Mødedato: 28.01.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til Socialforvaltningens kvalitetsstandard for hjemmehjælp for 2016

Se alle bilag
Den endelige udgave af Socialforvaltningens kvalitetsstandard for hjemmehjælp for 2016 ”Hjælp i hverdagen” målrettet borgerne sendes til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at den borgerrettede kvalitetsstandard for hjemmehjælp for 2016 ”Hjælp i hverdagen” godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Kommunalstyrelsen skal i henhold til servicelovens bekendtgørelse nr. 1023 af 23. september 2014 én gang årligt godkende en borgerrettet kvalitetsstandard for serviceydelser efter servicelovens §§ 83, 83a og 86. I kvalitetsstandarden har borgeren mulighed for at læse om mulighederne for at få hjælp i hverdagen, hvis borgeren har et fysisk, psykisk eller socialt problem, der gør det vanskeligt at klare de daglige opgaver.  I kvalitetsstandarden er også beskrevet tilbud om sundhedsfremme og forebyggelse, samværs- og aktivitetstilbud samt træning og ældreboliger i Københavns Kommune.

Løsning

Der er udarbejdet et udkast til ny kvalitetsstandard for 2016  i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, som efterfølgende er blevet sendt i ekstern høring hos relevante interessenter. Der er modtaget seks høringssvar. Materialet er herefter blevet tilrettet i forhold til de input, høringsparterne er kommet.

Ændringer foretaget inden høring i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Forvaltningerne har foreslået en række ændringer i forhold til sidste års udgave af kvalitetsstandarden, der er blevet sendt i høring:

  • Socialforvaltningen har udvidet kvalitetsstandarden med den information, som tidligere lå i indsatskataloget som bilag til kvalitetsstandarden. På denne måde bliver al information til borgeren samlet ét sted.

  • Den nye rehabiliteringsbestemmelse i servicelovens § 83a er indarbejdet i kvalitetsstandarden. Bestemmelsen forpligter kommunerne til at tilbyde borgere med udviklingspotentiale et rehabiliteringsforløb med det formål at gøre borgerne så selvhjulpne som muligt. Den nye forpligtelse er beskrevet i afsnittene om hhv. personlig pleje og praktisk hjælp og støtte, og begrebet hjemmetræning er erstattet af begrebet rehabilitering.

  • Der er foreslået mindre ændringer af serviceniveauer for at ensarte serviceniveauerne med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen:

Afsnit

Tidligere serviceniveau

Nyt serviceniveau

Genoptræning

Træningen kan foregå i eget hjem.

Genoptræningen foregår nu som hovedregel hos privatpraktiserende fysioterapeut eller på kommunalt træningscenter, jf. side 7 i kvalitetsstandarden.

Vaskeordning

Tidligere var niveauet op til 14 kg tøj pr. visiteret person/husstand.

Enlige borgere kan, som Socialudvalget har besluttet i forbindelse med vaskeudbuddet, som hovedregel få vasket op til 8 kg og par/samlevende op til 12 kg. Man kan, efter en konkret vurdering, af den enkeltes behov visiteres til yderligere vask, hvis særlige forhold gør sig gældende, jf. side 6 i kvalitetsstandarden.

Hjælp til vask i hjemmet

Kun hjælp, hvis der er vaskemaskine i hjemmet

Også hjælp og støtte til at bære vasketøj op og ned, hvis der er vaskemaskine i ejendommen, jf. side 7 i kvalitetsstandarden.

 

  • Der er sket en udvidelse af målgruppen for indsatsen Klippekort, så flere borgere får mulighed for at få denne indsats. Målgruppen er udvidet, så den omfatter borgere:

    • som har brug støtte i hverdagen og som samtidigt har en indkøbsordning eller tøjvaskeordning.

    • som i et større omfang har brug for støtte i hverdagen og som samtidigt har et meget begrænset netværk.

       

  • Der er i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foretaget en kvalitetssikring af teksten med henblik på at gøre den mere læsevenlig og for at sikre faktuelt korrekte oplysninger. 

