Mødedato: 30.03.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan "Østre Gasværk Kvarteret", Østerbro, med kommuneplantillæg

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal endeligt vedtage lokalplan ”Østre Gasværk Kvarteret”.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende lokalplan ”Østre Gasværk Kvarteret” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 5) og ændringer som nævnt i afsnittet Løsning,
  2. at vedtage tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 5),
  3. at lægge den vedtagne lokalplan og kommuneplantillæg til grund for disponering af arealer til kultur- og fritidsformål, herunder opførelse af en skøjtehal og omlægning af boldbaner,
  4. at lade 1 mio. kr. af de afsatte midler til en boldbane på parkeringshusets tag indgå i forundersøgelser af etablering af en kunstgræsbane i området.

(Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 22. september 2016 at udvikle Østre Gasværk Kvarteret ved at opføre 39.000 m2 boliger og en skøjtehal, samt at anlægge en grøn aktivitetspark og opgradere eksisterende boldbaner. Lokalplanforslaget med kommuneplantillæg og miljørapport har været i offentlig høring i perioden den 4. oktober til den 4. december 2016. Forvaltningen har modtaget 90 henvendelser (bilag 2). Høringsperioden har givet anledning til ændringer og et ændringsforslag har været i supplerende høring i perioden den 23. december 2016 til den 13. januar 2017. Forvaltningen har modtaget 32 henvendelser (bilag 2).

Løsning

Lokalplanen for Østre Gasværk Kvarter fastsætter bebyggelsesprocenten i boligområdet til 145, bygningshøjderne til 4-8 etager, og at mindst 25 % af boligarealet svarende til 7.500 m2, skal opføres som almene boliger. Der søges dog indpasset tre almene afdelinger med et samlet areal på ca. 21.000 m2. Skøjtehallen får et areal på 5.500 m2. Et parkeringshus skal rumme 90 % af områdets parkering, og resten fordeles på terræn. Der bliver mulighed for at udvide eksisterende boldbaner. Der henvises i øvrigt til bilag 4 faktaark. Forvaltningen foreslår ændringer i § 5, som præciserer, at anlægsarbejder i de servitutbelagte områder kræver ledningsejers godkendelse.§6 og § 7 ændres fra et krav om en boldbane til en mulighed for indretning af opholdsareal på taget af parkeringshuset. §7 ændres fra et krav til en mulighed for at etablere en tribune, bilag 3, punkt 6.

Borgermøde

På borgermødet den 9. november 2016 deltog ca. 30 borgere. En del var bekymrede over byudviklingen af området. Der var en vis opbakning til at forbedre aktivitetsmuligheder og til at inddrage nye brugere i området. Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 7.

Høring

De 90 henvendelser i høringsperioden og 32 henvendelser i den supplerende høring er vedlagt i bilag 2. I bilag 3 fremgår forvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkterne anføres nedenfor

Østerbro Lokaludvalg ønsker, at mere af grunden bevares til idræt og forslaget til boligbyggeriet er for massivt. Et mindretal ønsker at bevare området som grønt - henvendelse nr. 47 i bilag 2.

Forvaltningens bemærkninger: Der udlægges et større område til fritidsformål end i dag, og der bliver mulighed for begrønning af området – se bilag 9. Landskabsplanen giver et varieret, grønt præg.

HOFOR gør opmærksom på, at de skal godkende alle former for anlæg i de servitutbelagte områder og ønsker ikke en tribune i den nordlige del af området – henvendelse nr. 14 i bilag 2.
Forvaltningens bemærkninger: Forvaltningen foreslår at ændre § 5 og § 7 for at imødekomme ønsket

Radius Elnet (tidligere Dong) gør opmærksom på, at støjniveauet fra koblingsstationen Nyborggade 13 øges ved større belastning. Der bør eventuelt stilles krav om afskærmning i forhold til nye boliger. Transformerstationer, jf. § 6,kan normalt ikke integreres i bygninger eller i terræn – henvendelse nr. 19 i bilag 2.

Forvaltningens bemærkninger: På baggrund af støjmålinger har forvaltningen vurderet, at de vejledende støjgrænser kan overholdes. I dialog med Radius Elnet vil forvaltningen kunne opnå tilfredsstillende løsninger for nye transformerstationer i området.

