Mødedato: 30.04.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Skybrudsprojekter 2016

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til 16 skybrudsprojekter, der kan projekteres eller påbegyndes som led i andre anlægsprojekter i 2016, og dermed indgå i en ansøgning til Forsyningssekretariatet inden 15. april 2015.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at de 16 skybrudsprojekter i bilag 1 indarbejdes i en ansøgning, der fremsendes til Forsyningssekretariatet i april 2015,
  2. at der afsættes et rådighedsbeløb på samlet set 351,8 mio. kr. og frigives særskilte anlægsbevillinger på i alt 351,8 mio. kr. til de klimatilpasningsløsninger, der er i forbindelse med de 16 skybrudsprojekter i bilag 1. Rådighedsbeløbet afsættes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima Anlæg i 2016 og anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima Anlæg i 2016 jf. bilag 2,
  3. at der optages byggelån for 351,8 mio. kr. til finansiering af ovenstående rådighedsbeløb på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter jf. bilag 2.

Det bemærkes, at den samlede lånoptagelse til skybrudsprojekter med denne indstilling udgør 368,5 mio. kr. 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget) 

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget har med klimatilpasningsplanen, skybrudsplanen og skybrudskonkretiseringerne (godkendt af Borgerrepræsentationen henholdsvis i 25. august 2011, 13. december 2012 og 28. november 2013, 27. marts 2014 og 8. maj 2014) besluttet, at København skal klimatilpasses. Frem mod beslutningen om indsendelse af en rammeansøgning til Forsyningssekretariatet med skybrudsprojekter for hele byen, har Teknik- og Miljøudvalget ønsket, at skybrudsprojekter skal indtænkes i andre kommunale og takstfinansierede anlægsprojekter, hvor det er muligt.

For at opnå 100 % takstfinansiering af skybrudsprojekter, der skal koordineres med allerede besluttede og finansierede anlægsprojekter, som projekteres eller påbegyndes i 2016, skal der indsendes en ansøgning til Forsyningssekretariatet inden 15. april 2015.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til de 16 projekter, der ønskes sendt til Forsyningssekretariatet.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der indsendes ansøgning til Forsyningssekretariatet med skybrudsprojekter, der kan gennemføres som et led i andre besluttede kommunale- og takstfinansierede anlægsprojekter:

  1. der er på vej mod udførelse og/eller projektering i 2016
  2. hvor projektforberedelsen påbegyndes i 2016
  3. hvor HOFOR´s skybrudsledninger og andre anlægsprojekter projekteres eller vil kunne påbegyndes i 2016

Indsendes ansøgningen senere end 15. april i 2015 udsættes projekterne med et år. Det er kritisk, da skybrudsprojekterne i så fald ikke kan samordnes med andre anlægsprojekter og fordele i økonomi, fremkommelighed, samlet anlægshastighed mv. vil gå tabt. Ved at igangsætte projekterne samtidigt med de allerede besluttede anlægsprojekter undgås også, at gravearbejde skal gennemføres flere gange.

Forvaltningen har identificeret i alt 16 anlægsprojekter med oplagte samordningsfordele, henholdsvis:

  • 4 udførelsesprojekter, der påbegyndes og dermed går i jorden i 2016, nærmere betegnet Amagerbanen (supercykelsti), Amagerbrogade (nye fortove og cykelsti), Gothersgade (forplads til metro), Sti ved Nyboder (renovering af Den Fri Udstillingsbygning og sti i park)
  • 9 forberedelsesprojekter, hvor projektforberedelsen begyndes, herunder Remiseparken (fornyelse af Remiseparken), Fuglekvarteret Vest (områdeløft), Husumvænge (cykelsti), Folehaven (vejrenovering, Ishøjruten), Scandiagade (sikker skolevej, ny aktivitetspark, kørebanebelægning), De Gamles By (anlæg af sansehave), Rantzausgade (vejrenovering), Ørnevej-Glentevej-Nordre Fasanvej (områdeløft)
  • 3 HOFOR projekter, hvor HOFOR enten projekterer eller starter projektforberedelsen til skybrudsledninger under jorden eller dampkonvertering, hvilket gælder, Strandboulevarden, Østerbrogade og Carl Nielsens Alle

De 16 skybrudsprojekter, deres samspil med andre projekter og økonomi er beskrevet nærmere i bilag 1.

