Mødedato: 24.04.2019, kl. 18:30
Mødested: Mødelokalet på 1. sal i Hal C, Arsenalvej 6

Støvgener fra genfugning af brostensbelagte gader

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal tage formandens brev den 17. april 2019 til Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen om støvgener fra genfugning af brostensbelagte gader til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg tager hans brev den 17. april 2019 til Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen om støvgener fra genfugning af brostensbelagte gader til efterretning. Se løsningsafsnittet.

  2. at Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger ham til at sende de bemærkninger, lokaludvalget måtte have til sagen, til Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Problemstilling

Henvendelser

Lokaludvalget har modtaget to mails om støvgenerne:

Den 4. april 2019 skrev en borger:
"Jeg skriver til jer som bydelens repræsentanter vedr. gruset i gaderne her på Christianshavn. Jeg bor selv i Overgaden nær Bodenhoffs Plads. Her er støv allevegne for denne del af gaden er meget forblæst pga. nærheden til havneløbet. Gaden er et inferno af støv. Alt er dækket biler, både, cykler mv.

Jeg bor på 4. sal, og der er et fint lag støv i alle rum, der vender ud mod gaden. Jeg tør ikke tænke på, hvordan det ser ud i lejligheder, der ligger længere ned og i husbådende. Belægningen har en underlig farve, og brostenene ser ud, som om de er lagt i beton. Det er rent arkitektonisk ret uheldigt, da belægningen ændrer karakteren af gaderne væsentligt. Belægningen er desuden allerede kørt op, der hvor bilerne kører.

Jeg har undret mig over, at støvet bliver ved med at være der, på trods af, at det er længe siden det er lagt ud. Nu har jeg hørt fra forskellige steder, at der er talt om knust beton, som er lagt ud som et forsøg. Jeg har skrevet til forvaltningen forleden, men har endnu ikke modtaget svar. -Det kommer nok.

HVIS der er tale om knust beton, så er det jo en sundhedsmæssig katastrofe. Så har vi beboere jo en risiko for at blive syge f.eks. ved at udvikle stenlunger. HVIS der er tale om knust beton, som vi alle indånder, må det være en sag for embedslægen.

Miljøstyrelsen har en vejledning til brug af nedknust beton. Her skal der også tages hensyn til overfladevand. Er der et miljømæssigt problem? Nedknust beton er tænkt som bærelag under anden belægning. Det er ikke tænkt som belægning i sig selv.

Jeg vedhæfter billeder, af gaden, kørespor og min bil en uge efter vask."

 

Den 8. april skrev en anden borger:
"Her er støv allevegne for denne del af gaden er meget forblæst pga. nærheden til havneløbet. Gaden er et inferno af støv. Alt er dækket biler, både, cykler mv.

Jeg bor på 4. sal, og der er et fint lag støv i alle rum, der vender ud mod gaden. Jeg tør ikke tænke på, hvordan det ser ud i lejligheder, der ligger længere ned og i husbådende. Belægningen har en underlig farve, og brostenene ser ud, som om de er lagt i beton. Det er rent arkitektonisk ret uheldigt, da belægningen ændrer karakteren af gaderne væsentligt. Belægningen er desuden allerede kørt op, der hvor bilerne kører.

Jeg har undret mig over, at støvet bliver ved med at være der, på trods af, at det er længe siden det er lagt ud. Nu har jeg hørt fra forskellige steder, at der er talt om knust beton, som er lagt ud som et forsøg. Jeg har skrevet til forvaltningen forleden, men har endnu ikke modtaget svar. -Det kommer nok.

HVIS der er tale om knust beton, så er det jo en sundhedsmæssig katastrofe. Så har vi beboere jo en risiko for at blive syge f.eks. ved at udvikle stenlunger. HVIS der er tale om knust beton, som vi alle indånder, må det være en sag for embedslægen. Læs venligst videre her https://www.styrpaastofferne.dk/helbredseffekter/stoev

Miljøstyrelsen har en vejledning til brug af nedknust beton. Her skal der også tages hensyn til overfladevand. Er der et miljømæssigt problem?

Nedknust beton er tænkt som bærelag under anden belægning. Det er ikke tænkt som belægning i sig selv."

 

Den 15. april 2019 blev næstformand Asbjørn Kaasgaard kontaktet af en borger fra Andreas Bjørns Gade, som  forgæves har  henvendt sig til Teknik- og Miljøforvaltningen om støvgenerne. Vedkommende bliver sendt rundt i systemet - da der er påskeferie.  Vedkommende har fået astmaanfald.

