdom pålægges at tilbagebetale 129.263 kr. i uberettiget aktivitets- og driftstilskud 2010-2013,
  8. at Folkeoplysningsudvalget beslutter, at Ung Aikido Nørrebro pålægges at tilbagebetale 84.584 kr. i uberettiget aktivitets- og driftstilskud 2010-2013,
  9. at Folkeoplysningsudvalget beslutter, at Chokoladefabrikkens Filmklub pålægges at tilbagebetale 86.842 kr. i uberettiget aktivitets- og driftstilskud 2010-2013, og
  10. at Folkeoplysningsudvalget beslutter, at Nørrebro Rulleskøjte Klub pålægges at tilbagebetale 79.654 kr. i uberettiget aktivitets- og driftstilskud 2010-2013.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev 1. marts 2013 gjort opmærksom på, at en del af aftenskoleundervisningen på Film+Teaterskolen Holberg og aktiviteterne i syv godkendte, frivillige folkeoplysende foreninger var fiktive, og at kommunens tilskud ikke blev forvaltet retmæssigt. Københavns Kommune yder folkeoplysende tilskud til aftenskoleaktiviteterne i Film+Teaterskolen Holberg gennem FOF/HOF København og til de syv foreninger i form af aktivitetstilskud og driftstilskud til lokalerne på Chokoladefabrikken. Forvaltningen har efterfølgende ført tilsyn med Film+Teaterskolen Holberg og de syv foreninger. I flere aspekter af tilsynet er tilskud opnået i strid folkeoplysningsloven og Retningslinjerne for støtte til folkeoplysning i Københavns Kommune. For Film+Teaterskolen Holbergs vedkommende er der også opstået usikkerhed om, hvorvidt undervisningen har karakter af formel uddannelse, og hvorvidt undervisningen er åben for alle.  

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har fået information om tre væsentlige forhold, der er i strid med tilskudsreglerne på folkeoplysningsområdet:

  • Manglende åbenhed: Undervisningen på Film+Teaterskolen Holberg er ikke åben for alle, og der lægges vægt på, at undervisningen er kompetencegivende, og at optagelse på et hold forudsætter en bestået optagelsesprøve.
  • Aflønning for fiktiv undervisning: Lærere på Film+Teaterskolen Holberg modtager igennem FOF/HOF København lederhonorar i form af løn for fiktiv undervisning.
  • Fiktive foreninger: Syv godkendte folkeoplysende foreninger, hvortil der løbende udbetales tilskud, er aktivitetsløse, uden fungerende bestyrelser, generalforsamlinger mm.

Disse oplysninger er blevet forelagt på et møde med to lærere og en elev fra skolen. Eleven er tillige formand for en af de syv godkendte foreninger, der er oprettet på Chokoladefabrikken i 2010.

Forvaltningen har undersøgt de tre forhold.

Film+Teaterskolen Holberg drives af foreningen Stanislavskij i Dag (SiD). Skolen administreres delvist af FOF-HOF København i henhold til en aftale, der går tilbage til den tid, hvor Film+Teaterskolen Holberg blev administreret af Hovedstadens Oplysning Forbund (HOF). Film+Teaterskolen Holberg indberetter alle oplysninger om undervisning, deltagere og anvendelse af lokaler mm. til FOF-HOF København. FOF-HOF København håndterer herefter al administration, eksempelvis udbetalling af løn. FOF-HOF København har ikke været vidende om de uretmæssige forhold, som forvaltningen har fået forelagt.  

Åbenhed
Beskrivelsen af uddannelsen på Film+Teaterskolen Holberg ud fra skolens eget informationsmateriale og hjemmeside bærer præg af, at skolen ønsker at fremstå som udbyder af en formel, professionel og kompetencegivende uddannelse.

