Mødedato: 28.03.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Høringssvar til forslag til Fingerplan 2019

Se alle bilag

Der skal tages stilling til kommunens høringssvar til forslag til Fingerplan 2019 (landsplandirektiv). Landsplandirektivet udstedes af erhvervsministeren og er den bindende ramme for kommunernes planlægning i hovedstadsområdet. Forslaget er i høring til 21. marts. 2019. Høringssvaret indsendes med forbehold for Borgerrepræsentationens behandling 28. marts.

Kommunen havde i 2017 adgang til at komme med forslag til landplandirektivet, og høringssvaret tager udgangspunkt i kommunens ønsker, der kun i mindre grad er imødekommet. Nogle af ønskerne vurderes dog dækket ind af aftale om Lynetteholmen samt af særskilte initiativer som del af regeringens udspil "Danmarks hovedstad" (der ikke er genstand for høring).

De væsentligste emner i høringssvaret er samspil mellem by- og trafikudvikling, herunder især stationsnærhedsprincippet, og reguleringen af de grønne kiler, herunder et konkret problem i forhold til kommunens planlægning for Amager Strandpark, som staten har stoppet med et veto.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende vedlagte høringsnotat (bilag 1) som kommunens høringssvar til forslaget til Fingerplan 2019 (bilag 2).

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Kommunen skal afgive høringssvar til Fingerplan 2019, der vil udgøre rammen for den kommunale planlægning i de kommende år. Samtidig knyttes der enkelte bemærkninger til regeringens udspil ”Danmarks hovedstad". Det foreslås, at der kvitteres for de emner, hvor kommunens ønsker er imødekommet såsom håndtering af overskudsjord (med det særskilte initiativ Lynetteholmen), klarere adgang til kommunal planlægning for Prøvestenen mv., mens der rejses kritik af de emner, hvor Forslag til Fingerplan 2019 går imod Københavns Kommunes interesser. Det gælder særligt i forhold til den trafikale udvikling i hovedstadsområdet, hvor adgang til at lokalisere erhverv mv. uden adgang til stationer lempes i for høj grad. Endvidere peges der på behov for at forny den statslige tilgang til regulering af grønne kiler og såkaldte bykiler, hvor kommunen oplever konkrete problemer bl.a. med et statsligt veto imod udvikling af Amager Strandpark.

Løsning

I januar 2019 offentliggjorde regeringen sit udspil ”Danmarks hovedstad – Initiativer til styrkelse af hovedstadsområdet” og sendte samtidig Forslag til Fingerplan 2019 i offentlig høring. Landsplandirektivet Fingerplan 2019 er den retligt bindende ramme for kommunernes planlægning jf. planloven, mens hovedstadsudspillet ikke er retligt bindende eller genstand for høring, men bl.a. omfatter allerede aftalte initiativer som Lynetteholmen, og således supplerer Forslag til Fingerplan. Den endelige Fingerplan 2019 danner ramme for kommunens planlægning i Kommuneplan 2019.

Kommunen havde ligesom de øvrige hovedstadskommuner lejlighed til at fremkomme med forslag til den kommende Fingerplan i 2017, hvor Borgerrepræsentationen godkendte kommunens bidrag (jf. bilag 3). Enkelte ønsker er imødekommet i Fingerplanforslaget, mens andre kan siges at blive helt eller delvis imødekommet med andre initiativer (Lynetteholmen, indsatser jf. hovedstadsudspil vedrørende kystsikring mv.). De imødekomne forslag fra alle kommuner fremgår også af bilag 2. Der redegøres ikke for de forslag, der ikke er imødekommet.

Økonomiforvaltningen har inddraget Teknik- og Miljøforvaltningen i en vurdering af det fremlagte forslag. Begge forvaltninger har vurderet, at trafikale spørgsmål inkl. stationsnærhedsprincippet og spørgsmål vedrørende de grønne kiler, herunder statens veto til lokalplanlægning for Amager Strandpark, udgør de væsentligste punkter, der bør indgå i et høringssvar. 

Det vurderes, at det kun er relevant at komme med forholdsvis konkrete bemærkninger, der tager udgangspunkt i de forslag, kommunen tidligere er fremkommet med. Dette skyldes bl.a. at adgangen til at foretage større ændringer efter offentlig høring (uden en fornyet høring) også for et landsplansdirektiv er begrænset, og da processen er blevet forsinket flere gange, kan der ikke forventes et længere forløb frem mod ministerens endelige udstedelse af Fingerplan 2019.

Staten angiver selv at have imødekommet Københavns Kommunes ønske om at fastholde stationsnærhedsprincippet, således at større arbejdspladser og publikumsintensive funktioner fortsat skal placeres tæt på stationer (stoppesteder for skinnebåren trafik). Det fremlagte forslag indeholder imidlertid så mange ændringer og lempelser af dette princip, at den derved muliggjorte udvikling er bekymrende og ikke svarer til Københavns Kommunes ønsker for hovedstadsområdet.

