Mødedato: 26.05.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Skybrudsprojekter 2017 til igangsættelse

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til igangsættelse af 11 skybrudsprojekter i 2017 og frigivelse af anlægsbevillinger til de klimatilpasningsløsninger, som indgår i de 11 skybrudsprojekter.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at 11 skybrudsprojekter i bilag 1 aktiveres fra ansøgningen til Forsyningssekretariatet om medfinansiering af skybrudsprojekter,
  2. at der afsættes et rådighedsbeløb på 390,5 mio. kr. og frigives særskilte anlægsbevillinger på i alt 390,5 mio. kr. til de klimatilpasningsløsninger, der er i forbindelse med de 11 skybrudsprojekter i bilag 1. Rådighedsbeløbet afsættes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg fordelt med 29,0 mio. kr. i 2017, 57,0 mio. kr. i 2018 og 304,5 mio. kr. i 2019, jf. bilag 2,
  3. at der optages byggelån for 390,5 mio. kr. til finansiering af ovenstående rådighedsbeløb på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter jf. bilag 2.

Det bemærkes, at den samlede lånoptagelse til skybrudsprojekter med denne indstilling udgør 779,2 mio. kr.

Det forudsættes, at Forsyningssekretariatet godkender de 11 skybrudsprojekter. Såfremt projekterne ikke godkendes, sættes de i bero og anlægsbevilling og byggelån bortfalder. 

Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen har besluttet at klimatilpasse København og har indsendt en samlet ansøgning til Forsyningssekretariatet om medfinansiering af 300 skybrudsprojekter for i alt 3,317 mia.kr.  (Teknik- og Miljøudvalget 2. november 2015 og BR 26. november 2015).

Teknik- og Miljøudvalget kan aktivere dele af ansøgningen i årlige projektpakker med udvalgte skybrudsprojekter. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til de 11 skybrudsprojekter, der er med i projektpakken for 2017 til en samlet pris på 390,5 mio.kr. Med projektpakken for 2017 er der i alt disponeret 779,2 mio.kr. til i alt 31 projekter ud af de samlede 3,317 mia.kr fra ansøgningen til Forsyningssekretariatet. Aktivering af projekterne betyder, at der afsættes midler til forundersøgelser og anlæg af de hydrauliske løsninger. Forundersøgelserne udbygger beslutningsgrundlaget for de større projekter f.eks. Skt. Jørgens Sø, hvor der er behov for en nærmere afklaring af vilkårene for projektet, herunder fredning og ønsker fra borgerne til løsningerne. Da alle byens skybrudsprojekter ikke kan gennemføres på én gang, sikrer de årlige projektpakker en løbende politisk prioritering af, hvilke projekter der skal aktiveres fra den samlede ansøgning til Forsyningssekretariatet.

Løsning

Projektpakke 2017 har fokus på skybrudsprojekter, der er placeret umiddelbart før de store skybrudsledninger, som leder vandet til havn eller sø. Hydraulisk er disse skybrudsprojekter helt centrale for den samlede skybrudssikring i deres respektive vandoplande, da de skal aftage og forsinke større vandmængder. Projektpakke 2017 indeholder endvidere hydraulisk vigtige skybrudsprojekter, hvor der er synergi med andre anlægsprojekter og som kan gennemføres uden, at de store skybrudsledninger er anlagt. De 11 projekter for 2017 fremgår af nedenstående to tabeller.

Skybrudsprojekter umiddelbart før de store skybrydsledninger

For Sankt Jørgens Sø, Lersøparken og Valbyparken, der alle er placeret umiddelbart før de store skybrudsledninger, er der tale om hydraulisk centrale projekter, der skal aftage og forsinke større vandmængder fra flere andre projekter i deres respektive vandoplande. Det er samtidig meget komplicerede projekter bl.a. grundet myndighedsforhold som fredning og naturbeskyttelse. Afklaringsfasen vil kunne gennemføres indenfor et år. Dog vil afklaringsfasen for Skt. Jørgens Sø være to år grundet projektets størrelse og sværhedsgrad.

Projektet består af?

