Mødedato: 24.06.2020, kl. 18:30
Mødested: "Loungen" i Operaen, Ekvipagemestervej 10

Potentielle placeringer for nye nærgenbrugsstationer

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om potentielle placeringer for nye nærgenbrugsstationer.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger ham til at sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om potentielle placeringer for nye nærgenbrugsstationer, baseret på Miljøgruppens anbefaling i løsningsafsnittet samt på lokaludvalgets bemærkninger til sagen i lokaludvalgsmødet den 24. juni 2020.

 

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har i en mail den 12. maj 2020 henvendt sig til lokaludvalgene og Miljøpunkterne for at kortlægge potentielle placeringer for nye nærgenbrugsstationer, da der skal etableres tre permanente og tre alternativer/ midlertidige nærgenbrugsstationer i kommunen i planperioden, som løber til og med 2024.

Teknik- og Miljøforvaltningen har udvalgt 15 områder (se bilaget) og udarbejdet en række analysekort for de 15 områder. Områderne er udvalgt på baggrund af deres befolkningstæthed, afstanden til nuværende genbrugs- og nærgenbrugsstationer, og andre forhold som kan virke som en barriere eller som potentiale for en nærgenbrugsstation. Potentielle genbrugsstationer kan være en kombination af genbrugsaktiviteter og byrum.

Ingen af områderne ligger i Christianshavns Lokaludvalgs område. 

Der er i dag syv nærgenbrugsstationer i København. Formålet er at give borgerne en udvidet mulighed for at sortere og bortskaffe deres affald, få vejledning omkring sortering om affald generelt (stationerne er bemandet) og give adgang til byttefaciliteter. Omkring 70% af brugerne kommer for at gi’ og ta’ effekter til genbrug, så nærgenbrugsstationen er også med til at øge genbrug lokalt. Derudover har genbrugsstationerne succes med at afholde og engagere lokale borgere i events, skabe lokale partnerskaber i forhold til at skabe job for flexjobbere og unge. 

Almindelige nærgenbrugsstationer er på ca. 400-500 m2, mens der ikke er fastsat størrelser for de alternative/midlertidige nærgenbrugsstationer.

I bilaget ses et oplæg fra Miljøpunkt Indre By & Christianshavn om sagen.

 

Løsning

Miljøgruppen har drøftet sagen og foreslår, at lokaludvalget anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen at se på Margretheholm og Refshaleøen, da der nu bor mange, og der kommer flere til, samtidig med at der er ledige grunde lige nu.

Formanden foreslår, at lokaludvalget bemyndiger ham til at sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om potentielle placeringer for nye nærgenbrugsstationer, baseret på ovennævnte anbefaling fra Miljøgruppen samt på lokaludvalgets bemærkninger til sagen i lokaludvalgsmødet den 24. juni 2020.

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Formanden sender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte et forslag fra Erik Rasmussen om, at lokaludvalget spørger Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvor meget nærgenbrugsstationerne bruges.

Lokaludvalget godkendte et forslag fra Elin Johansson om, at lokaludvalget beder Teknik- og Miljøforvaltningen om dokumentation for brugen af nærgenbrugsstationer.

Lokaludvalget godkendte et forslag fra Jens B. Sørensen om, at lokaludvalget spørger om hvilken konsekvens det har for antallet af og behovet for nærgenbrugsstationer, at husholdningerne skal til at sortere affald i 10 fraktioner.

 

Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om potentielle placeringer for nye nærgenbrugsstationer, baseret på Miljøgruppens anbefaling i løsningsafsnittet og på de godkendte forslag ovenfor. 

 

Til top