Mødedato: 31.10.2019, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan Rentemestervej med tilhørende kommuneplantillæg, Bispebjerg

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Rentemestervej med tilhørende kommuneplantillæg. Planforslagene muliggør opførelse af etageboligbyggeri, dagligvarebutik, institution og parkeringshus.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende lokalplan Rentemestervej (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning og bilag 7,
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2).

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Ejeren af en række ejendomme i et erhvervsområde på hjørnet af Rentemestervej og Tomsgårdsvej ønsker at udvikle området med boliger, dagligvarebutik, serviceerhverv og institution. Området er i dag fastlagt til erhverv i lokalplan Provstevej, hvorfor realisering af projektet forudsætter en ny lokalplan. Endvidere forudsætter projektet et kommuneplantillæg, da den gældende kommuneplan ikke muliggør byggeri af boliger. Forslag til lokalplan blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 9. maj 2019 og har været i høring fra 15. maj til 9. august 2019. Forvaltningerne har modtaget 16 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

Mod Tomsgårdsvej giver forslaget til lokalplan mulighed for at opføre dagligvarebutik, familieboliger og parkeringshus i op til 24 meter. I den resterende del af området muliggør forslaget til lokalplan familieboliger, daginstitution og serviceerhverv. Der er tale om en åben randbebyggelse med varierende etagehøjder i op til fire etager (maksimalt 16 m) og med en række mindre, fritstående bygninger i op til tre etager (maksimalt 12 m) i den indre del af bebyggelsen. Stueetagen i nybyggeri langs Rentemestervej udlægges til publikumsorienterede serviceerhverv. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i forslaget til lokalplan (bilag 2) og i faktaarket (bilag 3).

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

På hjørnet af Tomsgårdsvej og Møntmestervej foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen at muliggøre en nedtrapning af randbebyggelsen og en ca. 10 m bred åbning fra 1. sal og op, i niveau med det hævede gårdareal bagved.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler at byggefelt G2, som vist på tegning 5 side 41 i forslag til lokalplan (bilag 2), undtages fra kravet om indgange fra både gade og gård, da det rent teknisk er problematisk at etablere indgange til gaden her på grund af en stor portåbning. Lokalplanen sikrer en offentlig adgang til det hævede gårdrum umiddelbart ved siden af porten.

Maksimale etagearealer i de enkelte byggefelter foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen øget, så der opnås større fleksibilitet i forhold til udformningen af det endelige byggeri. Dette ændrer ikke på det samlede etageareal, idet bebyggelsesprocenten fortsat skal overholdes for området under et.

Alle forslag til ændringer, inklusive tekniske ændringer, fremgår af bilag 7.

Høring

De 16 modtagne henvendelser i høringsperioden er vedlagt som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningernes bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 11. juni 2019, hvor ca. 50 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 6). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Bispebjerg Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 9):

  1. Overordnet tilfredshed med lokalplanforslaget og inddragelse og dialog i processen.
  2. Lokaludvalg og fire andre høringssvar udtrykker utilfredshed med placering af parkeringshus og bekymring for, at det ikke vil blive brugt, hvilket vil øge presset på gadeparkeringen på vejene omkring lokalplanområdet.
  3. Ønsker nybyggeri langs Rentemestervej reduceret fra 3-4 etager til 2-3 etager af hensyn til byliv langs Rentemestervej og den åbne karakter af området.
  4. Lokaludvalg og i to andre høringssvar udtrykkes ønske om lavere byggeri langs Tomsgårdsvej.
  5. Lokaludvalg og et høringssvar udtrykker ønske om grønnere kantzoner og flere træer langs vejene.
  6. Lokaludvalget ønsker reservation af areal til lægepraksis.

Forvaltningernes bemærkninger

  1. Giver ikke anledning til bemærkninger.
  2. Teknik- og Miljøforvaltningen har samlet set vurderet, at placering af parkering i et parkeringshus på den aktuelle placering er den mest hensigtsmæssige af hensyn til den samlede disponering af bebyggelsen, hvor det skærmer det øvrige område for trafikstøj. Parkeringshuset skal kunne rumme det antal parkeringspladser, som bebyggelsen maksimalt afkaster, hvorfor parkeringshuset ikke kan være mindre. Placeringen sikrer udkørsel tæt på en stor vej, Tomsgårdsvej, og til og frakørsel belaster derfor de mindre veje mindst muligt. Placeringen betyder bedre plads til bilfrie friarealer i bebyggelsen. Vedrørende brug af parkeringshuset, så er det ikke muligt at sikre en bestemt brug af et parkeringshus i en lokalplan, og det kan derfor ikke udelukkes, at presset på gadeparkeringen i området øges.
  3. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at et byggeri i 3-4 etager langs Rentemestervej er passende i forhold til nabobygningerne, selvom det vil være en etage højere. Bygningerne overfor er 3-4 etager høje og nabobygningerne er i henholdsvis 1 og 3 etager. Bygningen medfører ikke væsentlige skyggegener da den kun vil kaste skygge på de nederste etager af erhvervsejendommen overfor om eftermiddagen i vintermånederne og på de bevarede værksteder om morgenen.
  4. På hjørnet af Tomsgårdsvej og Møntmestervej muliggøres et byggeri på maksimalt 24 m - nabobygningen er her ca. 21 m høj. På hjørnet af Tomsgårdsvej og Rentemestervej muliggøres et byggeri på maksimalt 21 m - nabobygningen er her ca. 15 m. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at højderne på byggeriet er passende i forhold til naboejendommene, og de medfører ikke væsentlige skyggegener. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler dog, at lokalplanen ændres, så det er muligt at bygge lavere på hjørnet af Møntmestervej og Tomsgårdsvej, hvilket giver mulighed for lavere byggeri med større variation i højden. Den maksimale højde for bygningen fastholdes.
  5. Langs Tomsgårdsvej og Rentemestervej stilles ikke krav om begrønning af kantzonerne. Langs Tomsgårdsvej er det ikke muligt, da byggeriet opføres i skel. Langs Rentemestervej er der stillet krav om en kantzone med en fast belægning for at sikre en mere urban karakter i overensstemmelse med karakteren af eksisterende bygninger, der bevares. Langs Rentemestervej og Møntmestervej er der vejudvidelseslinjer, hvilket gør, at Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det er uhensigtsmæssigt at stille krav om plantning af nye træer her, da kommunen i fremtiden kan kræve arealerne inddraget til vejareal. Langs Møntmestervej og Peter Ipsens Allé sikres begrønning af kantzoner på ca. 50% af strækningen.
  6. En lægepraksis er serviceerhverv og kan etableres i overensstemmelse med planens anvendelser.

