Mødedato: 26.05.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udmøntningsindstilling - Amager Bakke

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til udmøntning af 30,8 mio. kr. i lån til etablering af rekreativt anlæg ved Amager Bakke på I/S Amager Ressourcecenter (ARC).

Indstilling

Indstilling om,  

  1. at Borgerrepræsentationen udmønter de afsatte 30,8 mio. kr. til Fonden Amager Bakke under den forudsætning, at såfremt der ikke kan findes en privat operatør, skal grundlaget for en kommende driftsaftale godkendes af Borgerrepræsentationen,
  2. at Borgerrepræsentationen godkender, at såfremt det ikke er muligt at finde en privat professionel driftsoperatør, kan lånet også udbetales til fonden, hvis der dannes en driftsorganisation med den nødvendige økonomiske styrke, og som er organisatorisk adskilt fra fonden. 

Det bemærkes, at det ansvarlige lån på 30,8 mio. kr. blev bevilget af Borgerrepræsentationen den 2. oktober 2014 (2. behandling af Budgetforslag 2015), og at der i budgetaftale 2015 (Et København med plads til alle) blandt andet står følgende:

    ”…Parterne er herudover enige om, at lånet ydes under forudsætning af, at der ved offentligt     udbud vælges en professionel operatør af Skibakken. Parterne forudsætter videre, at     etableringen foretages inden for de forudsatte rammer, samt at de kommunal- og EU-retlige     spørgsmål for lånet afklares.”

Det bemærkes endvidere, at der i indstillingens underkapitel ”Risikovurdering ved adskillelse af byg- og driftsherre”, 4. afsnit, står:

    ”En driftsmodel skal tage højde for Nordea Fondens betingelser om, at driften af kerneydelser     som skipas, skiudlejning og skiskole drives efter almennyttige principper.”

Det skal præciseres, at betingelserne om, at støtten fra Nordea Fonden (9,7 mio. kr.) skal være almennyttig, udelukkende vedrører borgeres/publikums almindelige adgang til de rekreative (grønne) arealer samt den opstillede klatrevæg på Amager Bakke. Det er en forudsætning for business casen, at en driftsoperatør skal kunne opkræve betaling for skipas, skiudlejning og skiskole.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

Problemstilling

I Budget 2015 er der afsat 30,8 mio. kr. (2015 P/L) i finansposter i et ansvarligt lån på særlige rente- og afdragsvilkår, til en skibakke ved ARC. Beløbet er afsat under forudsætning af, at projektet fuldfinansieres, og at der ved offentligt udbud vælges en privat professionel driftsoperatør af skibakken.

Løsning

København har med ARC´s nye energianlæg muligheden for at etablere et unikt nyt rekreativt rum i byen for københavnerne og byens gæster. Sigtet er at etablere en skibakke på taget af ARC´s nye bygning.

Ambitionen er, at borgere og besøgende kan komme for at gå tur, cykle, klatre op ad verdens højeste klatrevæg, stå på ski på det skrå tag eller bare nyde udsigten. Anlægget er planlagt med en åbningstid mellem kl. 10-22 i højsæson og kl. 10-20 i lavsæson.

Det samlede anlæg er budgetsat til 82,4 mio. kr. (2015 P/L). Finansieringen er nu til stede, og beløbet er fordelt med 49 pct. fra Københavns Kommune, 10 pct. fra ejerkommunerne og 41 pct. fra private fondsmidler. 

Driftsudgifter er i business casen estimeret til 11,0 mio. kr. årligt, fra 2018. Den årlige omsætning for skileje, skiskole, café m.m. er estimeret til 15,5 mio. kr. årligt, fra 2018.

Fonden Amager Bakke er ejer og bygherre af Amager Bakke. Skibakken planlægges realiseret i samarbejde med fire andre kommuner, der tilsammen ejer ARC. Det er Frederiksberg, Tårnby, Dragør og Hvidovre kommuner. Alle kommuner stiller et lån på særlige vilkår til rådighed for projektet.

Risikoreduktion ved adskillelse af byg- og driftsherre

Forudsætningen bag projektet er, at Fonden Amager Bakke etablerer anlægget, og at det efterfølgende udbydes offentligt i koncession med henblik på at finde en privat professionel operatør. Denne form er valgt med henblik på at minimere driftsrisikoen i projektet og for at understøtte kvalitet i driften. 

