Mødedato: 23.02.2005, kl. 14:00

Otto Baches Allés tilslutning til Kongelundsvej/Løjtegårdsvej

Otto Baches Allés tilslutning til Kongelundsvej/Løjtegårdsvej

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. februar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

18.      Otto Baches Allés tilslutning til Kongelundsvej/Løjtegårdsvej

 

BTU 108/2005  J.nr. 2111.0003/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

at    Københavns Kommune anlægger kryds ved Otto Baches Allés tilslutning til Kongelundsvej/Løjtegårdsvej under forudsætning af godkendelse af lokalplantillæg forventet ultimo 2005

at    der gives en anlægsbevilling på kr. 5,65 mio. på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3. Vejanlæg).

at    Tårnby Kommune gives tilladelse til - under forudsætning af ovenstående - at anlægge Otto Baches Allé Øst fra Ørestads østlige skel til Kongelundsvej og

at ovennævnte del af Otto Baches Allé, når den er klar til ibrugtagning, overtages af Københavns Kommune som offentlig vej.

 

RESUME

Otto Baches Allé ønskes etableret for at tilvejebringe en vejforbindelse mellem den sydlige del af Amager og Ørestad, herunder at give adgang til Vestamager Metrostation. Endvidere vil den nye vejforbindelse medvirke til at fordele trafikken bedre mellem den sydlige del af Amager og Øresundsmotorvejen.

Selve anlægget af Otto Baches Allé består af en vestlig del, som anlægges af Ørestadsselskabet, en østlig del, som anlægges af Tårnby Kommune og endelig den østligste del – et kryds ved tilslutningen af Otto Baches Allé til Kongelundsvej/Løjtegårdsvej, som anlægges af Københavns Kommune.

Alle 3 dele bliver efter anlæg en del af Københavns Kommunes vejanlæg og drives som sådan af Københavns Kommune.

Anlæg af Otto Baches Allé har tidligere været behandlet i 2001 (BTU 152/2001 og ØU 188/2001), men blev tilbagesendt med henblik på at tilvejebringe et nødvendigt plangrundlag.

Plangrundlaget i form af et af HUR-rådet godkendt regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse foreligger og med baggrund i et planlagt besluttet forslag til udformning af Vestamager Bykvarter forventes nødvendigt lokalplantillæg at kunne vedtages ultimo 2005.

Ørestadsselskabet og Tårnby Kommune ønsker at igangsætte anlægsarbejderne så hurtigt som muligt. Forvaltningen planlægger tillige at igangsætte anlægsarbejdet med krydset straks efter vedtagelsen af lokalplanen, hvorfor anlægsbevilling er nødvendig nu.

Krydset Otto Baches Allé er et kryds med 4 vejgrene. Der etableres gode forhold for alle trafikanter herunder specifikt for fodgængere og cyklister, ligesom den kollektive trafik tilgodeses med busstoppesteder i alle vejgrene. Krydset erstatter det nuværende kryds Finderupvej/Kongelundsvej/Løjtegårdsvej. Finderupvej lukkes i den forbindelse i den østlige ende.

Med baggrund i nye prognoser for den forventede trafikbelastning gennem krydset i forhold til oprindeligt vurderet, er krydsets geometri justeret.

Krydsanlægget foreslås finansieret med kr. 5,65 mio. af Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3 Vejanlæg). Som konsekvens af det samlede anlæg af Otto Baches Allé, øges forvaltningens drifts- og vedligeholdelsesudgifter med kr. 511.650 pr. år fra 2007 - heraf udgør krydsdelen kr. 54.000. Forvaltningen har fra starten af 2005 oprettet en liste over vedtagne projekter, der påfører forvaltningen yderligere driftsomkostninger. Listen bliver løbende opdateret og vedlagt indstillinger om konkrete projekter. Forvaltningen vil forelægge den akkumulerede liste i forbindelse med hver budgetrunde, således at de øgede driftsudgifter kan indgå i budgetforhandlingerne - se bilag 4. I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2006 er det aftalt med Økonomiforvaltningen, at der afsættes en pulje på 2 mio. kr. til at dække de øgede udgifter. Puljebeløbet revideres årligt.

 


SAGSBESKRIVELSE

Tårnby Kommune, Ørestadsselskabet og Københavns Kommune ønsker at etablere en ny vejforbindelse Otto Baches Allé mellem Ørestads Boulevard og Kongelundsvej. Etablering af Otto Baches Allé vil tilvejebringe en vejforbindelse mellem den sydlige del af Amager og Ørestad, og alléen giver herunder adgang til Vestamager Metrostation. Endvidere vil den nye vejforbindelse medvirke til en bedre fordeling af trafikken til og fra den sydlige del af Amager mellem Øresundsmotorvejens to tilslutningsanlæg i Ørestad og ved Englandsvej.

