Mødedato: 30.11.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Etablering af Rådhuscafé

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om den nuværende personalekantine på Rådhuset skal åbnes op for offentligheden som Rådhuscafé. 

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der etableres en Rådhuscafe i den nuværende personalekantine som et pilotprojekt i 1 år (svarende til model 1),
  2. at der foretages en evaluering efter 1 år, hvorefter der tages politisk stilling til en eventuel permanentgørelse af Rådhuscafeen, herunder tilgængelighedsforhold.

(Gruppeformandskredsen)

Problemstilling

På Borgerrepræsentationsmødet den 26. maj 2016 var der et medlemsforslag fra V, Ø og O om at undersøge mulighederne for at åbne rådhusets kantine op for offentligheden. Medlemsforslaget blev vedtaget og Borgerrepræsentationen pålagde Økonomiforvaltningen (ØKF), med inddragelse af andre relevante forvaltninger, at udarbejde et forslag til politisk behandling om åbning af rådhusets kantine.

Indstillingen blev drøftet på Gruppeformændenes møde den 29. september 2017 og der var tilslutning til indstillingens to at-punkter.

Da det er dyrt at etablere handicaptilgængelighed ned til personalekantinen, kan Borgerrepræsentationen beslutte at igangsætte et forsøgsprojekt på 1 år, for at undersøge, om Rådhuscaféen er et tilbud, som borgere og turister benytter sig af. Efter forsøgsprojektets afslutning kan Borgerrepræsentationen tage stilling til en eventuel fortsættelse af Rådhuscafeen, herunder eventuel model for etablering af handicaptilgængelighed.

For at undgå en utilsigtet kommunal støtte til Rådhuscaféen, skal det sikres, at der sker en adskillelse af produktionen mellem personalekantinen og Rådhuscaféen. 

Løsning

Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) har i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen, Slots- og Kulturstyrelsen, eksterne konsulenter fra God Adgang, Københavns Beredskab, Meyers samt en ekstern arkitekt undersøgt, hvilke muligheder der er for etablering af en Rådhuscafé i personalekantinen. På den baggrund skitseres 4 forskellige modeller, der beskrives i nedenstående.

Beskrivelse af 4 forskellige lokalemæssige løsningsmodeller

Skema 1: Oversigt over de 4 forskellige modeller

 

Pris

Adgang

Tilgængelighed

Model 1

0,1-0,2 mio. kr.

Trappe under

Balustraden, Rådhuspladsen

Ingen handicaptilgængelighed

Model 2

2,0-2,5 mio. kr.

Trappe under

Balustraden, Rådhuspladsen

Handicaptilgængelighed via udvendig lift ved trappen

Model 3

3,0-4,5 mio. kr.

Duedøren ved H. C. Andersens Boulevard

Handicaptilgængelighed via åben lift fra nuværende depotrum

Model 4

5,0-6,0 mio. kr.

Duedøren ved H. C. Andersens Boulevard

Handicaptilgængelighed via elevator fra nuværende depotrum

Model 1: Der åbnes Rådhuscafé med de eksisterende tilgængelighedsforhold og med offentlig adgang via trappen fra Balustraden og ned i forrummet ved det eksisterende herretoilettet og videre ned i kantinen af de eksisterende indvendige trapper. Model 1 igangsættes som et forsøgsprojekt på 1 år. For at kunne åbne Rådhuscaféen som et forsøgsprojekt, er det under den forudsætning, at personbelastningen (150 personer) i personalekantinen ikke ændres, samt at der ikke sker bygningsmæssige ændringer i øvrigt.

Et prisestimat for denne løsning vil være 0,1-0,2 mio. kr.

Model 2: Der etableres adgang til kantinen via trappen fra Balustraden og ned i forrummet ved det eksisterende herretoilet. Der etableres en væghængt lift fra Balustraden og ned til forrummet ved det eksisterende herretoilet. Fra forrummet skal der etableres yderligere en lift for at bringe kørestole de sidste trin ned til kantinegulvet. Der skal etableres handicaptoilet i det eksisterende herretoilet, lige til venstre for nedgangen fra Balustraden.

Slots- og Kulturstyrelsen er forbeholdne over for denne løsning, da de vurderer, at en væghængt lift vil skæmme bygningens æstetik set udefra. Løsningen er dog ikke afvist af Slots- og Kulturstyrelsen.

Et prisestimat for denne løsning vil være 2,0-2,5 mio. kr.

