Mødedato: 28.03.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Skoler på faglig handlingsplan

Se alle bilag
Som led i kommunens løbende kvalitetsudvikling og i tilknytning til udvalgets strategi ”Vores børn – fælles ansvar”, skal der skal tages stilling til skoler omfattet af faglig handleplan.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at to skoler omfattes af faglig handlingsplan fra august 2019,
  2. at otte skoler fortsætter deres faglige handlingsplan, og to skoler ophører med at være omfattet af faglig handlingsplan.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) vedtog den 16. januar 2019 strategien ”Vores børn – fælles ansvar”. Den fælles kommunale indsats i arbejdet med skoler på faglig handlingsplan er et væsentlig bidrag til, at strategiens mål kan nås. Det gælder særligt de mål, som er angivet i strategiens årshjul, der blandt andet omfatter en forbedring af kommunens samlede karaktergennemsnit ved folkeskolens afgangseksamen fra 7,26 til 7,5 karakterpoint og en reduktion af gabet mellem et- og tosprogede elevers karaktergennemsnit fra 1,7 til 1,0 karakterpoint.

Det blev i 2017 vedtaget, at Borgerrepræsentationen (BR) hvert år har mulighed for at understøtte udvalgte skoler ved at lade dem omfatte af faglig handlingsplan. Herved kan BUU, skoler og forvaltning i samarbejde skabe de nødvendige forandringer med stærkere kontinuitet. Beslutningen blev truffet, idet folkeskoleloven kun stiller krav om, at borgerrepræsentationen hvert andet år behandle kvalitetsrapporten for folkeskolerne, herunder forslag om skoler på faglig handlingsplan. Den seneste kvalitetsrapport blev behandlet i BR den 22. marts 2018.

Samarbejdet om skoler, der er på faglig handlingsplan, består først og fremmest i en processuel understøttelse af skolens ledelse, hvor forvaltning og skole sammen planlægger en fokuseret forandringsplan for skolen. Med handlingsplanen understøtter forvaltningen og skolens ledelse i fællesskab, at fokus på forandringerne fastholdes. Dette sker bl.a. ved, at skolen får styrket en intern organisatorisk struktur, der understøtter arbejdet med udfordringerne, at skolen kan fritages fra obligatoriske indsatser på tværs af kommunen, at skolen får hjælp til særligt komplekse administrative opgaver, og at skolen får prioriteret faglig support fra forvaltningen. Endvidere vil forvaltningen med afsæt i strategien ”Vores børn – fælles ansvar”, fremover øge fokus på at facilitere relevant videndeling på tværs af skoler.

Arbejdet med skoler på faglig handlingsplan har desuden sammenhæng med det statslige kvalitetstilsyn med undervisningen i folkeskolen. Undervisningsministeren kan som led heri pålægge kommunalbestyrelsen at udarbejde en handlingsplan for at forbedre det faglige niveau på skolen.

Løsning

Kommunen har et fælles ansvar for elevernes læring og udvikling. Derfor er opgaven med at løfte det faglige niveau på skoler - som er udfordrede - en opgave, som løftes af BUU, forvaltning og skoler i fællesskab og en opgave, der samarbejdes om gennem ledelsesstrengen.

I den årlige vurdering af skolernes resultater ser forvaltningen sammen med skolerne på en række indikatorer, der belyser elevernes faglige niveau og trivsel. Det drejer sig bl.a. om resultater fra 9.-klassesprøverne fra 2018, herunder andelen af elever, der har fået mindst karakteren 2 i matematik og dansk, andel elever, som aflægger samtlige obligatoriske prøver, og hvorvidt undervisningen formår at løfte eleverne fagligt med hensyn til elevernes socioøkonomiske baggrund. Den enkelte skoles udvikling over en årrække indgår i vurderingen, idet den indikerer, om skolen er på vej ind i en god udvikling. Desuden indgår en kvalitativ afvejning af skolernes personalemæssige og ledelsesmæssige forhold.