Sammenhænge med andre skybrudsprojekter

Hvorfor nu?

Sankt Jørgens Sø 

 

Forsinkelses-
bassin

 

Central for vandoplandet Vesterbro Ladegårds Å 

Nødvendig for hydraulikken for de øvrige projekter i hele vand-oplandet

 Lersøparken

 

Forsinkelses-
plads

 

Central for skybrudsgrenen Lersøparken 

Nødvendig for hydraulikken for de øvrige projekter i skybrudsgrenen

Valbyparken

 

Skybrudsvej og
forsinkelsesplads

 

Del af skybrudsgrenen Gåsebæksrenden 

Nødvendig for hydraulikken for bl.a. Grønttorvet, der er klart i 2019

Skybrudsprojekter i synergi med andre besluttede anlægsprojekter

Ved at anlægge flere projekter samtidig kan der opnås en økonomisk besparelse og samtidig mindskes generne ved gravearbejdet. Når en skybrudsvej bliver anlagt af hensyn til synergi med andre anlægsprojekter, vil vandet ledes i kloakken, indtil skybrudsvejen kan kobles på forsinkelsespladser og skybrudsledninger mod havn eller sø. For projekterne på Korsgade og Hans Tavsens Gade samt i Hans Tavsens Park gælder, at de udover at indeholde de nødvendige hydrauliske løsninger også indgår i konkurrencen Nordic Built Cities Challenge, som handler om at skabe hverdagsbyrum og regnvandshåndtering på en innovativ måde. Vinderen udpeges i juni 2016, hvorefter behovet for finansiering af eventuelle byrumsforbedringer vil kunne afklares. For alle projekterne gælder, at midler til byrumsforbedringer enten er en del af et andet anlægsprojekt eller indgår i budgetforhandlinger for 2018 og 2019. 

Projektet består af?

Sammenhænge med andre skybrudsprojekter

Hvorfor nu?

Hans Tavsens Park

 

Forsinkelsesplads

 

 

Del af skybrudsgrenen

Korsgade

 

Udover de nødvendige
hydraliske løsninger indgår
projekterne i innovations-
konkurrencen Nordic Built
Cities Challenge

 

Korsgade og

Hans Tavsens Gade

 

Skybrudsvej 

 

Del af skybrudsgrenen

Korsgade

 

Jagtvej (Kloster-fælleden)

Skybrudsvej 

 

Selvstændig skybruds-

gren

 

Synergihensyn i forhold til HOFOR-damp­konverte­rings­projekt, der udføres i 2017 

 

Tagensvej

 

Skybrudsvej 

 

Del af skybrudsgrenen

Tagensvej midt på

Nørrebro

 

Synergihensyn i forhold til kommende helheds­genopretning af vejbaner og fortove samt gennemførslen af et busprojekt og et cykelprojekt på hele Tagensvej.

 

 

Tagensvej Nord

 

Skybrudsvej med forsinkelses­pladser 

 

Del af skybrudsgrenen

Lersøparken

 

 

Tagensvej Syd

 

Skybrudsvej 

 

Del af skybrudsgrenen

Haraldsgadekvarteret

 

 

Amagerbanen (Svinget)

 

Kombineret skybruds- og forsinkelsesvej

 

Del af skybrudsgrenen

Stadsgraven

 

Ændringer i skybrudsvejen på Amagerbrogade betyder, at vandet nu skal ledes via Amagerbanen 

 

Hyttehusvej,

Røde Mellemvej (Vejlands Alle)

 

Kombineret skybruds- og forsinkelsesvej 

 

Del af skybrudsgrenen

Vejlands Alle

 

Synergihensyn i forhold til helhedsgenopretning og nedlægning af vejspor

Tidlig inddragelse af lokaludvalg

Forvaltningen har inddraget lokaludvalgene i et tidligt forslag til projektpakken og bedt dem kommentere valget af skybrudsprojekter ud fra lokale forhold samt vurdere og komme med forslag til borgerinddragelse i skybrudsprojekterne. Der har generelt været opbakning til valg af projekter. Nogle lokaludvalg har forslag til andre projekter, f.eks. skybrudsprojekter på Greisvej, ligesom der er spørgsmål til skybrudsprojekter i Indre By og Christianshavn. Bemærkningerne har ikke givet anledning til at tage flere projekter med i pakken for 2017, da det især drejede sig om projekter, som er hydraulisk afhængige af andre projekter. Dog indgår ønsket om Greisvej i skybrudsprojektet Hyttehusvej (Vejlands Alle). Bemærkningerne om lokale forhold og behov for borgerinddragelse (jf. bilag 3) indgår i den videre udvikling af skybrudsprojekterne.