Uddannelsen består af Method 1, 2 og 3, der hver udgør et års fuldtidsstudium. Der lægges op til, at man følger det samlede treårige uddannelsesforløb. Kun hvis en elev har en tilsvarende uddannelse i "Method acting", kan man søge om optagelse på fx Method 2. Af den ansøgningsformular, man udfylder for at blive optaget på skolen, fremgår, at man begynder på en "..3 årige professionel uddannelse". Samtidigt skal der tilsyneladende aflægges en optagelsesprøve for at blive optaget på skolen. Endeligt refererer Film+Teaterskolen Holberg på sin hjemmeside til, at uddannelsen er godkendt af Dansk Skuespillerforbund.

Forvaltningen har bedt FOF-HOF København om at forklare, hvordan undervisningen har været åben og ikke haft karakter af at være en formel kompentencegivende uddannelse. FOF-HOF København anfører i sit svar (se bilag 1), at der ikke er tale om en kompetencegivende uddannelse, at uddannelsen ikke er godkendt af nogen uddannelsesmyndighed, og at undervisningen ikke er SU-berettiget. Der er i realiteten ikke tale om en færdigstøbt skuespilleruddannelse, idet eleverne, når de er færdige på skolen, søger ind på de anerkendte skuespilleruddannnelser eller forsætter som amatørskuespillere. Samtidigt gøres det klart, at der ikke aflægges en egentlig optagelsesprøve, men at skolen inviterer til et informationsmøde, hvor der sker en fornuftig forventningsafstemning mellem skolen og nye elever. FOF/HOF anfører, at det er et vigtigt møde i betragtning af, hvor omfattende undervisningen er tidsmæssigt og økonomisk.

Det er forvaltningens vurdering, at udbudet af undervisningen på Film+Teaterskolen Holberg er problematisk i relation til, om undervisning er åben for alle i folkeoplysningslovens forstand. Det vurderes, at der på det foreliggende grundlag ikke er belæg for at skride ind over for aftenskolen, hvad dette punkt angår, men det lægger op til skærpelse af afgrænsningen mellem den folkeoplysende voksenundervisning på den ene side og formelle eller kompetencegivende uddannelser på den anden side. 

Aflønning:
To undervisere på Film+Teaterskolen Holberg har over for forvaltningen forklaret, at der udbetales honorar for forskellige administrative og ledelsesmæssige opgaver i form af aflønning for undervisning, der ikke finder sted. Aflønningen foregår med de almindelige lønsatser for den folkeoplysende voksenundervisning. På denne måde udbetales der løn for 40 fiktive lektioner ugentligt til tre navngivne personer på skolen, heraf for 20 lektioner til de to personer, der har valgt at stå frem og informere forvaltningen om ordningen. Den fiktive undervisning er primært i stemmetræning, hvor der undervises på små hold, som var det instrumentalundervisning.

Forvaltningen har indhentet ansættelseskontrakter og deltagerlister fra FOF-HOF København for 2011 og 2012. Her kan det konstateres, at underviserne i flere tilfælde dobbeltbookes, hvilket indikerer, at der er tale om fiktiv undervisning. Samtidigt har en af underviserne udpeget de konkrete tilfælde af fiktiv undervisning i den afsluttende 6-ugers undervisningsperiode i 2012. FOF-HOF København har forklaret, at de ikke har været vidende om ordningen.

En beregning af tilbagebetalingskravet i forhold til fiktiv undervisning i 2011 og 2012, hvor der regnes med 40 fiktive instrumentallektioner ugentligt i 6 6-ugers undervisningsperioder årligt, giver et tilbagebetalingskrav for 2011 på 54.551 kr. og for 2012 på 55.086 kr., i alt 109.638 kr.

Det bestrides ikke af de involverede parter, herunder Film+Teaterskolen Holberg, at der er blevet indrapporteret lønoplysninger til FOF-HOF København for den fiktive undervisning. Det bestrides heller ikke af Film+Teaterskolen Holbergs administrator Carl von Webber, at han har videresendt oplysningerne til FOF-HOF København uden at kontrollere oplysningernes rigtighed.

