Mødedato: 23.08.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ressource- og Affaldsplan 2018 i høring

Se alle bilag

Københavns Kommunes ”Ressource- og Affaldsplan 2018” sendes i offentlig høring i perioden 24. august – 19. oktober 2012. Planen er kommunens 6-årige handleplan for udviklingen på affaldsområdet.

Indstilling

Indstilling om,

1.      at høringsudkastet om Københavns Kommunes ”Ressource- og Affaldsplan 2018” sendes i offentlig høring, således at planen kan fremlægges til endelig politisk behandling i efteråret 2012 sammen med resultaterne af høringen.

Det præciseres, at der ikke er fundet finansiering af udgifterne forbundet med udarbejdelse af en PCB-strategi for kommunens egne bygninger. Det forudsættes derfor, at indstillingen sendes i høring i Kultur- og Fritidsudvalget.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Ressource- og Affaldsplan 2018 sætter rammerne for kommunens indsats på affaldsområdet i perioden 2013-18. Det er et nationalt krav, at kommunerne hvert 6. år udarbejder en plan, der kortlægger affaldsmængderne og beskriver den forventede fremtidige håndtering af affaldet og det fremtidige behov for forbrændings- og deponeringskapacitet.  Sædvanligvis udarbejdes kommunernes planer for affald på baggrund af en national strategi. Miljøstyrelsen forventer imidlertid ikke, at den nationale strategi er færdig før 2013. Københavns Kommune har derfor løbende været i kontakt med Miljøstyrelsen, således at kommunens Ressource- og Affaldsplan 2018 vil være i overensstemmelse med principperne i den kommende nationale ressourcestrategi.

Løsning

Ressource- og Affaldsplan 2018 skal gøre det muligt at udvikle og forbedre det eksisterende affaldssystem i overensstemmelse med den virkelighed, vi i dag befinder os i. Og den skal udstikke de pejlemærker, som angiver hvilken retning affaldssystemet skal udvikle sig i: Vi skal producere mindre affald, vi skal genbruge og genanvende mere, og vi skal forbrænde mindre.

Målet for ressource- og affaldsplanen er at øge ressourceudnyttelsen af affaldet, således at mængden af affald til forbrænding reduceres med 20 % i forhold til i dag (svarende til en reduktion på yderligere ca. 85.000 ton affald til forbrænding i 2018) og at mindst 45 % af husholdningsaffaldet bliver genanvendt i 2018. EU har et mål om, at 50 % af husholdningsaffaldet genanvendes i 2020.

Både nationalt og internationalt er der øget fokus på en bedre ressourceudnyttelse. For mange råstoffer, fx fosfor og en række metaller, forudsiges der ressourceknaphed indenfor de næste 40-50 år. Mange af disse råstoffer findes i det affald, som i dag går til forbrænding, hvorved ressourcerne går tabt. Det skal bemærkes, at der i planperioden sker en udrulning af beholdere til henholdsvis plast, metal og småt elektronik i etageejendomme, som besluttet af TMU den 16. maj 2011. Udrulningen bliver påbegyndt september 2012.

Planens pejlemærker
Københavns Kommune har igennem mange år opbygget er velfungerende affaldssystem, som løbende er blevet forbedret på de punkter, hvor teknologiudviklingen og ændringer i lovgivningen har gjort systemet utidssvarende. Affaldsforbrænding har været en uundværlig hjælp til at gøre det københavnske affaldssystem til et af verdens bedste, fordi energien fra forbrændingen bliver brugt i kommunens fjernvarmenet.

I forbindelse med omstillingen af den københavnske energiforsyning til mere vedvarende energi – og på linje med de nationale og europæiske målsætninger om en bedre ressourceudnyttelse – er tiden imidlertid moden til at tænke i supplerende og alternative løsninger, hvor ressourcetankegangen er i centrum. Og den teknologiske udvikling for alternative behandlingsformer er de senere år kommet så langt, at det har skabt muligheder for mere miljørigtig og fremadrettet affaldsbehandling.

Planens struktur
Initiativerne i planen fordeler sig på fire temaer. Herudover indeholder planen fire flagskibsprojekter, som er  større indsatsområder, der går på tværs af planens temaer:

TEMA 1
Mindre affald

TEMA 2

Bedre sortering fra borgere og erhverv

TEMA 3

Effektiv og mere miljøvenlig affaldsindsamling

TEMA 4

Bedre affaldsbehandling

  Sydhavn Genbrugscenter

  Københavnerne sorterer

  Bioaffald og tung transport på biogas

  Forebyggelse og genanvendelse …

… af plast


Planens flagskibe

Planens flagskibe sætter kursen for en bedre ressourceudnyttelse. De skal alle fire være med til at sætte København i front, hvad angår miljø, nytænkning og grøn vækst. 

Sydhavn Genbrugscenter
Med etableringen af Sydhavn Genbrugscenter vil kommunen synliggøre og fremme genbrug. Centeret skal gøre affaldshåndtering til en positiv og anderledes oplevelse for byens borgere og virksomheder. Centerets reparationsværksted, genbrugsbutik mv. skal sammentænkes med beskæftigelsesprojekter og andre lokale aktiviteter, der handler om ressourceudnyttelse. Centeret skal rumme undervisningsfaciliteter, og der skal udføres forskellige forsøg og projekter, der relaterer sig til en bedre ressourceudnyttelse.

Københavnerne sorterer
Københavnerne skal til at sortere mere, hvis vi skal blive bedre til at udnytte ressourcerne i affaldet. Der skal være de fornødne sorteringsmuligheder, og der skal være økonomiske incitamenter. Herudover vil vi fremme en kultur, hvor det er helt naturligt at sortere sit affald, og hvor det er socialt og kulturelt uacceptabelt ikke at gøre det. Vi vil især iværksætte indsatser, der skal introducere børn og unge til ressourcetankegangen.