Det samlede anlæg af Otto Baches Allé består af 3 dele:

1.    Otto Baches Allé Vest fra Ørestads Boulevard til Ørestads østlige skel
Denne del finansieres og anlægges af Ørestadsselskabet
Denne del er beliggende i Københavns Kommune.

2.    Otto Baches Allé Øst fra Ørestads østlige skel til Kongelundsvej
Denne del finansieres og anlægges af Tårnby Kommune
Denne del er beliggende i Københavns Kommune på areal ejet af Tårnby Kommune – nu rørlagt afvandingskanal.

3.    Krydset Otto Baches Allé/Kongelundsvej/Løjtegårdsvej
Denne del finansieres og anlægges af Københavns Kommune
Denne del er beliggende i Københavns og Tårnby kommuner på arealer ejet af Københavns Kommune henholdsvis Tårnby Kommune.

Tårnby Kommune har godkendt de dele af anlæggene, der er beliggende i Tårnby Kommune henholdsvis på areal ejet af Tårnby Kommune.

Alle 3 dele bliver efter anlæg en del af Københavns Kommunes vejanlæg og drives som sådan af Københavns Kommune.

På bilag 1 vises oversigtsplan, der geografisk placerer de 3 dele af Otto Baches Allé.

Bygge- og Teknikudvalgets møde den 4. april 2001 (BTU 152/2001) blev anlæg af Otto Baches Allé og tilslutn ingen af alléen til Kongelundsvej/Løjtegårdsvej behandlet. På Økonomiudvalgets møde den 12. juni 2001 (ØU 188/2001) blev sagen tilbagesendt til Bygge- og Teknikforvaltningen med henblik på, at forvaltningen skulle tilvejebringe et nødvendigt plangrundlag.

Det nødvendige plangrundlag er regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse og lokalplantillæg.

Københavns Kommune har i brev af 1. oktober 2004 fra HUR fået VVM-tilladelse til at etablere Otto Baches Allé. VVM-tilladelsen er givet med baggrund i vedtaget forslag til regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse for Otto Baches Allé.

Bygge- og Teknikforvaltningen planlægger at forelægge Bygge- og Teknikudvalget et nyt forslag til udformning af Vestamager Bykvarter primo 2005. Derefter planlægges arbejdet med lokalplantillægget sat i gang. Lokalplantillægget forventes at kunne vedtages endeligt ultimo 2005.

Så snart der foreligger plangrundlag for hele Otto Baches Allé inkl. krydset Otto Baches Allé/Kongelundsvej/Løjtegårdsvej, ønsker såvel Ørestadsselskabet som Tårnby Kommune at anlægge Otto Baches Allé så hurtigt som muligt.

En efterfølgende anvendelse af Otto Baches Allé fordrer, at Københavns Kommune har anlagt krydset Otto Baches Allé/Kongelundsvej/Løjtegårdsvej.

Forvaltningen planlægger anlægsarbejdet for krydset igangsat straks efter vedtagelsen af ovennævnte lokalplantillæg, hvorfor en anlægsbevilling er nødvendig nu, således at projekteringen kan igangsættes.

Såvel Ørestadsselskabet og Tårnby Kommune har tilkendegivet, at de vil igangsætte anlæg af hver deres del af Otto Baches Allé, straks efter lokalplantillægget er godkendt. Dette anlægsarbejde forventes afsluttet i løbet af en ca. 3 måneder lang periode.

Der skal i denne indstilling alene angives hvorledes udformningen af krydset Otto Baches Allé/Kongelundsvej/Løjtegårdsvej ser ud, idet udformningen af selve strækningen af Otto Baches Allé, vil blive inddraget i behandlingen af lokalplantillægget

Krydset Otto Baches Allé/Kongelundsvej/Løjtegårdsvej er en forskydning mod nord samt en større ombygning af det nuværende kryds Finderupvej/ Kongelundsvej/Løjtegårdsvej. I den fremtidige løsning lukkes Finderupvej umiddelbart vest for Kongelundsvej, og Otto Baches Allé erstatter Finderupvej som forbindelse til/fra vest.

På bilag 2 vises de eksisterende forhold i det nuværende kryds Finderupvej/Kongelundsvej/Løjtegårdsvej

På bilag 3 vises projektforslag for krydset Otto Baches Allé/Kongelundsvej/Løjtegårdsvej.

Siden 2001 er vurderingen af den trafik, krydset forventes at blive belastet med, justeret op. På baggrund af de ændrede trafiktal er krydsets udformning revurderet. Den øgede trafik har betydet en justering af fordelingen, antallet og længden af kørespor i de enkelte vejgrene.

I alle 4 vejgrene er der busstoppested i frafarten umiddelbart efter krydset. I Kongelundsvejs sydlige vejgren ligger busstoppestedet ca. 40 m fra krydset. Denne placering af busstoppestedet muliggør at de nødvendige kørespor i krydsområdet kan etableres uden arealerhvervelse.