7 foreninger uden aktiviteter
I 2010 blev syv foreninger:

  • Nørrebroparken Sang spil og bevægelse,
  • To to nul nul sang,
  • Theatre Switching Training,
  • Theater to to nul nul,
  • Ung Aikido Nørrebro,
  • Chokoladefabrikkens Filmklub og
  • Nørrebro Rulleskøjte Klub

dannet med aktiviteter i Chokoladefabrikken, Hørsholmsgade 20 på Nørrebro. Det er samme sted, hvor Film+Teaterskolen Holberg har til huse. Disse foreninger søger og bliver godkendt som frivillige folkeoplysende foreninger, der får tildelt aktivitets- og driftstilskud fra 2010. Foreningerne har søgt og fået tildelt aktivitets- og driftstilskud frem til første halvdel af 2013. Alle syv foreninger har haft samme kontaktperson og samme revisor gennem årene 2010-2013. De fremstår med syv selvstændige bestyrelser.

De to før omtalte undervisere på Film+Teaterskolen Holberg og en elev på skolen forklarer over for forvaltningen, at ingen af de syv foreninger har haft aktiviteter eller fungerende bestyrelser, generalforsamling etc. Forvaltningen har efterfølgende spurgt alle syv bestyrelser, og alle har forklaret, at foreningerne har været helt uden aktiviteter, og at deres rolle som bestyrelser har bestået i at underskrive ansøgninger om folkeoplysningstilskud, når disse papirer blev forelagt dem ved frokostpauser på skolen. Det er den samme kontaktperson for alle foreningerne, der har forelagt papirerne til underskrivelse for bestyrelserne. Denne person (Carl von Webber) er underviser og leder på Film+Teaterskolen Holberg.

Ingen af de involverede parter bestrider disse oplysninger.

De syv foreninger har siden 2010 modtaget i alt 107.863 kr. i aktivitetstilskud og i alt 532.630 kr i driftstilskud. I alt har foreningerne modtaget 640.493 kr. i tilskud i perioden fra 2010 til første halvdel 2013. Det resterende tilskud i 2013 til alle syv foreninger er stillet i bero som følge af dette tilsyn. Da der har været tale om foreninger helt uden aktiviteter, vil hele tilskuddet blive krævet tilbagebetalt af foreningerne.

Økonomi

FOF-HOF København skal tilbagebetale 109.638 kr., der tilføres rammen for den folkeoplysende voksenundervisning. Over for bestyrelserne for de syv foreninger stilles krav på tilbagebetalling på i alt 640.493 kr., der tilføres rammen for de frivillige folkeoplysende foreninger.

Videre proces

Der vil blive stillet krav om tilbagebetalling over for FOF-HOF København og de syv foreninger. I henhold til folkeoplysningslovens § 31, stk. 1, rettes krav om tilbagebetaling med foreningen. Bestyrelsesmedlemmerne hæfter personligt for det tilskud, som foreningen har modtaget, hvis tilbagebetalingskrav er opstået ved retsstridig handling eller undladelse, der kan anses som forsætlig eller uagtsom, jf. folkeoplysningslovens § 31, stk. 2.


Mads Kamp Hansen

                                                                                                            /Anders Christensen

Beslutning

Kjeld Biering-Sørensen forlod mødet under dette punkts behandling som værende inhabil.

Susanne Møller stillede forslag om, at der blev tilføjet et ekstra beslutningspunkt om, at godkendelsen af de syv foreninger som værende folkeoplysende, tilbagekaldes. Forslaget blev tiltrådt uden afstemning.

Indstillingen blev herefter tiltrådt, idet udvalget bemærkede, at man ønsker en opfølgning på sagen på næste udvalgsmøde.

Mads Kamp Hansen oplyste, at de involverede i sagen allerede er meldt til politiet, som efterforsker sagen.

Peter Thiele bemærkede, at Frederiksberg Kommune bør orienteres om sagen.
Til top