Mødedato: 25.11.2020, kl. 18:30
Mødested: Teams

Øget cykelkapacitet på Torvegade

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte en udtalelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om projektet "Øget cykelkapacitet på Torvegade" baseret på projektets foranalyse. Endvidere skal lokaludvalget beslutte spørgsmål om og bemærkninger til foranalysen.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender udtalelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om projektet "Øget cykelkapacitet på Torvegade", der fremgår af løsningsafsnittet, baseret på projektets foranalyse.
  2. at Christianshavns Lokaludvalg godkender, at spørgsmålene og bemærkningerne til foranalysen, der fremgår af bilaget, sendes til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Problemstilling

MOE har for Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet en foranalyse om projektet ""Øget cykelkapacitet på Torvegade": Kortlægning og løsningsprincipper". Se bilaget.

Lokaludvalgets følgegruppe drøftede den 19. november 2020 foranalysen med Teknik- og Miljøforvaltningen.

Lokaludvalgets følgegruppe består af Poul Cohrt, Asbjørn Kaasgaard, Jens Eskildsen, Jens B. Sørensen, Jane Lytthans og Kirsten V. Andersen.

Løsningsforslag

Foranalysen lægger op til, at Teknik- og Miljøforvaltningen nu skal foretage et valg af betydning for Christianshavn om hvilket løsningsforslag, der skal danne grundlag for det videre arbejde med projektet:

Løsningsforslag 1A:
Nedlæggelse af busbaner, etablering af fremrykkede busperroner på Christianshavn Torv. To gennemkørende kørespor langs strækning, én til hver retning.

Løsningsforslag 1B:
Nedlæggelse af busbaner; dog opretholdes busbaner på Christianshavn Torv. To gennemkørende kørespor langs strækning, én til hver retning, bortset fra at der etableres busbaner i strækningen mellem Dronningensgade og Overgaden Oven Vandet.

Løsningsforslag 1C:
Nedlæggelse af busbaner, etablering af midterlagt perron på Christianshavn Torv. To gen-nemkørende kørespor langs strækning, én til hver retning, bortset fra at der etableres busbaner i strækningen mellem Dronningensgade og Overgaden Oven Vandet, hvor busser og biler kører modsat for hinanden.

Løsningsforslag 2A:
Lukning af Christianshavn Torv mellem Overgaden Oven Vandet og Dronningensgade for gen-nemkørende trafik. Busser og cyklister kan passere torvet, og der etableres busperroner ved Torvet.

Løsningsforslag 2B:
Lukning af Christianshavn Torv mellem Overgaden Oven Vandet og Dronningensgade for gen-nemkørende trafik. Torvet indrettes som en sivegade hvor busser og cyklister kan passere torvet og deler kørespor.

Løsning

Udtalelse

Følgegruppen foreslår, at lokaludvalget sender følgende udtalelse til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Det overordnede mål er at forbedre forholdene for cyklisterne på Torvegade. Hensynet til de lokale beboere vejer tungt, og forbedringer for gennemkørende cyklister skal IKKE forringe livskvaliteten for beboerne på Christianshavn – herunder i de tilstødende områder.

Løsningsprincipper 1A, 1B og 1C

Overflytter begrænset trafik til andre ruter samtidig med, at fremkommeligheden for busser og øvrig trafik forringes i forhold til i dag.

Ud af 650-700 biler i hver retning i spidsbelastningstiderne er 95 % gennemkørende trafik - uden ærinde på Christianshavn. Samtidig peger principperne på omlægning af trafikken i og i flere tilfælde på øget trafik i de tilstødende områder til Torvegade.

Trafikmængden i København forventes at stige med 10% frem mod 2030. Det vil medføre, at trafikken i Torvegade må forventes at stige til 700-800 biler i hver retning i spidsbelastningsperioderne.

 

Løsningsprincipper 2A og 2B

Vil forhindre gennemkørende trafik på Torvegade. Principperne medvirker derved til, at de centrale dele af Christianshavn kan få status som 2 såkaldte trafikøer.

Principperne vil påvirke trafikken på store dele af vejnettet i Indre By og også i tilstødende områder. Det ses som begyndelsen til den længe ventede trafiksanering af Indre By og til en trafikplan for Christianshavn. Forslaget ses som en væsentlig brik i et løsningsprincip for fredeliggørelse af Indre By. Ved at forhindre gennemkørende trafik kan Torvegade anlægges som 0-emmisionfri strøggade - som foreslået i Kommuneplanen 2019.

På Christianshavn er der omkring 14.000 beboere, hvoraf 8.-9.000 er berørt af trafikken på Torvegade. Ved at forhindre gennemkørende trafik elimineres den nuværende og alt for høje støj- og luftforurening i Torvegade og i de tilstødende gader. Derved vil ikke mindst de mange beboere med adresse til og nær Torvegade få markante forbedringer af livskvaliteten. Samtidig forbedres forholdene med varelevering til butikkerne langs Torvegade, der derved får status som ”lokalbutikker” for Christianshavn.

