Mødedato: 24.08.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan ”Tivolihuset”, Indre By

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Tivolihuset”. Lokalplanen muliggør opførelse af en ballet- og musikskole i tilknytning til koncertsalen, administration til Tivoli A/S samt forlystelser, restaurant/cafe/butik i Tietgensgade i Indre By. 

Indstilling

Indstilling om,

  1. at lokalplan ”Tivolihuset”, jf. bilag 1, med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

 

Problemstilling

Bygherre ønsker at opføre en ballet- og musikskole i sammenhæng med Tivolis koncertsal mod Tietgensgade, administrationen for Tivoli A/S, restaurant/cafe/butik samt forlystelser. Gennemførelse af projektet kræver ny lokalplan (bilag 1), idet byggeriet har et større omfang, som vil påvirke lokalområdet.

Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 2. marts 2017 og har været i høring fra den 13. marts 2017 til den 14. maj 2017. Forvaltningen har modtaget 14 henvendelser. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

Tivolihuset består af en ny ballet- og musikskole med en øvesal i glas placeret tværs henover den lave fløj af koncertbygningen mod Tietgensgade. Oven på øvesalen placeres en etage til Tivolis administration. Mod sydvest placeres en ny bygning til Tivolis administration på 1. og 2. sal. I stueetagen indrettes restaurant/cafe/butik mod Tietgensgade og forlystelser mod Tivolihaven.

Der henvises i øvrigt til faktaarket i bilag 2.

Borgermøde

På borgermødet den 25. april 2017 deltog ca. 10 borgere, hvor flere gav udtryk for utilfredshed med planforslaget. Utilfredsheden samlede sig om omfanget, parkering og adgang til koncertsalen. Det er de samme temaer som i de modtagne høringssvar. Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 5.

Høring

De 14 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. En person har indsendt to henvendelser. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Indre By Lokaludvalg, henvendelse nr. 13.

Lokaludvalget mener, at byggeriet mod Tiegtensgade skal fremstå så let og lyst som muligt. De fremfører tre forslag:

  1. Gitterdragerkonstruktionen ændres til en rammekonstruktion.
  2. Der etableres færre p-pladser, da byggeriet er stationsnært.
  3. Koncertsalen åbnes mod Tiegtensgade.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Der er ikke i lokalplanen stillet krav om hverken gitterdragere eller en rammekonstruktion til øvesalen. I forbindelse med byggesagen vil konstruktionsprincippet blive vurderet i sammenhæng med, at øvesalen skal fremstå så transparent som muligt.
  2. I forbindelse med lokalplanforslaget blev der foretaget en vurdering af krav til p-pladser. Skolens store geografiske opland er i den forbindelse afgørende for, at forvaltningen har vurderet, at parkeringsbehovet kan tilgodeses ved en parkeringsnorm på 1 plads pr. 150 m2 etageareal, der er i midten af det spænd, der gives mulighed for i Kommuneplan 2015.
  3. Flytning af den eksisterende koncertsals adgangsforhold er ikke en del af lokalplanforslaget, og på grund af det relativt smalle fortov langs Tietgensgade kan forvaltningen ikke anbefale en ændring af adgangsforholdene.

Bemærkninger fra Københavns Museum, henvendelse nr. 11.

Københavns Museum gør opmærksom på, at koncertsalen har høj bevaringsværdi, og at den ikke virker høj mod gaden. Hvis projektet bliver gennemført, mener de, at den ny bygning med øvesalen vil blive for dominerende, og at oplevelsen af den tidligere fæstningsring forringes.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen er opmærksom på, at den eksisterende bygning med koncertsalen vil blive 8 meter højere end i dag svarende til samlet højde på maks. 24 m. Derfor stiller lokalplanforslaget krav om, at de øverste to etager skal trækkes tilbage, så bygningen synes mindre mod Tietgensgade for derved at passe bedre ind i oplevelsen af kulturmiljøet omkring den tidligere fæstningsring. Samtidig skal tagterrasserne beplantes, så de opleves grønne fra gaden.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Arkitektur, herunder omfang (henvendelse nr. 1, 3, 4, 5, 6, 8, 9 og 14): Flere har i deres henvendelser udtrykt bekymring over bygningens omfang, som de mener, er for voldsom. De udtrykker bekymring for, at huset bliver ”sjælløst” (9) og ”anmassende” (5). En mener, at bygningen vil komme til at minde om DI-huset, og at Tivoli er ved at ”drukne i glas/stål-konstruktioner” (8). Der er i henvendelserne enighed om, at man skal fastholde Tivoli. Det foreslås, at Tivoli kunne flytte balletskolen til Kalvebod Brygge. Det foreslås endvidere, at adgangsmuligheden fra Tiegtensgade til Tivolis koncertsal genetableres, hvilket vil betyde en bedre fordeling og aflastning af trafikken (14).
  2. Støj, henvendelse (nr. 3 og 10): En af henvendelserne mener, at byggeriet i forhold til støj vil være gavnligt for facaden og byrummet ud mod Tietgensgade. Det bliver foreslået, at der bliver tænkt en form for ”støj-afskærmning” ind i byggeriet, så beboere mod Tietgensgade bliver mindre påvirkede af Tivolis forlystelser (10). En anden mener, at Tivoli støjer for meget i forvejen, og at balletskolen skulle flyttes til Kalvebod Brygge (3).
  3. Parkering (henvendelse nr. 2): Mener ikke der er sammenhæng mellem kommunes målsætning om at være CO2-neutral i 2025, når der planlægges parkeringspladser i forbindelse med byggeriet. De mener, at antallet af p-pladser skal reduceres, da byggeriet er placeret nær togstationer og busholdepladser. De anerkender dog behovet for handicap-parkeringspladser.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Vedrørende byggeriets omfang samt flytning af indgangen til koncertsalen henvises til bemærkningerne til lokaludvalgets høringssvar ovenfor. En flytning af balletskolen til Kalvebod Brygge er ikke foreneligt med Tivolis ønske om at placere en musik- og balletskole i tilknytning til koncertsalen for at samle kunstarterne. Samtidig ønsker Tivoli, at administrationen skal placeres i nærheden af Tivolihaven. Vedrørende flytning, se forvaltningens bemærkninger ovenfor under Arkitektur og omfang.
  2. Ifølge Tivolis miljøgodkendelse må støjen fra aktiviteterne i Tivoli højst bidrage med 60 dB ved nærmeste beboelse. Da nybyggeriet indebærer en ændring af lydudbredelsen fra Odin-ekspressen, skal Tivoli forud for ibrugtagning af Tivolihuset dokumentere, at miljøgodkendelsens støjvilkår fortsat, som forventeligt, kan overholdes.
  3. Vedrørende p-pladser henvises til forvaltningens bemærkninger ovenfor til lokaludvalgets høringssvar.

Forvaltningen har opdateret lokalplanens bestemmelser om støj, da den ikke afspejlede den gældende miljøgodkendelse for Tivoli A/S.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Pernille Andersen               /Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan ”Tivolihuset”, jf. bilag 1, med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F og V.
Imod stemte: Ø.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. august 2017

 

Indstillingen blev godkendt med 35 stemmer imod 10.

 

For stemte: A, B, V, F, O, C, I og Kasper Heumann Kristensen (løsgænger).

Imod stemte: Ø.

Til top