Øvrige hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. I to høringssvar udtrykkes tilfredshed med, at to værkstedsbygninger bevares, og en indsiger glæder sig over, at der ikke skal bygges så højt.
  2. I tre høringssvar udtrykkes, at der ikke er behov for yderligere dagligvarebutikker.
  3. I to høringssvar ønskes større offentlige grønne områder.
  4. I to høringssvar udtrykkes, at bebyggelsesprocenten er for høj.

Forvaltningernes bemærkninger

  1. Giver ikke anledning til bemærkninger.
  2. Dagligvarebutikken muliggøres med tillægget til Kommuneplan 2015, hvor afgrænsningen af lokalcenter Smedetoften udvides. Den samlede planlagte rummelighed til dagligvarebutikker i området er ikke øget.
  3. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det på dette sted i byen er hensigtsmæssigt med et lavere, varieret byggeri med mindre, intime byrum, der kan understøtte den lokale ”Klondyke”-agtige egenart. Derfor vil det grønne være fordelt på flere mindre områder, placeret imellem og ovenpå bygningerne fremfor i et større samlet grønt område.
  4. I nabokarréerne er bebyggelsesprocenten i dag mellem ca. 110 og 180. Teknik- og Miljøforvaltningen finder, at en bebyggelsesprocent på 110 er hensigtsmæssig i forhold til at udvikle området med en bymæssig tæthed og for at imødekomme behovet for flere familieegnede boliger.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.

  

Søren Tegen Pedersen           /Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Rentemestervej (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning og bilag 7.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2).

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. oktober 2019

 

Indstillingen 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Alternativet, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne understreger, at de ønsker, at de bevaringsværdige bygninger på Rentemestervej 57 fastholdes til en åben funktion, der muliggør borgerdeltagelse og fællesfunktioner til gavn for lokalområdet.”

 

Socialdemokratiet, Alternativet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
“Byggefælleskaber er en måde at bygge billigere boliger på, og derfor ser partierne frem til, at der kommer et byggefællesskab, som kan være inspiration for resten af byen, når den gamle ISS-grund udvikles.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten ønsker etablering af flere almene boliger i København, men respekterer det politisk vedtagne administrationsgrundlaget for krav om almene boliger, som skaber stabilitet og forudsigelighed ved at regulere, hvornår der stilles krav om almene boliger. Hvis der kan findes flertal for at ændre administrationsgrundlaget, så er Enhedslisten klar til at stå bag en revision, der gør det muligt at stille krav i endnu flere tilfælde fremover.”

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. oktober 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. oktober 2019:

 

”Partierne understreger, at de ønsker, at de bevaringsværdige bygninger på Rentemestervej 57 fastholdes til en åben funktion, der muliggør borgerdeltagelse og fællesfunktioner til gavn for lokalområdet.”

 

“Byggefællesskaber er en måde at bygge billigere boliger på, og derfor ser partierne frem til, at der kommer et byggefællesskab, som kan være inspiration for resten af byen, når den gamle ISS-grund udvikles.”

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. oktober 2019:

 

”Enhedslisten ønsker etablering af flere almene boliger i København, men respekterer det politisk vedtagne administrationsgrundlaget for krav om almene boliger, som skaber stabilitet og forudsigelighed ved at regulere, hvornår der stilles krav om almene boliger. Hvis der kan findes flertal for at ændre administrationsgrundlaget, så er Enhedslisten klar til at stå bag en revision, der gør det muligt at stille krav i endnu flere tilfælde fremover.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31. oktober 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ser gerne, at de bevaringsværdige bygninger på Rentemestervej 57 anvendes til en åben funktion, der muliggør borgerdeltagelse og fællesfunktioner til gavn for lokalområdet”.

”Byggefællesskaber kan være en måde at bygge billigere boliger på, og derfor ser partierne gerne, at der kommer et byggefællesskab, som kan være inspiration for resten af byen, når den gamle ISS-grund udvikles. Partierne ser endvidere gerne at bygherre fremmer byggefællesskaberne mest muligt”.

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Enhedslisten ønsker etablering af flere almene boliger i København, men respekterer det politisk vedtagne administrationsgrundlaget for krav om almene boliger, som skaber stabilitet og forudsigelighed ved at regulere, hvornår der stilles krav om almene boliger. Hvis der kan findes flertal for at ændre administrationsgrundlaget, så er Enhedslisten klar til at stå bag en revision, der gør det muligt at stille krav i endnu flere tilfælde fremover”.

Til top