Mødedato: 28.11.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2008

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til høring af spildevandsplantillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2008 (bilag 1). Plantillægget giver mulighed for, at forsyningsselskabet HOFOR kan udføre en række projekter herunder klimatilpasningsprojekter.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at ”Forslag til spildevandsplantillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2008” sendes i otte ugers offentlig høring,
  2. at kompetencen til endeligt at vedtage ”Forslag til spildevandsplantillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2008” efter endt offentlig høring delegeres til Teknik- og Miljøudvalget.
Det bemærkes, at HOFOR kun kan medfinansiere fælles klimatilpasningsprojekter med 100 % til og med 2015, hvorefter der p.t. kræves medfinansiering med 25 % fra kommunen. Kommunens egen finansiering skal derfor indgå i budgetforhandlinger for 2016 og frem. HOFOR er underlagt prisloft, hvorfor det er en forudsætning, at HOFOR’s økonomi samlet set kan løfte investeringerne i spildevandsplanen.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Spildevandsplan 2008 blev vedtaget på Borgerrepræsentationens møde den 24. april 2008. I efteråret 2011 vedtog Borgerrepræsentationen Københavns Klimatilpasningsplan efterfulgt året efter af Københavns Kommunes Skybrudsplan 2012. Det var intentionen, at spildevandsplanen skulle revideres i 2012, men denne revision er blevet udskudt for at kunne få konkretiseringer af skybrudsplanerne og prioriteringen heraf med. Denne prioritering og fastlæggelse af tidshorisont for implementeringen vil påvirke spildevandstaksterne i væsentlig grad. En samlet spildevandsplanrevision forventes færdig i efteråret 2014. Som konsekvens af udskydelsen er der et ”efterslæb” af almindelige afløbsprojekter og skybrudsprojekter, som ikke var med i 2008-planen, men som der er behov for at gennemføre hurtigt. Dette plantillæg har til hensigt at fjerne dette efterslæb.

Løsning

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2008 indeholder følgende projektkategorier:

  1. Byudviklingsprojekter – kloakeringsformen i byudviklingsprojekter er ændret som konsekvens af Klimatilpasningsplanen og Skybrudsplanen. Den fremtidige kloakeringsform er separatkloakering, hvor regnvand og spildevand skilles ad.
  2. Projekter til forbedring og fastholdelse af badevandskvaliteten. Som konsekvens af vedtagelsen af ”Plan for badevandskvaliteten i Københavns Havn og Øresund” i Borgerrepræsentationen den 13. oktober 2011, skal der ske indsats overfor overløb til Sydhavnen og Svanemøllebugten.
  3. Projekter til forbedring af miljøkvaliteten. Der skal etableres tiltag, der begrænser udledning af spildevand til Harrestrup Å.
  4. Projekter til skybrudssikring af byen. Der fortsættes med at udføre skybrudssikringsprojekter i Indre By, som er lette at gennemføre og som har stor lokal effekt.
  5. Projekter til fremtidssikring af kloakkens funktion. Der etableres i forbindelse med skybrudssikring forsøg med afkobling af regnvand fra kloakken (Lokal Afledning af Regn).
  6. Fælles klimatilpasningsprojekter mellem kommunen og HOFOR. De første fire fælles projekter på Lyngbyvej, Tåsinge Plads, Sankt Annæ Plads og Amagerbanen. Fælles klimatilpasningsprojekter har ikke tidligere været omfattet af en spildevandsplan.

Tidligere projekter i spildevandsplantillæg nr. 1 havde alle karakter af pilotprojekter.

Plantillæg nr. 2 omhandlede udelukkende omlægning af et rør ved Lyngbyvejen.

Det foreslås, at delegere kompetencen, til endeligt at vedtage plantillægget efter endt offentlig høring, til Teknik- og Miljøudvalget. Denne fremskyndelse af den politiske proces vil betyde, at indsatsen i forhold til sikring mod oversvømmelser i forbindelse med skybrud, kan igangsættes inden sommer 2014.

Plantillægget er udarbejdet i samarbejde med HOFOR.

Økonomi

Et foreløbigt skøn lyder på de samlede udgifter til realiseringen af Spildevandsplan 2008 samt tillæg på ca. 800 mio. kr. fordelt over flere år. Heraf er 500 mio. kr. udgifter, der er afsat i forbindelse med den oprindelige Spildevandsplan 2008.  Mængden af nye anlægsprojekter er derfor på ca. 300 mio. kr. over to år. Dette ligger inden for forsyningsselskabets almindelige investeringsramme. Vedtagelsen af tillægget vil ikke betyde en forhøjelse af taksterne for håndtering af spildevand udover almindelig pristalsregulering.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt i Borgerrepræsentationen, skal plantillægget i otte ugers offentlig høring.

Efter at høringssvar er indarbejdet i planforslaget, skal det til endelig godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget i foråret 2014.

 

 

 

Pernille Andersen                                     /Jon Pape

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at ”Forslag til spildevandsplantillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2008” sendes i otte ugers offentlig høring,
  2. at kompetencen til endeligt at vedtage ”Forslag til spildevandsplantillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2008” efter endt offentlig høring delegeres til Teknik- og Miljøudvalget.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 7. oktober 2013

Indstillingen blev anbefalet.


Økonomiudvalget indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at HOFOR kun kan medfinansiere fælles klimatilpasningsprojekter med 100 % til og med 2015, hvorefter der p.t. kræves medfinansiering med 25 % fra kommunen. Kommunens egen finansiering skal derfor indgå i budgetforhandlinger for 2016 og frem. HOFOR er underlagt prisloft, hvorfor det er en forudsætning, at HOFOR’s økonomi samlet set kan løfte investeringerne i spildevandsplanen.

Økonomiudvalget har herudover ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet 29. oktober 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.


 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. november 2013

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Der blev givet frist til mandag d. 2. december 2013 kl. 12.00 til afgivelse af mindretalsudtalelser.

 

 

Til top