Mødedato: 23.02.2005, kl. 14:00

Byudviklingspuljen - Legeplads ved Skt. Hans Gade / Ravnsborggade

Byudviklingspuljen - Legeplads ved Skt. Hans Gade / Ravnsborggade

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. februar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

8.      Byudviklingspuljen - Legeplads ved Skt. Hans Gade / Ravnsborggade

 

BTU 112/2005  J.nr. 444.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikfor valtningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at den offentlige legeplads på hjørnet af Skt. Hans Gade og Ravnsborggade, renoveres som beskrevet i nærværende indstilling.

 

 

RESUME

Lokale borgere har, i samarbejde med Agenda 21 Center Indre Nørrebro, udviklet projektet. Projektet omhandler en modernisering af legepladsen på hjørnet af Ravnsborggade og Skt. Hans Gade på Indre Nørrebro.

 

Formålet er at indrette en multifunktionel plads til leg og spil. Der anlægges boldbane med mobil målstørrelse, der kan benyttes til flere slags hold- og boldspil. Der anlægges et mindre anlæg til skateboard, der også kan fungere som en lille scene.

 

Der fjernes et eksisterende træ og plantes et nyt. Gavlen ved Ravnsborggade tilplantes med vedbend i et bed langs muren. Gavlen mod Skt. Hans Gade friholdes til projektering af billeder, film og installationer.

 

Projektet finansieres med midler fra Byudviklingspuljen og Lokale & Anlægsfonden.

De øgede driftsomkostninger ved projektet er 46.500 kr. pr år til vedligehold af beplantning, belægninger og inventar. Pladsen er i dag meget beskedent udstyret og har lav driftsomkostning – se bilag 1. Forvaltningen har fra starten af 2005 oprettet en liste over vedtagne projekter, der påfører forvaltningen yderligere driftsomkostninger. Listen bliver løbende opdateret og vedlagt indstillinger om konkrete projekter. Forvaltningen vil forelægge den akkumulerede liste i forbindelse med hver budgetrunde, således at de øgede driftsudgifter kan indgå i budgetforhandlingerne - se bilag 4. I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2006 er det aftalt med Økonomiforvaltningen, at der afsættes en pulje på 2 mio. kr. til at dække de øgede udgifter. Puljebeløbet revideres årligt.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På baggrund af et lokalt ønske om en samlingsplads med mulighed for fysisk aktivitet i dette område på indre Nørrebro har en gruppe borgere i samarbejde med Agenda 21 Center Indre Nørrebro udviklet et projekt på denne offentligt ejede grund. Pladsen skal henvende sig til de større børn og unge, som der ikke er mange udendørs aktivitetstilbud til i området. Pladsen fremstår i dag som en nedslidt mindre boldbane og grusplads med et toilet.

Ønsket er at tilføre boldbanen/ legepladsen større rekreativ værdi som udendørs rum.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Boldbanen

Boldbanen er pladsens centrale element. En forsænket bane til boldspil: fodbold, basket, skate og rullehockey. Banen bliver indrammet af 60 cm høje bander med bagvedliggende tilskuerpladser ved den ene langside, samt et skaterrampelandskab ved den anden langside. Skaterbanen bølger sig op til plateauer, der også fungerer som scener. Det samlede anlæg er udformet således, at det ved særlige lejligheder kan anvendes som scene i forbindelse med teater- musik- eller kvarterfest arrangementer.

Tilgængelighed er medtænkt i projektet, idet en rampe skal sørge for adgang for handicappede og gangbesværede, samt give adgang for fejemaskine.

Pladsens boldbane indrammes af to boldbure. Disse udføres i galvaniseret stålprofiler belagt med træ. Målrammen er fleksibelt. Dette giver en høj grad af fleksibilitet, da målets bredde kan mindskes ved mobile målstolper til rullehockey spil. Endvidere kan målstolperne skydes helt ud, når banen bruges til basket og andre aktiviteter. På den resterende del af pladsen etableres der hvile og tilskuerpladser.