Der etableres fortov i alle 4 vejgrene. På Otto Baches Allé anlægges fortov alene i syd frem til fodgængerfelt og i nord frem til busstoppestedet. Der er arealmæssigt forberedt for en evt. fremtidig videreførelse af fortovene mod vest til Ørestads Boulevard

Der er cykelsti i såvel til- som frafart i alle vejgrene på nær i tilfarten på Kongelundsvejs sydlige vejgren. I denne tilfart etableres der afkortet cykelsti, så cykeltrafikken fletter med trafikken i højresvingssporet.

På krydsets nordøstlige hjørne er der i dag en vendeplads for busser. HUR har meddelt, at denne plads ikke ønskes opretholdt efter anlæg af Otto Baches Allé. Arealet er Tårnby Kommunes, og Tårnby Kommune foretager evt. omlægning af arealet.

 

Økonomi

Anlæg af krydset Otto Baches Allé/Kongelundsvej/Løjtegårdsvej foreslås finansieret af Vej & Parks anlægsramme med en anlægsbevilling på kr. 5,65 mio. (konto 2.22.3.Vejanlæg). Projektet indgår i Vej & Parks investeringsplan og forventes gennemført i 2006.

Drifts- og vedligeholdelsesudgifterne for det samlede anlæg af Otto Baches Allé udgør fra 2007 årligt kr. 511.650, fordelt som følger:

1. Otto Baches Allé Vest i Ørestad                                      kr.  215.850

2. Otto Baches Allé Øst for Ørestad                                    kr.  241.800

3. Kryds Otto Baches Allé/Kongelundsvej/Løjtegårdsvej kr.     54.000

I alt                                                                                          kr.  511.650

Alle beløb er ultimo 2006 priser ekskl. moms.

Drifts- og vedligeholdelsesudgifterne er optaget på listen "Øgede driftsudgifter som konsekvens af besluttede projekter" vedlagt i Bilag 4. Forvaltningen har fra starten af 2005 oprettet en liste over vedtagne projekter, der påfører forvaltningen yderligere driftsomkostninger. Listen bliver løbende opdateret og vedlagt indstillinger om konkrete projekter. Forvaltningen vil forelægge den akkumulerede liste i forbindelse med hver budgetrunde, således at de øgede driftsudgifter kan indgå i budgetforhandlingerne. I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2006 er det aftalt med Økonomiforvaltningen, at der afsættes en pulje på 2 mio. kr. til at dække de øgede udgifter. Puljebeløbet revideres årligt.

 

 

Miljøvurdering

I forbindelse med VVM-redegørelsen er de miljømæssige konsekvenser af vejforbindelsen vurderet.

Indstillingen er omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Ud over de miljømæssige forhold, der er vurderet i VVM-redegørelsen, er kommunens øvrige målsætninger på miljøområdet særskilt vurderet. Det gælder følgende:

 

Banetrafik

Otto Baches Allé vil tilgodese muligheden for lettere at færdes mellem den sydlige del af Amager og Metro henholdsvis Ørestad Station.

Bustrafik

Muligheden for at sikre busservice mellem den sydlige del af Amager og den nordøstlige del af Amager – herunder Ørestad – øges.

Cykling

Såvel kryds som allé udformes med cykelstier, der medfører god fremkommelighed, komfort og god trafiksikkerhed.

 

Høring

Udformningen af krydset har i forbindelse med VVM-arbejdet været igennem den lovpligtige offentlige høringsprocedure.

Ved høringen i forbindelse med udarbejdelsen af regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse anmoder en borger om, at krydset gøres mere sikkert end det nuværende kryds med Finderupvej. Dette er imødekommet med forbedrede forhold for krydsende fodgængere, cyklister og krydsvinkel, der forbedrer sikkerheden for al kørende trafik.

Krydsets udformning har været forelagt politiet, der har godkendt projektet.

HUR har godkendt placeringen af stoppesteder i alle 4 vejgrene og nedlæggelse af eksisterende busvendemulighed.

 

Andre konsekvenser

I anlægsperioden kan der forventes trafikale og miljømæssige gener. Generne søges i videst muligt omfang minimeret, og de berørte parter vil blive adviseret.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Oversigtskort

Bilag 2: Eksisterende forhold i krydset Finderupvej/Kongelundsvej/Løjtegårdsvej

Bilag 3: Projektforslag – Otto Baches Allés tilslutning til Kongelundsvej/Løjtegårdsvej

Bilag 4: Øgede driftsudgifter som konsekvens af besluttede projekter

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Vedtaget forslag til regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse for Otto Baches Allé med tilhørende Hvidbog

 

 

Ole Bach


 


Til top