Mødedato: 23.05.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan og kommuneplantillæg Niels Bohr

Se alle bilag

Efter offentlig høring og supplerende høring skal Borgerrepræsentationen vedtage lokalplan ”Niels Bohr Science Park” og kommuneplantillæg ”Niels Bohr Science Park” endeligt. Planerne muliggør laboratorie- og undervisningsbyggeri på i alt 45.000 m².

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at lokalplan ”Niels Bohr Science Park” vedtages endeligt med ændring af lokalplantegningen og ændringer i §§ 3, 5 og 7 som beskrevet under Løsning, samt at tillæg til Kommuneplan 2011 vedtages endeligt.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet er i gang med at gennemføre en større udviklingsplan for Nørre Campus på Nørrebro og ønsker som led i denne udvikling at opføre et nyt laboratorie- og undervisningsbyggeri på i alt 45.000 m² (Niels Bohr Science Park). Formålet er at tiltrække investeringer og samle forskning, vidensinstitutioner og virksomheder og derved skabe et universitet i verdensklasse.

Løsning

Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet har afholdt en international arkitektkonkurrence om projektet, der blev vundet af et team bestående af bl.a. arkitektfirmaet Vilhelm Lauritzen og GBH Landskabsarkitekter. Vinderforslaget ligger til grund for lokalplanforslaget og kommuneplantillægget.

Det er forvaltningernes vurdering, at projektet vil understøtte målene i Kommuneplan 2011. Bl.a. vil byggeriet i forhold til ”Grøn vækst” kunne medvirke til, at forskning inden for de naturvidenskabelige fag kan ske i moderne laboratorier og i tværfaglige miljøer, så København kan markere sig på den internationale scene samtidig med, at forskningen kan foregå i et tæt samarbejde med erhvervslivet.

Lokalplanforslaget (bilag 1) blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 26. maj 2011 med henblik på offentliggørelse. Herefter blev planforslaget sendt i offentlig høring i perioden 15. juni til 7. september 2011. På grund af, at forslag til kommuneplantillæg ikke fremgik af det offentliggjorte materiale og for at begrænse muligheden for at placere butikker med særligt pladskrævende varer til S2-området, blev der udarbejdet nyt forslag til kommuneplantillæg ”Niels Bohr Science Park” (bilag 2), der blev sendt i offentlig høring i perioden 27. juni til 27. september 2012.

Som led i dialogstrategien for lokalplanen blev der afholdt orienteringsmøde den 18. august 2011. Referat af mødet er vedlagt som bilag 7.

I den offentlige høring for kommuneplantillægget modtog kommunen 4 høringssvar (bilag 4). I den offentlige høring for lokalplanen modtog kommunen 21 høringssvar samt 2 høringssvar fra den supplerende høring (bilag 5).

Høringssvarene fra den offentlige høringsperiode gav Teknik- og Miljøforvaltningen anledning til at foreslå en justering af lokalplanforslaget. Justeringen består i på lokalplantegningen at fjerne et byggefelt mod Skrivergangen og i stedet forlænge byggefelterne langs henholdsvis Jagtvej og Rådmandsgade. Denne justering skal sikre bedre dagslysforhold langs Skrivergangen (den reviderede lokalplantegning fremgår af bilag 3). Endvidere foreslår forvaltningen, at underområderne Ia og Ib sammenlægges til underområde I (den reviderede lokalplantegning fremgår af bilag 3 og § 7 stk. 10 konsekvensændres), samt at rammerne for byggemulighederne ændres fra procent til faktiske tal, ved at § 5 stk. 1 og 2 ændres til: § 5 stk. 1 ”I underområde I må der opføres op til 30.000 m² bebyggelse”, § 5 stk. 2 ”I underområde II må der opføres op til 17.800 m² bebyggelse og i underområde III må der opføres op til 8.000 m² bebyggelse”, da det vurderes, at dette vil give en mere klar ramme for byggemulighederne i lokalplanens underområder.

Ændringsforslaget blev sendt i supplerende høring hos de berørte høringsparter, hvorfra kommunen modtog 2 høringssvar. Dette gav anledning til yderligere en justering, nemlig at der muliggøres butikker til særlig pladskrævende varer i underområde III i overensstemmelse med Kommuneplan 2011. Det foreslås, at lokalplanens § 3 stk. 2 (bilag 1) suppleres med: ”Derudover kan der tillades butikker til særlig pladskrævende varer”, og stk. 4 ændres til ”Butiksarealer i butikker med særlig pladskrævende varer må samlet ikke overstige 6.500 m² og må for den enkelte butik ikke overstige 5.000 m². Derudover kan der etableres butiksareal på indtil 400 m², hvor butiksarealet i disse butikker ikke må overstige 200 m²”.

