Mødedato: 28.05.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Energisparekvoter - indtægts- og udgiftsbevilling, gadebelysning

Se alle bilag
Der skal tages stilling til modtagelse og anvendelse af en indtægt efter salget af en energisparekvote.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen ved at indgå aftalen om energisparekvoter med HOFOR, modtager en indtægt på 2,8 mio. kr. (bilag 1). Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg skal på den baggrund opskrives med 2,8 mio. kr. på indtægts- og udgiftssiden i 2016, se Økonomiafsnittet for de bevillingsmæssige konsekvenser,
  2. at der på den baggrund gives et rådighedsbeløb og frigives en anlægsbevilling på 2,8 mio. kr. til gadebelysning. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016 jf. Økonomiafsnittet,
  3. at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget til at godkende de konkrete belysningsprojekter i Belysningsmasterplan del 2.
Det bemærkes, at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke havde kendskab til muligheden for salg af energisparekvoter på tidspunktet for frigivelsen af anlægsbevillingen til udskiftning af gadebelysning (Borgerrepræsentationen den 12. december 2013), da lovændringen, der muliggjorde salg, først blev bekendtgjort efter sagens godkendelse. Derfor blev der på daværende tidspunkt ikke budgetteret med en fremtidig indtægt.  

Det bemærkes endvidere, at eventuelle afvigelser fra det forventede indtægtsniveau i 2016 ved salg af energisparekvoter håndteres i en sag om bevillingsmæssige ændringer i 2016.   

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har indgået en aftale om energisparekvoter med HOFOR den 25. november 2014 (bilag 1). Aftalen indebærer, at HOFOR køber den energisparekvote, som spares i Fornyelsesprojektet for gadebelysning til en forventelig markedspris på 38 øre/kWh.
 
Det forventes, at der i 2016 opnås en el-besparelse på knap 7,4 GWh i forhold til forbruget i 2013. Den endelige besparelse opnås i forbindelse med udførelse af Fornyelsesprojektet, som bliver opgjort  i 2016.

Løsning

Energiselskaber er, i henhold til bekendtgørelse nr. 1452 af 16. december 2013 om energispareydelser i net- og distributionsvirksomheder, blevet pålagt at støtte energibesparelser ved køb af energisparekvoter.
 
Med den indgåede aftale med Teknik- og Miljøforvaltningen opnår HOFOR ret til at indrapportere de realiserede energibesparelser til Energistyrelsen jf. bekendtgørelsen. 
 
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at midlerne i 2016 anvendes i det samme område, som besparelsen kommer fra. Dvs. genopretning af gadebelysning med energibesparelse for øje, i henhold til Belysningsmasterplan del 2, som blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 22. september 2014.
 
Midlerne skal eksempelvis anvendes til at montere nye LED-(lysdiode-) lyskilder i nogle af de 10-15 år gamle wirehængte armaturer med metalhalogenlyskilde. Eller til at udskifte parklamper (med kompaktlysrør) til LED, hvorved der kan spares på el-forbruget og reduceres yderligere i kommunens CO2-udslip.
 
Hvis de 2,8 mio. kr. f.eks. anvendes til at udskifte el-indsats i ældre armaturer, er et forsigtigt skøn, at der kan udskiftes 500-600 el-indsatser, ved en stykpris på 4.500 – 5.000 kr. Prisen er pt. usikker, idet el-indsatsene er under udvikling hos fabrikanterne.

Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker at budgettere med de 2,8 mio. kr., som spares i Fornyelsesprojektet for gadebelysning, HOFOR køber energisparekvoten for. Den indgåede aftale med HOFOR forventes at medføre en energibesparelse på 7.382.488 kWh à 0,38 kr./ kWh svarende til ca. 2,8 mio. kr. Det endelige beløb kan dog afvige noget, hvis energibesparelsen viser sig at være højere eller mindre, i forbindelse med den endelige opgørelse i 2016. Ovennævnte skøn svarer til, at der udskiftes ca. 3 % flere armaturer end det, der indgår i Fornyelsesprojektet.

De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af nedenstående tabel:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2015 p/l)

Varig?
ja/nej

2016

1.

TMU

3400 - Ordinær anlæg

2.28.23.3

I

-2.769

Nej

1.

TMU

3400 - Ordinær anlæg

2.28.23.3

U

2.769

Nej

I alt

-

-

-

-

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

De 2,8 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016, se også nedenstående tabel:

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2015 p/l)

2016

TMU

Gadebelysningsprojekter jf. Belysningsmasterplan 2

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

2.769

I alt

-

-

-

2.769

 

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, samt interne udgifter og anlæg fremgår af nedenstående tabel:

Tabel 3. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr.
(2015 p/l)

2016

I alt

Ekstern rådgivning

0

0

Interne udgifter

276

276

Anlæg af projektet

2.493

2.493

I alt

2.769

2.769

Videre proces

Fornyelsesprojektet er færdigt med udgangen af 2015. Herefter kan opgørelsen over sparet energi endeligt dokumenteres, og fremsendes til HOFOR, hvorefter godtgørelsen udbetales til Teknik- og Miljøforvaltningen forventeligt i løbet af 2016.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil efterfølgende definere og udvikle konkrete projekter, som forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget, når pengene tilfalder Teknik- og Miljøforvaltningen.



Pernille Andersen                                           /Lis Napstjert

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen ved at indgå aftalen om energisparekvoter med HOFOR, modtager en indtægt på 2,8 mio. kr. (bilag 1). Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg skal på den baggrund opskrives med 2,8 mio. kr. på indtægts- og udgiftssiden i 2016, se Økonomiafsnittet for de bevillingsmæssige konsekvenser.
  2. at der på den baggrund gives et rådighedsbeløb og frigives en anlægsbevilling på 2,8 mio. kr. til gadebelysning. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016 jf. Økonomiafsnittet.
  3. at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget til at godkende de konkrete belysningsprojekter i Belysningsmasterplan del 2.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 13. april 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke havde kendskab til muligheden for salg af energisparekvoter på tidspunktet for frigivelsen af anlægsbevillingen til udskiftning af gadebelysning (Borgerrepræsentationen den 12. december 2013), da lovændringen, der muliggjorde salg, først blev bekendtgjort efter sagens godkendelse. Derfor blev der på daværende tidspunkt ikke budgetteret med en fremtidig indtægt.  

Økonomiudvalget bemærker, at eventuelle afvigelser fra det forventede indtægtsniveau i 2016 ved salg af energisparekvoter håndteres i en sag om bevillingsmæssige ændringer i 2016.   

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. maj 2015

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top