Mødedato: 23.02.2005, kl. 14:00

Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Tycho Brahes Allé, Amagerbrogade, Augustagade og Kirkegårdsvej

Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Tycho Brahes Allé, Amagerbrogade, Augustagade og Kirkegårdsvej

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. februar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Tycho Brahes Allé, Amagerbrogade, Augustagade og Kirkegårdsvej

 

BTU  98/2005  J.nr. 451:132.0001/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at det i udvalgets møde den 24. november 2004 vedtagne forslag til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt i karreen, begrænset af Tycho Brahes Allé 1-29, Amagerbrogade 149-151, Augustagade 2-32 og Kirkegårdsvej 42- 44 - efter fremlæggelse for offentligheden i henhold til byfornyelseslovens bestemmelser - nu vedtages endeligt

 

 

RESUME

Formålet med forslaget er at forbedre karreens friarealer ved etablering af et fælles gårdanlæg, som ejerne efterfølgende skal drive og vedligeholde.

Forslaget omfatter 18 beboelsesejendomme med 479 beboere fordelt på 346 boliger, et erhvervsbaghus, en garagebygning samt 19 butikslejemål mv.

Forslaget har været ude i høring, og der er modtaget 4 indsigelser, ændringsforslag og positive bemærkninger til forslaget.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget vedtog i mødet den 24. november 2004 (Sag nr. 536/2004) at offentliggøre forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt. Indsigelsesfristen blev fastsat til 8 uger.

 

Økonomi

Udgifterne til anlæggets etablering skønnes at udgøre 6.100.000 kr., der betales af stat og kommune med hver 50 %.

 

Miljøvurdering

Der henvises til det anførte i det forslag, som Bygge- og Teknikudvalget på mødet den 24. november 2004 vedtog at offentliggøre.

 

Høring

Offentlighed

Forslaget har været offentliggjort i perioden 30. november 2004 – 25. januar 2005 og er udsendt og omdelt til de berørte grundejere og lejere. Forslaget har endvidere været fremlagt i Københavner Information og på Biblioteket, Jemtelandsgade 3.

 

Indsigelser

I offentlighedsperioden er der modtaget de i kopi vedlagte 4 indsigelser, ændringsforslag og positive bemærkninger til forslaget.

 

A) Brev modtaget den 18. januar 2005 fra Ejerforeningen Tycho Brahes Allé 7-9 v/Tim Mikkelsen, formand

Ejerforeningen har i høringsperioden foretaget en underskriftindsamling, hvor beboerne i 14 ud af 20 lejligheder har tilkendegivet, at de er tilhængere af en fælles gård. Tim Mikkelsen nævner, at de fleste beboere i ejendommen er positive over for det fremlagte forslag og håber, at det vil fremgå, at kun et mindretal i karreen er modstandere af projektet.

Tim Mikkelsen undrer sig personligt over, at barnevognsrummet ved Amagerbrogade ikke er med i det endelige forslag, idet der er langt til barnevognsrummet i den anden ende af gården. Han håber, at der bliver plads til dette rum igen i det ellers fremragende forslag.

 

Bemærkning

Som det fremgår af beskrivelsen af gennemførelsesprojektet, indgår de foreslåede barnevognsrum i hver i sin ende af gården i forslaget.

 

B) Brev af 20. januar 2005 fra gårdudvalget i Andelsboligforeningen Lindebo, Augustagade 30-32 og Kirkegårdsvej 42

Gårdudvalget gør indsigelse imod ejendommens inddragelse i fællesgårdanlægget og anfører, at der alene er 1-2 beboere i foreningen, der ønsker projektet gennemført.

Som argumentation henvises der til det fremførte på møderne og den tidligere førte korrespondance.

Foreningen, der finder, at inddragelsen er en krænkelse af den private ejendomsret, har for få år siden renoveret deres gård, som tilfredsstiller deres behov. De frygter indbrud og utryghed for mindre børn, hvis de inddrages i en stor gård.

Hvis foreningen alligevel inddrages i gårdomlægningen, ønsker de, at der i forbindelse med projektet sker en tætning af taget over et kælderrum, der strækker sig ud i ejendommens gård.

 

Bemærkning

Forvaltningen finder, at omlægningen bør omfatte alle karreens ejendomme og således også andelsboligforeningen, der er den eneste ejendom i karreens østlige ende, som har en port, hvorigennem renovationen kan afhentes optimalt. 

Det er ikke forvaltningens erfaring, at et fælles gårdanlæg med flere adgange giver anledning til fler e indbrud m.v. Tværtimod medfører det åbne gårdrum udsyn og overblik over, hvilke personer der færdes i gården. Adgangsvejene til fællesanlægget vil i øvrigt blive aflåst.  

Det nævnte kælderrum, der strækker sig ud i gården, er en gårdkælder, der tidligere har været benyttet som en del af ejendommens fyrrum. Det har ikke i forhandlingsforløbet været muligt at komme i dialog med foreningen om tætningen af gårdkælderen på grund af foreningens principielle modstand mod at indgå i anlægget.

Forvaltningen vil foreslå foreningen, at det nævnte kælderrum nedrives i forbindelse med gårdomlægningen, hvorved fremtidige vedligeholdelsesudgifter til kælderens tag undgås.