Model 3: Der etableres offentlig adgang til rådhusets kantine via ”Duedøren” mod H.C. Andersens Boulevard. I denne løsning er der allerede etableret handicapelevator, der kan bringe kørestole fra gadeniveau til parterre. Fra parterre skal man videre til kantinen, der ligger i kælderniveau. For at kørestolsbrugere kan få adgang fra parterre til kantinen, kan der etableres en åben lift det sidste stykke ned i kantinerummet. Det betyder inddragelse af det eksisterende flaskeopbevaringsdepot. Der vil i samme depotrum skulle etableres handicaptoilet, fordi der i parterre, ikke findes toiletter, der kan benyttes af kørestolsbrugere. Gående gæster vil kunne bruge den normale adgangsvej ad trapper til at komme fra ”Duedøren” til parterre og videre ned i kantinen. Det vil dog være nødvendigt at etablere afspærring, således at gæster ikke kan komme videre rundt i Rådhuset.

Et prisestimat for denne løsning vil være 3,0-4,5 mio. kr.

Model 4: Ved denne model er der, som i model 3, offentlig adgang til rådhusets kantine via ”Duedøren” mod H.C. Andersens Boulevard. For at kørestolsbrugere kan få adgang fra parterre til kantinen, kan der i stedet for en åben lift, som i model 3, etableres en elevator det sidste stykke ned i kantinerummet. Dette betyder fortsat inddragelse af det eksisterende flaskeopbevaringsdepot. Der vil i samme depotrum skulle etableres handicaptoilet, fordi der i parterre ikke findes toiletter, der kan benyttes af kørestolsbrugere. Gående gæster vil kunne bruge den normale adgangsvej ad trapper til at komme fra ”Duedøren” til parterre og videre ned i kantinen. Det vil også være nødvendigt at etablere afspærring, således at gæster ikke kan komme videre rundt i Rådhuset.

Et prisestimat for denne løsning vil være 5,0-6,0 mio. kr.

Etablering af Rådhuscafé
Meyers driver i dag kantinen på Rådhuset og vil ifølge gældende kontrakt også skulle påtage sig at drive en eventuel Rådhuscafé. For at sikre, at der ikke sker en utilsigtet ulovlig støtte til en privat leverandør, anbefaler KEID, at kantinen og Rådhuscaféen holder åbent på forskudte tidspunkter. Det er for at sikre, at der ikke sker ”spill over” fordele mellem driftstilskud og cafédrift. Hvis Rådhuscafé og personalekantinen skal holde åbent samtidig kræver det, at der er separat mad, separate medarbejdere og separat kassesystem. Det er der dog ikke faciliteter/plads til, i den nuværende personalekantine. Jævnfør Konkurrenceloven skal kommunen sikre, at leverandøren (Meyers) ikke opnår en økonomisk fordel, og det er derfor, at KEID anbefaler, at caféen holder åbent forskudt for personalekantinen for bedre at kunne administrere og tydeligt sikre, at der ikke sker ulovlig støtte. En utilsigtet støtte kan virke konkurrenceforvridende i forhold til de omkringliggende caféer og restauranter.

Se bilag 1 for en uddybning af konceptet for Rådhuscafé, herunder forslag til lejlighedsvis åbning af caféen. Konceptet er udarbejdet på baggrund af Meyers erfaring med at drive café i Hovedstaden. 

Økonomi

Meyers forpagtningsafgift er 10 % af omsætningen. KEID står for driften af rådhuset. Det må forventes, at der kommer større udgifter til indvendig drift og vedligehold som følge af caféen. Indtægten fra forpagtningsafgiften skal dække de ekstra udgifter til indvendig drift og vedligehold.

Udgifter til etablering af Rådhuscafé ved løsningsmodel 1, er estimeret til at være 0,1-0,2 mio. kr., hvilket dækkes af indtægterne fra forpagtningsafgiften.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender forslaget vil Økonomiforvaltningen igangsætte etablering af Rådhuscafé, herunder adgangsforhold og udarbejdelse af kontrakt med Meyers. 

 

Peter Stensgaard Mørch                             /Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller over for gruppeformandskredsen,

  1. at gruppeformandskredsen anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at der etableres en Rådhuscafe i den nuværende personalekantine som et pilotprojekt i 1 år (svarende til model 1),
  2. at der foretages en evaluering efter 1 år, hvorefter der tages politisk stilling til en eventuel permanentgørelse af Rådhuscafeen, herunder tilgængelighedsforhold.

 

Gruppeformandskredsens beslutning i mødet den 29. september 2017

Indstillingen blev af gruppeformandskredsen anbefalet uden afstemning overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Gruppeformandskredsen anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der etableres en Rådhuscafe i den nuværende personalekantine som et pilotprojekt i 1 år (svarende til model 1),
  2. at der foretages en evaluering efter 1 år, hvorefter der tages politisk stilling til en eventuel permanentgørelse af Rådhuscafeen, herunder tilgængelighedsforhold.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. november 2017

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

 

”At navnet ændres til Rådhuskælderen.”

 

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.

 

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

”At der arrangeres midlertidig mulighed for handicapadgang til Rådhuskælderen.”

Til top