Driftsaftalen vedrørende Amager Bakke skal udbydes i form af et koncessionsudbud. Udbudsbekendtgørelsen for driftsaftalen forventes offentliggjort i april 2016, hvor der lægges op til, at der indgås kontrakt med en driftsoperatør, senest i november 2016. 

Deloitte har senest i notat fra 25. februar 2016 vedrørende 'vurdering af business case for det rekreative anlæg ved Amager Bakke' tilkendegivet, at Fonden vil have et likviditetsmæssigt overskud gennem hele driftsperioden og at der også vil være driftsoverskud i hele perioden (bilag 3). Business casen forudsætter i udgangspunktet en operatørmodel, hvor anlægget ejes af en erhvervsdrivende fond og drives af en ekstern operatør, der løbende betaler forpagtningsafgift til dækning af reinvesteringsudgifter, tagleje, bestyrelseshonorar og andre omkostninger i fonden. Vurderingen fra Deloitte hviler i vid udstrækning på tilkendegivelserne fra ARC. Dette skal ses i sammenhæng med anlæggets særegne karakter og helt særlige placering gør det vanskeligt at opsætte driftsforudsætninger med afsæt i lignende projekter. Ud fra et driftsmæssigt synspunkt er der således særlig risiko i opstartsfasen.    

En driftsmodel skal tage højde for Nordea Fondens betingelser om, at driften af kerneydelser som skipas, skiudlejning og skiskole drives efter almennyttige principper. Der skal også tages højde for EU-kommissionens betingelser om, at driften skal konkurrenceudsættes.

Lykkes det at finde en privat professionel operatør kan midlerne udbetales i overensstemmelse med betingelserne i  Budget 2015.   

Afsættet for projektet er, at driften hviler i sig selv. De fem kommuner bidrager ikke med andet og mere end lån på særlige vilkår til etablering af anlægget. Driftsbudgettet er gennemgået af Deloitte.

Alternativ løsning - oprettelse af driftsorganisation adskilt fra fonden

Der er et begrænset marked for driftsoperatører på området i Danmark, og der er en risiko for, at Fonden Amager Bakke kommer i den situation, at der ikke er professionelle udbydere, der byder på opgaven.

Hvis det ikke lykkes at finde en professionel driftsoperatør, vil Fonden Amager Bakke selv danne en driftsorganisation, der udskilles fra Fonden, som et 100% ejet datterselskab med tilfredsstillende kapitalforhold.

En løsning, hvor fonden selv danner en driftsorganisation, fordrer en ny beslutning i Borgerrepræsentationen, hvilket er baggrunden for indstillingens 2. at-punkt.

Bliver dette løsningen, er der en økonomisk risiko for, at Fonden ikke kan tilvejebringe økonomisk råderum til både at drive anlægget og betale lånet tilbage.

Hvis der indtræder en situation, hvor driftsudgifterne bliver for store til at bære den forudsatte aktivitet på anlægget, kan de involverede parter bag projektet gå i dialog om mulighederne for at skalere i driften. Driftsudgifterne kan justeres nedad f.eks. med en reduktion af åbningstiden og/eller lukke enkelte zoner på anlægget. 

Det vil også være muligt at lukke de forskellige støttefunktioner på anlægget (f.eks. skihejs) og alene stille faciliteten til rådighed som et rekreativt anlæg med mere begrænsede muligheder for idræt og motion. Med en sådan løsning vil der alene være udgifter til almindeligt vedligehold.

Konsekvensen af at der ikke ydes lån til projektet

Såfremt Københavns Kommune beslutter ikke at yde lån til Fonden Amager Bakke, og projektet ikke gennemføres, betaler Københavns Kommune sin forholdsmæssige andel af udgifterne til forarbejdet med projektet, herunder den gennemførte del af projekteringen. For Københavns Kommunes vedkommende kan det blive et beløb på op til 3 mio. kr.      

Særligt om de trafikale forhold

Det skal bemærkes, at ARC ligger ud til Vindmøllevej. Vindmøllevej skal primært bruges til let trafik (cykler, gående og bil). I dag bruges vejen også til tung trafik til havnen. Der er dialog mellem interessenterne på Kraftværkshalvøen (HOFOR, ARC og Københavns Kommune) om at finde en langsigtet løsning på de trafikale udfordringer. Realiseringen af et sådant projekt er p.t. ikke finansieret. 