Økonomi

De 11 skybrudsprojekter indeholder udgifter til skybrudssikring for i alt 390,5 mio. kr. De kan, jf. beslutningen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet, medfinansieres 100 % over vandtaksterne over en periode på 25 år forudsat, at ansøgningen til Forsyningssekretariatet godkendes. Københavns Kommune skal selv foretage direkte investeringer i skybrudsprojekterne. Det indstilles derfor, at Borgerrepræsentationen godkender, at der oprettes et byggelån på 390,5 mio. kr. til finansiering af skybruds­projekterne. Da der er tale om 100 % takstfinansiering, refunderes kommunens udlæg af HOFOR. De bevillingsmæssige ændringer fremgår af bilag 2. Midlerne til den del af forundersøgelserne, der ikke omhandler hydraulik, men f.eks. byrum, afholdes indenfor bevillingen fra 2014 til forberedelse af skybrudsprojekter.

Videre proces

I forlængelse af beslutningen om projektpakken for 2017 igangsættes afklaringen af de hydrauliske forudsætninger for alle projekterne i projektpakken. For alle projekter gælder det, at de vil blive forelagt til politisk godkendelse efter endt projektering i lighed med andre anlægsprojekter. Projektpakken forudsætter, at ansøgningen til Forsyningssekretariatet godkendes som forventet i oktober 2016.

I forhold til de tre projekter, der er omfattet af forundersøgelser til de store skybrudsledninger, forventes undersøgelserne færdige i 2018 og 2019. Derfor igangsætter forvaltningen også i samarbejde med brugerne af områderne forberedelsesprojekter, der skal give svar på, hvordan skybrudsløsningerne kan indeholde blå og grønne byrumsforbedringer. I gennemførslen af forberedelsesprojekterne skal borgerinvolveringen give forslag til byrumsforbedringer, men forvaltningen vil i gennemførslen tydeligt formidle til borgere og brugere, at forslag ikke er sikret realisering, men skal kvalificere forvaltningens videre arbejde.

De øvrige otte projekter omfatter forundersøgelser og anlæg af skybrudsløsninger, der gennemføres i synergi med andre anlægsprojekter. Efter endt projektering af skybrudsprojekterne vil budgetønsker til blå og grønne byrumsforbedringer blive forelagt til politisk beslutning i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2018 og 2019.

Pernille Andersen

                                                                             /Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at 11 skybrudsprojekter i bilag 1 aktiveres fra ansøgningen til Forsyningssekretariatet om medfinansiering af skybrudsprojekter.
  2. at der afsættes et rådighedsbeløb på 390,5 mio. kr. og frigives særskilte anlægsbevillinger på i alt 390,5 mio. kr. til de klimatilpasningsløsninger, der er i forbindelse med de 11 skybrudsprojekter i bilag 1. Rådighedsbeløbet afsættes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg fordelt med 29,0 mio. kr. i 2017, 57,0 mio. kr. i 2018 og 304,5 mio. kr. i 2019, jf. bilag 2.
  3. at der optages byggelån for 390,5 mio. kr. til finansiering af ovenstående rådighedsbeløb på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter jf. bilag 2.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 11. april 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at den samlede lånoptagelse til skybrudsprojekter med denne indstilling udgør 779,2 mio. kr.

Økonomiudvalget forudsætter, at Forsyningssekretariatet godkender de 11 skybrudsprojekter. Såfremt projekterne ikke godkendes, sættes de i bero og anlægsbevilling og byggelån bortfalder. 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. maj 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top