Mødedato: 30.11.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Byfornyelsesredegørelsen 2017

Se alle bilag
Der udarbejdes årligt en redegørelse for aktiviteter og planlægning på byfornyelsesområdet. Redegørelsen fremlægges hermed til efterretning.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Byfornyelsesredegørelsen, jf. bilag 1, tages til efterretning.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog 21. august 2014, at Område- og Byfornyelse årligt skal redegøre for områdets beslutninger for det forgange år og forventede disponeringer i de kommende fire budgetår, herunder forvaltningens forventninger til medfinansiering fra staten.

Borgerrepræsentationen (BR) vedtog 30. marts 2017 beslutning om ”Fremtidige principper for kommunal finansiering af Byfornyelsesindsatsen”. Det fremgik af indstillingen, at ”Forvaltningen vil fremlægge den årlige Byfornyelsesredegørelse ultimo september 2017”.

Redegørelsen fremlægges til efterretning og indeholder ikke nye beslutninger. Indstillinger om frigivelse af anlægsmidler vil på sædvanlig vis blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Løsning

Byfornyelsesredegørelsen skaber et samlet overblik over byfornyelsesaktiviteterne i Københavns Kommune. Redegørelsen indeholder følgende:

  • Politiske beslutninger på byfornyelsesområdet
  • Besluttede byfornyelsesprojekter i 2016
  • Den kommunale byfornyelsesramme
  • Forventninger til den statslige medfinansiering i 2017-20
  • Fordeling af midler på byfornyelsens tre indsatsområder
  • Besluttede byfornyelsesprojekter og forventede indstillinger om disponeringer i 2017

Politiske beslutninger på byfornyelsesområdet

Borgerrepræsentationen har i 2016-2017 to gange truffet beslutning om finansiering af byfornyelsesmidlerne. Ved Borgerrepræsentationens møde den 28. april 2016 ændredes fordelingen mellem kommunal og statslig finansiering fra 50/50 til 70/30. Denne beslutning gjorde det muligt for forvaltningen at sikre fuld udmøntning af de tildelte rammer i 2016.

Statens faldende medfinansiering medførte, at Borgerrepræsentationen den 30. marts 2017 vedtog nye principper for finansiering af byfornyelsesaktiviteterne:

  1. Teknik- og Miljøforvaltningen søger årligt staten om maksimal andel i de statslige byfornyelsesmidler.
  2. Den statslige og kommunale byfornyelsesramme udnyttes fuldt ud, og forvaltningen dermed ikke længere er bundet af, at matche statens finansiering.
  3. Akkumulerede midler på byfornyelsesrammen på 60 mio. kr. øremærkes til boliger med installationsmangler og til støjisolering.

Denne beslutning gør det muligt for forvaltningen at sikre fuld udmøntning af de tildelte rammer i 2017 og fremover.

Besluttede byfornyelsesprojekter i 2016

Borgerrepræsentationen traf i 2016 beslutninger om igangsætning af byfornyelsesaktiviteter for samlet 240,5 mio. kr. Heraf var 85,8 mio. kr. statslige midler og 154,7 mio. kr. kommunale midler.  Byfornyelsesmidlerne blev fordelt med 110,4 mio. kr. til bygningsfornyelse, 60,0 mio. kr. til områdefornyelse og 70,1 mio. kr. til fælles gårdhaver (inkl. demonstrationsprojekter) jf. bilag 1.

Den kommunale byfornyelsesramme.

Kommunens byfornyelsesramme har siden 2012 været på årligt 164 mio. kr. Med beslutningen i Borgerrepræsentationen den 30. marts 2017 om nye principper for finansiering af byfornyelsesaktiviteterne tilføres en engangsbevilling på yderligere 60 mio. kr. (akkumulerede byfornyelsesmidler fra tidligere år). Beløbet øremærkes til bygningsfornyelser med installationsmangler og støjisolering. Indtil videre forudsættes de 60 mio. kr. disponeret med 20 mio. kr. pr. år i årene 2017-19.

Endvidere blev det besluttet, at forvaltningen kan indstille projekter for 15 % mere end rammen (overudmelding). Baggrunden for overudmeldingen er det forhold, at en andel af bygningsfornyelses- og fælles gårdhaveprojekter, der opnår tilsagn om støtte, efterfølgende bliver annulleret som følge af forhold uden for forvaltningens indflydelse, f.eks. ændrede ejer-beslutninger i bygningsfornyelser, hvor kommunen ikke selv er bygherre. Overudmeldingen sikrer, at der gennemføres aktiviteter svarende til de afsatte midler, og samtidig undgås utilsigtet akkumulering af midler.