Byrumsforbedringer indgår allerede i flere af anlægsprojekterne. De tre HOFOR projekter indeholder ikke byrumsforbedringer, men har mulighed for markante byrumsforbedringer. Derudover kan samordningen af skybrudsprojekterne i anlægsprojekterne for Rantzausgade og Ørnevej-Glentevej-Nordre Fasanvej åbne mulighed for yderligere byrumsforbedringer i projekterne.

Økonomi

De 16 projekter indeholder udgifter til skybrudssikring for i alt 351,8 mio. kr., der med ansøgning til Forsyningssekretariatet kan finansieres 100 % over vandtaksterne over en periode på 25 år, se også bilag 2.

Københavns Kommune skal selv foretage direkte investeringer i skybrudsprojekterne. Det indstilles derfor, at Borgerrepræsentationen godkender, at der oprettes et byggelån på 351,8 mio. kr. til finansiering af skybrudsprojekterne. Da der er tale om 100 % takstfinansiering refunderes kommunens udlæg af HOFOR.

I forhold til byrumsforbedringer er projektet på Strandboulevarden tidligere belyst med byrumsforbedringer på helt op til 180 mio. kr. og projektet på Østerbrogade med op til 50 mio. kr. og projektet på Carl Nielsens Alle med 5-6 mio. kr., men indsatserne kan skaleres. For de to kommunalt finansierede projekter på Rantzausgade og Ørnevej-Glentevej-Nordre Fasanvej anslås det, at byrumsforbedringer kan beløbe sig til 3-5 mio. kr. pr. projekt. Da der ikke er gennemført tilstrækkeligt mange skybrudsprojekter er det vanskeligt at angive de nøjagtige omkostninger til byrumsforbedringerne.

Forvaltningen vil udarbejde budgetnotater med forslag til kommende byrumsforbedringer for de tre HOFOR-projekter og de to kommunalt finansierede projekter. Byrumsforbedringer for de resterende projekter er allerede indarbejdet og finansieret i de besluttede anlægsprojekter.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder en ansøgning til Forsyningssekretariatet inden 15. april 2015 på de udvalgte skybrudsprojekter med forbehold for Borgerrepræsentationens godkendelse. Forsyningssekretariatet forventes at have færdigbehandlet ansøgningen i efteråret 2015. De valgte skybrudsprojekter indarbejdes dernæst i de besluttede anlægsprojekter, der går i udførelse eller projektforberedelse i løbet af 2016

Inden udgangen af 2015 sender Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltning en indstilling til politisk behandling om implementering af 300 skybrudsprojekter og indsendelse af rammeansøgningen til Forsyningssekretariatet med de resterende 284 skybrudsprojekter.

Det forventes at rammeansøgningen til Forsyningssekretariatet godkendes i 2016, hvorefter at Teknik- og Miljøudvalget årligt kan vælge, hvilke skybrudsprojekter der ønskes gennemført.


Pernille Andersen                               / Carsten Riis

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 
  1. at de 16 skybrudsprojekter i bilag 1 indarbejdes i en ansøgning, der fremsendes til Forsyningssekretariatet i april 2015.
  2. at der afsættes et rådighedsbeløb på samlet set 351,8 mio. kr. og frigives særskilte anlægsbevillinger på i alt 351,8 mio. kr. til de klimatilpasningsløsninger, der er i forbindelse med de 16 skybrudsprojekter i bilag 1. Rådighedsbeløbet afsættes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima Anlæg i 2016 og anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima Anlæg i 2016 jf. bilag 2.
  3. at der optages byggelån for 351,8 mio. kr. til finansiering af ovenstående rådighedsbeløb på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter jf. bilag 2.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. marts 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at den samlede lånoptagelse til skybrudsprojekter med denne indstilling udgør 368,5 mio. kr. 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. april 2015

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top