Belysning

Belysningen forbedres på flere niveauer. En lav spot belysning er rettet mod den forsænkede boldbane samt boldburets inderside, så spilletid forlænges i mørke perioder. Opholdsarealer oplyses af pendler tilrettet til stedet.

Målgruppe

Den primære målgruppe er som nu lokalområdets større børn og unge. Målet er at give dem en spændende legeplads med mange funktioner og et mødested. Pladsen skal være et sted med lokale aktiviteter og et samlingssted for beboerne.

Tilgængelighed

Der er kørestolsrampe til boldbanen så alle kan komme til dette anlæg. Der er også kørestolsadgang til tilskuerpladserne.

 

Økonomi

Projektet finansieres ved med midler fra Byudviklingspuljen og Lokale- og Anlægsfonden.

Den samlede anlægsramme for projektet er 2,4 mio. kr. eks moms, som er sammensat på følgende måde:

1.800.000 kr. eks moms fra Byudviklingspuljen (BTU 21/2004).

600.000 kr. eks moms fra Lokale- og Anlægsfonden.

 

Multipladsen overdrages efter anlæg til Vej & Park.

 

Projektet medfører øgede driftsomkostninger 46.500 kr. pr år til vedligehold af beplantning, belægninger og inventar. Pladsen er i dag meget beskedent udstyret og har lav driftsomkostning – se bilag 1. Forvaltningen har fra starten af 2005 oprettet en liste over vedtagne projekter, der påfører forvaltningen yderligere driftsomkostninger. Listen bliver løbende opdateret og vedlagt indstillinger om konkrete projekter. Forvaltningen vil forelægge den akkumulerede liste i forbindelse med hver budgetrunde, således at de øgede driftsudgifter kan indgå i budgetforhandlingerne - se bilag 4. I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2006 er det aftalt med Økonomiforvaltningen, at der afsættes en pulje på 2 mio. kr. til at dække de øgede udgifter. Puljebeløbet revideres årligt.

 

Lokale og Anlægsfonden medfinansierer under forudsætning af, at grunden ikke sælges eller anvendes til andre formål inden for de næste 10 år. Forvaltningen kan dog ikke som ejere give et sådant tilsagn og har derfor i stedet tilkendegivet, at forvaltningen ikke har til hensigt at ændre anvendelsen, ligesom forvaltningen agter at opretholde det anlagte projektet.

 

Miljøvurdering

Projektet skal overholde en række miljøkrav - som beskrevet i retningslinjerne i den af Borgerrepræsentationen vedtagne Miljøorienteret Byfornyelse og Nybyggeri, Bygge- og Teknikforvaltningen 2001, som er forpligtende for alt byggeri, der støttes af Københavns Kommune. For at skærpe overholdelsen skal projektet fremsende en Tro & Love erklæring, der beskriver hvorledes projektet har overholdt kravene. Det indskærpes overfor projektet, at en misligholdelse af miljøkravene kan medføre inddragelse af støtten.

 

Høring

Projektgruppen har afholdt borgermøder, hvorpå de har fremlagt og fået opbakning til projektet. Der er informeret om projektet i lokale medier.

 

DBU konsulteres vedrørende boldbane og belægninger.

 

Andre konsekvenser

Tilgængelighed og Sikkerhed

Projektet skal udføres med størst mulig tilgængelighed for handicappede og skal som udgangspunkt følge Dansk Standart:

·        "Tilgængelighed for Alle" DS 3028

·        "Rekreative arealer for alle" Eksempelsamling DS 105.2

·        "Legepladsen for alle. Fokus på legepladser for børn med bevægelseshandicap" fra Videnscenter for Bevægelseshandicap.

For legepladser skal gældende sikkerhedsmæssige standarder følges, DS 1176.

Der skal specifikt redegøres for tilgængelighed og sikkerhed i beskrivelsen af projektet i forbindelse med indsendelse af detailprojekt.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Eksisterende forhold.

Bilag 2: Projektplan.

Bilag 3: Projektsnit.

Bilag 4: Akkumulerede driftsudgifter.

 

Ole Bach


 


Til top