Mødedato: 26.05.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 240 "Prinsessegade" (Christianshavns Skole), Christianshavn

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 240Prinsessegade” i høring. Forslaget vil muliggøre en udvidelse af Christianshavns Skole fra tre til fire spor.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 240 ”Prinsessegade” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2014 (BR 3. oktober 2013) (A, B, F, O og Ø) blev det besluttet at afsætte midler til at udbygge Christianshavns Skole med et spor.  

Børne- og Ungdomsforvaltningen har gennemført en forundersøgelse af Christianshavns Skole inden for skolens eksisterende matrikler samt muligheden for at bygge en ny skole på 'Spejdergrund' på Arsenaløen, men der blev ikke fundet midler til en sådan alternativ løsning for udvidelsen. På den baggrund besluttede Borgerrepræsentationen på mødet den 17. juni 2015 at bevillige 10 mio. kr. i årene 2015–16 til udvidelsen af skolen. 

Projektet indeholder en udvidelse og ombygning af hovedskolen, hvilket sker inden for de gældende rammer. Udvidelsen på ’Filialen’ beliggende i Prinsessegade 54 forudsætter et tillæg til lokalplan nr. 240 ”Prinsessegade”.  

Løsning

Lokalplanområdet omfatter ejendommene matr. Nr. 313c og 439 Christianshavns Kvarter, Prinsessegade 54 og Bådsmandsstræde 20.  

Prinsessegade 54 omfatter forhuset kaldet ’Filialen’, der anvendes af indskolingen og det fredede Philip de Langes hus’, der anvendes af fritidshjemmet. Bådmandsstræde 20 omfatter forhuset, der anvendes af CIK (Christianshavns Idrætsklub), mens den øvrige del af ejendommen er ubebygget og anvendes til parkering og legeplads for indskoling.  

Det fredede hus og forhuset ombygges og renoveres, mens et nyt ’ScienceLAB’ opføres på det ubebyggede areal bagved CIK, og således at der sikres gode forhold til ophold på egen grund og forsat gode solforhold for omkringliggende bygninger. Bygningen udformes som en let og fritliggende pavillon i 2 etager og med etageareal på ca. 1.000 m2.  

Stuetagen fremstår transparent og i direkte relation med udendørs læringsmiljøer, mens 1. salen udformes som en let boks af fleksible basislokaler og fællesområder.  

Friarealerne er inddelt i forskellige zoner til forskellige aktiviteter. Det er nødvendigt at fælde seks træer, heraf er tre træer bevaringsværdige: to birketræer og et lærketræ, jf. lokalplan tegning 3 i forbindelse med byggeriet. Der vil blive plantet seks ekstra store træer til erstatning. I alt bliver der plantet 28 nye træer og sammen med en begrønning af taget vil området fremtræde grønt efter gennemførelse af byggeriet. Såfremt træerne ønskes bevaret kræver det en omprojektering af hele projektet.

Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.

Byliv
Med udbygningen har skolen mulighed for i højere grad at samle indskolingen på Hovedskolen, hvilket skaber mindre behov for en uhensigtsmæssig trafik af elever på Prinsessegade for at komme de ca. 150 m fra Filialen til Hovedskolen 

Bæredygtighed
Lokalplanen vil stille krav om grønne tage, solceller og lokal nedsivning af regnvand. Der er fastlagt bestemmelser om, at alle tage skal udføres med beplantning, og landskabsplanen sikrer naturlig, lokal afledning af regnvand. Bygningen projekteres i overensstemmelse med MBA. 

Parkering
I kommuneplan 2015 fastsættes parkeringsdækningen ved byggeri til brug for offentlige og almene formål, herunder grundskoler, efter en konkret vurdering på baggrund af områdets anvendelse og beliggenhed i byen, antal ansatte og besøgende m.v. Lokalplanområdet er beliggende i en afstand af ca. 300 m fra metrostationen og da det er udskolingen, der skal benytte de nye skolefaciliteter, forventes et meget begrænset behov for parkeringspladser. Derfor fastlægges parkeringsdækningen til 1 parkeringsplads pr. 200 m2 etageareal. Lokalplanen fastlægger i overensstemmelse hermed, at der skal etableres 5 parkeringspladser, der placeres på terræn i forlængelse af de eksisterende parkeringspladser til CIK. 

Der stilles i overensstemmelse med Kommuneplan 2015 krav om 0,5 cykelparkering pr. ansat og studerende. Der bliver etableret 68 cykelparkeringspladser. Minimum halvdelen af cykelparkeringen skal etableres overdækket. 

Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Christianshavns Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende synspunkter har været fremført af lokaludvalget: 

  1. Byggeri i gårdene: Principielt er lokaludvalget imod, at der skal bygges i baggårde og at børn og unges friareal formindskes
  2. 4 spor, kortsigtet løsning: Ønsker ny skole på Holmen, men støtter ideen med et ScienceLab. Lokaludvalget er betænkelig ved manglende fremtidige udvidelsesmuligheder.
  3. Parkeringsproblemer: Det er ikke acceptabelt, at der anlægges mere parkering på terræn i karreen. Det foreslås, at der dispenseres fra kommuneplanens krav om parkeringspladser i forbindelse med byggeri til pædagogiske formål eller deles om de eksisterende parkeringspladser. Alternativt at Bådsmandsstræde indrettes til cykelparkering og enkelte parkeringspladser.
  4. Øget trafik i Prinsessegade: Planen om at udbygge skolen på de to ejendomme med den dertilhørende trafik harmonerer ikke med, at busslusen sløjfes og parkeringskælder på Papirøen.

Forvaltningens bemærkninger

  1. En udvidelse på de nuværende ejendomme nødvendiggør tilføjelse af mere etageareal. Den foreslåede løsning med en let bygning i to etager tilgodeser gode undervisningsfaciliteter, et godt sammenspil mellem ude og inde og begrænsede skyggegener. Bebyggelsesprocenten vil blive 132. Den gældende lokalplan muliggør en bebyggelsesprocent på 150.
  2. Som det fremgår ovenfor har Borgerrepræsentationen valgt, at udvidelsen sker på skolens matrikel, hvilket lokalplanen muliggør.  
  3. Forvaltningen forstår ønsket om at begrænse parkeringen i karréen. Grundet en fejl i den udgave lokaludvalget havde i høring har lokaludvalget kommenteret på en parkeringsnorm på 1 plads pr. 150 m2 etageareal. Denne er rettelig 1 plads pr. 200 m2 etageareal , som det fremgår af parkeringsafsnittet. Det er således i højere grad i overensstemmelse med lokaludvalgets synspunkt.
  4. Udbygningen af skolen med et spor vil givetvis medfører en øget trafik i og omkring Prinsessegade. Det vurderes dog, at den i lokalplanen fastlagte udvidelse i sig selv kun vil medføre en mindre trafik, idet udskolingen i høj grad kommer til fods eller på cykel.

Miljøvurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i 8 uger.  

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen oktober måned 2016.

 

Pernille Andersen                            / Jakob Møller Nielsen                        

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 240 ”Prinsessegade” (bilag 1) med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 2. maj 2016

 Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. maj 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Der blev fastsat frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 30. maj 2016, kl. 12.00.

Til top