ARC oplyser imidlertid, at det rekreative anlæg vil kunne serviceres trafikalt - også uden investeringer i infrastruktur.

Økonomi

Jf. ovenstående.

Videre proces

Godkendes indstillingen, vil udbetalingen af lånet ske i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning.

 

Carsten Haurum                     / Mads Kamp Hansen                   

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,  

  1. at Borgerrepræsentationen udmønter de afsatte 30,8 mio. kr. i en låneaftale med Fonden Amager Bakke, under de forudsætninger som er besluttet med Budget 2015.
  2. at Borgerrepræsentationen godkender, at såfremt det ikke er muligt at finde en privat professionel driftsoperatør, kan lånet også udbetales til fonden, hvis Fonden Amager Bakke selv danner en driftsorganisation, med den nødvendige økonomiske styrke, og som er organisatorisk adskilt fra fonden.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. april 2016

Forvaltningen præciserede, at vurderingen fra Deloitte i vid udstrækning hviler på tilkendegivelser fra fonden Amager Bakke, og ikke fra ARC.

Et enigt Kultur- og Fritidsudvalg besluttede at indstillingens 2. at-punkt ændres til følgende ordlyd:

at Borgerrepræsentationen godkender, at såfremt det ikke er muligt at finde en privat professionel driftsoperatør, kan lånet også udbetales til fonden, hvis der dannes en driftsorganisation, med den nødvendige økonomiske styrke, og som er organisatorisk adskilt fra fonden.

Et enigt Kultur- og Fritidsudvalg besluttede, at der indføjes et nyt 3. at-punkt til Borgerrepræsentationen med følgende ordlyd:

at der i udbuddet gives vide rammer for at byderne kan konkurrere på bl.a. åbningstider, indhold, funktioner og pris.

Indstillingen blev godkendt med disse ændringer.

Kultur- og Fritidsudvalget holdes løbende orienteret om sagen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

  • at indstillingens 1. at-punkt ændres til følgende ordlyd:

    "at Borgerrepræsentationen udmønter de afsatte 30,8 mio. kr. til Fonden Amager Bakke under     den forudsætning, at såfremt der ikke kan findes en privat operatør, skal grundlaget for en     kommende driftsaftale godkendes af Borgerrepræsentationen." 

  • at indstillingens 2. at-punkt udgår, da det ikke er i overensstemmelse med forudsætningerne for Københavns Kommunes lån til Fonden Amager Bakke, og
  • at 3. at-punkt besluttet af Kultur- og Fritidsudvalget på mødet den 7. april 2016 fastholdes som nyt 2. at-punkt.

Økonomiudvalget bemærker, at det ansvarlige lån på 30,8 mio. kr. blev bevilget af Borgerrepræsentationen den 2. oktober 2014 (2. behandling af Budgetforslag 2015), og at der i budgetaftale 2015 (Et København med plads til alle) blandt andet står følgende:

    ”…Parterne er herudover enige om, at lånet ydes under forudsætning af, at der ved offentligt     udbud vælges en professionel operatør af Skibakken. Parterne forudsætter videre, at     etableringen foretages inden for de forudsatte rammer, samt at de kommunal- og EU-retlige     spørgsmål for lånet afklares.”

Økonomiudvalget bemærker endvidere, at der i indstillingens underkapitel ”Risikovurdering ved adskillelse af byg- og driftsherre”, 4. afsnit, står:

    ”En driftsmodel skal tage højde for Nordea Fondens betingelser om, at driften af kerneydelser     som skipas, skiudlejning og skiskole drives efter almennyttige principper.”

Det skal præciseres, at betingelserne om, at støtten fra Nordea Fonden (9,7 mio. kr.) skal være almennyttig, udelukkende vedrører borgeres/publikums almindelige adgang til de rekreative (grønne) arealer samt den opstillede klatrevæg på Amager Bakke. Det er en forudsætning for business casen, at en driftsoperatør skal kunne opkræve betaling for skipas, skiudlejning og skiskole.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. maj 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top