 

C) Brev af 22. januar 2005 fra Jette og Kenneth Damkjer, Augustagade 32, 1. th.

Jette og Kenneth Damkjer gør indsigelse imod, at andelsboligforeningen Lindebo inddrages i et fælles gårdanlæg.

Som argument henviser de til, at foreningens modvilje mod at blive inddraget bør respekteres og nævner, at de vil føle, at deres retsfølelse krænkes, hvis det ikke sker.

De mener, at foreningens gårdarealer er tilfredsstillende anlagt og anfører, at der ikke som følge af forslaget sker en omlægning af deres gårdareal, men alene en fjernelse af plankeværket til de omkringliggende ejendomme.

Jette og Kenneth Damkjer er utrygge ved, at den store gårds mange ind- og udgange vil forringe overblikket over, hvem der færdes i gården og mindske muligheden for at holde opsyn med de mindre børn. Herudover vil en stor gård muligvis medføre et højere støjniveau i dele af gården, ligesom der er risiko for, at foreningens havemøbler vil blive benyttet af øvrige beboere.

Endelig nævner de, at de er bekymrede for, om det nuværende sammenhold i den forholdsvis nystartede andelsforening vil lide i en større gård.

 

Bemærkning

Flisebelægningen langs foreningens gårdfacader, en del af det eksisterende græsareal og et større lindetræ, bevares. Den resterende del af foreningens gårdarealer omlægges og sammenkædes med det øvrige gårdanlæg.

En større del karreens befæstede gårdarealer ændres til græs-, grus- og beplantede arealer, hvilket vil dæmpe støjniveauet, der i øvrigt ikke forventes at ændre sig væsentligt på grund af karreens størrelse.

Det er forvaltningens erfaring, at beboerne i store karreer oftest benytter gårdarealet ud for deres ejendom som næropholdsareal, medens arealerne i karreens midte benyttes til fælles formål.

Der henvises i øvrigt til det anførte til brev B.

 

D) Brev af 20. januar 2005 fra Lars Mandøe, Amagerbrogade 149, 5. tv.

Lars Mandøe gør principiel indsigelse mod forslaget om fællesgårdanlægget for at sikre, at fremtidige projekter gennemføres mere demokratisk. Han finder i øvrigt ideen med grønne gårde sund og klog.

Han mener, at indkaldelsen til møderne burde være sket med mindst 1 måneds varsel. Det kortere varsel og mødetidspunkterne har betydet, at mange ikke har kunnet deltage. Det foreslås, at møderne holdes som aftenmøder.

Herudover er han utilfreds med referaterne fra møderne, som han endvidere ønsker udsendt til alle beboere, så alle får mulighed for at komme med kommentarer.

Han anbefaler, at der udformes en procedure for, hvorledes et sådant projekt skal forløbe, og at denne meddeles ejere og beboere før projektet påbegyndes. Han savner også en neutral fremlæggelse af projektet samt en uvildig vurdering af tilslutningen til gårdomlægningen, hvilket for eksempel kunne ske ved, at en politiker deltog i møderne.

Lars Mandøe foreslår endelig, at der laves en vejledende afstemning for på denne måde at sikre, at der er opbakning til projektet blandt beboerne, hvilket han mener, vil medvirke til et større engagement i processen.

 

Bemærkning

Møderne er indkaldt med ca. 3 ugers varsel, sidstnævnte – det orienterende møde i offentlighedsperioden – blev indkaldt med 1½ måneds varsel samtidig med offentliggørelsen af byfornyelsesforslaget.

Mødetidspunkterne er i øvrigt søgt tilpasset ejere og beboeres ønsker. Der har været ca. 50 personer til stede på møderne om forslagets udformning, og alle ejendomme har været repræsenteret.  

Det er praksis, at der udformes et notat fra møderne, der, udover at referere det passe rede i kort form, giver en række informationer om blandt andet de fysiske forhold, økonomi, procedure for gennemførelse af en byfornyelsesbeslutning, tidsforløb m.v. Notatet sendes til ejere, beboerrepræsentanter og mødedeltagere i øvrigt.

I bestræbelserne på fortsat at forbedre informationen til beboerne har forvaltningen husstandsomdelt mødeindkaldelserne sammen med en opsummering af de modtagne forslag fra ejere og beboere til udformningen af gårdanlægget, bemærkninger til de fremlagte skitser og beboernes kommentarer hertil.

Forvaltningen har på møderne gennemgået proceduren ved gennemførelsen af et fælles gårdanlæg, ligesom denne er beskrevet i notatet fra det første møde. Der har herudover på alle møder været orienteret grundigt om tilslutningen fra ejere og beboere.

-o0o-

Bygge- og Teknikforvaltningen finder ikke, at de fremførte indsigelser, ændringsforslag og bemærkninger giver anledning til at ændre forslaget, ud over hvad der er nævnt.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt

Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 24. november 2004.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A:   Brev modtaget 18. januar 2005 fra Ejerforeningen Tycho Brahes Allé 7-9

Bilag B:   Brev af 20. januar 2005 fra gårdudvalget, Andelsboligforeningen Lindebo

Bilag C:   Brev af 22. januar 2005 fra Jette og Kenneth Damkjer

Bilag D:  Brev af 20. januar 2005 fra Lars Mandøe

 

 

Ole Sperling


 


Til top