Mødedato: 31.01.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Fremadrettet proces for Lynetteholmen

Se alle bilag

Principaftalen for Lynetteholmen blev tiltrådt af et bredt flertal af folketingets partier i en politisk aftale den 25. oktober 2018 og godkendt af Borgerrepræsentationen den 22. november 2018. Borgerrepræsentationen besluttede endvidere at der frem mod overførselssagen skal udarbejdes en procesplan for yderligere analyser ifm. Lynetteholmprojektet.

På den baggrund er der udarbejdet et forslag til en proces frem mod overførselssagen, som også vil indeholde et særskilt Københavnerspor, hvor de særlige Københavner problemstillinger kan analyseres og indgå i arbejdet parallelt med de analyser, der er aftalt og igangsat sammen med staten. Medlemmerne af Borgerrepræsentationen vil have mulighed for at komme med input til hvilke analyser, der skal indgå i arbejdet. Til overførselssagen 2018/2019 vil der ligeledes blive forelagt en procesplan for arbejdet med staten, mens der på et efterfølgende møde i Borgerrepræsentationen vil blive fremlagt en samlet analyse- og procesplan for det interne spor i Københavns Kommune.

Der er endvidere til orientering vedlagt fire kommissorier, der er en direkte udmøntning af principaftalen. Kommissorierne omhandler udvidelse af den igangværende undersøgelse af Østlig Ringvej, metrobetjening, VVM-undersøgelse af Lynetteholmen samt finansiering og organisering.

Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at der oprettes et internt analysespor i Københavns Kommune, og at der frem mod overførselssagen 2018/2019 vil blive udarbejdet budgetnotater omhandlende yderligere analyser, såfremt det ønskes af medlemmerne af Borgerrepræsentationen.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at det godkendes, at der oprettes et internt analysespor i Københavns Kommune til Lynetteholmprojektet, hvortil indholdet besluttes og finansieres i overførselssagen i 2018/2019, jf. bilag 5.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Principaftalen om Lynetteholmen, Østlig Ringvej og metrobetjening blev godkendt af et flertal i Borgerrepræsentationen den 22. november 2018.

Som udmøntning af principaftalen har Økonomiforvaltningen i samarbejde med staten udarbejdet kommissorier, der omhandler udvidelse af den igangværende undersøgelse af Østlig Ringvej, forundersøgelse af metrobetjening, VVM-undersøgelse af Lynetteholmen samt finansiering og organisering. Kommissorierne ligger i direkte forlængelse af den aftale, der er indgået med staten og indeholder en overordnet beskrivelse af de analyser som Københavns Kommune forventes at udarbejde i samarbejde med staten. Kommissorierne er vedlagt til orientering, jf. bilag 1-4. 

Ved behandling af principaftalen i Borgerrepræsentationen blev Økonomiforvaltningen desuden pålagt, at ”at udarbejde en procesplan for hvornår forslag til yderligere analyser i forbindelse med anlægget af Lynetteholmen herunder metrobetjeningen og finansieringen kan behandles. Procesplanen skal udarbejdes tids nok til at kunne indgå i overførselssagen 2019.”

Det vurderes, at der udover analyserne aftalt med staten i principaftalen om Lynetteholmen og beskrevet i kommissorierne, kan være behov for yderligere undersøgelser ifm. Lynetteholmsprojektet. Det kan være undersøgelser, som har en særlig interesse for Københavns Kommune og for københavnerne.

Løsning

På den baggrund indstilles det, at der oprettes et internt spor i Københavns Kommune, hvor der kan foretages analyser omhandlende Lynetteholmsprojektet, jf. bilag 5. Sporet vil fungere som tillæg til de kommissorier, der er aftalt med staten, jf. bilag 1 til 4. Det interne spor i Københavns Kommune vil ikke kræve inddragelse af staten.

I sporet kan der foretages yderligere analyser efter ønske fra medlemmer af Borgerrepræsentationen under forudsætning af tilvejebringelse af finansiering i overførselssag 2018/2019. Frem mod forhandlinger om overførselssagen i marts 2019 vil Økonomiforvaltningen indkalde partierne til et møde, hvor der vil være mulighed for at komme med input til analyser ved at bestille budgetnotater med konkrete forslag.