Parkeringsforholdene i hele Universitetsparken er i forbindelse med nærværende planforslag drøftet med Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet. I Kommuneplan 2011 er parkeringsnormen for hele Universitetsparken fastlagt til 1 plads pr. 250 m2 etageareal. Niels Bohr Science Park skal opføres på et areal, der i dag er anvist til parkering. Opførelsen vil derfor forudsætte, at der skal etableres erstatningspladser. Lokalplanen for Niels Bohr Science Park fastsætter i overensstemmelse med Kommuneplan 2011 parkeringsnormen til 1 plads pr. 250 m2 etageareal, svarende til 146 nye pladser. Ud fra en samlet vurdering af behovet for parkering i området, finder forvaltningerne det tilstrækkeligt, at der til erstatning for de 364 p-pladser, der nedlægges, anlægges 146 erstatningspladser. Der er i den forbindelse især lagt vægt på, at der er tale om en samlet undervisnings- og forskningsinstitution, med en central beliggenhed i forhold til den kollektive trafik, herunder den kommende Metrocityring og højklasset busløsning, samt at de studerende fortrinsvist cykler frem for at køre bil til og fra Universitetet. Derudover sikres det, at en ny central forskningsinstitution kan opføres i umiddelbar tilknytning til og i sammenhæng med Universitetet i overensstemmelse med ønskerne til en egentlig universitetscampus.
Parkeringsdækningen for området nord for Jagtvej (tælleområde 45 bilag 9) er i oktober 2012 opgjort til en samlet belægning på 90% kl. 12 og under 60% fra kl.17-22. Parkeringsdækningen for Universitetsområdet og fælledparken (tælleområde 21, bilag 9) er i oktober 2012 samlet opgjort til en belægningsprocent der er faldende fra 29%-2% i perioden i kl. 12 til 22.

HØRING

Høring af forslag til kommuneplantillæg ”Niels Bohr Science Park”

Høringssvarene, der er behandlet i vedlagte hvidbog (bilag 4), omhandler hovedsageligt bemærkninger omkring parkeringsnormen og forhold, der ligger uden for kommuneplantillæggets område. Bemærkningerne giver ikke anledning til ændringer.

Høring af forslag til lokalplan ”Niels Bohr Science Park”

Høringssvarene, der er sammenfattet i bilag 6, omhandler hovedsagelig et planlagt byggefelt mod Skrivergangen i underområde III, hvor det frygtes, at den muliggjorte bebyggelse vil resultere i forringelser af de rekreative værdier i denne gade. Seks høringssvar omhandler emner, der kun nævnes i det enkelte høringssvar, og handler om modstand mod fældning af træerne på parkeringspladsen i underområde I, forslag om at bebyggelsen etableres andetsteds, appel om at tage hensyn til kvarteret i forbindelse med byggeaktiviteterne, at der er ledninger i området (Københavns Energi), en bekræftelse på at planforslagene er i overensstemmelse med Fingerplan 2007’s intentioner (Naturstyrelsen Roskilde), samt et svar fra Københavns Museum, der gennemgår bebyggelsen på Rådmandsgadesiden og dens udvikling og historie. Området er et mindre industriområde fra starten af 1900-tallet. Museet nævner endvidere, at det skal kontaktes i god tid, inden et jordarbejde påbegyndes, så behov for arkæologiske undersøgelser kan afklares.

Forvaltningernes bemærkning: Lokalplanen foreslås ændret som beskrevet under Løsning, så der tages hensyn til dagslysforholdene i Skrivergangen. Øvrige høringssvar giver ikke anledning til at foreslå ændringer. Vedrørende træerne har bygherre oplyst, at man gerne stiller dem til rådighed til flytning og genplantning.

De to høringssvar fra den supplerende høring er dels fra Bygningsstyrelsen, der ikke har bemærkninger, dels fra en lokal næringsdrivende der via sin advokat mener, at lokalplanforslaget er i strid med kommuneplanen og må anses for ugyldigt, samt at det har stor økonomisk betydning for ejeren, at kunne anvende ejendommen til pladskrævende varer. Endvidere mener indsiger, at hjemfaldspligten ikke er en saglig planmæssig begrundelse, samt at ejendommen skal overtages af kommunen efter planlovens § 48 om pligt til kommunal overtagelse, fordi anvendelsen skal sidestilles med offentligt formål.