Børne- og Ungdomsforvaltningen gør opmærksom på, at der skal sikres gode adgangsforhold og vendemuligheder ved daginstitutionen Eventyrøen, samt at man har midlertidige parkeringspladser i lokalplanens område– henvendelse nr. 59 i bilag 2.

Forvaltningens bemærkninger: Lokalplanen sikrer, at der etableres ny adgangsvej og vendeplads til institutionen. Forvaltningen er i dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen om løsning af parkeringsforholdene. Der kan bl.a. etableres enkelte parkeringspladser ved vendepladsen

Kjøbenhavns Skøjteløberforening, Skøjteklub København, Danmarks Ishockey Unioner og Dansk Skøjteunion tilfredse medopførelsen af en skøjtehal, men mener, at der bør åbnes mulighed for at opføre to isbaner – henvendelse nr. 67 og nr. 17 i bilag 2.

Forvaltningens bemærkninger: Det er ikke muligt uden at reducere boligarealet

Idrætsforum København og DGI ser positivt på forslaget og foreslår, at skøjtehallen graves ned med mulighed for aktiviteter på taget. Der foreslås en løbesti rundt om området og placering af en begyndercykelsti, legeplads og fitness ved plejecenteret - henvendelse nr. 25 i bilag 2.

Forvaltningens bemærkninger: Høj grundvandstand og jordforurening gør det meget vanskeligt at grave hallen ned. Der etableres en sti rundt om området og legeplads ved plejecenteret

B93 tilslutter sig den grundlæggende struktur, men ønsker mere plads til idræt. Det foreslås, at byggefelt A udgår, så der kan etableres yderligere en 11-mands fodboldbane. B93 er enig i at flytte boldbanen på taget af p-hus til Strandvejsskolen – henvendelse nr. 1 og nr. 72 i bilag 2.

Forvaltningens bemærkninger: B93s synspunkter er samstemmende med Østerbro Lokaludvalg og synspunkterne besvares under punkt 1, jf. nedenfor

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelse

  1. Mindre bebyggelse og mere grønt/idræt ønskes i området, så den nuværende grønne karakter opretholdes.
  2. Bekymring for den kommende trafik på Svendborggade og den afledte trafik i Nyborggade. Den eksisterende legeplads ved Svendborggade ønskes bevaret. Alternative adgangsveje foreslås undersøgt. Desuden foreslås ensretninger, så Svendborggade er eneste adgangsvej.
  3. Bebyggelserne foreslås placeret mod øst langs banen og boldbanerne rykkes mod vest.
  4. Bekymring for om grunden kan oprenses tilstrækkeligt og for naboernes sikkerhed, mens oprensningen pågår.  
  5. Der ønskes opført eller mulighed for at opføre en skøjtehal med to isbaner.

Forvaltningens bemærkninger

Ad. 1. Jf. forvaltningens bemærkninger til Østerbro Lokaludvalg ovenfor.

Ad. 2. Forvaltningen har vurderet forskellige muligheder for vejadgang til området. Svendborggades forlængelse er den eneste hensigtsmæssige løsning med plads til den nødvendige udvidelse og mulighed for tilslutning til Strandboulevarden. Udvidelsen udføres med cykelsti og fortov i begge sider af vejen, og der etableres lysregulering ved Strandboulevarden, så trafikken kan afvikles sikkert. Der kører nu i gennemsnit 900 biler til/fra området i døgnet, og den fremtidige trafik skønnes at blive på ca. 2.000 biler i døgnet. Til sammenligning kører der i Århusgade vest for Østbanegade ca. 2.200 biler i døgnet. Der etableres ny legeplads.

Ad. 3. Forvaltningen vurderer, at det byplanmæssigt vil være en uheldig løsning, idet boligområdet med aktivitetsparken bør knyttes til det eksisterende kvarter. De eksisterende servitutbælter og adgangsforhold vanskeliggør en hensigtsmæssig udformning af og adgang til bebyggelsen her.