Bioaffald og tung transport på biogas
Fremover skal ressourcerne i bioaffaldet udnyttes. Forvaltningen lægger op til, at der skal vælges mellem to scenarier: REnescience (enzymbehandling af dagrenovation) eller separat udsortering af bioaffald fra husholdninger. Fælles for dem er, at bioaffaldet udnyttes til biogas, og at fosforen i restproduktet føres tilbage til landbruget. Biogassen skal udnyttes i fx busser eller skraldebiler. Samtidig skal der gøres en særlig indsats for udsortering af bioaffald fra erhverv. Indsatsen vil fjerne 25.000 ton bioaffald fra forbrændingen. Indsatsen fremgår ligeledes af udkastet til KBH 2025 Klimaplanen.

Forebyggelse og genanvendelse af plast
Forvaltningen har i 2011 igangsat et projekt for at reducere mængden af plast i forbrændingen. Projektet løber til 2014 og er støttet af EU’s LIFE + program og foregår i samarbejde med danske og udenlandske institutioner og kommuner. Resultatet er et roadmap, der lægger den fremtidige strategi for reduktion af plast i forbrændingen. 15.000 ton plast forventes udsorteret fra forbrændingen i 2018, og som led i kommunens Klimaplan om CO2 neutralitet i 2025 vil affald til forbrænding ikke indeholde plast i 2025.

Ressource- og affaldsplanen består af en målsætningsdel, en planlægnings­del og en kortlægningsdel. De enkelte dele kan læses i sammenhæng eller hver for sig. Alle tre dele sendes i offentlig høring, men kun målsætningsdelen udsendes i en trykt udgave.

Økonomi

Affaldsområdets samlede budget er 548 mio. kr. for 2012. I det eksisterende budget er der samlet afsat 10 mio. kr. årligt til affaldsplaninitiativer. Planen indeholder en række initiativer, som vil give anledning til en stigning i udgifterne i forhold til budgettet. Stigningen skyldes bl.a. driftsomkostninger til indsamling af organisk affald fra husholdninger. Stigningen vil svare til 1,8 % årligt i faste priser (2012-tal) i forhold til det foregående år. Udgifterne til planen ekskl. de allerede budgetterede midler ser således ud:

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

Årlige udgifter for planens initiativer mio. kr.

0

1

11

31

59

61

54

Samlet budget for affaldsområdet

548

558

568

579

589

600

610

 Beløbene er inklusiv besparelser fra fx øget salg af genanvendelige materialer.

Eksempler på gebyrer pr. husstand (2012-priser):

2012 (kr.)

2018 (kr.)

Stigning i udgifter pr. år (kr.)

Villa

2.577

2.876

50

Lejlighed

1.455

1.624

28

Virksomhed

750

837

14


Når planen er fuldt implementeret efter 2018 vil den koste ca. 47 mio. kr. (2012 tal) i årlige driftsomkostninger. Initiativer i planen, som har særlige økonomiske konsekvenser for budgetlægningen (fx udgifter til større anlæg som REnescience, biogasanlæg osv.) lånefinansieres og vil blive forelagt til politisk behandling, inden de iværksættes.

Udover de takstfinansierede initiativer, skal der udarbejdes en PCB-strategi for kommunens egne bygninger. Udgifter hertil (2,5 mio. kr.) afholdes af Kultur- og Fritidsforvaltningen (Københavns Ejendomme). En kortlægning af bygningers PCB-indhold inden nedrivning, vil ligeledes påføre Københavns Ejendomme ekstra omkostninger.

Videre proces

Høringsudkastet skal godkendes af Borgerrepræsentationen inden planen sendes i offentlig høring. Høringsperioden forventes at være fra ultimo august og 8 uger frem. Planen fremlægges til endelig politisk behandling i efteråret og træder i kraft 1/1 2013. 


Hjalte Aaberg                               /Mette Margrethe Elf

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at høringsudkastet om Københavns Kommunes ”Ressource- og Affaldsplan 2018” sendes i offentlig høring, således at planen kan fremlægges til endelig politisk behandling i efteråret 2012 sammen med resultaterne af høringen.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2012

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, F, U2 og Ø.

Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: C og I.

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: O.

Indstillingen blev anbefalet.

Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Realismen i planerne betvivles, idet de bl.a. ikke ses at tage højde for befolkningstilvæksten med op til 100.000 flere københavnere i løbet af de kommende år. Der ses heller ikke i tilstrækkelig omfang at være indarbejdet effektiviseringer, der kan nedbringe omkostningerne ved affaldshåndtering.”


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget præciserer, at der ikke er fundet finansiering af udgifterne forbundet med udarbejdelse af en PCB-strategi for kommunens egne bygninger. Økonomiudvalget forudsætter derfor, at indstillingen sendes i høring i Kultur- og Fritidsudvalget.

Økonomiudvalget har herudover ingen bemærkninger til nærværende sag, som den foreligger.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2012 

Indstillingen blev anbefalet. 


Carl Christian Ebbesen (O) og Mogens Lønborg (C) videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 18. juni 2012.

 

Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. august 2012

Indstillingen blev godkendt med 40 stemmer imod 6. 4 undlod.

 

For stemte: A, B, F, V, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).

Imod stemte: C og I.

Følgende undlod at stemme: O.

 

 

Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

Realismen i planerne betvivles, idet de bl.a. ikke ses at tage højde for befolkningstilvæksten med op til 100.000 flere københavnere i løbet af de kommende år. Der ses heller ikke i tilstrækkelig omfang at være indarbejdet effektiviseringer, der kan nedbringe omkostningerne ved affaldshåndtering.”

Til top