Mødedato: 27.02.2019, kl. 18:30
Mødested: Mødelokalet på 1. sal i Hal C, Arsenalvej 6

Høringssvar om ældrepolitik

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om udkast til kommunens ældrepolitik 2019-2022.

 

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om udkast til kommunens ældrepolitik 2019-2022, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt det første udkast til Københavns Kommunes nye ældrepolitik for 2019-2022 og har sendt det i offentlig høring på bliv hørt-portalen med svarfrist den 17. marts 2019. Se udkastet i bilaget.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skriver, at ældrepolitikken bygger på de tre værdier Frihed, Tryghed og Fællesskaber. De tre værdier skal være pejlemærker for den nye ældrepolitik, som skal favne alle ældre københavnere – både dem, der har behov for meget støtte og pleje fra kommunen, og dem, som klarer hverdagen uden hjælp. Ældrepolitikken handler også om at skabe fællesskaber, som skal være med til at skabe rammerne for det gode ældreliv i København. De tre værdier er udfoldet i en række undertemaer.

Lokaludvalget var den 23. oktober 2018 vært for et offentligt ældremøde. Se referatet i bilaget.

Løsning

Arbejdsgruppen Sociale Forhold, Sundhed og Omsorg har drøftet udkastet til ældrepolitik og foreslår følgende høringssvar:

"Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har den 27. januar sendt et udkast til kommunens ældrepolitik i offentlig høring med svarfrist den 17. marts 2019.

Udkastet er udmærket og indeholder gode hensigter. Christianshavns Lokaludvalg beder om, at der afsættes penge til, at den foreslåede ældrepolitik kan føres ud i livet.

Christianshavns Lokaludvalgs bemærkninger til udkastet:

Til punkt 1:
Vi foreslår, at kommunen knytter en fast kontaktperson til de selvhjulpne ældre, som kan bistå den ældre med papirarbejde i forhold til det offentlige, bank, forsikring osv. Mange ældre har ikke adgang til de digitale løsninger, og der er sikkert også en del, der ikke kan overskue papirerne. De skal lige have en hånd til at kunne klare den del af deres tilværelse.

Handicappede ældre er selvhjulpne, når de har de rette hjælpemidler. Imidlertid er indkøb af hjælpemidler en ekstra udgift for dem.  De bør få økonomisk støtte til hjælpemidlerne.

Til punkt 2:
Valgfrihed for den enkelte bør også omfatte muligheden for at vælge at komme på plejehjem, når man selv mener, at det er tiden, og altså fravælge at være længst muligt i eget hjem.

Til punkt 4:
Den omfattende brug af vikarer i ældresektoren er et problem. Vikarerne har ikke den fornødne forståelse for de ældres behov. Dertil kommer, at både fastansatte og vikarer har travlt. Vi foreslår derfor, at sidste sætning formuleres: "At blive behandlet i de nære omgivelser af fagligt stærkt, kompetent personale skaber tryghed og nærvær for den enkelte og de pårørende. Der  afsættes tilstrækkelige ressourcer til at sikre dette."

Til punkt 6:
Livet som pårørende kan være hårdt. De pårørende har et stort ansvar og har mange opgaver. De pårørende skal have den støtte, de har behov for. Det afgørende er, at der er objektive kriterier for, hvornår og hvordan de får støtte.
Det gælder fx i spørgsmålet om, hvornår den pårørende kan regne med, at der stilles en midlertidig plejeplads til rådighed for den ældre, der skal plejes, så den pårørende kan blive aflastet. I den forbindelse bør der lyttes til den pårørendes oplevelse af sin situation. 

Vi foreslår, at ægtefællen til en ældre, der skal have pleje, som udgangspunkt får en ugentlig fridag.

Vi foreslår desuden, at pårørende tilbydes tilskud til betaling af psykolog, når vedkommende føler, at der er behov for samtaler med en psykolog.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

 

Økonomi

Intet.

 

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet høringssvaret, lægger sekretariatet det på bliv hørt-portalen.

 

Beslutning

Lokaludvalget stemte om følgende ændringsforslag fra Poul Nielsen:

  • Lokaludvalgets forslag vedr. punkt 2 formuleres:
    Valgfrihed for den enkelte bør også omfatte muligheden for - efter visitation - at komme på plejehjem, når man selv mener, at det er tiden, og altså fravælge at være længst muligt i eget hjem.
  • Sidste sætning i lokaludvalgets forslag vedr. punkt 6 formuleres:
    Vi foreslår desuden, at pårørende - efter visitation - tilbydes tilskud til betaling af psykolog, hvis vedkommende føler, at der er behov for samtaler med en psykolog.

For stemte 1 lokaludvalgsmedlem
Imod stemte 13 lokaludvalgsmedlemmer.
5 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jane Lytthans om, at 2. sætning i lokaludvalgets forslag vedr. punkt 4 formuleres: Vikarerne har ikke nødvendigvis den fornødne forståelse for de ældres behov.

 

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om udkast til kommunens ældrepolitik 2019-2022, der fremgår af løsningsafsnittet, med det tiltrådte ændringsforslag.

Til top