Høring
Socialforvaltningen har i forbindelse med høringen modtaget høringssvar fra Københavns Kommunes Ældreråd, Handicapråd, Hjemmeplejens Brugerråd, Dialogforum på Psykiatriområdet, og fra de private leverandører Berendsen og Human Care. Høringsparterne har overvejende været positive, herunder særligt i forhold til, at kvalitetsstandarderne mellem de to forvaltninger igen i år er harmoniserede. Høringssvarene har således ikke givet anledning til væsentlige ændringer af forvaltningens foreslåede kvalitetsstandard  

En række forslag til mindre ændringer er blevet fulgt (ændring af tekst om tryghedsopkald, forslag til ændring af teksten om afløsning og tilføjelse af muligheden for at søge om ekstra handicapkørsel), se bilag 1 for en nærmere gennemgang af de indkomne høringssvar samt Socialforvaltningens bemærkninger hertil.

En række forslag har ikke kunnet imødekommes:

Tidsbegrænsing på vedligeholdende træning

Brugerrådet, Handicaprådet og Ældrerådet har alle bemærket, at de ønsker tidsbegrænsningen på vedligeholdende træning blødt op, så der ikke er en fast tidsmæssig ramme på tre måneder for træningen. De ønsker i stedet, at tidsrammen vurderes på baggrund af en konkret og individuel vurdering af borgerens behov. Socialforvaltningen kan oplyse, at træning altid bevilges på baggrund af en konkret og individuel vurdering af borgerens behov, hvilket tilføjes i teksten. Udgangspunktet for alle borgere er et træningsforløb af tre måneders varighed, hvorefter der sker en evaluering af effekten af træningen hos borgeren. Efter de tre måneder tages der således aktivt stilling til, om borgeren ud fra en konkret og individuel vurdering er blevet i stand til at vedligeholde sin funktionsevne, eller om borgeren skal have bevilget et nyt forløb. Udgangspunktet om varigheden i form af tre måneders træning bevares således.

Ønsker til medarbejderkontinuitet i hjemmet:

Brugerrådet, Handicaprådet og Ældrerådet har ønsket en skærpet formulering i forhold til medarbejderkontinuietet i hjemmet. Der står nu, at kommunen tilstræber, at borgeren får hjælp til personlig pleje af en fast gruppe af medarbejdere. Høringsparterne ønsker, at besøgene skal aflægges af en fast kontaktperson, og at leverandøren skal være forpligtet til at underrette borger, hvis kontaktpersonen ikke kan komme hos borgeren. Forvaltningen er enig i, at medarbejderkontinuitet er meget vigtigt for borgerne, hvorfor det også tilstræbes af forvaltningen at sikre kontinuiteten. Der er dog situationer, hvor det kan være nødvendigt at sætte vikarer ind, fx hvor medarbejderen har ferie, fravær mv. Der ændres på den baggrund ikke i teksten.

Der er herudover bl.a. kommet forslag til ændringer til ordningen om klippekort, ekstra rengøring, madudbringning og midlertidigt ophold. Ændringsforlagene vil kræve, at der tilføres ekstra ressourcer til hjemmehjælpsområdet i både Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen, hvorfor ændringsforslagene ikke er imødekommet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 11. december 2015 fået forelagt en tilsvarende indstilling om kvalitetsstandard for hjemmehjælp målrettet ældre borgere over 65 år.

Hvis indstillingen godkendes, vil kvalitetsstandarden for 2016 blive forelagt for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse. Det vil blive tilstræbt, at de to kvalitetsstandarder forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen samtidigt. 

 

 

Anette Laigaard                            /Eva Stokbro Jensen     

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at den borgerrettede kvalitetsstandard for hjemmehjælp for 2016 ”Hjælp i hverdagen” godkendes.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 16. december 2015

Konstitueret kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Punktets behandling blev indledt med et oplæg af Eva Stokbro Jensen.

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. januar 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. januar 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top