Mødedato: 26.01.2023, kl. 18:30
Mødested: Nørre Gymnasium, Mørkhøjvej 78, 2700 Brønshøj. Lokaludvalgsmødet holdes på lærerværelset.

Statusorientering om Lokaludvalgets egne projekter

Indstilling

Formanden indstiller,

1. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg tager orienteringen til efterretning.

Problemstilling

Formænd og medlemmer af fagudvalg og arbejdsgrupper kan på mødet orientere om projekter og sager.

Vandmiljø-arbejdsgruppen

Rapporten om Utterslev Mose er trykt og lokaludvalget får udleveret et antal eksemplarer. Rapporten sendes til medlemmer af Borgerrepræsentationen, udvalgte embedsmænd og journalister sammen med følgebrev. Der planlægges reception den 28. februar.

Der er blevet udarbejdet en plan, der i første omgang handler om at kvalificere en række konkrete initiativer i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og forsyningsselskaber. Dette for at skabe et politisk fundament for lokaludvalgene med henblik på i sidste ende at skabe interesse for bestilling af budgetnotater i forbindelse med forhandlinger om Københavns Kommunes budget for 2024.

Der arbejdes med seks indsatser:

1. Større vandgennemstrømning ved hjælp af grundvandsboringer.

2. Screening af mulighederne for etablering af regnvandssø i Gyngemosen.

3. Forsøg med punktvis oprensning af sediment. 

4. Udvikling af renseforanstaltning til Fæstningskanalen.

5. Fremskyndelse af Masterplan for Utterslev Mose / Brønshøj.

6. Udarbejdelse af samlet plan for det københavnske ferskvandssystem.

Der arbejdes videre med planer om et Københavner-arrangement med fokus på byens ferskvandssystem, budgetteret i lokaludvalgets projektkatalog for 2023. 

Bydelspicnic

København er i 2023 valgt som arkitekturhovedstad af UNESCO. Lokaludvalget planlægger i samarbejde med lokale aktører ’københavnerpicnic’ på Vestvolden d. 11. juni. Lokaludvalgets sekretariat, Kultur- og Fritidsforvaltningen og de boligsociale helhedsplaner i Tingbjerg og Husum planlægger arrangementets rammer, hvorefter lokaludvalgets fagudvalg inddrages i at udvikle selve programmet. 

Ambassadørprojekt 

En arbejdsgruppe fra styregruppen for bydelsplanen, bestående af Sabah Quarasnane og Annie Christensen, afholdt møde for lokale nøglepersoner/ambassadører tirsdag d. 17. januar kl. 18.00-19.30 med uformel fællesspisning i Tingbjerg Kulturhus. Formålet med mødet var at fortælle om lokaludvalget, lokaludvalgets projekter samt drøfte hvordan deltagerne løbende kan hjælpe med at sprede budskabet om lokaludvalgets aktiviteter og invitere til demokratisk deltagelse, særligt i Bellahøj, Tingbjerg og Husum Nord, hvor der i sommerens borgerpanelundersøgelse i forbindelse med bydelsplanen var en lav deltagelse.

Der deltog i alt 7 personer i Tingbjerg fra Tingbjerg og boligforeningen AAB38. Her blev samarbejde om kommende borgermøder drøftet, så borgermøder om sager i lokalområdet f.eks. inviteres til og afholdes i samarbejde med boligforeninger og i boligforeningernes lokaler. Det vil formodentligt øge deltagelsen i Husum Nord. Til mødet blev der desuden udvekslet erfaringer omkring velkomst af nye beboere, arbejdet med biodiversitet samt fortalt om Røde Kors vågetjeneste i bydelen. Deltagerne roste lokaludvalget for tiltaget og vil gerne deltage løbende i netværksmøder herom.

The White Beams

Lyskunstværket "The White Beams" med hvide stråler fra Rådhuset til bl.a. Brønshøj Vandtårn og til andre arkitektonisk markante steder i København blev lanceret den 16. januar i forbindelse med åbningen den 17. januar af Verdensarkitekturåret i København (UNESCO). Kulturudvalget havde ønske om en fernisering i Vandtårnet den 16., arrangeret af lokaludvalget og de lokale samarbejdspartnere, men det realiseres ikke pr. 16. januar, bl.a. på grund af store forsinkelser hos Copenhagen Light Festival, som er ansvarlige for lyskunstværket. Det er nu planen at der afholdes et arrangement senere, i forbindelse med selve lysfestivalen fra den 3.– 26. februar, hvor festivalen fortsat har planer om at placere et lyskunstværk inde i selve vandtårnet også.

Møde i følgegruppen for nyt kulturhus i Brønshøj Gamle Skole

Kirsten Møller og Søren Krøigaard deltog den 19. december i møde i følgegruppen for det nye kulturhus i Brønshøj Gamle Skole. Kultur og Fritid Brønshøj-Husum har bedt en kunstner komme med forslag til udsmykning af gangarealer og nogle af de andre lokaler i det kommende kulturhus. Endvidere er lysdesignere inviteret til at se på belysning på facade og i udearealerne. Udsmykning er ikke med i budgettet for renoveringen af den gamle skole, så realiseringen vil afhænge af fondsmidler.

Miljøudvalgets samarbejde med interesseorganisationen Delte Vande

Miljøudvalget har fået en henvendelse fra foreningen Delte vande, der skriver, at ”Delte Vande bliver en interesseorganisation for aktører, der arbejder med vand, både lokalt og nationalt. Delte Vande vil samle lokale foreninger, aktivister, forskere og kunstnere om vandet og om et kommende lokalt og frivilligt oplevelsescenter for vand i Brønshøj Vandtårn” 

Miljøudvalget bakker om intentionen og vil gerne indgå i et sådant netværk, da Miljøudvalget har meget fokus på ferskvand.

Forretningsudvalget har drøftet invitationen og opfordrer til, at Miljøudvalget samarbejder med Delte Vande, men vurderer, at lokaludvalget på nuværende tidspunkt ikke kan indgå som en formel part i Delte Vande som interesseorganisation.

Brønshøj-Husum Walk

Efter 3 års pause ønsker Social- og Sundhedsudvalget at genoptage traditionen med Brønshøj-Husum Walk. En sjov gåtur i Utterslev Mose rettet mod dem, der ikke er så fysisk aktive ellers. Arrangementet planlægges til d. 15. maj.

Screeningsbevilling til helhedsplan/udvikling af Bellahøjmarken

I forbindelse med screeningsbevilling af Bellahøjmarken, er Kultur- og Fritidsforvaltningen i gang med at samle den kommunale arbejdsgruppe, hvor både Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen bliver involveret.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil meget gerne samarbejde med lokaludvalgene om lokal dialog. Sekretariatet koordinerer og afventer information fra arbejdsgruppen.

 

Beslutning

Lokaludvalget tog orienteringerne til efterretning.

 

Ansøgning til Bylivsgadepuljen fra aktørgruppen 'Brønshøj Kulturakse':

Søren Krøigaard orienterede om aktørgruppens ansøgning til Bylivsgadepuljen, der blev forelagt lokaludvalget i september 2022. Teknik- og Miljøforvaltningen vil forstå alle projekter, der godkendes til Bylivsgadepuljen. Søren Krøigaard anmodede om, at alle fra lokaludvalget, der havde lyst, skrev under på ansøgningen. 

 

 

 

Til top