Lempelserne, der giver mulighed for at placere funktioner med mange brugere i større afstand fra stationer, vil generere mere biltrafik og derved forøge trængslen på vejene samt forøge trafikkens miljø- og klimabelastning i hovedstadsområdet. Når først store funktioner med mange brugere er placeret uden for rækkevidde af effektiv kollektiv transport, vil det være svært at gennemføre senere initiativer til at begrænse denne trængsel på vejnettet, fordi de ikke kan gennemføres uden tab af mobilitet/forøget rejsetid for de borgere, der savner et kollektivt alternativ.

Derfor indeholder høringssvaret en klar kritik af flere af de foreslåede lempelser, herunder også af forslaget om at lade tre ruter for busser (Bus Rapid Transit i eget tracé) udløse stationsnærhed efter godkendelse fra Erhvervs- og Transportministeriet. Der vurderes ikke at være belæg for, at benyttelsen af sådanne busløsninger er sammenlignelig med skinnebåren trafik, ligesom de har større risiko for senere nedklassificering/nedlæggelse. Der savnes samlet set en grundigere redegørelse for de mulige konsekvenser for trafikafvikling og miljø.

Forslag til Fingerplan 2019 indeholder fortsat en styring af de grønne kiler, der i høj grad handler om forbud og i mindre grad forholder sig til hvilke formål og behov hos borgerne, kilerne reelt skal opfylde nu og i fremtiden. Her gentages kommunens ønske fra 2017 om, at der åbnes for bedre muligheder for at imødekomme borgernes behov og for større lokal indflydelse.

Der er en særlig problemstilling på grund af det ovennævnte statslige veto, der har stoppet Københavns Kommunes lokalplanforslag for Amager Strandpark (godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 17. september 2018). Kommunen kan derfor ikke vedtage lokalplanen. Denne konflikt har været drøftet på en række administrative møder mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og Erhvervsstyrelsen, men uden nogen fremskridt.

Den nye Amager Strandpark blev fredet allerede før anlæggelsen. Fredningen regulerer områdets beskyttelse og benyttelse efter en grundig proces med stort lokalt engagement. Strandøen blev siden del af den grønne kile, da staten overtog den regionale planlægning i hovedstadsområdet. Lokalplanen er i overensstemmelse med fredningen og skal primært forbedre brugerkapaciteten, da antallet af brugere er øget med årene. Formålet er med en øget byggerummelighed at fremme nye rekreative aktiviteter og at sikre mulighed for at etablere den i fredningen udpegede strandstation 4, der ikke blev bygget i første omgang ved strandparkens anlæggelse, men nu vurderes kapacitetsmæssig vigtig.

For kommunen er det uventet og meget uhensigtsmæssigt, at Erhvervsstyrelsen ikke vil tillade en udvikling af strandparkens kapacitet, som er tilladt i fredningen. Erhvervsstyrelsen tager udgangspunkt i Køge Bugt Strandpark, hvis udvikling med Forslag til Fingerplan 2019 er meget detaljeret reguleret. Men den er ikke fredet, så kommunen finder sammenligningen forkert. Det ønskes derfor fastslået, at forhold som anlæg mv. reguleret ved fredning er tilladt i de grønne kiler, så forudsætningerne i fredningerne kan fastholdes, og kommunen kan udarbejde udviklingsplaner, anlægsprojekter osv. i fortsat tillid hertil.

Der peges også på andre udfordringer med de grønne kiler, dels en fejl i afgrænsningen ved kommunegrænsen til Hvidovre (der kan hindre anlæg til CO2-neutral energi), dels den fortsatte uklarhed om muligheden for at kystsikre i de grønne kiler langs kommunens kystlinje.

Forslag til Fingerplan 2019 regulerer ikke detailhandel. Et særskilt forslag til landsplandirektiv herom var i høring i 2018, hvor Borgerrepræsentationen godkendte kommunen høringssvar om udpegning af en selvstændig bymidte for Fisketorvet (der hidtil var del af bymidten City). Dette blev imødekommet ved udstedelsen af landsplandirektivet i december 2018 og er således gældende.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter Økonomiudvalgets behandling af sagen vil Økonomiforvaltningen indsende kommunens høringssvar til Erhvervsstyrelsen inden høringsfristens udløb den 21. marts 2019 med angivelse af forbehold for Borgerrepræsentationens beslutning den 28. marts. Efter Borgerrepræsentationens behandling vil evt. ændringer blive eftersendt.

Erhvervsministeren forventes at udstede landsplandirektivet kort efter afslutningen af høringen.