En sammenfatning af grundlaget for de enkelte skoler, der er omfattet af faglig handlingsplan, til at fortsætte på handlingsplan eller til at ophøre med at være på handlingsplan, er beskrevet i Bilag 1.  I bilaget er desuden medtaget de skoler, hvor data peger i retning af potentielle udfordringer. Samtlige kvantitative data, der danner grundlag for vurderingerne, findes i Bilag 2. Resultater af de nationale test er i henhold til folkeskoleloven fortrolige og må derfor ikke må offentliggøres. Disse resultater er derfor samlet i et separat Bilag 3.

Forvaltningen vurderer, at der er behov for, at to nye skoler omfattes af og støttes via faglig handlingsplan: Oehlenschlægersgades Skole og Korsager Skole. Den samlede ledelsesmæssige vurdering af disse skolers forhold er uddybet i bilag 1. Handlingsplanen for otte skoler foreslås forlænget: Blågård Skole, Kirsebærhavens Skole, Lundehusskolen, Nørrebro Park Skole, Rødkilde Skole, Rådmandsgades Skole, Tagensbo Skole og Tingbjerg Skole. De nævnte skoler, er indstillet til at fortsætte på faglig handlingsplan efter drøftelse af de faglige resultater for hver enkelt skole i kvalitets- og supportsamtalen. I de tilfælde hvor skolelederen har ønsket at forblive på handleplan med henblik på forankring af indsatserne - et stabiliseringssår - har dette været medtaget som en væsentlig faktor i den samlede vurdering.

Forvaltningen indstiller desuden, at Vesterbro Ny Skole (VNS) og Ålholm Skole afslutter deres faglige handlingsplan. Disse skoler har haft en markant positiv udvikling - bl.a. med en fremgang i gennemsnittet ved folkeskolens afgangseksamen fra 6,1 i 2017 til 8,0 i 2018, og hvor andelen af elever med mindst 02 i dansk og matematik på VNS er steget fra 84,0% i 2017 til 97,4 i 2018. På Ålholm Skole fremhæves ud over en positiv udvikling i flere af de faglige resultater også en positiv udvikling i elevfraværet, som er faldet fra 7,9 % i skoleåret 2016/17 til 6,7 % i 2017/18 og ligger dermed under det københavnske gennemsnit på 6,9 %.

For de fire skoler: Bavnehøj Skole, Lykkebo Skole, Grøndalsvængets Skole og Valby Skole, hvor data peger i retning af potentielle udfordringer, er det vurderingen, at det indtil videre er muligt for disse skoler at håndtere udfordringerne. Det er i forbindelse med kvalitets- og supportsamtalerne aftalt, at skolerne arbejder med få helt centrale forandringsmål. Skolerne følges tæt, og det er forventningen, at skolerne de kommende år vil være i en positiv udvikling.

Med denne indstilling er der taget stilling til, at lade otte skoler fortsætte deres faglige handlingsplan, at to skoler er nye på handlingsplan og at to andre skoler ikke længere omfattes af faglig handlingsplan. Der er dermed tale om, at ti skoler med denne indstilling vil være omfattet af en faglig handlingsplan. I skoleåret 2019/20 vil i alt elleve skoler imidlertid være på faglig handlingsplan, idet én skole i forvejen er inde i et handlingsplanforløb, hvilket der ikke tages stilling til i denne sag.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sagen behandles i BR af hensyn til en ensartet behandling af skoler på faglig handlingsplan, selv om der kun er krav om offentlig behandling af kvalitetsrapport og handlingsplaner i BR hvert andet år.

De enkelte skolers handlingsplaner vil fremgå af skolernes hjemmesider.

Næste kvalitetsrapport skal være behandlet og vedtaget af BR inden udgangen af marts 2020.

 

Tobias Børner Stax                  / Mette Seneca Kløve

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), at udvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen (BR)

  1. at to skoler omfattes af faglig handlingsplan fra august 2019,
  2. at otte skoler fortsætter deres faglige handlingsplan, og to skoler ophører med at være omfattet af faglig handlingsplan.

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 13. marts 2019

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. marts 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top