Ad. 4. Forureningen skal, jf. bilag 5,håndteres, så det ikke udgør en risiko for naboerne i byggeperioden og det er sikkert at bo og færdes i området, når planen er gennemført. Principper og retningslinjer fastsættes i samarbejde med Region Hovedstaden.

Ad. 5. Jf. bemærkninger til skøjteklubberne er det ikke muligt indenfor de givne rammer.

Hovedsynspunkter i den supplerende høring

Østerbro Lokaludvalg fastholder sit oprindelige høringssvar og anmoder forvaltningen om at undersøge mulighederne for at spejlvende bebyggelsen (jf. punkt 3 ovenfor) – henvendelse nr. 32.

Forvaltningens bemærkninger: Der er svaret på henvendelsen ovenfor i ad. 3.

Ud over samme synspunkter som ovenfor fremsættes følgende synspunkter:

  1. Frygt for gener i form af trafik, støj og lys fra banen ved Strandvejsskolen. Endvidere, at der er miljømæssige problemer forbundet med kunstgræsbaner.
  2. Kravet om boldbane på taget af parkeringshuset bør opretholdes.

Ad. 1. Boldbanen ved skolen er ikke omfattet af lokalplanen, og den ligger tæt på eksisterende etageboligbebyggelse, hvor det ikke er muligt at afskærme naboerne mod genevirkninger. Lokalplanen er ikke til hinder for indpasning af en kunstgræsbane langt fra boligbebyggelse. Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøger alternative placeringer i området. B93 er indforstået hermed. Kunstgræsbanen skal VVM-screenes, hvor der bl.a. skal redegøres for støj, lys og håndtering af regnvand. Teknik- og Miljøforvaltningen skal godkende anlægget.  

Ad. 2. Jf. ovenfor er der fortsat mulighed for at etablere opholdsareal på taget af parkeringshuset.

Økonomi

Byggemodning og udvikling af Østre Gasværk Kvarteret håndteres med midler fra Budget 2016, og heraf tages 1 mio. kr. til forundersøgelse af etablering af en kunstgræsbane i området. Realisering af lokalplanen skønnes at give en kommunal skatteindtægt på ca. 7 mio. kr. årligt og mulighed for ca. 130 arbejdspladser. 

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Peter Stensgaard Mørch             Pernille Andersen                  Mette Touborg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan ”Østre Gasværk Kvarteret” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 5) og ændringer som nævnt i afsnittet Løsning.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

      2.   at vedtage tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 5).

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

     3.  at lægge den vedtagne lokalplan og kommuneplantillæg til grund for disponering af arealer
          til kultur- og fritidsformål, herunder opførelse af en skøjtehal og omlægning af boldbaner,

     4.   at lade 1 mio. kr. af de afsatte midler til en boldbane på parkeringshusets tag indgå
           i forundersøgelser af etablering af en kunstgræsbane i området.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2017

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 3. og 4. at-punkt.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. februar 2017

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:
”At der bør stilles krav om parkering til de enkelte byggerier, da det ikke er hensigtsmæssig med en kollektiv parkeringsløsning med monopol som i Ørestad.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod seks. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: C og V.
Imod stemte: A og Ø.
Undlod at stemme: B.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med seks stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C og V.
Imod stemte: Ø.

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

 

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er beklageligt, at der ikke er fundet plads til mere rekreativt grønt på området.”

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi beklager, at det ikke er lykkedes at indarbejde yderligere rekreative muligheder i lokalplansområdet.”

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. marts 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, V, O, I og C.

Imod stemte: Ø.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 27. februar 2017.

”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig. ”

Økonomiudvalget videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra udvalgets møde den 27. februar 2017.

”Det er beklageligt, at der ikke er fundet plads til mere rekreativt grønt på området. ”

Socialdemokratiet videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 27. februar 2017.

”Vi beklager, at det ikke er lykkedes at indarbejde yderligere rekreative muligheder i lokalplansområdet. ”

SF tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. marts 2017

Indstillingen blev godkendt med 40 stemmer imod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, V, F, O, C, I og Løsgænger Kasper Heumann Kristensen.

Imod stemte: Ø.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig. ”

 

En samlet Borgerrepræsentation videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Det er beklageligt, at der ikke er fundet plads til mere rekreativt grønt på området. ”

Til top