Forventninger til den statslige medfinansiering i 2017-20

I 2017 har København indtil primo september 2017 modtaget 16,1 mio. kr. i medfinansiering fra staten til byfornyelsens tre indsatser (bygningsfornyelser, områdefornyelser og fælles gårdhaver). Dette er en reduktion i forhold til, at forvaltningen i indstillingen om de nye principper (30. marts 2017) oplyste, at forvaltningen forventede, at den statslige medfinansiering ville stabilisere sig på gennemsnitligt 41 mio. kr. årligt i 2017-2020. Teknik- og Miljøudvalget er 21. marts 2017 orienteret om de reducerede statslige rammer til byfornyelse i hele Danmark i 2017-2020. Reduktionen i den statslige medfinansiering betyder, at der igangsættes færre byfornyelsesprojekter. De nye principper sikrer dog, at forvaltningen kan gennemføre byfornyelse for hele den kommunale byfornyelsesramme, selvom der er mindre statslig medfinansiering, som følge af beslutningen om, ikke at matche statens evt. tilskud. Allerede vedtagne beslutninger berøres ikke af statens mindre medfinansiering.

Der har i august 2017 været høring om en ny byfornyelseslov, der skal forsimple statens administration ved tildeling af rammer til kommunerne. Forslaget går på at samle statens byfornyelsespuljer til én pulje. Det betyder, at kommunerne fremadrettet ikke skal søge særskilte midler til områdefornyelser og ekstraordinære midler i tilknytning til en områdefornyelse. I udkastet til finanslov 2018 er den overordnede byfornyelsesramme reduceret som forventet. Forvaltningens forventning til den statslige medfinansiering i årene 2018-2020 fremgår af tabellen herunder og af bilag 1. Budgettet baserer sig på, at lovforslaget vedtages og træder i kraft pr. 1. januar 2018. Derudover forudsættes, at statens gældende fordelingsnøgle for ordinære byfornyelsesmidler til København på 11 % fastholdes som ny fordelingsnøgle for den samlede tildeling af byfornyelsesmidler til København.

Forvaltningen har i 2017 modtaget 4,6 mio. kr. fra staten til ordinær byfornyelse (bygningsfornyelser og fælles gårdhaver). Dette beløb vil alene kunne dække udgifterne til indfasningsstøtte (tilskud til huslejestigningen i lejeboliger) og forsikringsbidrag til byggeskadefonden i tidligere beslutninger. Der er derfor ingen statslige midler til medfinansiering til ordinære bygningsfornyelser og fælles gårdhaver for 2017.

Tabel 1. Statslige og kommunale rammer for byfornyelse i Københavns Kommune 2017-20

Fordeling af midler på byfornyelsens tre indsatsområder

Midlerne fordeler sig vejledende jf. de vedtagne principper med fordelingsnøglen 60 % til bygningsfornyelse, 24 % til områdefornyelser og 16 % til fælles gårdhaver, og fordelingsnøglen kan til hver en tid ændres politisk. En ny lov ændrer ikke på den kommunalt vedtagne fordelingsnøgle for finansiering af de tre indsatser.

De øremærkede midler på 60 mio. kr. (BR 30. marts 2017) til boliger med installationsmangler og støjisolering indgår ikke i den ovenfor beskrevne fordelingsnøgle.

Besluttede byfornyelsesprojekter og forventede indstillinger om disponeringer i 2017

I 2017 forventer forvaltningen, at Borgerrepræsentationen vil kunne igangsætte nye byfornyelsesprojekter for samlet 224,7 mio. kr. (inkl. overudmeldingen). Borgerrepræsentationen har indtil primo september 2017 besluttet:

  • To områdefornyelser, Folehaven (BR 22. juni 2017) og Christiania (BR 2. februar 2017)
  • Fem gårdhaver på Amager, Nørrebro og Vesterbro (BR 27. april 2017)
  • Bygningsfornyelse i relation til områdefornyelsen i Fuglekvarteret Vest (BR 2. februar 2017)
  • Energirenoveringspulje til Det grønne Sydhavnen (BR 18. maj 2017)

I 4. kvartal 2017 følger yderligere tre bygningsfornyelsesindstillinger til beslutning i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Indstillingerne er:

  • ”Støjisolering af vinduer med byfornyelsesstøtte” 
  • ”Bygningsfornyelse Ordinær pulje”
  • ”Bygningsfornyelse Nordvest og Sundby”.

Økonomi

Byfornyelsesredegørelsen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil fremadrettet årligt forelægge Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen en byfornyelsesredegørelse. De fremtidige bygningsfornyelsesindstillinger, der nævnes ovenfor, vil blive fremlagt i særskilte indstillinger.

Pernille Andersen                                  Anders Møller           

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Byfornyelsesredegørelsen, jf. bilag 1, tages til efterretning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. oktober 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen.

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Som udgangspunkt bør bygningsfornyelse være en privat opgave og en privat udgift, da det er ejeren selv, der får en værdistigning ved forbedring af ejendommen.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. november 2017

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Dansk Folkeparti tilsluttede sig:

 

”Som udgangspunkt bør bygningsfornyelse være en privat opgave og en privat udgift, da det er ejeren selv, der får en værdistigning ved forbedring af ejendommen. ”

Til top