 

Beskrivelse af problemet

I bilaget ses lokaludvalgsmedlem Kirsten V. Andersens spørgsmål til Teknik- og Miljøforvaltningen om genfugningen og forvaltningens svar den 16. april 2019.

I bilaget er også et notat af 16. april 2019, som et medlem af arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn har skrevet om problemet.

 

Medlemsforslag
Medlemsforslag fra Sven Erik Brockdorff:
"Jeg kunne godt tænke mig at vi lavede en forespørgsel til TMF vedr. den skandaløse grusning på Christianshavn. Dels giver det store støvgener. Herudover kan det give luftvejs problemer til astmatiker. Hvem har truffet en sådan beslutning og hvornår kommer de  Christianshavnske brobelagte gader til at lige sig selv igen? Man forsøger at vande og en time efter er alt tørt igen og støvet rejser sig." 

Løsning

Formanden skrev den 17. april 2019 til Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Christianshavns Lokaludvalg har på det seneste fået en del henvendelser fra borgere, der er bekymrede over betonstøvet i vore gader.

Vi anerkender, at meningen - at gøre livet lettere for cyklisterne og hermed undgå kørsel på fortovene - var god nok. Men desværre valgte man en stærkt kritisabel model: Betonstøvet udgør en betydelig helbredsrisiko og vi har allerede hørt om indtil flere astmatikere, der har oplevet stærkt ubehag.

Vi må derfor bede jer - så hurtigt som teknisk muligt - at finde en løsning, der ikke sætter borgeres helbred på spil.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

 

Formanden foreslår, at lokaludvalget tager brevet til efterretning.

Økonomi

Intet.

Videre proces

De bemærkninger, lokaludvalget måtte have til sagen, sender formanden til Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog formandens brev af 17. april 2019 til Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen om støvgener fra genfugning af brostensbelagte gader til efterretning. .

  2. Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Tage Henningsen om, at lokaludvalget beder Astma-Allergi Danmark kommentere sagen.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Sven Erik Brockdorff om, at lokaludvalget spørger Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvad fugningsmaterialet består af.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Sven Erik Brockdorff om, at lokaludvalget orienterer Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen om,  at forvaltningen jævnligt vander gaderne for at dæmpe generne fra støvet, men at man ikke vander, hvor biler er parkeret.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Sven Erik Brockdorff om, at lokaludvalget spørger Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvem på Christianshavn man har orienteret om genfugningen og om støvgenerne.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Sven Erik Brockdorff om, at lokaludvalget gør Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen  opmærksom på, at fugningsmaterialet hindrer nedsivning af regnvand.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Jette Philipsen om, at lokaludvalget gør Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen  opmærksom på, at hele Christianshavn og ikke kun de, der bor i brostensgaderne, er ramt af støvgener.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Jane Lytthans om, at lokaludvalget gør Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen  opmærksom på, at nedsivning af regnvand er vigtigt, da der ellers løber i kloakken eller ned i beboernes kældre.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Jane Lytthans om, at lokaludvalget gør Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen  opmærksom på, at fugningsmaterialet visse steder er kørt op igen.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Asbjørn Kaasgaard om, at lokaludvalget foreslår Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen at sætte sit miljøberedskab ind for at løse problemet med støvgenerne, da der er tale om en miljøkatastrofe under udvikling.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Svend Aage Jensen om, at lokaludvalget foreslår Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen at suge fugningsmaterialet op, så støvgenerne kan standses.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Hanne Tang om, at lokaludvalget spørger Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvor længe generne vil stå på og hvor længe man vil bruge penge på at dæmpe generne med fejning og vanding af gaderne..

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Poul Nielsen om, at lokaludvalget gør Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen  opmærksom på, at argumentet for genfugningen af brostensgaderne om, at man gøre det for at få cyklister til at cykle på gaden fremfor på fortovet, ikke holder, da det er forbudt at cykle på fortovet.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Frode Neergaard om, at lokaludvalget beder Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen  undersøge, om der er sundhedsrisici forbundet med støvet fra genfugningen af brostensgaderne, idet gaderne til dels fejes manuelt.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Frode Neergaard om, at lokaludvalget spørger Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen  om, hvorvidt der vil komme en erstatningssag ud af genfugningsprojektet.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Svend Aage Jensen og Poul Cohrt om, at brevet til Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen  sendes som et åbent brev og at medierne orienteres om sagen.

    Lokaludvalget bemyndigede formanden og Jens B. Sørensen til at beslutte, om notatet vedr. støvgener, der er bilag til sagen, skal sendes med brevet til Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen.

    Lokaludvalget bemyndigede formanden til at skrive og sende brevet til Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen på baggrund af ovenstående tiltrådte forslag.
Til top