Mødedato: 25.02.2015, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Høringssvar om projekt Tryghedsløft

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte hvilke steder i bydelen, der har behov for et tryghedsløft.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om tryghedsløft på Christianshavn, der fremgår af løsningsafsnittet
.

Problemstilling

Med budget 2015 er der afsat 3 mio. kr. i hhv. 2015 og 2017 til konkrete forbedringer af byens rum, der øger trygheden. I budgetnotatet er der allerede udpeget 30 konkrete steder i byen, som skal løftes.

Disse 30 steder er udpeget ved inddragelse af viden fra lokaludvalgene og Teknik- og Miljøforvaltningen. Udgiften til at gennemføre et tryghedsløft på de 30 steder udgør ca. 1,5 mio. kr. i 2015. Der resterer således 1,5 mio. kr. i 2015 til at gennemføre yderligere tryghedsløft i byen. Lokaludvalgets enkeltstående forslag til projekter skal kunne realiseres inden for en ramme af 50.000 kr. pr. tryghedsløft

Økonomiforvaltningen har brug for lokaludvalgets hjælp til at tilrettelægge og gennemføre en inddragelsesproces, hvori borgere og andre lokale aktører bidrager til udpegning af de steder, der opleves utrygge i bydelen. På baggrund af borgerinddragelsen skal lokaludvalget melde tilbage til Økonomiudvalget senest fredag den 27. februar 2015 om hvilke utrygge steder, der ønskes udbedret lokalt.

Lokaludvalgene har tidligere peget på en række utrygge steder, og ikke alle indgår i de udpegede 30 steder, der med sikkerhed skal løftes i 2015. Der resterer således en samlet bruttoliste på 80 projekter for hele København, som skal kvalificeres og prioriteres yderligere. Heraf har Indre By tidligere peget på to utrygge steder. Økonomiforvaltningen opfordrer til at lokaludvalget tager disse forslag med i den samlede prioritering, så der så vidt muligt kan tages højde for de steder, lokaludvalget finder vigtigst.

Efter høringsfristens udløb vil der foreligge en samlet række forslag til tryghedsløft i hele byen. Disse forslag vil blive vurderet og kvalificeret af Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen samt Københavns Politi. Udvælgelseskriterierne vil dels tage udgangspunkt i en faglig vurdering af de enkelte forslag, men i høj grad også i den oplevede tryghed hos borgerne i de enkelte bydele. Det er derfor afgørende i udvælgelsen af indkomne forslag, at der er redegjort for byens borgere og brugeres ønsker til tryghedsfremmende initiativer. Det er ligeledes afgørende, at Lokaludvalget oplister forslag i en prioriteret rækkefølge, såfremt der sendes flere forslag, så de vigtigste ønsker så vidt muligt kan tilgodeses.

Forslag, som det ikke vil være muligt at gennemføre inden for den økonomiske ramme i 2015 vil indgå i bruttolisten for tryghedsløft, der kan gennemføres i 2017.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver følgende til Økonomiforvaltningen:
"Økonomiforvaltningen har bedt lokaludvalget om på baggrund af en borgerinddragelsesproces at udpege, kvalificere og prioritere steder på Christianshavn, der kan have behov for et tryghedsløft.

Borgerdialog
Lokaludvalget har med annoncering gjort borgerne opmærksom på muligheden for at kommentere sagen på lokaludvalgets hjemmeside og facebookside. De modtagne kommentarer er vedlagt.

Derudover har lokaludvalget samlet input om utrygge steder i forbindelse med sin Nytårskur den 7. januar 2015, hvor der var adgang for alle. Desuden har lokaludvalget haft en offentlig tryghedsvandring i bydelen med borgmester Morten Kabell samt medarbejdere fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Københavns Politi. Og endelig havde lokaludvalget et offentligt Christianshavnermøde den 4. februar 2015 om tryghed på Christianshavn. Opsamling på tilbagemeldingerne fra Nytårskuren, samt referater af de to arrangementer er vedlagt. 