 

Peter Stensgaard Mørch                         /Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende vedlagte høringsnotat (bilag 1) som kommunens høringssvar til forslaget til Fingerplan 2019 (bilag 2).

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 5. 1 medlem undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F og O.

Imod stemte: Ø, V og C.

Undlod at stemme: Å.

 

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Enhedslisten kan ikke støtte forslaget på grund af flere dele af høringssvaret. Enhedslisten ønsker ikke en udvidelse af lufthavnen, da det vil betyde flere flyvninger, som har en negativ indvirkning på klimaet. Enhedslisten er store tilhængere af fingerplanens restriktive tilgang til de grønne kiler, og kan derfor heller ikke støtte udkastet til høringssvaret for så vidt angår ønsket om en lempelse i forhold til anvendelsen af de grønne kiler.

 

Enhedslisten er dog positive i forhold dele af høringssvaret herunder blandt andet de afsnit der omhandler parker og anlæg og særligt bifalder vi kritikken af lempelsen af stationsnærhedsprincippet - der for os at se kan blive en forhindring for bæredygtig byudvikling.”

 

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Vi er uenige i det afgivne høringssvar. Vi mener ikke, at der bør indføres roadpricing, og heller ikke at København skal blande sig i parkeringsnormen eller stationsnærhed i andre kommuner.

 

Vi ser gerne en sammenhængende infrastruktur i hovedstadsområdet med gode kollektive transportmuligheder, men uden yderligere sanktioner for bilisterne.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. marts 2019

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag:

ÆF1:

”at ”Automatisering af S-togsdriften indgår som forudsætning i bl.a. forundersøgelse af metrobetjening af Lynetteholmen samt forundersøgelse af Østlig Ringvej og” fjernes. Sætningen bliver herefter; ”Københavns Kommune støtter, at automatisering af S-togsdriften så hurtigt som muligt kan bidrage til kapaciteten i hovedstadsområdets kollektive trafik.””

 

ÆF2:

”at hele afsnittet om ”Københavns Lufthavn” slettes.”

 

ÆF3:

”at hele afsnittet om ”Grøne kiler og såkaldte bykiler” slettes”.

 

Det af Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 37 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, B, F, V, C, O og I.

 

Det af Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 37 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, B, F, V, C, O og I.

 

Det af Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 37 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, B, F, V, C, O og I.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 29 stemmer imod 9. 14 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O og I.

Imod stemte: Ø.

Undlod at stemme: Å, V og C.

 

Radikale Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkninger:

”For Radikale Venstre og SF er det vigtigt, at de grønne kiler indtænkes i den nødvendige klimatilpasning af hovedstaden”

”Det er bydende nødvendigt, at flytrafikken skal svine mindre. Derfor skal København være med til at stille krav om klimakompensation, renere brændstof og andre tiltag, der sænker flytrafikkens klima- og miljøpåvirkning. Hvis København fortsat skal kunne tiltrække og skabe grønne jobs, så der kan udvikles grønne løsninger i internationalt samarbejde, så skal vi have en velfungerende lufthavn i fremtiden.”

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Der er generelt gode takter i høringssvaret med nævnelsen af parker og rejs og stationsnærhedsprincippet. Men partiet ønsker ikke at cementere investering i metro til Lynetteholmen og Østlig Ringvej som grunde til behovet for automatisering af S-togdriften i hovedstadsområdet, vi ønsker ikke at italesætte et behov for udvikling af Københavns Lufthavn og deraf stigende drivhusgasudledninger, og slutteligt ønsker vi ikke, at der lægges på til en lempelse af anvendelse af de grønne kiler”

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Enhedslisten kan ikke støtte forslaget på grund af flere dele af høringssvaret. Enhedslisten ønsker ikke en udvidelse af lufthavnen, da det vil betyde flere flyvninger, som har en negativ indvirkning på klimaet. Enhedslisten er store tilhængere af fingerplanens restriktive tilgang til de grønne kiler, og kan derfor heller ikke støtte udkastet til høringssvaret for så vidt angår ønsket om en lempelse i forhold til anvendelsen af de grønne kiler. Enhedslisten er dog positive i forhold dele af høringssvaret herunder blandt andet de afsnit der omhandler parker og anlæg og særligt bifalder vi kritikken af lempelsen af stationsnærhedsprincippet - der for os at se kan blive en forhindring for bæredygtig byudvikling.”

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra tidligere udvalgsbehandling:

”Vi er uenige i det afgivne høringssvar. Vi mener ikke, at der bør indføres roadpricing, og heller ikke at København skal blande sig i parkeringsnormen eller stationsnærhed i andre kommuner. Vi ser gerne en sammenhængende infrastruktur i hovedstadsområdet med gode kollektive transportmuligheder, men uden yderligere sanktioner for bilisterne.”

Til top