Mødedato: 26.03.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af samarbejdsgrundlag vedr. boligforhold i relation til social dumping

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende samarbejdsgrundlag vedrørende boligforhold i relation til social dumping.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 
  1. at samarbejdsgrundlag vedrørende boligforhold i relation til social dumping (jf. bilag 1) godkendes.
(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Den 10. april 2014 blev der afholdt møde mellem LLO Hovedstaden og Københavns Kommune med henblik på at samarbejde vedrørende boligforhold i relation til social dumping. På baggrund af drøftelserne på mødet er der udarbejdet et udkast til samarbejdsgrundlag mellem parterne, som nu er godkendt i LLO Hovedstadens bestyrelse. I den forbindelse skal Borgerrepræsentationen godkende samarbejdsgrundlaget.

Samarbejdet med LLO er kommet i stand på baggrund af initiativ fra Økonomiudvalget (jf. referat fra Økonomiudvalgets møde den 1. april 2014, dagsordenspunkt 4). Endvidere har Teknik- og Miljøudvalget den 12. maj 2014 godkendt, at Teknik- og Miljøforvaltningen bidrager til indsatsen mod social dumping, ved at behandle anmeldelser om mistænkelige/ulovlige boligforhold fra det nye indsatsteam mod social dumping.

Løsning

I samarbejdsgrundlaget skitseres formålet og rammerne for parternes møder og aktiviteter. Formålet med samarbejdet er at styrke indsatsen mod social dumping på boligområdet ved:

  • At etablere et forum for drøftelse af fælles snitflader og samarbejdsmuligheder.
  • Indenfor rammerne af lovgivningen at udveksle viden og erfaringer på området.
  • At udvikle nye dialog- og samarbejdsværktøjer.
  • At iværksætte konkrete samarbejder eksempelvis i forbindelse med informationskampagner.


Parternes handlerum i forhold til problemstillingen

Københavns Kommune: Det ligger indenfor rammerne af Københavns Kommunes myndighedsopgave ved ulovlig beboelse eller ved beboelse med væsentlige vedligeholdelsesmangler at udstede påbud om at bringe forholdene i orden, at nedlægge forbud mod beboelse, eller foretage politianmeldelse med påstand om bøder og tvangsbøder.

Københavns Kommune fører tilsyn og udøver ovennævnte myndighedsopgaver ved mistanke, eller når kommunen modtager konkrete henvendelser.

LLO Hovedstaden: Det ligger indenfor rammerne af medlemsorganisationen LLO Hovedstaden at rådgive og vejlede medlemmer (ca. 33.000) om andels- og lejeboligforhold, at indgå forlig i konflikter med udlejer samt at føre sager for medlemmer ved huslejenævn eller beboerklagenævn og ankenævn.

Parternes bidrag i samarbejdet

Københavns Kommune – Økonomiforvaltningen (ØKF) koordinerer overordnet samarbejdet.

Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) kan qua myndighedsopgaven vedrørende byggelovgivningen og byfornyelsesloven følge op på sager eller identificerede problemområder. TMF kan endvidere bidrage med at skabe overblik over problemfeltet og ved at sætte faglig- og erfaringsbaseret viden i spil. Såfremt Københavns Kommune qua indsatsen mod social dumping støder på en række forhold, som tilsammen tegner en generel problemstilling i relation til det fagområde, som LLO Hovedstaden arbejder indenfor, så kan Københavns Kommune bede LLO Hovedstaden om at udbrede kendskabet til problemstillingen i organisationen.

LLO Hovedstaden kan bidrage med viden og erfaring indenfor området, herunder generel forståelse og fortolkning af reglerne indenfor lejeloven. LLO Hovedstaden kan endvidere distribuere information til deres medlemmer, såfremt informationen er i medlemmernes interesse, og organisationen har mulighed for uopfordret at henvende sig til lejere, og oplyse disse om deres rettigheder i forbindelse med lejeloven, samt oplyse om og hjælpe deres medlemmer med at føre sager ved huslejenævn eller beboerklagenævn. Såfremt LLO i sit virke opdager problematikker omkring boligforhold, der henhører under Københavns Kommunes (Teknik- og Miljøforvaltningens) myndighedsområde, så anmelder LLO sagen til Københavns Kommune.

Deltagere i dialogforum er LLO Hovedstaden repræsenteret ved direktør Claus Højte og Københavns Kommune repræsenteret ved direktør Bjarne Winge.

Aftalen er godkendt af LLO Hovedstadens bestyrelse.

Økonomi

Der er ingen udgifter forbundet med indgåelsen af aftalen.

Videre proces

Såfremt samarbejdsgrundlaget godkendes i Borgerrepræsentationen, sendes det til underskrift umiddelbart efter mødet i Borgerrepræsentationen.

Samarbejdsgrundlag på bygge- og anlægsområdet er godkendt af arbejdsmarkedets parter og forventes godkendt i Borgerrepræsentationen den 26. marts 2015.

Samarbejdsgrundlag med parter på rengøringsområdet (Dansk Industri samt 3F) er endnu ikke godkendt af parterne og afventer møde i kredsen.

 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at samarbejdsgrundlag vedrørende boligforhold i relation til social dumping (jf. bilag 1) godkendes.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. marts 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B og O.

Imod stemte: V, C og I.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. marts 2015

Dagsordenspunkt 9 (Godkendelse af samarbejdsgrundlag for dialogforum mod social dumping på bygge- og anlægsområdet) og dagsordenspunkt 10 (Godkendelse af samarbejdsgrundlag vedr. boligforhold i relation til social dumping) blev behandlet under ét.

 

Indstillingen blev godkendt med 39 stemmer imod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C, I og V.

 

 

 

Til top