Nogle beboere på Christianshavn må leve med, at løsningsprincipperne vil medføre ændret trafikadfærd og -mønstre. Flere Christianshavnere vil måske da overveje, om det er tidspunktet til at udfase bilen. Andre Christianshavnere får derved bedre mulighed for at parkere tæt på egen bolig.

Princip 2A vil også forbedre de nuværende trafikale forhold i Prinsessegade, nord for Torvegade. Ved at lukke for trafik via Torvet får Prinsessegade en markant mindre trafikbelastning. Det vil medvirke til, at støj- og luftforureningen også forbedres. Her tænkes på beboerne, skolerne og institutionerne langs Prinsessegade, hvor forholdene er blev forværret gennem mange år. Jordtransport og transport af byggematerialer til nybyggerier har medvirket hertil. De nye og lange 2A-busser fylder meget i Prinsessegade. Derfor vil en reduktion af trafikken også have store fordele for afvikling af den kollektive trafik.

Og under ingen omstændigheder må Langebrogade genåbnes for ”gennemkørende” biltrafik.

Samtidig bør kørsel og parkering for de, der kører til, i og gennem Christianshavn begrænses effektivt. Det kan blandt ske ved, at ”gæster” henvises til kollektiv trafik og at gadeparkering er forbeholdt de lokale beboere. Den tunge trafik – dieseldrevne lastbiler, varevogne etc. skal udfases på Christianshavn og i Indre By. Varer og gods skal omlades til CO2-venlige varevogne, ladcykler, el-knallerter etc. Operatrafikken og trafikken til Refshaleøen mv. skal finde andre veje - for eksempel via Forlandet og Kløvermarken.

Ifølge kommuneplanen 2019 skal biltrafikken i 2025 maksimalt udgøre 25 % af alle ture. Løsningsprincipperne 2 er et af midlerne til at nå målet. Ifølge Københavns Kommunes klimaplan skal det være nemt, sundt og effektivt at bevæge sig rundt i København. Det medvirker principperne også til.

De borgere, der deltog i lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse om Torvegade i september 2020, kendte ikke til de nu udarbejdede principper. Resultaterne af borgerpanelundersøgelsen viser tydeligt, at alle argumenterede indirekte for løsningsprincipperne 2.

Afslutning

Nørrebrogade blev omlagt i 2012 – og mere end 8 års erfaringer viser, at meget enkle midler som skilte og farvet asfalt kan ændre trafikmønstrene i en central bydel, der er meget større end Christianshavn. Det taler også for, at Torvegade omlægges efter løsningsprincipper 2.

Opsummeringen (side 101 i Foranalysen) viser tydeligt, at principperne 2A og 2B medfører de mest optimale trafikløsninger på Torvegade. Principperne er til ulempe for den gennemkørende trafik, men til fordel for beboerne på Christianshavn.

Christianhavns Lokaludvalg anbefaler løsningsprincip 2A - da dette princip bedst adskiller busser og cyklister.

Supplerende bemærkninger

I forbindelse med dette notat tages der IKKE stilling til problematikken omkring ”en østlig ringvej”.

Det samme gælder for afsnittet om Kommuneplan 2019 på side 19 ”For Christianshavn er der flere væsentlige ændringer. Etc.”

 

Spørgsmål og bemærkninger til foranalysen

Formanden foreslår, at lokaludvalget sender spørgsmålene og bemærkningerne vedr. foranalysen, som ses i bilaget, til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet udtalelsen og de tekniske bemærkninger, sender sekretariatet dem til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Teknik- og Miljøforvaltningen skal vælge hvilket løsningsforslag, som skal ligge til grund for det videre arbejdet med projektet. Herefter skal forvaltningen udarbejde et dispositionsforslag og et egentligt anlægsforslag. Lokaludvalget får anlægsforslaget i høring, før det i forsommeren 2021 forelægges til beslutning i Teknik- og Miljøudvalget.

Det forventes, at lokaludvalgets følgegruppe holder et statusmøde med Teknik- og Miljøforvaltningen i januar 2021.

Beslutning

  1. Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Eskildsen om, at følgende føjes til teksten under overskriften "Løsningsprincipper 2A og 2B":
    "Det fremgår af Bydelsatlas Indre By & Christianshavn fra 1996: ”Den tætte trafik i Torvegade og den nyere bebyggelse langs gadens nordside nedtoner fornemmelsen af at være i en selvstændig bydel”. ”Det kan være vanskeligt at opfatte Christianshavns Torv som en plads, på grund af trafikkens dominans og Torvegade og Børnebroens bredde”.