Forvaltningernes bemærkning: Forvaltningerne vurderer, at det er en planmæssig god løsning, at der muliggøres pladskrævende varer indenfor område III, hvorfor dette foreslås som beskrevet under Løsning. De øvrige emner giver ikke anledning til at foreslå ændringer, idet det skal bemærkes, at indsiger under de nye planrammer vil have samme muligheder for at udnytte sin ejendom som under det eksisterende plangrundlag.

Lokaludvalg

Nørrebro Lokaludvalg lægger stor vægt på, at Nørre Campus udvikles i sammenhæng med de omkringliggende kvarterer som bl.a. lokalplanforslagets fastlagte stiforbindelse under Jagtvej er et udtryk for. Herudover ønsker udvalget mulighed for detailbutikker i området, ligesom man ønsker, at stueetagen anvendes til publikumsorienterede formål som udstillinger og foredrag mv. Udvalget ønsker, at der skal tages mere hensyn til beboerne langs Skrivergangen m.h.t. den muliggjorte bebyggelse. Udvalget foreslår, at kommunen bør overveje en trafiksanering af Rådmandsgade, for at knytte områderne tættere sammen. Afslutningsvis ønsker Nørrebro Lokaludvalg en plan for flytning af de fældningstruede træer.

Forvaltningernes bemærkning: Lokalplanforslaget muliggør mindre butikker i underområderne I og II og butikker til særlig pladskrævende varer i underområde III. Endvidere fastlægger lokalplanforslaget, at fællesfunktioner som reception, kantine og lignende så vidt muligt placeres på etager i niveau med terræn. Vedrørende anvendelse af stueetage til offentlige formål henvises til universitetets regler og aktivitet. Der tages hensyn til beboerne langs Skrivergangen ved ændringsforslag som beskrevet under Løsning. Der er pt. ingen planer for en trafiksanering af Rådmandsgade, der i øvrigt er beliggende udenfor lokalplanområdet. Som tidligere nævnt vil bygherre stille fældningstruede træer til rådighed for genplantning.

Orienteringsmøde

På orienteringsmødet var det særligt skyggeforhold og højder omkring den planlagte bebyggelse langs Skrivergangen, der blev spurgt til. Endvidere orienterede Nørrebro Lokaludvalg om, at udvalget følger projekterne i Nørre Campus tæt, samt at det er vigtigt at projekterne koordineres. Man er særlig positiv overfor, at undergangen under Jagtvej er offentlig og opfordrede universitetet til at komme i nærmere dialog med bydelen, samt at processerne formidles til områdets beboere. (bilag 7)

Tilgængelighedsvurdering

Der er foretaget en tilgængelighedsvurdering (bilag 8). Det vurderes, at nybyggeri kan opføres og indrettes med tilgængelighed for alle.

Økonomi

Indstillingen har ingen kommunaløkonomiske konsekvenser. Når projektet er realiseret vil det give en skønnet stigning i den kommunale ejendomsskat på ca. 5,4 mio. kr. årligt.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen og kommuneplantillægget, bekendtgør forvaltningerne planerne i henhold til reglerne i planloven.


 

Claus Juhl                                                                       Pernille Andersen

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at lokalplan ”Niels Bohr Science Park” vedtages endeligt med ændring af lokalplantegningen og ændringer i §§ 3, 5 og 7 som beskrevet under Løsning .

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler

2.    at tillæg til Kommuneplan 2011 vedtages endeligt.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 15. april 2013

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2013

Indstillingen blev anbefalet med 9 stemmer mod 0. 1 udvalgsmedlem undlod at stemme.

For stemte: A, F, Ø, B og O.

Imod: Ingen.

Undlod: C.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er et glimrende projekt, men Det Konservative Folkeparti er modstander af, at der nedlægges så mange p-pladser.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. maj 2013

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag til indstillingen:
”Det foreslås, at der indarbejdes plads, så p-pladserne bevares.”
 

Ændringsforslaget blev forkastet med 35 stemmer imod 11.

For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Sofie K. Led (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).


Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tilsluttede sig:
”Det er et glimrende projekt, men Det Konservative Folkeparti er modstander af, at der nedlægges så mange p-pladser.”

Til top