I bilag 5 har Økonomiforvaltningen oplistet en række analyseforslag indenfor; infrastruktur og fremkommelighed, byudvikling og byrum samt klimasikring og bæredygtighed.

Analyseforslagene i bilag 5 har til formål at være inspiration til borgerrepræsentanters input til det interne analysespor. På baggrund af disse input udarbejder Økonomiforvaltningen, i samarbejde med relevante forvaltninger, budgetnotater, der vil virke som beslutningsgrundlag i overførselssagen 2018/2019. Der vil kun blive udarbejdet budgetnotater for de input og ønsker, der stilles fra medlemmer af Borgerrepræsentationen frem mod overførselssagen. 

Den igangværende forundersøgelse af Østlig Ringvej og forundersøgelsen af metrobetjening af Lynetteholmen forventes færdige omkring årsskiftet 2019/2020. Herefter vil der kunne træffes politisk beslutning i staten og Københavns Kommune om det videre forløb for disse infrastrukturprojekter. For at analyseresultaterne fra det interne Københavns Kommune-spor skal kunne behandles rettidigt politisk i forhold til det videre arbejde, bør analyser vedrørende infrastruktur og trafik som udgangspunkt kunne afsluttes senest samtidig, det vil sige omkring årsskiftet 2019/2020. Analyser der er uafhængige af en overordnet aftale med staten, vil kunne afsluttes senere.

Økonomi

Denne indstilling medfører i sig selv ikke nogen økonomisk påvirkning af Københavns Kommune. Udgifter til at udarbejde analyserne i det interne spor skal tilvejebringes ifm. overførselssagen 2018/2019.

Videre proces

Forudsat Borgerrepræsentationens godkendelse indkalder Økonomiforvaltningen efterfølgende partierne til et møde, hvor der vil være mulighed for at komme med input til mulige analyser til det interne spor.

Økonomiforvaltningen udarbejder budgetnotater som beslutningsgrundlag for overførselssagen. Der udarbejdes kun budgetnotater ud fra de ønsker, der er modtaget fra medlemmer af Borgerrepræsentationen. Dvs. forslagene i bilag 5 laves kun, hvis der gives bestilling herpå fra et medlem.

Til overførselssagen forelægges desuden en analyse- og procesplan for analyserne der udarbejdes i samarbejde med staten, samt en proces for løbende drøftelser af analyserne i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

På baggrund af beslutningerne i overførselssagen vil Borgerrepræsentationen efterfølgende få forelagt en samlet beskrivelse af den kommende proces for det interne analysespor.

Peter Stensgaard Mørch                     / Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at det godkendes, at der oprettes et internt analysespor i Københavns Kommune til Lynetteholmprojektet, hvortil indholdet besluttes og finansieres i overførselssagen i 2018/2019, jf. bilag 5.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. januar 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Et enigt Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Udvalget lægger til grund, at Økonomiforvaltningen indkalder samtlige partier til drøftelser forinden der træffes beslutning i forbindelse med overførelsessagen.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31. januar 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

En samlet Borgerrepræsentation videreførte Økonomiudvalgets protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi lægger til grund, at Økonomiforvaltningen indkalder samtlige partier til drøftelser forinden der træffes beslutning i forbindelse med overførselssagen.”

 

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne finder det glædeligt, at alle Borgerrepræsentationens partier inviteres med til at bidrage til det interne analysespor vedr. Lynetteholmen. Partierne ønsker, at kommunernes egen analyse – i modsætning til den VVM-analyse, som planlægges gennemført i samarbejde med staten – forholder sig til projektets samlede klima / CO2-påvirkning, både i anlæggelsesfasen og når den samlede løsning er kommet i drift. Med tanke på, hvor få år vi har til at omstille samfundet til CO2-neutralitet, så bør alle store anlægsprojekter fremover vurderes ud fra det enkelte projekts samlede klimapåvirkning.”

Til top