     

    Fra at være en trafikorienteret plads uden sjæl og identitet kan Christianshavns Torv ændres til et funktionelt torv, der spænder mellem facaderne langs Torvegade, Torvet, Overgaden oven Vandet og Dronningensgade. Derved bliver Torvet igen bydelens midte og samlingspunkt. Sammen med kiosken og skulpturerne kan Torvet forbedres med beplantning, træer, Københavnerbænke og måske en vandkunst. Løsningsprincip 2 giver mulighed for dette."

     

     

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Eskildsen om, at følgende føjes til teksten under overskriften "Afslutning":
    "Lokaludvalget mener, at den kvalitative vurdering af løsningsforslag 1 og 2 (afsnit 8 i Foranalysen) også skal omfatte luft- og støjforureningen. Det fremgår af Foranlysen:

     

    At  årsdøgnstrafikken i Torvegade er 25.900 biler,

    At  95 % af trafikken er gennemkørende og uden ærinde på Christianshavn

    At  årsdøgnstrafikken i Prinsessegade er 3.500 biler,

    At  der i spidsbelastningsperioderne kører 650-700 biler i hver retning på Torvegade og

    At  trafikken forventes at stige med 10% fra 2020-2030.

     

    Støjniveauet i Torvegade og i Prinsessegade er 70-75 dB, mens det i sidegaderne er 65-70 dB. Det svarer til ”stærkt støjbelastede” områder. Tilsvarende er der en markant luftforurening i områderne. Som bekendt medfører luftforureningen for tidlig død, tabt livskvalitet og øgede udgifter i sundhedsvæsenet. Og støjforurening påvirker vores helbred med blandt andet hjertesygdomme, karsygdomme i hjerne og blodtryksforhøjelse.

     

    Beboerne langs Torvegade, langs Prinsessegade, i sidegaderne og i bagved liggende gader er i dag udsat for uacceptabel støj- og luftforurening. Beboerne har krav på markante forbedringer af deres livskvalitet, hvilket er muligt via løsningsmodel 2. Det vil også medvirke til at nå Borgerrepræsentationens mål om, at København kan blive verdens første CO2-neutrale hovedstad."

    Lokaludvalget godkendte udtalelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om projektet "Øget cykelkapacitet på Torvegade", der fremgår af løsningsafsnittet, baseret på projektets foranalyse, med de tiltrådte ændringsforslag.


  2. Lokaludvalget godkendte, at spørgsmålene og bemærkningerne til foranalysen, der fremgår af bilaget, sendes til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Protokolbemærkning fra Frode Neergaard, som Elin Johansson tilsluttede sig: 
"MOEs foranalyse om Øget cykelkapacitet på Torvegade indeholder nyttige analyser af trafikforholdene omkring Torvegade, herunder en kortlægning af de eksisterende trafikforhold samt to løsningsprincipper og fem løsningsforslag med sigte på at forbedre cykelkapaciteten på Torvegade.

Både løsningsprincip 1, hvor der bevares to gennemkørende kørespor, og løsningsprincip 2, hvor Torvegade lukkes for gennemkørende trafik, vil ifølge MOEs foranalyse have en positiv effekt på cykelkapaciteten. Begge løsningsprincipper tager tillige hensyn til busser og fodgængere, mens kun løsningsforslag 1 tager hensyn til bilisters mulighed for at passere Torvegade i begge retninger. Torvegade har på en typisk hverdag ca. 20.000 gennemkørende køretøjer. Heraf er der i følge MOEs analyse "en betydelig trafikmængde, som faktisk har mål eller udgangspunkt på Christianshavn". 

Det overordnede mål med analysen er at forbedre forholdene for cyklisterne på Torvegade. Hensynet til de lokale beboere må veje tungt, og forbedringer for gennemkørende cyklister må ikke forringe livskvaliteten for beboerne på Christianshavn - herunder i de tilstødende områder. 

Ud fra dette hensyn anbefaler undertegnede løsningsprincip 1 [med en præference for løsningsforslag 1B, idet dette princip viser hensyn til alle christianshavnere, - også de christianshavnere, som er nødsaget til at benytte bil som transportmiddel og som vil blive generet ved en lukning af Torvegade for gennemkørende trafik. Dertil kommer, at lukning af Torvegade for gennemkørende trafik ved Torvet - som påpeget i MOEs forstudie - i stort omfang vil "påvirke trafikken på store dele af vejnettet i Indre By og også i tilstødende områder". Denne løsning vurderes af MOE som "svær at etablere på nuværende tidspunkt". Løsningen foreslås af MOE derfor "indtænkt i de fremtidige mobilitetsplaner i byen". Også af denne grund samt fordi løsningsprincipperne ikke lå til grund da Lokaludvalget gennemførte en borgerpanelundersøgelse (i øvrigt med ringe deltagelse) anbefaler undertegnede på det foreliggende grundlag løsningsprincip 1."

Protokolbemærkningen sendes med ovennævnte udtalelse til Teknik- og Miljøforvaltningen som en mindretalsudtalelelse.

Til top