Lokaludvalgets holdning
Blandt de modtagne forslag vil lokaludvalget fremhæve følgende:
  1. Christiania opleves som en magnet for kriminelle bander og enkeltpersoner, der gør hele Christianshavn utryg.
  2. Stierne på Christianshavns Vold opleves mørk og uoplyst, og føles utryg.
  3. Nogle personer, der opholder sig på Christianshavns Torv, skaber med deres opførsel utryghed for andre. Der mangler belysning.
  4. Nogle personer, der bevæger mellem Christianshavns metrostation og Christiania ad Dronningensgade, skaber med deres opførsel utryghed i kvarteret.
  5. Der mangler belysning på Refshalevej, Bådsmandsstræde, Christiania, ved Overgaden Oven Vandet, Prinsessegade, Burmeistergade, Brobergsgade, ved Snorrebroen, Torvegade, ved D'øttreskolen, den nordlige del af Strandgade og på gang- og cykelstien bagom Forsvarskommandoen til Galionsvej. 
  6. Der er hashhandel i gårde og i opgange omkring Christianshavns Torv og Christiania. Det giver utryghed.
  7. Beskær træer på Overgaden Oven vandet fra Bodenhoffs Plads til Brobergsgade.
  8. Tags, manglende renhold og henslængte cykler giver utryghed.
  9. Trafikale forhold:
    • Området ved Værftsbroen vil blive utrygt, når broen over Inderhavnen åbner og der kommer flere cyklister, når institutionsbyggeriet på Trekantsgrunden ved Prinsessegade/Refshalevej står færdig og hvis busslusen i Prinsessegade nedlægges, idet der allerede er etableret et kajakslæbested ved siden af Værftsbroen over Prinsessegade.
    • Prinsessegade og taxaer ved Christiania.
    • Torvegade er svær at krydse.

Med venlig hilsen

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, lægger sekretariatet det på Bliv hørt-portalen.
Se desuden afsnittet "Problemstilling".
BILAG
Læs om projekt Tryghedsløft her: http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/projekt-tryghedsl-ft

Beslutning

Rex Borealis stillede ændringsforslag om i høringssvaret at foreslå kommunen at udsende en folder til borgerne om, hvorfor man ikke behøver at føle utryghed.

Jørgen H. Christensen stillede ændringsforslag om i høringssvaret at gøre opmærksom på, at værestederne på Christianshavn tiltrækker folk, der med deres adfærd kan gøre andre utrygge.

Thorben Nielsen stillede ændringsforslag om i høringssvaret at gøre opmærksom på, at man omkring indgangene til Christiania kan føle sig utryg.

Asbjørn Kaasgaard stillede ændringsforslag om i høringssvaret at foreslå belysning på Christianshavns Torv.

Finn Mogensen stillede ændringsforslag om i høringssvaret at gøre opmærksom på, at buspassagerer ved stoppestedet på Christianshavns torv føler sig utrygge på grund af nogle folks adfærd på stedet.

Poul Cohrt stillede ændringsforslag om, at høringssvaret opdeles i to dele: En 1. del, hvor lokaludvalget fremhæver følgende forslag
  • Der mangler belysning på Christianshavns Torv, Refshalevej, Bådsmandsstræde, Christiania, ved Overgaden Oven Vandet, Prinsessegade, Burmeistergade, Brobergsgade, ved Snorrebroen, Torvegade, ved Døttreskolen, på den nordlige del af Strandgade og på gang- og cykelstien bagom Forsvarskommandoen til Galionsvej
  • Beskær træer på Overgaden Oven vandet fra Bodenhoffs Plads til Brobergsgade
  • Tags, manglende renhold og henslængte cykler giver utryghed. 

som værende forslag, lokaludvalget ønsker finansieret af den aktuelle pulje, samt en 2. del, hvor lokaludvalget påpeger de øvrige forhold, der er nævnt i løsningsafsnittet samt i de ovennævnte ændringsforslag.

Lokaludvalget godkendte ændringsforslaget fra Poul Cohrt.

Til top